Tankar

 

Jag har många snurriga tankar. Jag har en del kloka tankar. Jag har en del helt vansinniga tankar. Här är några:

 

X

 

190902

Om man bor tre kennlar på varsinn gård i angränsning till varandra kan man hjälpas åt.

Tre vore idealet. Då kan en vara hemma och två måste ut och åka, eller två kan vara hemma om en ska ut och åka.

Eller om en är på en utställning, en annan på en annan utställning och en tredje är hemma.

Ifall man ska fota fina bilder är det bra att vara fler.

Om man får en bångstyrig hund man ska lära sig bli skött är det bra att vara två.

Om man får en komplicerad förlossning kan man ibland behöva vara två.

Vid många tillfällen är det sedan bra att ha en extra backup.

Tre torde vara det perfekta antalet.

 

X

 

190902

Visste ni att varje individ prodicerar lika mycket näring som går åt för att ta fram mat till den samma?

 

X

 

Vid normal hushållsproduktion av t ex ägg, mjölk, kött, persilja o s v så blir det mindre svinn. Folk aktar sig helt enkelt från att slänga det som de jobbat hårt för att producera själv.

Ingen frakt.

Miljön tar inte skada genom utarmning, så till vida man inte lägger hur många egethushållsmarker i en stor sammanhängande smet, och det gör man inte.

Vid normal hushållsproduktion är man mer benägen att använda alla delar av produkterna i sin produktion.

Vid egen produktion får man tidvis "för mycket" av vissa produkter, då blir man mer benägen att ge bort, sälja lokalt eller byta mot andra varor som är närproducerade.

Det viktigaste av allt är att naturen inte tar stryk då det finns små plättar här och där med produktion, så naturen får fortsätta att leva. Tvärs om så gör små öppna plättar här och där stor nytta och skapar mångfald.

I stordrift blir t ex produktionen av avföring och urin så kraftfull så den skadar naturen. Vid normal hushållsproduktion så behövs avföringen och urinen i landet som brukas, för att få rätt näring i marken för ändamålet. För mycket av något tenderar att bli sjukt.

T ex för många djur av ett slag på en liten yta, t ex många människor (som faktiskt också är djur) på en liten yta ökar åtgång av mediciner p g a att sjukdomar också blir mer konsentrerade, skaderisken ökar, smittor sprids fortare och kraftfullare och behöver därför botas.

Att tro att stordrift av t ex kor är något bra där produkter (mjölk, kött, avföring o s v) ska fraktas kors och tvärs, för att inte tala om foder till djuren som ska hämtas utifrån och fraktas kors och tvärs.

Det samma gäller i stort sett all stordrift, sen spelar det ingen roll om det är av havre, höns, tomater eller vad det än är.

All strävan i större delan av västvärlden har gått mot stordrift och undanskuffande av småskalig drift i massor av år, och sedan funderar man på varför det tar sådan tid att vända hela miljötrenden så miljön blir bättre på det hela, istället för sämre.

 

X

 

Tänk vilken kvalitet saker var gjorde med förr i tiden. T ex har jag idag ett gäng olika galjar som jag regelbundet använder som är gamla och fortfarande felfria. Som gamla galjar har jag bl a:

Vad vill jag ha sagt med detta? Jo, kvalitet var vanligare förr. T o m när det gäller en sådan småsak som galjar. Vissa är både 50 och 75 år gamla. Kanske t o m äldre. Om man då tänker också att det är inte en enstaka gammal galje, utan väldigt många olika, och ibland fler från samma företag. Förr fanns det ett ansvarstagande och en stolthet att göra bra grejer, oavsett vad det är.

Idag tycks gälla att man ska göra ett minimum av vad man måste och ändå kunna fortsätta att ta ut sin lön.

Tänk vilken kvalitet saker var gjorde med förr i tiden. T ex har jag idag ett gäng olika galjar som jag regelbundet använder som är gamla och fortfarande felfria. Som gamla galjar har jag bl a:

Vad vill jag ha sagt med detta? Jo, kvalitet var vanligare förr. T o m när det gäller en sådan småsak som galjar. Vissa är både 50 och 75 år gamla. Kanske t o m äldre. Om man då tänker också att det är inte en enstaka gammal galje, utan väldigt många olika, och ibland fler från samma företag. Förr fanns det ett ansvarstagande och en stolthet att göra bra grejer, oavsett vad det är.

