Tankar

 

Jag har många snurriga tankar. Jag har en del kloka tankar. Jag har en del helt vansinniga tankar. Här är några:

 

X

 

Om någon tvingas säga upp sig för att den inte klarar arbetsbördan, är det då fel på arbetet eller den som säger upp sig?

Om man därtill ser att den senaste som sagt upp sig är en i en mycket lång rad som gjort detsamma, men att den senaste har "stått ut längst", var ligger då felet?

Detta är något som jag förstått ofta händer på olika boende för gamla och orkeslösa, de som behöver oss bäst.

Jag kan bara tillägga, efter att ha haft flertal äldreboenden i olika former framför mina ögon de senaste 3 åren, så önskar jag hellre dö än läggas in på ett enda av dessa ställen, även där personalen faktiskt gjort så gott de kunnat.

 

X

 

Att se alla sidor, att visa alla sidor, är en grannlaga uppgift. Om man exponerar två sidor lika mycket kan det ge förestälningen att dessa olika sidor reprecenterar hälften var. T ex ska TV vara opartisk och visa alla sidor. Det kan göra att en aktuell händelse bli satt till samma tidsrymd till två parter, den ena emot, den andra för. Om då t ex emot-sidan står för ca 20 % av svenska medborgare och för-sidan för 80 % så blir samma exponering av för- och emot-sidan missriktade. Eller?

 

X

 

Varför kan vi människor inte slopa alla tillfälliga förvaringar? Jag menar, måste varje skvätt mjölk, varje skålpund mjöl o s v ha engångsförpackningar? Varför kan man inte ha med sig sin egen mjölkflaska och tappa upp på affären och betala per mängd? Var enda en tillfällig förpackning bör kunna ersättas på detta vis. Detta är ju inte konstigare än att skapa häx-jakt på pastkassar, en som jag tror är en försvinnande liten del i alla tillfälliga förpackningar. Jag hörde om en affär som införskaffat systemet mot en vara, minns inte vilken. Det var nog för 10-15 år sedan och det var någonstans långt upp i norr. Jag känner mig som om jag bär hem massor av onödigheter varje gång jag handlar, och dessa onödiga förpackningar går raka vägen till soptippen. Är det vettigt? När jag sålde ägg så brukade jag be köparna ta med sig egna kartongen. Är det konstigt?

 

X

 

Visst är det FANTASTISKT med all ny teknik. Men nu (210703) har tydligen vissa affärer drabbats av ofunktion av deras datorer. DÅ STÄNGER AFFÄRERNA!!! Kan folk inte räkna längre?

Klart att man vill ha koll, men man kan inte ersätta människor med datorer till den grad att människan förlorar förmågan att göra sina arbeten. Då har något gått fel.

Det är ungefär som kärnkraften, först bestämmer man att starta med idiotin och då vet man ännu inte var och hur man ska bli kvitt avfallet i slutänden!

Vad händer om sjukhus drabbas av internet/data kolaps? Eller banker?

Är vi människor så här dumma eller?

 

X

 

Angående syntest på människor märker jag mer och mer att de som är äldre än vad jag är ogärna vill ha glasögon. Inte ens när de lider av sitt dåliga seende eller t o m konstant huvudvärk. En del kan inte ens klippa klorna på sina hundar längre utan väljer att leja bort det till andra som har friska ögon. Människor kan vara så självdestruktiva ibland.

 

X

 

Om man försöker göra som hundarna och leva mer för stunden så är det lättare att vara tillfreds. Konsentrerar man sig på stunden så är tidigare otrevligheter inte så närvarande och inte heller framtida problem. Klart man måste ta itu med tidigare saker som påverkar en, och så klart måste man klättra över framtida hinder. Men just nu, låt det endast vara nu och inget annat än nu.

 

X

 

För den uppmärksamma som läser mycket på min sida så har det i flera år på vissa sidor blandats stora och små texter, med eller utan olika färger. Det är alltså inget som jag gör, utan det är datorn som hittar på dessa små skojsigheter. Mot min vilja, ska jag tillägga. Det blir fler och fler sådana "spök" i mitt hemsidesprogram får vart år som går. Numera har det kommit till många flera spökigheter i detta program i tät följd. Jag har all anledning att tro att det bara är en tidsfråga innan hela hemsidesprogrammet brakar ihop. Detta hemsidesprogram tillverkas inte längre, det är många år sedan det fanns uppdaterade program av detta. Då jag inte fått tag i något nytt offline program för att göra hemsidor, så går denna hemsida i graven när mitt program till sist havererar totalt.

 

X

 

Vissa människor är superkänsliga. Det är nog de som var gårdagens medicinkvinnor eller män, för den delen. Om man inte känner efter så vet man inte vad olika mediciner gör för värkan. Man var helt enkelt tvungen att vara superkänslig, alltså före det skrivna språket. Jag tror att de som tvingas bli superkänsliga idag, är de som lättare ser smärta hos andra. T ex hos sina hundar. Det finns hundar som är extra känsliga också. En del är extra känsliga i sin kropp, t ex rister i hela kroppen när man tar ett finger lätt på hunden. Vissa är extra känsliga i sitt sinne, de reagerar på extremt små skiftningar hos andra.

 

X

 

Skrivet 210624. Är det ett halvår sedan jul eller är det ett halvår till jul?

 

X

 

Idag (skivet 210619) hade jag en trevlig morgon. Först fick jag börja med att rädda ut ett gäng humlor som flygit in genom mitt öppna fönster. Sedan fick jag rädda en groda på vår gård som var stel och kall i skuggan, ner till en varm sten bredvid dammen. Då tog det inte lång stund innan den kvicknade till. Sedan fick jag tillfälle att plocka lite sten på ängen, så lite markvård på vägen tillbaka. Allt för att ängen ska få fortsätta att vara äng och slås en gång om året, allt för insekter, rådjur, gäss och alla andra djur ska fortsätta att trivas där. Ingen människa kan göra allt, men alla kan göra någonting. Om alla tänkte så, så skulle vår värld vara en bättre värld.

 

X

 

Naturen visar alltid upp sig, på ett eller annat sätt. Genom storslagenhet och i små ting. Detta pågår vare sig vi ser det eller inte. Naturen kommer fortsätta att visa upp sig, vare sig vi människor har utrotat oss själva eller inte.

 

X

 

En privat fundering: Det är märkligt att doktorer anser sig ha tillstånd att plåga människor...

 

X

 

Min tro är djup. Min tilltro till religiösa organisationer är mycket liten. Min tilltro till bibeln är mycket liten.

Anledningen till att jag inte tror på bibeln och religiösa organisationer beror på alla dessa tolkningar. Tolkningar gjorda av "vanliga dödliga". Vi VET redan att det finns en massa hål i bibeln och i religiösa organisationer. Detta är inte alls konstigt. Alla vänder saker så som de ser det hela, utifrån egna tankar, fördomar, vinklingar, uppfostran m m.

Hade t ex bibeln skrivits av Jesus och inte haft några felöversättningar hade nog det hela kunnat vara annorlunda.

 

X

 

När man har att göra med levande väsen, t ex växter, djur eller människor, så kan man inte ha brottom och samtidigt göra ett bra jobb.

 

X

 

Ehurika betyder: - Jag har hittat det!

 

X

 

De finns de som bjuder på sig själva. Så finns det de som håller allt för sig själva. Vilken värld vill du leva i?

Det finns folk som hjälper till, är öppna och delar med sig för mänsklighetens bästa, eller varför inte hundars bästa (när hundar blir hjälpta blir dess ägare förhoppningsfullt hjälpta).

De finns de som bjuder på sig själva. Så finns det de som håller allt för sig själva. Vägrar dela med sig.

Något som tycks vara vanligt på den sistnämnda kategorin är att de också attakerar andra, som är öppna.

Kanske vågar dessa människor inte vara öppna, för de vet vad de själva utsätter dem för som är öppna?

Det är i så fall rädslan som styr deras liv, människan är INTE vid rodret utan rädslan.

Jag tänker...

Om alla som är på väg att göra någon annan illa istället stoppade sig själv och istället lägger den energin på att gör en god gärning, då skulle vår värld snabbt att bli bättre, för alla.

 

X

 

Det är konstigt att de som är negativa alltid skriker högst. P g a detta måste de goda vara mer än dubbelt upp så aktiva i sina goda verk. Annars kommer de goda dränkas av allt skrikande.

 

X

 

Språket är konstigt idag. Fick höra att: - "Det är som att krama ett kaffefilter". Vad i hela friden betyder det? Samma talare sa också att: "vi ska vara med och sätta ett kryss". Var krysset skulle sättas eller inte förtäljer inte historien. Är jag så gammal så jag inte förstår svenska längre? Eller är det talare som tar för givet att vi ska veta vad sådana saker betyder?

 

X

 

När jag ser rosenblad ser jag mördade och styckade blommor.

