Renoveringar

 

Jag håller liv i mina prylar. Jag försöker satsa på kvalitet som jag trivs med och hålla dem fungerande så länge som möjligt.

 

En form att gjuta i blev jag av med, tillsammans med 1000-tals grejer i Hälsingland. Nu fick jag till en "ny" på en loppis, så här ska gjutas plattor så fort vädret och tiden tillåter. Det ser jag fram emot.

 

220504
Det ska bli egengjorda plattor i landet
Photo: AH

 

Jag köpte bulldogsbänken, en utomhuspryl till ett lite dyrare pris. Efter bara ett kraftigt regnväder började färgen flaga (mindre än 3 månader efter inköp). Efter tredje kraftigare regnvädret var halva färgen borta och så började materialet i bulldoggen gröpas ur och rinna bort. Jag tog in den. Sedan har jag reparerat där det försvunnit material, spacklat. Sedan skulle jag spraymåla den. Har bestämt mig för stenfärg. Detta fungerade inte så bra. Efter första spraylagret bar jag in denna, den är rätt stor och tung. På vägen in skavdes färg av lite överallt. Förutom att jag fick rengöra mig, så fick jag rengöra väggar, drapperiet m m. Inte så lyckat. Sprayflaskan med stenfärg finns kvar. Fortsättning följer i vår, när jag kan låta bänken vara ute hela tiden, både när jag sprayar och sedan när det ska torka.

Taxarna har jag fått tag på många på loppisar. Till sist har jag kvar 4 av ny sort och 8 av gammal sort i egen ägo. De 4 sämsta av gammal sort har jag renoverat. 2 är spraymålade med guld, nedan. 2 är spraymålade med silver med guldstänk. Se tax-sidan.

 

Bulldog soffa Smörtaxar
Photo: AH

 

Pallar i miniatyr använder jag mycket. Förr använde jag dem mest för att ha under vissa krukväxter, dels så alla blommor skulle få det ljus de behövde, dels för att alla blommor skulle synas och så jag skulle komma åt att vattna dem alla. Ibland spildes vatten, träet i pallarna blev fult... Jag målar då upp dem. Ibland klistrar jag på en bild och sedan spraymålar ovanpå. Pallen nedan är spraymålad med lackfärg med silverflingor i. Effekten syns inte så bra på bilden. Pallen är signerad undertill, av palltillverkaren, antar jag.

 

Pall före. Pall målad. Pall klar.
Photo: AH

 

Fackskåp, nymålat. Pall före målning. Pall klar.
Photo: AH

 

Småpallar som är träfärgade kan med tiden blir delvis mörknad i träet. De blir att se smutsiga ut. Då tog jag och målade dem istället, nu håller de många år till och ser fräscha ut.

 

Pall före. Pall signatur under. Pall klar.
Photo: AH

 

Fyrkantiga pallen ser brun ut, men egentligen är den aprikosfärgad. Dels är den inte torr ännu, vilket gör att färgen ser ljusare ut än vad den är. Min dåliga kamera som gör så där dessutom allt som oftast.

 

Pall före. Pall klar. Pall före målning. Pall efter målning. Pall klar.
Photo: AH

 

Pall nedan blev spraymålad med en stenfärg.

 

Pall före målning. Pall under. Pall efter målning.
Photo: AH

 

Pallen var träfärgad, men den hade fått mörka fläckar av fett som dragit in i träet, så därför bestämde jag mig för att måla om den. Den är nu målad två gånger.

Jag har målat toppen i brunt, så att den matchar byrån som återfinns på denna sida längre ner.

Bänken ska sedan bli brun i toppen också. Det kan bli trevligt då alla de tre möblerna är i samma rum.

 

Pallen målad i brunt i toppen. Pallen målad i två lager.
Photo: AH

 

Spelet var inte bra då träet drog åt sig minsta lilla fuktiga droppe. Det behövde helt enkelt skyddande lager med färg.

 

Hundspel.

1:a målning. 2:a målning.

Photo: AH

 

Perserkatten till vänster har fått öronen avgnagda av mina hundvalpar år 2007.

Sedan fick jag ett tips om hur jag kunde reparera öronen på katten. Sagt och gjort. Först har jag byggt upp öron. Det har sedan torka. Och sedan har öronen målats efter flera experttips. Även övrigt slitage i färgen har reparerats samtidigt.

 

  220510

40 cm hög.

Photo: AH

 

En bänk som ska bli en bänk med låda under när jag är klar. 40 cm hög. 90 cm lång. 40 cm bred/djup.

Första steget var att sätta dit en undersida, en översida, kortsidorna och bakstycket.

Det blev sedan hjul undertill och dörr i framstycket.

 

En bänk som ska bli en bänk med låda under när jag är klar. Undersidan, översidan, kortsidorna, bakstycket på plats.
Photo: AH

 

Till sist färg. Börjar med färg på dörren.

Sidorna målade och första strykningen på toppen är gjord. Men toppen ska sedan bli målad i brunt för att matcha byrån, samma byrå som är mycket långt ner på denna sida.

När detta är klart har jag tänkt mig något mjukt att sätta ovanpå, så den blir skön att sitta på.

 

Dörren på plats och dörren målad. Sidorna målade och första strykningen på toppen.
Photo: AH

 

Då plastbotten till en av våra fågelburar har spruckigt och är oanvändbar har jag tillverkat en egen tillverkning. Första bilden har jag målat första varvet. När burbotten är klar är det målat 2 lager. Korrekta färgen ska ni se bilden nere med närbild på haken, det är en bild utan blixt. Så mörk är den gröna bilden i verkligheten. Haken syns på färdiga bilden en myket liten bit av den till höger i bild.