Idag tycks gälla att man ska göra ett minimum av vad man måste och ändå kunna fortsätta att ta ut sin lön.

 

X

 

Engångsförpackningar

På 80-talet funderade jag en hel del på engångsförpackningar. Det har jag sedan funderat på sedan dess.

Plast och papperskassar t ex har jag länge tyckt varit helt onödiga. Jag startade med tygkassar strax efter millenieskiftet.

Jag tyckte vi skulle gå tillbaka till att ta med egna mjölkkrukor och få fyllda och handla på det viset.

Ett tag, när jag hade fungerat flera åt på detta, hörde jag om en lanthandel i norrlands inland som infört detta på vissa av sina varor, och jag tänkte;

- Börjar mänskligheten äntligen tänka?

Nåja, det var en engångförteelse och sedan tycktes detta dö ut.

Jag förstår fullt ut varför affärer inte är för detta system, då förlorar de ju all spontanförsäljning och överförsäljning (sådant som sedan går till släng).

Exempel:

Jag har handlat lösvikt fågelfoder på Arken i Sundsvall från 1992 till 2018.

Jag har under dessa år haft en hink med lock som jag transporterat hem fågelmaten i.

I ärlighetens namn mycket för att jag varit orolig att de tunna påsarna skulle gå sönder.

Idag får jag inte tag i detta eminenta fågelfoder i affärerna runt om nya hemmet (efter flytten) utan tvingas att beställa via nätet för att få tag i rätt sort, som mina fåglar äter. Numera kommer de i folieförpackning! Så mycket slöseri i världen.

 

X

 

Jag har funderat mycket på senare tid (2018) över allt snusk, allt skräp vi människor sprider omkring oss, i det lilla.

Varför vill vi ha fult och skitigt kring oss? Vill vi ha så hemma också? Vad är vi för snuskhummrar egentligen?

När jag besiktade bilen gick jag med mina hundar på en liten grässlänt. Jag fick hålla bort hundarna gång på gång, då gräsmattan var jämt fördelad med skräp, som jag inte ville hundarna skulle lukta på. Inte på något vis ovanligt, utan tvärs om, högst vanligt.

Hur kan vi människor vara så här äckliga?

I t ex Japan finns inte en enda soptunna kring gator och torg, ändå tar var och en hem sitt skräp och slänger det hemma, det finns inte ett skräp där på allmän plats. Är vi inte kapabla att göra det som japanerna gör?

 

X

 

Väggar och hundar (egen "uppfinning")

Hundar gnider sig mot väggar. Ruskar av sig och prickar ner väggar efter blöta promenader. Vissa hundar pinkar på väggar. Väggar är det hård åtgång på när man har främst många hundar.

På större hundar kan man ha tjocka glas eller plexiglas skivor. På mindre hundar tunnare glas eller plexiglas skivor. Höjden kan också anpassas efter hundarnas storlek.

Man kan ha de á naturell så väggen syns genom glaset/plexiglaset.

Man kan också sätta en film på baksidan av glaset/plexiglaset, det kan t ex vara panelmönster, så det ser ut som om man har halvpanel i huset, man kan då fästa skivorna med en bröstlist.

Man kan också fästa skivorna med små hål där man skruvar fast skivorna i väggen.

Har man små hundar kan man också använda häftmassa.

Man kan också ha andra mönster och färger bakom skivorna, om man vill ha det.

Eller så kan man ha färgade glas/plexiglas.

Eller som sagt, á natural.

Skivorna skyddar också fukt/väta från att tränga ner mellan vägg/golv.

 

X

 

Förpackningar

Hur i helvete kan man packetera tabletter i blisterförpackningar? Vad tänkte de idioterna som gjorde det?

P g a blisterförpackningar har jag haft vissa naglar skadade i över 20 år. Tumnageln på vänster hand växer ut i två delar nu efter alla år av skador! På senare år har jag haft tur, jag har en vän som tycker det är SÅÅÅÅÅ kul att knäppa ut tabletter ur blister, så jag passar på att ta fram alla och få tabletterna lagda i burkar varje gång hen är på besök. Något som underlättat något enormt för mig, men trots det, skadorna på mina naglar tycks inte hela.

De som tillverkar och packeterar i blister borde få plocka ut ett större antal varje vecka år ur och år in, så får vi se om de inte börjar med burkar istället.