När jag ser det som så fint kallas snittblommor, ser jag blommor som människan våldfört sig på så de ska långsamt plåtas till döds.

Ta tulpanen t ex. Den vackra blomman separeras från sin lök, från sin hjärna kan man säga. Jag anser att det är onödig och onaturlig våld mot naturen.

 

X

 

Undrar varför ingen i Sverige gör en båt med glasbotten och erbjuder turer för att titta på det vi har under ytan och kan få ta mängder av bilder på det som intresserar dem. På detta viset kanske några som idag fiskar byter ut det mot att lära känna och se en liten bit av havs- och sjölivet utan att skada eller t o m döda fiskar. Sedan kan det vara så att flera av våra ungdomar startar lära känna vattenlivet istället för att göra fiskar illa.

 

X

 

Vem är vinnare i ett krig? INGEN!!! Alla förlorar på krig. ALLA!

Krig går utmärkt att bytas ut mot träta o s v.

 

X

 

Varför är folk elaka mot varandra?

Själv träffar jag på en och annan elaking. Då svarar jag med avståndstagande. Det är mitt sätt att skydda mig mot ondska.

De jag har regelbunden kontakt med är snälla människor som vill gott. Skulle annat visa sig, så drar jag mig inte för att ta avstånd från dessa människor.

Visst skulle jag önska att jag orkade hjälpa dessa förbittrade själar att se det ljusa i tillvaron, men det är mer än vad jag orkar.

 

X

 

Sjukvård. Ibland undrar jag om inte mycket av den så kallade vården i Sverige är sjuk? Jag har tre gånger bett om hjälp hos vårdscentraler angående en död tånagel. Första gången jag till sist sökte hjälp var sommaren 2020, efter att ha behandlat problemet i nästan 5 år nu. Nageln är död p g a svamp. Ännu har jag inte fått hjälp. Men nu är en annan av mina tår nersmittad, så nu måste jag börja om med behandling på den tånageln, innan den nageln också dör. Jag kan bara hoppas att denna svamp inte är resistent, som den var på den döda nageln, men då den högst troligt är smittad av den döda nagelns svamp så kan man bara gissa resten. Det blir väl ytterligare 5 års plåga... Som sagt, sjukvården är sjuk.

Fortsättning följer, ett år efter ovan skrivna vägras jag hjälp. Alltså fortfarande ingen hjälp.

 

X

 

I år (2021) får "alla" köpa majblomma igen, fast inte de som inte har internet.

 

X

 

Folk klagar att det är svårt att handla och äta sunt.

Ren mat är inte så svårt att hitta egentligen. Det är ju bara att köpa (eller om möjligt odla och använd) rena produkter och laga mat.

Kött, fisk, skaldjur, palsternacka, morötter, ärtor, bönor, majs, kryddor, smör, äpplen, annanas, potatis o s v.

Strunta i all mat där det medföljer en lista på ingredienser. Köp alltså inte det som andra har blandat ihop.

I sådan mat får man ändå i sig en massa miljögifter o s v. Det är nog illa.

Men jag har svårt för folk som klagar på att det är omöjligt att inte få i sig massa tillsatser, så omöjligt är det inte.

 

X

 

När jag bodde i norra Hälsingland så såg jag knappt några fåglar. Det var skator och mycket sällsynt en enstaka sädesärla kanske en gång om året. Här har vi dagligen koltrastar, blåmesar, gråsparvar, gulsparvar, talgoxar m m. Det samma gäller allt från spindlar, maskar o d till älgar, rådjur o s v. Mycket och ofta i Bergslagen. Sällan eller aldrig i norra Hälsingland.

Det är något som inte stämmer i norra Hälsingland. Något är väldigt osunt där.

Kan det vara därför jag t ex fick opereras tre gånger för cancer under senare hälftan av den tid jag bodde i norra Hälsingland? Jag bodde där juni 1992 till december 2019.

 

X

 

Ju äldre man blir, ju flera människor man känner dör.

X

 

Jag gör inte ett viktigt avgörande baserat på en orsak. Livet och tankemaskineriet är mer komplicerat än så, i alla fall i mitt liv och mitt huvud.

 

X

 

Jag fattar inte hur man ska kunna rösta? Ju äldre man blir, ju mer inser man att vissa saker är väldigt viktiga, inte bara en eller två saker. Det blir liksom att välja mellan pest och kolera. Får man det ena, så får man inte det andra. Hur ska man göra? Vi har många partier att välja på, men det tycks inte hjälpa. Jag har vissa stötestenar som jag har svårt att överse med. INGET parti har de bitarna som jag tycker är extremt viktiga. Jag har försökt städa bort många viktiga saker och enbart plockat fram de tre viktigaste sakerna som jag inte kan förstå hur jag ska kunna göra avkall på. Inget parti har dessa tre komponenter i sina åsikter, ännu mindre i sina prioriteringar. Ändå finns det partier som står för en eller två av mina viktigaste punkter. Vad ska man göra? Är inte välja ett alternativ? Jag har svårt att tro det.

 

X

 

Jag fattar inte att man skyller på vädret när folk kör av vägen, folk halkar och bryter benen och på andra sätt inte klarar av det de förutsatt sig. Hur kan det ara vädrets fel?

 

X

 

Om hela en människas tillvaro hotas av myndighetspersoner. Att leva under hotet att bli fråntagen sin trygghet. Då är det inte konstigt om folk flippar ut till sist. Folk som t ex inte vet om de ska få stanna i Sverige. Folk som får besked efter månader och ibland år om de ska få stanna eller inte. Folk som får temporära beslut och som rivs upp om och om igen gång efter annan. Hela deras tillvaro vilar på ett gungfly. Jag tycker det är fantaskiskt så många hederliga människor som tiger och sätter sin tillit till systemet och om de sedan blir utvisade så tiger de still och tar emot vad som ibland är en dödsdom för dem. Vissa försöker gå under jorden och stannar i det fördolda. Hela systemet är omänskligt. Att vissa myndigheter tar djur ifrån folk eller hotar att göra det. Förföljer vissa djurägare t o m efter de tagit djur från dem! Det är ingen tvekan om att vissa av dessa är hur oskyldiga som helst och inte gjort något fel dessutom. Det är få som riktigt flippar ur. Människan är i regel god och snäll. Något som vissa myndighetspersoner utnyttjar till fullo. När folk som är arbetslösa eller sjuka inte får arbetslöshetsersättning eller sjukpenning, deras varje dag vilar i händerna på myndighets personer som inte drar sig för att göra livet till ett helvete för dessa stackare. Tänk vad människor är underbart snälla i alla fall! Egentligen borde ju myndigheterna ställas framför juridiska ifrågasättanden, de förstör ju människors liv! Det är inte lagligt för privatpersoner, däremot för myndighetspersoner. Hur går det ihop? Är det så vi tänkte oss att myndighetspersoner skulle "styra" våra länder? SKYLL INTE PÅ OFFREN!

 

X

 

Jag sa när jag var ung och naiv att sanningen segrar alltid. Det är ju löjligt att tänka sig att världen skulle vara så när man lärt sig hur det går till här i världen. Utan tvekan är det de "rikas" värld. De som ser "finast" ut är de som anses bättre. De som har rätt titel, flott bil, fint namn, fin adress, kommer från rätt släkte o s v. Sedan är det dessa människor som utifrån sina värderingar sätter sig i situationer där de får bestämma över alla andra. En sak vidhåller jag i alla fall fortfarande, sanningen kommer alltid fram, förr eller senare! Tyvärr leder den sanningen oftast inte till någon rättvisa, men upprättelse i alla fall, i bästa fall.

 

X

 

Hipp hipp hurra! Idag (210219) är jag äntligen av med smärtan i mitt nedre vänstra revben. Blåmärket försvann för några dagar sedan.

Idag är det 13 dagar sedan jag fick min egen kundvagn inkörd i mig av en aggressiv kund. Allt för att jag stog på ett gult sträck istället för bakom det. Det är tufft att leva i en pandemi.

Jag själv har tvingats aktat mig för nära kontakt med främmande människor i ca 10 år, speciellt på vintern. Allt p g a mitt dåliga immunförsvar p g a min sjukdom.

Jag har aldrig i hela mitt liv tänkt misshandla en människa p g a detta.

 

X

 

Vissa saker vill man ha privat. Vissa saker vill man inte kommer ut. Detta oavsett hur hederlig och rättskaffens man är.

Många är rädda att beställa varor över internet, då de är rädda att deras uppgifter ska tas från dem.

När det gäller att skriva på facebook och liknande sidor tycks det också finnas vissa som är rädda att delta i. Jag själv slutade då jag var i Norge på utställning med en kollega fredag till söndag kväll, och en vän till mig sa jag skrivet till hen när jag var i Norge, på lördag kvällen. Den kvällen var jag och min svenska kollega hemma hos en annan norsk kollega mycket långt ifrån Sverige.

