Ute

 

Ute händer det ett och annat också lite nu och då.

 

Huset från vägen.

 

 

Insynsskydden för fönstren fanns i många år för att mina hundar ska känna sig trygga och säkra från människor utifrån som annars tar sig till att stressa dem genom att glo in. Från sommaren 2017 släpper jag det ett tag för att se huruvida vi får vara ifred i vårt hem nu, när inhägnader gjort det svårare att ta sig fram till fönstren mot vägen utan att bli upptäckta.

 

Efter att ha varit utan utebelysning i snart 10 år, så köpte jag en lampa 2016 i Sundsvall och satte upp. Och det fungerade.

 

 

Jag har länge letat efter en kombination av solcellslampa och lampa med rörelsedetektor. Efter många års letande så hittade jag till sist en sådan 2017. Den satte jag upp på väggen ovanför altanen, så de som går fram till grinden efter mörkret kickat in blir snabbt upplysta av ett väldigt kraftigt ljussken.

Efter flytten av inre grinden sommaren 2018, då altanen till sist hade brakat ihop totalt vårvintern 2018, så blev lampan flyttad för att lysa upp när någon närmar sig den nya ingången från yttre gården till inre grinden.

 

2017. 2018.

 

Äntligen, efter massor av år av letande, hittade jag till sist en solcellslampa med rörelsedetektor. Att få just den kombinationen till ett hyggligt pris har verkar omöjligt tidigare. Men så sprang jag på denna 2017, så nu äntligen har jag en. Om någon närmar sig grinden när det är mörkt blir det automatiskt ljust nu. En stor fördel när man t ex kommer hem vintereftermiddagar och letar nyckeln för att låsa upp.

Så lite övriga lampor med solcellsfunktion på gården. Sedan är det de några av våra vanligaste trädgårdsbelysningarna som lyser varje natt till batteriet är slut. Lampor högst upp på hundstaketet. Lampor i stora blomkrukan. En på vardera grindstolpe ut till vägen.

 

Grinden jag införskaffade sensommaren 2015 har äntligen få komma upp 2016. Grinden blev till sist uppsatt och klar utmot vägen hösten 2016 efter målning, breddning och upphägning och sedan kompletterad med ett finare nät som de små hundarna inte kan gå ut genom, så hänglås på grinden och sedan en ringklockan på stolpen så folk kan ringa på och få komma in.

Kennelskylten sitter där också så vem som helst mycket enkelt kan se adressen till hemsidan ifall de vill veta vad som pågår på insidan av grinden och telefonnummer ifall de vi prata. Hemsidesadress och telefonnummer är klart synligt även om man endast sitter i en bil på vägen och åker förbi.

Så p g a hundägare som ska släppa fram sin hund till vår grind och reta hundarna här vår-vintern 2017, så har vi fått sätta upp presenning för grindarna för att få lugn och ro i vårt hem. Kennelskylt + en skylt på vaktande hundar finns kvar på utsidan, liksom ringklockan, den är kvar på stolpen vid grinden som vanligt.

Juni 2017 satte jag upp en solcellslampa på vardera grindstolpe.

Våren 2018 satt jag upp ytterligare skyltar på grinden.

Sommaren 2018 satt jag upp ny ringklocka, då den gamla blivit saboterad gång efter annan. Jag har t o m fått kasta en som var förstörd och skaffa ny. Nu är det slut med det. Jag har gjort ett blått rep (till vänster på bilden nedan, bilden som är till höger) som är kopplad till en hävarm med koskällor. Drar man i repet så blir det ett ordentligt liv på koskällorna på altanen utanför huset.

180928 Så har jag bytt ut den gröna pressenningen på grinden mot blå. Den gröna hade gått sönder förfärligt under första delen av sommaren.

 

Innifrån 2017.

Utifrån 2017.

180928 Utifrån 2018.

 

Nya postlådan som jag anskaffat för att slippa få post stulen, det är andra gången jag har låsbar postlåda, men denna gång är den större och rejälare. Denna gång hoppas jag att jag inte får postlådan sönderslagen. Våran är den som det står husnumret på. Husnumret finns också på husknuten.

 

 

P g a stormen som fällde nätet mars-april 2017 p g a en massa olika omständigheter, bl a därför att preseninngen var helteckande hela vägen upp på nätgrindarna, så fick jag byta ut det hela och sätta dit lägre balkongmarkiser istället. Inte lika bra för mig med lika bra för hundarna. Arbetet pågår bit för bit för att få nätet bra igen. Innan vintern hoppas jag ha kunnat återställt nätet till ett rakt och stående nät med låg markis och med vindskydd över.

 

Före stormen (våren 2016)
Efter stormen fullt i stöttor och en låg markis (våren 2017)

 

En grönplastad grind på bron mot hagen är uppsatt (2017), om än så provisorisk. Den gamla hade ruttnat sönder flera år tidigare.

 

2017.

 

Sedan blev det stor omställning med altanen sommaren 2018, ingångsgrinden till inre gården m m då snön/takras hade slagit sönder det sista av större delen av altanen till sist, efter Kung Bores idoga jobb under flera vintrar efter varandra. Först gick taket till altanen, bit för bit, vintern efter vinter, sedan senaste vintern gick nästan hela golvet...

Den lilla altan vi fick kvar lyckades jag lappa ihop så den duger något år till.

 

2018. Tidigare altanyta 2018.

 

Kraftigare grind upp till altanen åkte upp som håller lite bättre än den gröna provisoriska som varit under senaste året, fast den nya är inte speciellt vacker att titta på. De bör blästras och rostskyddsmålas, alternativt bytas ut mot något snyggare med tiden.

Marchallhållarna har nu fått ny plats, denna gång på grindstolparna upp till det sista av altanen som är kvar.