På tal om burkar, alla har sina egna former och säkerhetsanordningar, MASSOR av olika sorter tillverkas, utan minsta tvekan.

Ändå kan de inte göra tillräckligt med olika storlekar utan fraktar runt med burkar till apotek över hela Sverige där det endast ligger några tabletter på botten, ibland inte ens en bottenskyla...

Fram för burkar, och se till att burkarna inte är större än vad som behövs.

Låt folk med olika handikapp prova olika säkerhetslock och hjälpmedel för att öppna säkerhetslock och ge sina kommentarer om säkerhetslocken och hjälpmedlen. Gör undersökningen så STOR att ALLA tillverkare MÅSTE inse vad det ska tillverka.

Ta sedan fram EN sorts säkerhetslock med ETT tillbehör för de behövande som behöver hjälp att öppna den samma.

 

PS Det finns (dyra) hjälpmedel att köpa på apoteket för att ta ut tabletter ur blisterförpackningar. Jag har naturligtvis köpt sådan. Den var svårare att hantera för mig än att ta ut tabletterna till att starta med. En vän till mig med annat handikapp i händerna än vad jag har hade nytta av den och fick den av mig, så det slutade med att den kom till nytta i alla fall, vilket glädjer mig, så var den plastprodukten i alla fall inte bortkastad.

 

X

 

Bad för hundar

Om jag hade pengar...

Ett riktigt hundbad vore kul.

Jag tänker mig ett bad för alla storlekar av hund. Ett som går att ha för både större och mindre hundar. Ett som enbart är för hundar.

Jag tänkte mig det i glas eller annat genomskinligt material i fronten.

Sedan en "skiva" som ett slags bord som är höj- och sänk- bart, för olika storlekar av hund, men ändå så den släpper igenom vatten.

Höjden på dörren och fronten ska naturligtvis anpassas efter användarens längd.

Med dörrens hjälp kan de större hundarna kliva in själva.

 

 

X

 

Vapenproblem

Om problem i skolan är vapen, så undrar jag hur hjärnan fungerar på den som föreslår FLER vapen i skolan!?

I de flesta skolor där skolskjutning kan komma ifråga finns det elever som är bra mycket större och starkare än sina lärare.

Det blir ju bekvämt för dem, bara att brotta ner sin lärare och så behöver de inte ha besväret med att ta in vapen till skolan, det finns ju redan där.

Istället kan man titta på vad de skolor gör som inte har våld i sina skolor och ta efter dem.

 

X

 

Bad - lek

På badplatser är det som bekant ofta barn. Badplatser är ju dessutom nära vattnet. Varför inte sätta upp en lekplats på stranden med ett styrhjul, ankare, en båtfront, så barna kan stå där och styra, titta ut över relingen över vattnet, klättra lite och ha allmänt kul? De har då både lekplats och konst som är relevant till platsen att växa upp med.

 

X

 

Hund - TV - utbildning

Gång på gång hör man i vissa TV program om hundar att det visas sker som inte är förenligt med svensk lag. Detta borde vara ett UTMÄRKT tillfälle att utbilda människor. Istället för att folk ska titta på ett program som kanske är 1 timme långt och gissa vilket som är olagligt eller inte, så kan man framföra detta innan och efter programet, så svenska hundägare lär sig hur vi förväntas behandla djur i Sverige.

För att konstatera att det finns detaljer oförenliga med svensk lag har ju i alla fall de som kan lagen gått igenom filmen, så jobbet är ju redan gjort.

 

X

 

Hund - barn - TV

Tänk om någon kan ha barn med hundar och träna, av en mycket skicklig tränare, i ett TV program för barn. Då skulle barn och ungdomar kunna lära sig vad en hund är på riktigt. Det är en riktigt bra investering för framtiden. Jag tror också att man ska plocka fram Cecilia Holmstedts gamla program som ansågs "fjantiga" på sin tid då hon inte våldförde sig på hundarna och därför inte vann så mycket gehör. Idag är de aktuella, eftersom Cecilia Holmstedt var LÅNGT före sin tid.

 

X

 

Knappar - djur

Jag tycker dessa nya telefoner som är helt släta och man trycker direkt på skärmen är som de vore tillverkade för hunduppfödare. Ingen möjlighet för hundhår att ta sig in mellan knapparna då. Varför görs inte alla datorer lika?