Det som är än mer skrämmande är att folk numera ganska lätt kan ta allt ur din dator medan du bara är passivt uppdaterad...

Dessutom har myndigheter våra uppgifter och deras data blir ibland plundrade om och om igen.

Jag har löst det så att jag har en dator som inte är inkopplad till internet.

När jag behöver till internet så tar jag mina uppgifter på ett USB minne som jag eventuellt behöver och åker till någon som har internet och gör det som behövs.

Undrar om inte det är något sådant som myndigheterna också behöver göra? Billigare skulle det i alla fall bli.

Just nu ska t ex ett av myndigheternas datasystem göras om för enorma summor. Det ska vara klart år 2127. När det datasystemet kommer i bruk är det ju redan genomskådat av hackare och bovar.

 

X

 

För ett antal år sedan så blev det "fint" att läspa, att prata med ett läspningsliknande uttal. Det verkade som det var några som tyckte det var fint. Men det har avtagit, även om vissa väljer att prata med läspningsliknande uttal, utan att ha talfel, även nu.

Senaste året är det många som binder ihop sina meningar med framför allt "äääää"-liknande ljudningar, ibland "öööö" eller "åååå", otroligt jobbigt att lyssna på. Örat får ständigt massor av information, info som är totalt oinstressant. Det är mycket jobbigt att lyssna på och gör att meningen av vad man vill säga är svårt att hänga med i.

Detta beteende tycks "smitta". T ex märker jag att om en pratar så, så är det lätt att de som är omkring börjar prata lika, fast de normalt inte pratar så. Till sist lyssnar man till 2-3-4 personer där alla håller på med dessa mellanljud.

Det är ett oerhört stressande sätt att prata.

Sedan har vi kraftiga dialekter. Det är fint och bra att hålla sina dialekter, jag är för det.

Att man t ex pratar på ett program som är till för alla på TV så är det svårt att förstå allt som sägs.

Har man sedan svårt att höra, så som jag har, då blir alla dessa varianter svåra, jag hör inte allt som folk säger. Är man två, t ex i ett telefonsamtal, kan man fråga vad något sa. Men på t ex information på nyheterna så går ju inte det...

 

X

 

Ibland kan man tro att det är lag på att alla ska ha internet. Livet är svårt utan internet. Livet är svårare OCH mer komplicerat med internet. I alla fall är det vad jag kommit fram till genom åren.

 

X

 

Nytt år är i regel en stor händelse i folks liv. En ny dag är också en nystart. Varje dag har vi en chans att ta tillfället i akt att bli en bättre människa och göra goda val i livet.

 

X

 

Jag är inte glad i snittblommor. Jag tycket snittblommor är massmord. Jag var mycket ung när jag kom fram till den ståndpunken. Någon gång kring 10-12 års ålder. Varför kan de inte få stå och vara vackra och ge till alla?

 

X

 

FörnedringsTV och annat förnedrande, varför? Vad finner människor för nöje i att förnedra sig själva eller andra? Vad finner folk för njutning av att titta på det? Jag brukar säga att man behöver bara se vem någon umgås med så vet man vem de är. Det samma gäller om man föredrar att följa förnedring i hasorna, så säger det en hel del om vem man är. Jag hör ibland att det är bra för att visa folk hur det INTE ska vara. Ja men va bra då, visa då Hitler dag ut och dag in så får vi se hur bra folk blir av det! Det borde finnas gränser för dumheten i världen.

 

X

 

Idag ska tydligen jultrafiken starta (18 dec. 2021) enligt vägverket. Jag instämmer med vägverket, ta det lugnt efter vägarna! Jag har ett talesätt: Köra snabbt = komma fram lååååååångst senare. Jag menar alltså att om man ska köra så fort att man ska ta vägen om via akuten innan man kommer hem så är det knappast smart att köra fort. Eller hur!

 

X

 

Det har varit en höst med otroligt varma nätter. Varmare på nätterna senaste ca 3 veckorna än det var i somras på nätterna. Det är konstiga tider vi lever i numera.

 

X

 

Idag är det höstdagsjämning. Vad betyder då det? Jo, över hela jorden är det mer eller mindre lika lång tid dag som natt denna dag. Vi som lever på norra halvklotet går mot mörkare tider. De som bor på södra halvklotet går mot ljusare tider. Vi som bor närmare polerna (både norra och södra) har större skillnader än de som bor närmare ekvatorn. Om 6 månader har vi vårdagjämning. Då är igen dag och natt lika långa. Fast redan om 3 månader kan vi se fram emot att dygnsljuset=dygnsmörkret vänder och det går mot ljusare tider igen.

Ni som följer min sida har kanske lagt märke till att jag gärna uppmärksammar dessa dagar. Det beror på att jag lever nära naturen och nyttjar dessa för- och nackdelar som naturen bär med sig.

Viktigast för hundar tycker jag är: Kring höstdagsjämningen är det hög tid att se över vinterutrustningen. T ex reflexer. Men också plockar under sommarutrustning. Vid vårdagsjämningen är det hög tid att se över sommarutrustning. Allt som kan skänka skugga och avkylning. Speciellt i bilar.

 

X

 

Idag såg jag en som sålde blåbär och lingon vid vägen och hen har väl antagligen blivit lurad till hur skylten skulle skrivas på svenska. Skylten sa:

Blä
bår

Man undrar varför folk är så elaka mot varandra. Fast vad vet jag? Det kan ju vara personen själv som skrivit fel. Det är inte så lätt med alla dessa å ä oh ö som vi har i vårt land.

 

X

 

Det är knepigt att när jag var upp till gamla huset häromdagen (200829) så låg det ett träd över vägen och 4 skrotbilar låg i dikena och skräpade de sista 5 milen. Denna gång (200903) var trädet och 3 av skrotbilarna borta, istället var det två nya bilar i dikena, även de under sista biten innan mitt f d hus. Så slarvigt och otrevligt så man nästan tror att det inte är sant.

Så är det en otrolig lättnad att slippa vara nervös varje år vid älgjakten. Jägarna där uppe hade ju noll koll på sina hundar, deras hundar jagade hellre brudar på min tomt och jägarna lät dem!

Så ska vi inte tala om lättnaden att slippa inspektörerna i Gävleborg som var mer än lovligt snurriga.

Sammanfattningsvis kan man säga att det känns det väldigt skönt att äntligen ha blivit av med huset där uppe.

Samtidigt önskar jag nya ägarna all lycka till med huset, även om jag aldrig mer vill sätta min fot där uppe igen.

Några nära vänner kommer jag däremot att sakna, naturligtvis, men det finns ju telefon.

 

X

 

Vilket är viktigast, hälsa eller ekonomi? Alla som varit sjuka eller är sjuka borde svara hälsa.

 

X

 

Folk vill gärna gnälla över värmen. Vi har 365 dagar per år. Om 20 av dessa är varma, är det då så förfärligt? Låt oss som har värmen som smärtlindrig ha några dagar med lite mindre smärta, utan att gnälla. Gnäll till varandra, om det är så viktigt, men helst inte till mig.

 

X

 

Idag skänker jag en extra tanke till Gerry, som skulle fyllt år idag, om han fortfarande hade levt. Denna dag är alltid en extra tänkande och kännande dag för mig, år efter år, jag går igenom allt från sorg till glädje. Vissa människor sätter djupa spår. Gerry är mig i tanken flera gånger i veckan, alltid. Ibland flera gånger om dagen. Fast den 8 augusti varje år "går" han vid min sida hela dagen.

 

X

 

Idag räddade jag livet på en groda.

Plötsligt, när jag ska plocka upp hundskit på morgonen ser jag något dammigt i en liten grop. Men på något vis förstod jag att detta var inte jord eller någon sten eller så. Så jag petade försiktigt. Mycket riktigt. Det tittade upp ett sött litet ansikte som plirade försiktigt på mig.

Jag skopade upp denna på skitskyffeln, utan att den på något vis försökte freda sig, den var nog så uttorkad så den var på väg att få räknas ut.

Jag bar ner denna på skitskyffeln till dammen, utan att den försökte ta sig ur en enda gång, och satte ner den ca 1 dm från dammen, där marken var slät att bara ta sig ner.

Den tog sig med ett halvdant skutt ner, med otroligt trötta rörelser. La sig i vattnet så bara den lilla dammiga huvudet tittade upp ur vattnet och låg stilla där.

Jag hoppas den repar sig.

Värmen är utan tvekan farlig.

 

X

 

Jag var tvungen att åka ner till byn, trots intensiv värme. Då satt en gammal människa på den varma asfalten med 5 personer tätt omkring sig som stod och stirrade på den äldre damen.

Jag stannade och frågade om det var värmen. Jag fick ja till svar. De väntade på ambulans.

Jag sa att de skulle hälla vatten över damen. De bara tittade konstigt på mig. Sedan var den en som frågade var de skulle få tag i vatten. De stod utanför 2 olika affärer...