 

2018. Vindspel på bron 2018.

 

En del av hagen framför kök och matrum mot vägen med vindskydd. Dessa hagar och parkeringen är numera (våren 2017) ihopslagna till en enda stor enhet, då det var få som använde gästgården. Numera utgör den front för besökare och våra stora hundar släpps dessutom regelbundet där.

 

Taget från yttre grinden vid vägen mot väst.

Stöttorna ska bort så småningom.

Taget från trappen mot väst.

Stöttorna ska bort så småningom.

Taget från grinden vid vägen mot öster.
Taget från grinden vid trappen/altanen mot öster.

Släpkärran ska bort. Ett pågående arbete.

 

 

En hundlucka är på väg 2017 in i köket, som går direkt ut på framsidan. Hålet är nästan klart nu, men luckan ska också monteras, när hålet är klätt. Ett arbete under utveckling alltså.

 

 

Nu (sommaren 2017) är framsidan möjlig att snabbt spärra av för t ex löptikar. Då kan löptikarna gå i köket och rasta sig själv om dagarna vid behov, ett behov som vi vet är ökat då tikar löper. Sedan när vi inte har löptikar i huset så är det bara att ta bort de mittra grindarna och alla hundarna kan springa på hela framsidan igen. När släpkärran är borta så går det att flytta ut mittgrindarna till parkeringen/stocken/telestolpen.

 

Hagen vätter direkt in i köket via hundluckan.

 

180803 Altanen brakade ihop i vår-vintras 2018. Nu börjar vi ta itu med det problemet.

Altanen försvinner. Gamla grinden ut blir kvar som staket, men kommer inte kunna använda som grind något mer, den blir ca en meter uppe i luften. Räcket mot vägen kommer också bli kvar som staket mot framsidan.

Som grind in kommer nu hundgårdsgrinden att användas istället som ligger i botten av trappen till gamla grinden.

Hela trappen som hittills funnits till gamla grinden, kommer flyttas till ytterdörren.

 

180803 180804 180805

 

180822 15 dagar tog det att ta bort alla brädor. Jag måste ta lite i taget, i små ryck, vila mellan, och sedan fortsätta någon timme senare. Så får jag ibland varva med andra sysslor, dels för att djur ska skötas, dels för att jag måste göra andra saker eller rörelser. Sedan har jag dåliga dagar, då hinner jag bara med djuren. När jag var frisk hade jag lätt tagit bort bräderna på mindre än en dag. Men det var då det. Jag är nöjd att jag fortfarande kan fortsätta att förbättra när andan faller på eller jag behöver.

 

180810 180811

180813

 

180823 Trappen ner påbörjar jag idag. När stenarna är extremt tunga så får jag sprida det i väldigt många ettapper.

180824 Planterar gräsfrön och sätter upp en planka vid altankanten, där det blir extra belastning för att stabilisera det hela lite mer.

 

180818 180823 180823 180824 Planterat gräsfrön

 

180825 Idag är trappen klar, så som den får bli. Matta plaseras över stenarna, så det blir finare att gå på och ser bättre ut. Mattan hjälper till så att det bli mjukare under fötterna på hundarna också.

180828 Idag börjar jag strö ut brunnen koskit på gräsfröna, så att gräsfröna får näring, lucker jord och hamnar en liten bit ner under översta jordlagret. Totalt ska det ut 80 liter.

 

180825 180825 180828 40 liter jord utstrött

 

180830 Nu är resterande 40 liter brunnen koskit utströdd, totalt 80 liter, men jag tror det behövs 80 liter till...

180909 Nu är det ytterligare ca 30 liter utspritt och gräset börjar komma upp.

 

180830 80 liter jord utstrött 180910 Ca 110 liter jord utstrött

 

180920 160 liter jord utstrött

 

Nu får naturen göra sitt, och gräset, de frön som blir kvar efter att fåglarna tagit sitt, ska gro. Sedan får vi se hur det blir. Fortsättning följer när jag får tid, ork och lust, men för nu får det duga.

Hundarna tycker det är kul att gå ner och undersöka nya ytan, de är så nyfikna på allt nytt.

Det har brakat och smällt medan jag har hållit på med hammare, spikar, bräder som knäckts o s v. Hundarna tycker det är kul att vara med. Ingen av dem blir förskräckt av alla oljud och spring med långa plankor. De tycker det bara är kul att det händer något spännande. Jag är mycket glad och nöjd med mina fina hundar och deras underbara psyke.

 

Rum Våningsplan m2 Skiss

Tomten

Utanför och innanför inhägnad

Pappret/hela bilden visar tomtens sträckning.

Ute Ca 1,800 kvm

Enkel skiss som på inget vis är i skala utan högst amatörmässig. Måtten är högst uppskattade utifrån stegmetoden och räkning av hundgrindar (som ger mer exakta mått som jag avrundar till närmaste halvmeter). Sträckad linje är staket. Heldragen linje är byggnader. Skogshagen är ca 650 kvm (det är det som är kvar av den första hägnaden här färdigställd mot skogen år 2002 och på den tiden gick ända fram till huset). Alla hundar släpps dagligen i skogshagen. Den stora/höga hagen är ca 440 kvm. Den stora hagen kan de stora hundarna gå ut i via lucka i hallen. De små kan gå ut i samma hage via lucka i vardagsrummet. Den lilla hagen är ca 330 kvm. De stora hundarna vistas där dagligen. Hagen fram kan de små gå ut i via hundlucka i köket. Längst till vänster på skissen är byvägen, den är i söder från vårat hus räknat. Längst till höger är skogen, den vätter alltså mot norr. De andra två sträckorna vätter mot grannar. Pappret/hela bilden visar tomtens sträckning.

 

Uppdaterad 2018-09-28