Jag har ALDRIG have en dator eller telefon som inte förr eller senare blivit att tjärva på någon enstaka knapp p g a hundhår. Detta är enkelt att åtgärda. Dessutom kan ju datorerna bli mindre när man inte behöver en skärm + tangentbord, utan enbart en skärm.

Tills datortillverkare förstått detta kan vi linda in tangentbordet i gladpack, det begränsar smutset till största delen.

 

X

 

Höghus

Höghus är som en advendskalender. Öppna ett fönster och titta in hur den familjen har det, familj efter familj. Tänk er att lära känna alla! Om vi ska anta att det finns en Gud som ser allt, så skulle jag vilja påstå att vilken människa som helst skulle bli superintelligent om den lärde känna alla världens folk och därmed lära sig att förstå dem. Klok som en uggla räcker inte till att beskriva det.

För att spalta upp detta och göra det tydligt och mer begripligt.

Tänk er ett höghus med 24 luckor. Öppna en varje dag och ta er tid att lära känna den familjen, vad den en bjuder på, och försök förstå dem. Gör detta t ex varje arbetsdag och redan efter ett par år så skulle vi se saker och ting ur ett annat perspektiv. Å andra sidan är det ju inte möjligt att lära känna och förstå en familj på en dag om man inte redan är supersnabb. Detta är bara ett exempel för att förstå att vi kan OMÖJLIGT förstå allt, vi är bara människor, inte Gud!

Med andra ord, vi borde vara mer ödmjuka inför andra, deras liv, deras sätt.

 

X

 

Eget bygge

Varför "bygger" vi inte hus som vi täcker med jord? En bred front i dagen räcker för att ge dagsljus i de flesta rum. Toa, garderob o d behöver ju knappast något fönster, speciellt inga fönster i sovrum, då det endast ger problem att sova. Dessa rum går därför att placera i en rad i bakre änden. Är sedan endast fronten av huset i glas, glas av högsta kvalitet, det är det dyraste på hela huset och det ska kostas på så huset blir konstnadseffektivt. En ordentlig jordhög ovanpå gör att det blir en ringa uppvärmning, något som vi och miljön sparar enormt på. Taket i sin tur går att ha till gräsmatta, rabatt eller t ex solceller.

Öppen lösning mellan så många rum som möjligt har man numera förstått är det psykologist bästa för oss människor. Detta ger "endast" dörrar till som mest sovrum, toa och garderob.

Lider man av vinterdepressioner så är det lämpligt att ha fönster som går i stort sätt hela vägen ner till backen / golvet, och ända upp till taket. Har man en altan framför så ger det ett extra "rum" på sommaren. Gillar man inte att WC / tvätt är så nära köket så kan man byta plats på kök och kontor. Fördelen med hallen framför WC är att man slipper gå igenom hela huset när man ska in på toa, släpa ut ren tvätt för att hänga ute på sommaren o s v. Dessutom blir all rördragning på en och samma del av huset.

Sovrum anser jag själv är ett ställe man sover, så jag anser inte det behöver stor plats, vilket ger möjlighet för ett stort tvätt- och bad- och toa- rum, där är det en stor fördel med lite extra storlek på ytor, anser jag. En relativt stor garderob är inte dumt heller, då kan allt rent "tyg" finnas på ett ställe. Kläder, linnen, skor, gardiner m m.

Man kan också bygga över delen på ett halvplan, på ett loft, och på så vis ha större allrum o s v på nedervåningen.

Vill man ha extra öppen yta kan man placera sovrum och garderob på loftplan, och ha ett öppet räcke till fronten. Sedan kan man ha skärmvägg av balsaträ och rispapper. Det kan man ställa mot väggen och när man vill sova och om man då vill ha omslutet ställer man fram skärmväggen till räcket.

Jag skulle välja rispapper med motiv från Norden. Björk, solnedgång, blommor, dagg. En sommaräng. Allt i ljusa färger.

Under loftet och bakom köket kan man ha ett kombinerat grovkök och skafferi, som ett rum som man stänger dörren om. Man kan ha kylskåp, frys o s v i det rummet också.

Under andra änden av loften, bakom vardagsrum, kan man ha ett kontor. Där kan man t ex ha bokhyllor som är bakom glasdörrar.

Då hela huset är under jord, utom fronten, så har man "jord"värme i större delen av huset. Det gör att uppvärmningen halveras. Mycket ekonomiskt.