Jag tog en av mina flaskor med vatten från bilen och hällde över tanten. Hon piggnade till nästan omedelbart och blev väldigt glad och började skämta!

Så klarade hon sig förhoppningsvis till ambulansen kom med lite mindre plåga.

Värmen är utan tvekan farlig.

 

X

 

Personligen tycker jag det är extremt underbart att slippa alla snörvlande och nysande människor på allmän plats.

Jag vet inte hur många gånger genom åren jag har fått gå långa omvägar p g a sjuka människor. Det har t o m hänt flera gånger varje år att jag fått gå ut ur affären p g a sjuka människor jag varit rädd att bli smittad av.

Numera är det en befrielse att gå ut på allmän plats utan att bli nyst och hostad på. Folk är så aningslösa.

Förhoppningsvis ändra corona-epidimin på kunskapen om det i framtiden också. Jag hoppas i alla fall det, även om jag tvivlar på att folk kommer att komma ihåg...

 

X

 

Främlingsfientliga människor vill gärna peka ut alla som är tydligt annorlunda. De resonerar som så att de som är annorlunda är inte som dem = dåliga. Underföstått: de själva är så himla bra!

Dessa människor styrs av rädsla och har därför skygglappar och kan därmed inte se helheten.

 

X

 

För mig är det inte svårt att hålla 2 meters avstånd till folk. Det är det naturliga för mig. Då jag p g a sjukdom har dåligt immunförsvar så har jag redan för över 20 år sedan blivit informerad av läkare att det är så jag behöver göra. Numera har alla de instruktionerna och därför drar jag mig till minnes att det var en inlärningsfas att lära sig hålla avståndet som kändes väldigt konstigt i början, men som med tiden blev naturligt. Fast det tog väldigt lång tid innan jag vande mig.

 

X

 

Något som jag finner konstigt är hundrastningar numera sedan corona "kom till byn".

Förr när jag t ex åkte genom Kopparberg, Ställberg, Ställdalen o s v, så jag 15-20 hundar på vareviga resa.

När jag åkte genom Silverhöjden, Grängesberg, Ludvika o s v är det sällan mindre än 5 hundar.

Men sedan corona kom till landet så är det sällan någon alls när jag åker till Ludvika.

Och mellan 1-3 när jag åker till Kopparberg.

Vad har hänt? Tror folk att hundarna ska smittas? Tror folk att de ska må sämre om de promenerar sin eller sina hundar? Eller är folk inte så benägna att gå ut när det inte finns så många människor som de möter på promenaden?

Att det är mycket mindre människor ute i farten, det är ju fullt förståeligt, men hundpromenader? Vad kommer detta sig? Jag är förundrad.

 

X

 

Det sägs att de flesta människor har mindre sociala kontaktet sedan corona kom till vårt land. För mig är det tvärs om! Jag har inte på många år haft så många, olika människor kring mig. Oftast varje dag. Det är nog 10 år sedan, eller mer, sedan jag hade så många sociala kontakter som numera. Fast det är inte p g a corona, utan andra omständigheter.

 

X

 

Något som bekymrar mig är skolgången. När äldre barn började studera hemifrån för ett tag sedan så blev närvaron bland barnen mycket högre än när de gick till skolan. Detta har det rapporterats om gång på gång från olika håll sedan de äldre barnen skulle studera hemifrån.

Det som gör mig orolig är ifall barnen mår så dåligt i skolmiljön att de inte vill vara där, fast de egentligen vill studera?

Den tanken ligger nära till hands för mig, då det var så jag tänkte och kände när jag gick i skolan.

Jag fick ont i magen av att gå till skolan, jag fick ont i magen av att gå hem från skolan.

Endast under 6 månader av min hela skolgång (vårterminen i 6:an) var det helt anorlunda för mig. Då hade vi en lärare som såg till att ingen blev mobbad, det blev tyst i klassrummet så man kunde höra vad läraren sa och man fick LÄRA SIG saker!

Jag hoppas innerligt att den ökande närvaron i utbildningen nu inte beror på något så sorgligt som att andra upplever det helvete jag hade i alla 4 skolorna jag gick i under min uppväxt i skolan.

 

X

 

En del människor tycker det är fint med överflöd och blir imponerade av överflöd. Somliga tycker det är skamligt med överflöd. Jag tillhör den sistnämnda.

 

X

 

Kanske folk får en tankeställaren på att de inte behöver köpa onödiga saker och aktiviteter efter corona? Folk kanske tänker till innan de handlar hädanefter? Vågar man ens hoppas på det? Om människor skulle sluta köpa det de inte behöver skulle fabriker som livnär sig på onödiga saker få stänga igen, med allt det drar med sig. Mindre uttag av jordens resurser. Mindre utsläpp. Mindre frakter. Jag är medveten om att det gör att t ex folk blir arbetslösa, fast jag är av den åsikten att om ett arbete är skadligt bör det inte utföras.

 

X

 

Man sa som fördelar för många år sedan att folk inte skulle behöva åka så mycket när man kunde ha möten på internet. Denna effekt har knappast infriats. Det är otroligt vad folk åker kors och tvärs överallt kring vår jord för att finnas med och synas på de rätta ställena. Fortsätter man med möten via datorer efter "corona" så skulle det spara miljön och ge mer tid till arbete istället för resande. En annan fördel, färre onödiga resekostnader. Nu kanske den äntligen gör det efter detta? Jag är medveten om att bl a flyg, hotell o s v får mindre arbete, fast jag är av den åsikten att man ska inte nyttja mer resurser än vad som behövs, kan inte en näring bära sig själv får man byta arbete helt enkelt.

 

X

 

Det blir tomt när gäster har åkt hem. Man ser riktigt att även hundarna tycker det är extra skoj när det är gäster här. Annars lever vi mer pernsionärsliknande till vardags när jag är själv människa och hundarna endast har mig att hålla reda på. När det kommer gäster och hundarna har många att förhålla sig till så blir det mer latjo lajban i huset, mer liv och rörelse. När så gästerna åker, som idag, blir det extremt lugnt igen här hemma. Lite trist och tomt, kan man säga. Jag kan bara säga; Tack för besöket, välkommen åter!

 

X

 

Det tycks ha blivit på modet att kalla saker för "funktions-".

Ett funktionshalsband är alltså ett halsband som fungerar som ett halsband. Bör inte alla halsband göra det?

Ett foder som kallas funktionsfoder är alltså ett foder som fungerar. Bör inte alla folder fungera? Vad är de annars?

Ett funktionstäcke är alltså ett täcke som fungerar. Jaha, vem vill sälja eller köpa ett täcke som inte fungerar?

Hur lättlurade är människor egentligen?

 

X

 

Jag undrar hur mycket ström som skulle sparas om alla neonskyltar i världen stängdes av för gott? För att inte tala om hur många människors mentala hälsa som skulle bli bättre om dessa skyltar släktes. Det finns nog mycket att vinna på att stänka all ljusreklam i världen.

 

X

 

Många kommer med frågor om allt möjligt till mig. Det är sådant som rör vad jag skriver om på hemsidan.

Jag är alltid mycket tacksam för återkoppling hur det går efter ni varit i kontakt med mig i olika frågor.

Oftast tar det en stund innan jag vet vem som är vem, det beror på att jag har många kontakter + att det är mycket få som säger vad för ras de har, var de bor etc. De vill helt enkelt vara anonyma, vilket jag inte har något emot.

Jag vill ju bara hjälpa, inte peka ut folk.

Men jag är inte mindre intresserad av uppföljning för att det kan ta ett tag innan jag minns våra tidigare samtal. Jag är mycket tacksam för att få veta hur det går för er.

 

X

 

Det visar sig att Sverige har misslyckats med sitt mål att bygga ut internet. Sedan var det klart med det. Utredningar till att konstatera att man misslyckas har man, då finns resurser, men till att göra jobbet som ursprungligen utlovades, finns inte resurser. Sedan finns det de som inte vill ha internet, då de vill leva i den fysiska världen bland levande natur, djur och människor av kött och blod istället. Idag är allt för mycket centrerat på internet. Finns något på internet så anses det vara officiellt. Ex: När jag behöver komma till öronkliniken i Lindesberg så får jag inte läkarvård för att jag inte har bankID. Ska man registrera hundar till ägarregistret på jbv (jordbruksverket) så straffast man med högre avgift om man inte kan göra det via internet (och det är endast ett enda exempel på allt som är dyrare om du inte har intnernet, ta t ex betalning av räkningar som ytterligare ett exempel). Resurser går alltså till utredningar istället för handling som är utlovat. Trots att det inte är helt utbyggt som lovat så tvingas människor i alla fall gå via internet för att få hjälp. Det är en sjuk värld vi lever i.