I mitten i fronten kan man ha vacker och stor ytterdörren, gärna med ett vackert fönster i. Den kan man följa upp med trä ovanför. Ovanför ytterdörren kan man ha ett litet tak. Som en delning av huset med två gigantiska fönster, en på var sida. Ev. kan man ha några dm upp från marken en sluten vägg innan fönstret tar vid. Sedan fönstret hela vägen till taket så även loftat är ordentligt i ljus. Naturligtvis ska den sidan vara mot söder.

I toaletten har man dusch, bad, toalett, tvättmaskin o s v. Alltså allt, full utrustning.

På loftet kan man ha en garderob längst bak som går över nästan hela baksidan. Den kan bestå av garderober med skjutdörrar av spegelglas. Det ger ett extra stort och ljust intryck.

Naturligtvis ska det vara eget vatten, avlopp, el o s v. Allt totalt moljöanpassat, så jag inte stör eller förstör naturen.

 

 

X

 

Mitt personliga idealhus

Drömhuset, om jag fick tag i exakt vad jag ville ha.

Enplan. Garage. Gästhus vid parkering. Pool som tål hundar. Ingen granne. Nära city. Inhägnad stor tomt. Minst ett stort öppet "rum" (minimum 65 kvm). Gärna combo-rum med hall-kök-matrum-vardagsrum-kontor. Egen vatten, avlopp, el o s v.

Ska man vara realistisk och närmare verkligheten: Kanske gammal skola eller gammal affär? F d industri.

 

X

 

Arkitektur / garderober

Det borde finnas garderober i huvudsak mot norrväggar i hus.

Då används garderoberna som en slags issolering mot norr, där man ändå bör undvika att ha fönster.

Sedan får tygerna i kläder etc lite svalare, vilket förlänger livet på nästan alla tyger och minskar risken för ohyra i kläder o d.

 

X

 

Fågelmatning

Till våra tamfåglar kan vi ha en liten tillhängsbur som är täckt så frön och skal inte trillar ur så lätt.

Man kan där göra en giljotinlucka som man lätt kan styra utifrån på håll så man kan fånga fåglarna utan att stressa dem för mycket i onödan.

Dessutom blir det mindre spill på mat i och kring buren med denna uppfinning.

Jag har personligen själv valt att använda sådan combinerad fångst/mat bur som jag tillverkat av andra fågelbursdelar, det har jag använt från och till sedan 1980-talet. Med företräde när jag haft de största voljärerna.

Bilden är tagen någongång på 2000-talet, alltså troligen flera år före 2010 men efter millenieskiftet. Den vita påhängsburen innehåller godsaker som uppmatningsfoder, gurka m m. Där kunde man fånga fåglar. Mitt i buren nära botten hänger fröautomat. Jag håller den gärna långt ner och så mycket i mitten som jag kan åstadkomma, av flera orsaker, bl a för att fröskalen blir liggande lite mer på botten istället för utanför buren på det viset. Sedan nyttjar fåglarna hela buren mera på detta viset. Jag är dock noga med att inte ha några pinnar rakt ovanför fröautomaten, för då blir det bajs i maten, det vill vi inte ha, varken fåglarna eller "husse & matte".

 

 

X

 

Lev på vintern också

Sverige är ibland ett väldigt konstigt land.

Vi lever ca halva året (i snitt) i och nära vinterklimat. Men vi utnyttjar inte vintern.

Vi stänger Sverige så fort det börjar bli höst och öppnar upp Sverige igen när det blir vår. Däremellan ska vi inte leva utan endast sitta i våra hem och ha tråkigt.

T ex så tas nära alla "trädgårsmöbler" bort efter vägarna på rastplatser, så om det är fina vinterdagar så ska man inte kunna stanna och fika. Fast på sommaren är det självklart att vi svenskar ska stanna och fika i tid och otid.

Ska man kampa på vintern får man väl ta med sig full kampingutrustning.

Det är sunt att vara ute, även på vintern. Att vara ute gör både fysisk och psykisk belastning lättare för människan. Det är något vi ska värna om, inte blockera för människan.

Tack och lov att man är hundägare! På så vis kommer man ut alla tider på året!!!

 

 

Uppdaterad 2019-10-04

 

© all rights on www.piaskennel.com belong to Annika Hagström