 

X

 

Vad är det som är farligare än okunskap? Det är felaktig kunskap. Om de som man ska kunna lita på ljuger så är det "Fake news". Face news har förekommit i över 100 år. De tycks ofta komma från USA, tror jag. Ibland har dessa face news blivit en fluga som några få tjänat enormt med pengar på. Det är jättebra att vara skeptisk. Men man måste också tillstå säkert fastställda data. Exempel:

Detox. Det betyder enkelt sagt att ta bort gift. Vilket gift? Hundar, människor, vår jord är full av gifter. Vissa är vi helt beroende av för att kunna leva! Låt kroppen sköta sitt, så blir det nog så bra som bara den. Vi kan bara ställa till det för oss annars. Men det är duktiga marknadsförare som har lärt sig att tjäna enorma pengar på detta, runt hela vår jord.

Falsk marknadsföring. Det är samma som lögner. Det är sådant som t ex försäljare ägnar sig åt för att kunna sälja mer = tjäna pengar eller nå sina mål.

Vilseledande = felaktig fakta med flit = lögner. Det är sådant som t ex försäljare ägnar sig åt för att kunna sälja mer = tjäna pengar eller nå sina mål.

Felaktiga fakta p g a okunskap. Det är sådana som t o m är så slappa så de inte kollar fakta innan de slänger ur sig vad som behagar dem. De låter munnen gå. Ofta för att komma i centrum.

Ibland är det t ex politiker som ägnar sig åt sådant här i olika varianter för att komma högre upp på stegen. Eller en tävlande som vill vinna ett pris. O s v.

Att fatta beslut efter falska fakta = okunskap är farligt. Man kan göra saker som är farligt i ren okunskap. Det finns människor som tagit död på båda sig själva eller sina djur p g a okunskap. Okunskap och handlande utifrån felaktiga fakta kan alltså leda till ohyggliga hemskheter.

Låt er inte luras, hunden går inte att lura, naturen går inte att lura, kroppen går inte att lura. Det är bara människan som är så dum. Var smart istället!

 

X

 

En senildement gammal hunduppfödare (en vän till mig som inte går på vår jord längre) hamnade på "hemmet" på ålderns höst. Hen frågade hela tiden efter hundarna, om de fått mat, om de varit ute m m. Då tog personalen och skaffade henne ett mjukdjur, en hund, naturligtvis. De la den på borden framför hen. Det blev full hysteri! Hen trodde hundvalpen var död! Så snällt tänkt av personalen, och så fel kan saker gå ibland. När man har med levande att göra kan man aldrig ta något för givet.

 

X

 

Vad gör alla psykopater som t ex Hitler, Mussolini, Castro o s v? Jo, de ser till att alla som säger emot dem försvinner! Anledningen till det är att de anser sig vara GUD och att ingen annans åsikt gäller, och inte heller får höras. Nu ser vi Trump helt öppet göra samma sak, han ser till att avlägsnar alla som vågar ha en annan åsikt än honom, eller bara pratar sanning och det inte passar Herr Trump... Hur i hela friden kan en sådan lura så många landsmän att rösta för honom? Är människor verkligen så dumma?

 

X

 

Konstig inställning som Sverige har. Barn ska vara kollektivt fostrade för att lära sig vara sociala enligt svenska lagar och bestämmelser. Alltså MÅSTE de svenska barnen gå i skolan, inga allternativ finns. Problemet är bara att det finns inte skolor i Sverige utan mobbing. Är det detta som barn ska lära sig tidigt för att platsa i Sverige? Fixa en trygg skola, så behövs inte alternativa skolformer!

 

X

 

Man kan sätta ihop två olika saker och få dem till att höra ihop, om lyssnaren inte har mer intelligens än så. Ibland kan det stämma, ibland inte. Man måste använda sunt förnuft. Att t ex säga att ett avtal mellan två länder är orsak till optimism för hela världen är att "sätta lingonsylt i kaffet". Om två saker är bra så gör det inte att de hör ihop. Att det är många invandrare till Sverige som är överrepresenterade vid vissa brott innebär inte att alla kriminella är invandrare och än mindre att alla invandrare är kriminella. Om man däremot sätter ihop kunskap som att hundar som äter mycket smetig mat får sämre tandstatus, så är det lättare att kunna tro på, i det fallet finns det dessutom en veterinär som forskat i ämnet för massor av år sedan och kommit fram till detta och sedan har det bekräftats om och om igen i olika studier genom åren. Jag har dessutom själv sett detta, gång på gång, genom åren. Man ska passa sig för att dra slutsatser som kanske kan vara korrekta och göra dem till ett faktum.

 

X

 

När man städar upp en röra man ställt till räcker det inte att bara sätta igång med regelbunden städning av det som uppkommer vartefter. Man måste också sanera det man ställt till med tidigre. Så gäller också vår miljö. Det är gott och väl att vi nu börjar ta mer och mer ansvar för skiten vi producerar. Problemet är att allt vi redan har förstört och smutsas ner måste också rensas upp. Smuts som bara ligger blir värre, ju förr man tar rätt på det, ju mer kan man begränsa skadan.

 

X

 

Konstiga affärsidéer företag har numera. Jag har försökt att ringa ett bolag 3 dagar i rad. Ställs på en slags kö i telefonen, där de räknar ner hur många som är kvar innan jag ska få komma fram. Varje gång stoppar de när det är 4 kvar, sedan blir jag bortkopplad. Hur kan Sverige bli att gå runt när inte ens bolag kan svara i en telefon? Nu är det bestämt, jag kommer inte kontakta dem igen. En kund bort för det bolaget. Jag kommer knappast rekomendera dem till andra heller...

 

X

 

Pensionerade poliser återanställs just nu, det värmer mitt hjärta att se att gammal kunskap uppskattas, då den BEHÖVS! Det är så lite av dem "varan" nu för tiden. Det är nästan omöjlig för de som inte är mer eller mindre direkt från skolbänken att få jobb, då de hela tiden anses för gamla. En farlig utvecklig då det är de äldre som oftast lättare förstår långtidsverkan av olika saker, och långtidsverkan är så oerhört viktig, man kan inte bara jobba på kort sikt.

 

X

 

När man accepterar baksidorna i samhället så är man såld. Att acceptera orättvisor är att sälja ut sig. Är du till salu? Hur kommer det sig att mängder av folk över hela världen är till salu idag? Alla som kan utmåla en nog penningstark framtid får sin vilja igenom numera. Problemet med det är att det som ger snabba chach oftast är dyrast. Men idag tycks folk blunda för det när det är våra barn och barnbarn som får betala priset. Förr jobbade man mer för att våra barn och barnbarn skulle få det bättre. Idag har man glömt det begreppet och gjort allt kortsiktigt, kortsynt. Tror man på återfödelse kan man ta sig en funderare över vad man skapar åt sig själv i nästa liv... Men för att se det lite mer "closer to home" så kan jag säga som så, hur många av våra ungdommar kommer vilja hjälpa oss när vi är gamla och behöver hjälp, när vi inte har brytt oss om dem? Tänk på det när ni sitter på "ålderdomshemmet" och ingen kommer och hjälper er. Fast ålderdomshemmet är ju förlegad, det existerar inte längre, folk är utkastade i "kylan" idag att klara sig bäst de kan.

Exempel:

 

X

 

Ju äldre man blir, ju oftare får man dödsbud i bekantskapskretsen. Aune Pirkalainen är död (2020). Jag fick dödsbeskedet på nyårsdagen. Från hennes dödsfall till jag fick reda på hennes död, så hade jag oavbrutet återkommande tankar om Aune. Det är det vanliga för mig, så det är inget udda. Men jag önskar jag hade kunnat skriva mer brev till henne, då jag vet vad de breven betydde för henne. Samtidigt är det inte konstigt att jag inte räckte till för alla, då jag mer och mer blev pressad av myndigheter så till den grad att jag blev mentalt sjuk och p g a detta mer fysiskt sjuk också. Livet är allt för hårt ibland. Jag tänker mycket på Aune.

 

X

 

Varje händelse MÅSTE behandlas och skötas individuellt. Att reducera saker och ting till siffror och statestik och utifrån det dra slutsatser kan leda till sådant som hänt två av mina hundar. En dog, för enl. veterinären kunde den inte ha eclampsi, eftersom det inte var normalt att eclampsi kom före förlossningen. Den andra dog för att hennes valpar bara var 2 veckor gammal och tiken i så gott hull så det var inte eclampsi som hon drabbats av, enligt veterinären. Jag själv känner ytterligare till minst två liknande fall, då veterinärer VÄGRAR att tro på eclampsi för att det inte stämmer med tidpunkten i dräktighet/digivning. Och då tar jag bara upp ett enda problem här. Man får ALDRIG reducera levande väsen till siffror och statestik. Alla fall måste alltid betraktas individuellt.

 

X

 

Angående klimatförändringar så tycks somliga ha svårt för siffror, något man måste förstå, om man ska förstå vad som är sjukt och fel i miljön idag.

Men egentligen det är ganska enkelt. Det är upp till oss som är vana vid siffror att lära oss att skala ner till förenklig, lika som man gör när man förklarar för noviser hur hundar fungerar.

Det går bra att skala ner med ett antal nollor, så förstår folk lättare, det blir mer greppbart.

T ex förr så har vädret skiftat mellan varmare och kallare perioder. Övergångarna har rört sig mellan många tusentals år. Nu rör sig övergångarna på några hundra år.

Men om man då tänker sig att man betalar 1 krona för en korv, eller några tusentals kronor för en korv.

Det är liknande skillnad i tid mellan det som sker nu i miljön mot de som skett tidigare, jämfört med de olika priserna på korv.

Tar man en sådan jämförelse så är skillnaden greppbar även för den som inte förstår matematik så jättebra.

Ibland är det viktigt att förenkla för att inte tappa de som har svårt att greppa stora siffror och lämna stora delar av mänskligheten utanför förståelsen av det sjuka som sker nu.

 

X

 

Hur ska vi kunna skydda våra hundar?

14,000 liter vatten smälter per sekund i arktis.
Luftföroreningar förkortar liv.
10 miljoner ton plast beräknas hamna i havet varje år.
Det är plaster t o m i vattnet vi dricker och som vi badar i.
Hundar smugglas hit och med dem följer nästan alltid ovälkomna parasiter som förorenar och skadar sveriges hundar och dess natur.
Folk smäller smällare så vissa hundar håller på att dö i hjärtslag (och vissa skadade människor med).

Hur ska vi kunna skydda våra hundar från alla hemskheter i världen som påverkar oss och våra hundar?

Vart är världen på väg?

 

X

 

Så mycket är sjukt i vårt samhälle just nu (skrivet 2019). Värre ser det ut att bli.

Folk skjuter varandra. Folk är aggressiva och motbjudande i sin arbetsutövning och skyller på offren. Gamlingar och sjuka körs över. Folk ljuger och erkänner aldrig när de gjort fel. Än mindre ber om ursäkt. Folk som under svåra omständigheter tagit sig hit ska mobbas, i bästa fall, eller förgöras i värsta fall. De förföljer varandra. Pratara skit om varandra, speciellt på internet. Inte få mediciner eller läkarvård. Att över huvud taget knappt få hjälp om man inte har internet.

Det finns så många exempel så det är omöjligt att räkna upp alla orättvisor och sjukligheter som pågår i vårt samhälle numera.

Det är grunden som är riktigt sjuk. Anledningen till den slutsatsen är enkel, det sjuka genomborrar hela mänskligheten, ingen är befriad från sjukheter.

Grunden las när de som nu är vidriga mot sina medmänniskor var barn och unga. Alltså är redan barndommen fel numera.

Barnen har två stora influenser i sitt liv, förutom den största som är familjen, som ofta är trasig numera. De andra är skolor och liknande instutioner (lekis, dagis, fritis etc).

Jag tror familjen måste få en chans att vara trygg.

Jag tror också att hela det officiella omhändertagandet av barn måste ändras helt.

Vi vet sedan MASSOR av år tillbaka att det finns så många riktigare tänk när det gäller att hålla officiella miljöer och utbildning till barn, men vi är livrädda för att följa senaste forskningen och riva upp skolor m m i grunden och ge en barnvänlig miljö till barn, så alla ses och får trygghet, och därmed kan lära sig på ett bra sätt.

Nu är hela samhället på väg att ruttna p g a ett fåtal, en minoritet, som förstör för hederliga människor.

Detta måste få ett stopp.

Enda sättet att försöka minska denna förekomst är att ändra samhället:

Behandla din nästa med respekt. Allihop, utan undantag. Även de som betett sig illa.

 

Alla hederliga, kämpa på!

 

X

 

Hur man kan tänka så kortsint att man tror höjda bensinpriser ska få folk att sluta köra bil, när det är så enkelt att större delen av Sverige inte har något alternativ!

Men andra ord, för att få folk att minska bilåkande, ge dem alternativa resmöjligheter!

Där jag bott under de senaste 30 åren, vilket är på landet, har i samtliga fall antingen bussar tagits bort totalt (2 ställen), eller minskat något enormt (1 ställe).

Under de senaste 30 åren känner jag inte till ETT ENDA STÄLLE på landsort/på landet där bussar införts, där det inte funnits före, och heller inte där det har ökat antal bussturer.

Politiker kanske måste lära sig att moroten/belöning når man längre med än man gör med piskan/bestraffning.

 

X

 

Hur kan man tro att man ska få ett fredligare samhälle genom att titta på USA och repitera alla deras dundermissar?

Ska man uppnå fred måste man titta på fredliga länder och kolla vad de gör rätt. Ibland är de fredliga närmare än man tror!

Vissa länder har återfallsförbrytning med 70-90 %, eller mer. Vissa har 25 %.

Vilket vill Sverige ha i framtiden?

Jag fick tidigt i mitt liv lära mig att man blir som de man umgås med. Att titta för mycket på USA är att styra mot ett samhälle påminnande om kaos.

Att titta mycket på bra och fredliga länder är att närma sig det förhållningssättet.

Talesättet lyder: Säg mig vem du umgås med så ska jag säga dig vem du är!

 

X

 

Om man bor tre kennlar på varsinn gård i angränsning till varandra kan man hjälpas åt.

Tre vore idealet. Då kan en vara hemma och två måste ut och åka, eller två kan vara hemma om en ska ut och åka.

Eller om en är på en utställning, en annan på en annan utställning och en tredje är hemma.

Ifall man ska fota fina bilder är det bra att vara fler.

Om man får en bångstyrig hund man ska lära sig bli skött är det bra att vara två.

Om man får en komplicerad förlossning kan man ibland behöva vara två.

Vid många tillfällen är det sedan bra att ha en extra backup.

Tre torde vara det perfekta antalet.

 

X

 

Visste ni att varje individ producerar lika mycket näring som går åt för att ta fram mat till den samma?

 

X

 

Vid normal hushållsproduktion av t ex ägg, mjölk, kött, persilja o s v så blir det mindre svinn. Folk aktar sig helt enkelt från att slänga det som de jobbat hårt för att producera själv.

Ingen frakt.

Miljön tar inte skada genom utarmning, så till vida man inte lägger hur många egethushållsmarker i en stor sammanhängande smet, och det gör man inte.

Vid normal hushållsproduktion är man mer benägen att använda alla delar av produkterna i sin produktion.

Vid egen produktion får man tidvis "för mycket" av vissa produkter, då blir man mer benägen att ge bort, sälja lokalt eller byta mot andra varor som är närproducerade.

Det viktigaste av allt är att naturen inte tar stryk då det finns små plättar här och där med produktion, så naturen får fortsätta att leva. Tvärs om så gör små öppna plättar här och där stor nytta och skapar mångfald.

I stordrift blir t ex produktionen av avföring och urin så kraftfull så den skadar naturen. Vid normal hushållsproduktion så behövs avföringen och urinen i landet som brukas, för att få rätt näring i marken för ändamålet. För mycket av något tenderar att bli sjukt.

T ex för många djur av ett slag på en liten yta, t ex många människor (som faktiskt också är djur) på en liten yta ökar åtgång av mediciner p g a att sjukdomar också blir mer konsentrerade, skaderisken ökar, smittor sprids fortare och kraftfullare och behöver därför botas.

Att tro att stordrift av t ex kor är något bra där produkter (mjölk, kött, avföring o s v) ska fraktas kors och tvärs, för att inte tala om foder till djuren som ska hämtas utifrån och fraktas kors och tvärs.

Det samma gäller i stort sett all stordrift, sen spelar det ingen roll om det är av havre, höns, tomater eller vad det än är.

All strävan i större delan av västvärlden har gått mot stordrift och undanskuffande av småskalig drift i massor av år, och sedan funderar man på varför det tar sådan tid att vända hela miljötrenden så miljön blir bättre på det hela, istället för sämre.

 

X

 

Tänk vilken kvalitet saker var gjorde med förr i tiden. T ex har jag idag ett gäng olika galjar som jag regelbundet använder som är gamla och fortfarande felfria. Som gamla galjar har jag bl a:

Vad vill jag ha sagt med detta? Jo, kvalitet var vanligare förr. T o m när det gäller en sådan småsak som galjar. Vissa är både 50 och 75 år gamla. Kanske t o m äldre. Om man då tänker också att det är inte en enstaka gammal galje, utan väldigt många olika, och ibland fler från samma företag. Förr fanns det ett ansvarstagande och en stolthet att göra bra grejer, oavsett vad det är.

Idag tycks gälla att man ska göra ett minimum av vad man måste och ändå kunna fortsätta att ta ut sin lön.

Tänk vilken kvalitet saker var gjorde med förr i tiden. T ex har jag idag ett gäng olika galjar som jag regelbundet använder som är gamla och fortfarande felfria. Som gamla galjar har jag bl a:

Vad vill jag ha sagt med detta? Jo, kvalitet var vanligare förr. T o m när det gäller en sådan småsak som galjar. Vissa är både 50 och 75 år gamla. Kanske t o m äldre. Om man då tänker också att det är inte en enstaka gammal galje, utan väldigt många olika, och ibland fler från samma företag. Förr fanns det ett ansvarstagande och en stolthet att göra bra grejer, oavsett vad det är.

Idag tycks gälla att man ska göra ett minimum av vad man måste och ändå kunna fortsätta att ta ut sin lön.

 

X

 

Engångsförpackningar

På 80-talet funderade jag en hel del på engångsförpackningar. Det har jag sedan funderat på sedan dess.

Plast och papperskassar t ex har jag länge tyckt varit helt onödiga. Jag startade med tygkassar strax efter millenieskiftet.

Jag tyckte vi skulle gå tillbaka till att ta med egna mjölkkrukor och få fyllda och handla på det viset.

Ett tag, när jag hade fungerat flera åt på detta, hörde jag om en lanthandel i norrlands inland som infört detta på vissa av sina varor, och jag tänkte;

- Börjar mänskligheten äntligen tänka?

Nåja, det var en engångförteelse och sedan tycktes detta dö ut.

Jag förstår fullt ut varför affärer inte är för detta system, då förlorar de ju all spontanförsäljning och överförsäljning (sådant som sedan går till släng).

Exempel:

Jag har handlat lösvikt fågelfoder på Arken i Sundsvall från 1992 till 2018.

Jag har under dessa år haft en hink med lock som jag transporterat hem fågelmaten i.

I ärlighetens namn mycket för att jag varit orolig att de tunna påsarna skulle gå sönder.

Idag får jag inte tag i detta eminenta fågelfoder i affärerna runt om nya hemmet (efter flytten) utan har fått en eminent djuraffär att ta hem åt mig istället, för att få tag i rätt sort, som mina fåglar äter. De får inte hem lösvikt. Numera kommer de i folieförpackning! Så mycket slöseri i världen.

 

X

 

Jag har funderat mycket på senare tid (2018) över allt snusk, allt skräp vi människor sprider omkring oss, i det lilla.

Varför vill vi ha fult och skitigt kring oss? Vill vi ha så hemma också? Vad är vi för snuskhummrar egentligen?

När jag besiktade bilen gick jag med mina hundar på en liten grässlänt. Jag fick hålla bort hundarna gång på gång, då gräsmattan var jämt fördelad med skräp, som jag inte ville hundarna skulle lukta på. Inte på något vis ovanligt, utan tvärs om, högst vanligt.

Hur kan vi människor vara så här äckliga?

I t ex Japan finns inte en enda soptunna kring gator och torg, ändå tar var och en hem sitt skräp och slänger det hemma, det finns inte ett skräp där på allmän plats. Är vi inte kapabla att göra det som japanerna gör?

 

X

 

Väggar och hundar (egen "uppfinning")

Hundar gnider sig mot väggar. Ruskar av sig och prickar ner väggar efter blöta promenader. Vissa hundar pinkar på väggar. Väggar är det hård åtgång på när man har främst många hundar.

På större hundar kan man ha tjocka glas eller plexiglas skivor. På mindre hundar tunnare glas eller plexiglas skivor. Höjden kan också anpassas efter hundarnas storlek.

Man kan ha de á naturell så väggen syns genom glaset/plexiglaset.

Man kan också sätta en film på baksidan av glaset/plexiglaset, det kan t ex vara panelmönster, så det ser ut som om man har halvpanel i huset, man kan då fästa skivorna med en bröstlist.

Man kan också fästa skivorna med små hål där man skruvar fast skivorna i väggen.

Har man små hundar kan man också använda häftmassa.

Man kan också ha andra mönster och färger bakom skivorna, om man vill ha det.

Eller så kan man ha färgade glas/plexiglas.

Eller som sagt, á natural.

Skivorna skyddar också fukt/väta från att tränga ner mellan vägg/golv.

 

X

 

Förpackningar

Hur i helvete kan man packetera tabletter i blisterförpackningar? Vad tänkte de idioterna som gjorde det?

P g a blisterförpackningar har jag haft vissa naglar skadade i över 20 år. Tumnageln på vänster hand växer ut i två delar nu efter alla år av skador! På senare år har jag haft tur, jag har en vän som tycker det är SÅÅÅÅÅ kul att knäppa ut tabletter ur blister, så jag passar på att ta fram alla och få tabletterna lagda i burkar varje gång hen är på besök. Något som underlättat något enormt för mig, men trots det, skadorna på mina naglar tycks inte hela.

De som tillverkar och packeterar i blister borde få plocka ut ett större antal varje vecka år ur och år in, så får vi se om de inte börjar med burkar istället.

På tal om burkar, alla har sina egna former och säkerhetsanordningar, MASSOR av olika sorter tillverkas, utan minsta tvekan.

Ändå kan de inte göra tillräckligt med olika storlekar utan fraktar runt med burkar till apotek över hela Sverige där det endast ligger några tabletter på botten, ibland inte ens en bottenskyla...

Fram för burkar, och se till att burkarna inte är större än vad som behövs.

Låt folk med olika handikapp prova olika säkerhetslock och hjälpmedel för att öppna säkerhetslock och ge sina kommentarer om säkerhetslocken och hjälpmedlen. Gör undersökningen så STOR att ALLA tillverkare MÅSTE inse vad det ska tillverka.

Ta sedan fram EN sorts säkerhetslock med ETT tillbehör för de behövande som behöver hjälp att öppna den samma.

 

PS Det finns (dyra) hjälpmedel att köpa på apoteket för att ta ut tabletter ur blisterförpackningar. Jag har naturligtvis köpt sådan. Den var svårare att hantera för mig än att ta ut tabletterna till att starta med. En vän till mig med annat handikapp i händerna än vad jag har hade nytta av den och fick den av mig, så det slutade med att den kom till nytta i alla fall, vilket glädjer mig, så var den plastprodukten i alla fall inte bortkastad.

 

X

 

Bad för hundar

Om jag hade pengar...

Ett riktigt hundbad vore kul.

Jag tänker mig ett bad för alla storlekar av hund. Ett som går att ha för både större och mindre hundar. Ett som enbart är för hundar.

Jag tänkte mig det i glas eller annat genomskinligt material i fronten.

Sedan en "skiva" som ett slags bord som är höj- och sänk- bart, för olika storlekar av hund, men ändå så den släpper igenom vatten.

Höjden på dörren och fronten ska naturligtvis anpassas efter användarens längd.

Med dörrens hjälp kan de större hundarna kliva in själva.

 

 

X

 

Vapenproblem

Om problem i skolan är vapen, så undrar jag hur hjärnan fungerar på den som föreslår FLER vapen i skolan!?

I de flesta skolor där skolskjutning kan komma ifråga finns det elever som är bra mycket större och starkare än sina lärare.

Det blir ju bekvämt för dem, bara att brotta ner sin lärare och så behöver de inte ha besväret med att ta in vapen till skolan, det finns ju redan där.

Istället kan man titta på vad de skolor gör som inte har våld i sina skolor och ta efter dem.

 

X

 

Bad - lek

På badplatser är det som bekant ofta barn. Badplatser är ju dessutom nära vattnet. Varför inte sätta upp en lekplats på stranden med ett styrhjul, ankare, en båtfront, så barna kan stå där och styra, titta ut över relingen över vattnet, klättra lite och ha allmänt kul? De har då både lekplats och konst som är relevant till platsen att växa upp med.

 

X

 

Hund - TV - utbildning

Gång på gång hör man i vissa TV program om hundar att det visas sker som inte är förenligt med svensk lag. Detta borde vara ett UTMÄRKT tillfälle att utbilda människor. Istället för att folk ska titta på ett program som kanske är 1 timme långt och gissa vilket som är olagligt eller inte, så kan man framföra detta innan och efter programet, så svenska hundägare lär sig hur vi förväntas behandla djur i Sverige.

För att konstatera att det finns detaljer oförenliga med svensk lag har ju i alla fall de som kan lagen gått igenom filmen, så jobbet är ju redan gjort.

 

X

 

Hund - barn - TV

Tänk om någon kan ha barn med hundar och träna, av en mycket skicklig tränare, i ett TV program för barn. Då skulle barn och ungdomar kunna lära sig vad en hund är på riktigt. Det är en riktigt bra investering för framtiden. Jag tror också att man ska plocka fram Cecilia Holmstedts gamla program som ansågs "fjantiga" på sin tid då hon inte våldförde sig på hundarna och därför inte vann så mycket gehör. Idag är de aktuella, eftersom Cecilia Holmstedt var LÅNGT före sin tid.

 

X

 

Knappar - djur

Jag tycker dessa nya telefoner som är helt släta och man trycker direkt på skärmen är som de vore tillverkade för hunduppfödare. Ingen möjlighet för hundhår att ta sig in mellan knapparna då. Varför görs inte alla datorer lika?

Jag har ALDRIG have en dator eller telefon som inte förr eller senare blivit att tjärva på någon enstaka knapp p g a hundhår. Detta är enkelt att åtgärda. Dessutom kan ju datorerna bli mindre när man inte behöver en skärm + tangentbord, utan enbart en skärm.

Tills datortillverkare förstått detta kan vi linda in tangentbordet i gladpack, det begränsar smutset till största delen.

 

X

 

Höghus

Höghus är som en advendskalender. Öppna ett fönster och titta in hur den familjen har det, familj efter familj. Tänk er att lära känna alla! Om vi ska anta att det finns en Gud som ser allt, så skulle jag vilja påstå att vilken människa som helst skulle bli superintelligent om den lärde känna alla världens folk och därmed lära sig att förstå dem. Klok som en uggla räcker inte till att beskriva det.

För att spalta upp detta och göra det tydligt och mer begripligt.

Tänk er ett höghus med 24 luckor. Öppna en varje dag och ta er tid att lära känna den familjen, vad den en bjuder på, och försök förstå dem. Gör detta t ex varje arbetsdag och redan efter ett par år så skulle vi se saker och ting ur ett annat perspektiv. Å andra sidan är det ju inte möjligt att lära känna och förstå en familj på en dag om man inte redan är supersnabb. Detta är bara ett exempel för att förstå att vi kan OMÖJLIGT förstå allt, vi är bara människor, inte Gud!

Med andra ord, vi borde vara mer ödmjuka inför andra, deras liv, deras sätt.

 

X

 

Eget bygge

Varför "bygger" vi inte hus som vi täcker med jord? En bred front i dagen räcker för att ge dagsljus i de flesta rum. Toa, garderob o d behöver ju knappast något fönster, speciellt inga fönster i sovrum, då det endast ger problem att sova. Dessa rum går därför att placera i en rad i bakre änden. Är sedan endast fronten av huset i glas, glas av högsta kvalitet, det är det dyraste på hela huset och det ska kostas på så huset blir konstnadseffektivt. En ordentlig jordhög ovanpå gör att det blir en ringa uppvärmning, något som vi och miljön sparar enormt på. Taket i sin tur går att ha till gräsmatta, rabatt eller t ex solceller.

Öppen lösning mellan så många rum som möjligt har man numera förstått är det psykologist bästa för oss människor. Detta ger "endast" dörrar till som mest sovrum, toa och garderob.

Lider man av vinterdepressioner så är det lämpligt att ha fönster som går i stort sätt hela vägen ner till backen / golvet, och ända upp till taket. Har man en altan framför så ger det ett extra "rum" på sommaren. Gillar man inte att WC / tvätt är så nära köket så kan man byta plats på kök och kontor. Fördelen med hallen framför WC är att man slipper gå igenom hela huset när man ska in på toa, släpa ut ren tvätt för att hänga ute på sommaren o s v. Dessutom blir all rördragning på en och samma del av huset.

Sovrum anser jag själv är ett ställe man sover, så jag anser inte det behöver stor plats, vilket ger möjlighet för ett stort tvätt- och bad- och toa- rum, där är det en stor fördel med lite extra storlek på ytor, anser jag. En relativt stor garderob är inte dumt heller, då kan allt rent "tyg" finnas på ett ställe. Kläder, linnen, skor, gardiner m m.

Man kan också bygga över delen på ett halvplan, på ett loft, och på så vis ha större allrum o s v på nedervåningen.

Vill man ha extra öppen yta kan man placera sovrum och garderob på loftplan, och ha ett öppet räcke till fronten. Sedan kan man ha skärmvägg av balsaträ och rispapper. Det kan man ställa mot väggen och när man vill sova och om man då vill ha omslutet ställer man fram skärmväggen till räcket.

Jag skulle välja rispapper med motiv från Norden. Björk, solnedgång, blommor, dagg. En sommaräng. Allt i ljusa färger.

Under loftet och bakom köket kan man ha ett kombinerat grovkök och skafferi, som ett rum som man stänger dörren om. Man kan ha kylskåp, frys o s v i det rummet också.

Under andra änden av loften, bakom vardagsrum, kan man ha ett kontor. Där kan man t ex ha bokhyllor som är bakom glasdörrar.

Då hela huset är under jord, utom fronten, så har man "jord"värme i större delen av huset. Det gör att uppvärmningen halveras. Mycket ekonomiskt.

I mitten i fronten kan man ha vacker och stor ytterdörren, gärna med ett vackert fönster i. Den kan man följa upp med trä ovanför. Ovanför ytterdörren kan man ha ett litet tak. Som en delning av huset med två gigantiska fönster, en på var sida. Ev. kan man ha några dm upp från marken en sluten vägg innan fönstret tar vid. Sedan fönstret hela vägen till taket så även loftat är ordentligt i ljus. Naturligtvis ska den sidan vara mot söder.

I toaletten har man dusch, bad, toalett, tvättmaskin o s v. Alltså allt, full utrustning.

På loftet kan man ha en garderob längst bak som går över nästan hela baksidan. Den kan bestå av garderober med skjutdörrar av spegelglas. Det ger ett extra stort och ljust intryck.

Naturligtvis ska det vara eget vatten, avlopp, el o s v. Allt totalt miljöanpassat, så jag inte stör eller förstör naturen.

 

 

X

 

Mitt personliga idealhus

Drömhuset, om jag fick tag i exakt vad jag ville ha.

Enplan. Garage. Gästhus vid parkering. Pool som tål hundar. Ingen granne. Nära city. Inhägnad stor tomt. Minst ett stort öppet "rum" (minimum 65 kvm). Gärna combo-rum med hall-kök-matrum-vardagsrum-kontor. Egen vatten, avlopp, el o s v.

Ska man vara realistisk och närmare verkligheten: Kanske gammal skola eller gammal affär? F d industri.

 

X

 

Arkitektur / garderober

Det borde finnas garderober i huvudsak mot norrväggar i hus.

Då används garderoberna som en slags issolering mot norr, där man ändå bör undvika att ha fönster.

Sedan får tygerna i kläder etc lite svalare, vilket förlänger livet på nästan alla tyger och minskar risken för ohyra i kläder o d.

 

X

 

Fågelmatning

Till våra tamfåglar kan vi ha en liten tillhängsbur som är täckt så frön och skal inte trillar ur så lätt.

Man kan där göra en giljotinlucka som man lätt kan styra utifrån på håll så man kan fånga fåglarna utan att stressa dem för mycket i onödan.

Dessutom blir det mindre spill på mat i och kring buren med denna uppfinning.

Jag har personligen själv valt att använda sådan combinerad fångst/mat bur som jag tillverkat av andra fågelbursdelar, det har jag använt från och till sedan 1980-talet. Med företräde när jag haft de största voljärerna.

Bilden är tagen någongång på 2000-talet, alltså troligen flera år före 2010 men efter millenieskiftet. Den vita påhängsburen innehåller godsaker som uppmatningsfoder, gurka m m. Där kunde man fånga fåglar. Mitt i buren nära botten hänger fröautomat. Jag håller den gärna långt ner och så mycket i mitten som jag kan åstadkomma, av flera orsaker, bl a för att fröskalen blir liggande lite mer på botten istället för utanför buren på det viset. Sedan nyttjar fåglarna hela buren mera på detta viset. Jag är dock noga med att inte ha några pinnar rakt ovanför fröautomaten, för då blir det bajs i maten, det vill vi inte ha, varken fåglarna eller "husse & matte".

 

 

X

 

Lev på vintern också

Sverige är ibland ett väldigt konstigt land.

Vi lever ca halva året (i snitt) i och nära vinterklimat. Men vi utnyttjar inte vintern.

Vi stänger Sverige så fort det börjar bli höst och öppnar upp Sverige igen när det blir vår. Däremellan ska vi inte leva utan endast sitta i våra hem och ha tråkigt.

T ex så tas nära alla "trädgårsmöbler" bort efter vägarna på rastplatser, så om det är fina vinterdagar så ska man inte kunna stanna och fika. Fast på sommaren är det självklart att vi svenskar ska stanna och fika i tid och otid.

Ska man kampa på vintern får man väl ta med sig full kampingutrustning.

Det är sunt att vara ute, även på vintern. Att vara ute gör både fysisk och psykisk belastning lättare för människan. Det är något vi ska värna om, inte blockera för människan.

Tack och lov att man är hundägare! På så vis kommer man ut alla tider på året!!!

 

 

Uppdaterad 2022-04-10

 

© all rights on www.piaskennel.com belong to Annika Hagström