 

Burbotten, hemmagjord. Burbotten, hemmagjord och halvklar.
Photo: AH

 

Burbottendetaljerna är för att hela fronten är en stor lucka som man öppnar vid rengöring.

Bilden på haken visar den rätta färgen. Där kickade inte blixten in och då blev det samma färg som när man tittar på haken och burbotten i verkligheten.

 

Burbotten, hemmagjord, detaljerna.
Photo: AH

 

Vindspelet nedan köpte jag med någon form av rester av dekoration på topplattan. Efter att jag gjort rent denna platta så satte jag på en glitterfjäril i svart på ena sidan och en glitterfjäril i silver på andra sidan. Båda fjärilarna har samma storlek och form. Själva 4-kantiga plattan är ca ½ cm tjock. På detta vis ger fjärilarna intrycket av 3D effekt. Detta blev jag väldigt nöjd med.

Jag såg en spegel fäst på en dörr på en loppis. Jag gillade idén. Jag var däremot lite orolig att en spegel kan bli för tung för dörren jag tänkte ha spegel på. Så jag har hittat plexiglasspeglar som väger nästan ingenting, som jag satte upp på dörren. Jag blev mycket nöjd med resultatet.

Lampskärmen gick sönder under flytten till min Buddah lampa. Då gjorde jag en ny lampskörm/hatt till Buddah, av pärlor. Jag är mycket nöjd med resultatet.

 

Lampskärm. Spegel. Spegel. Vindspel.
Photo: AH

 

Plexiglasen nedan kom jag över på en loppis. Den till vänster är 20*30 cm och blev en vacker hylla. De tio plexiglasskivorna är 30*30 cm och ska bli stänkskydd bakom köksbänken.

 

Plexiglas. Plexiglas * 10.

Photo: AH.

 

Jag blev förälskad i detta pussel och ville inte packa ihop det efter att jag lagt det. Då fick det bli en bordsskiva av pusslet istället. Jag är väldigt glad i det. Sedan är det en hylla med en hundsäng nedanför som speciellt två av hundarna är extremt förtjusta i. De ligger gärna där tillsammans också.

 

Krokar. Krok. Krok. Pusselbord.

Photo: AH.

 

Voljär = flygbur = en så stor bur så fågeln ska kunna flyga ordentligt inuti buren. Alltså inte bara ett eller två vingtag.

Då den stora voljären blev fördärvad p g a flytten, så har jag påbörjat en ny, stor voljär till fåglarna.

Jag funderade i ett par månader och kunde inte komma över tröskeln hur jag skulle få till bottenplattan på underlaget. Men till sist fick jag hjälp med det, och sedan har det sakta men säkert gått framåt.

Fåglarnas utrymme kommer att bli 90 cm djup och 180 cm bred. Höljden ca 120-140 cm.

Sedan blir det ett skåp under hela voljären, som blir för fågelsaker. Frön, sand, extra badkar, uppmatningsfoder, matkoppar, extra kalkstenar, hirshkolvar m m. Allt som fåglar kan tänkas behöva.

 

Blivande voljär.

Photo: AH.

 

Voljären är gjord i sådana mått så på sommaren går det att rulla ut den på altanen, när det är fint väder.

När allt är färdigsnickrat kommer hela buren målas med giftfri färg.

Här kommer de små finkarna ha det fint, när det hela är klart.

 

Blivande voljär.

Photo: AH.

 

Bilderna ovan visar hur burbotten ser ut med kanter så frön, fjädrar m m ska ramla ner i bottenlådan. Dörrarna framför är 25 cm hög så frön m m inte ska komma ut så lätt på golvet den vägen heller.

På den högra bilden ser man den stora buren som de för dagen 8 finkarna sitter i. Sedan ser man den nya som blir ca 3 gånger så stor. Det återstår 3 lister som ska sättas på plats. Sedan målning med giftfri färg. Sedan sätta dit nätet och finkarna!

 

Blivande voljär.

Photo: AH.

 

Nu väntar vi bara på att färgen ska torka. Sedan blir det att flytta galler och finkar. KLART!

Till hela buren har används spillvirke. Det enda som är inköpt så här långt är en flaska trälim.

På utsidan är det nu målat ett enda lager grått. Jag kommer sedan köpa en färg som jag tycker om och måla över den gråa färgen. Då tar jag också och målar underskåpets insida på samma gång. Det går bra att måla skåp och utsida, även när finkarna är i buren.

Bottenplattorna kommer jag ha tidningspapper i, så som jag brukar ha det.

 

Voljär.

Photo: AH.

 

Då mina 2 kartonger med extra fågeltillbehör är kvar på gamla adressen, så kommer jag skura och flytta dem samtidigt med gallren och finkarna.

Buren som finkarna sitter i nu, kommer jag att använda gallret ifrån till detta bygge. Baksidan och framsidan kommer bli framsidan på nya buren. Kortsidor och tak kommer användas som tak på nya buren.

Sedan ska jag komplettera med hjul. Det är 4 hjul under buren, så den ska kunna knuffas runt när man städar och t o m rullas ut på altanen på sommaren. Dock är voljären så pass tung, att jag ska ta ytterligare ett hjul i vardera hörn, när jag får hem grejerna från gamla adressen. Fram tills dess blir det träklossar, en i vart hörn, som extra stöd. Allt för att inte dörrarna ska bli för sneda och vinda.

 

Voljär, så gott som kla.

Photo: AH.

 

Det händer att jag hittar vackra tillbehör som jag skaffar, för att senare använda vid renoveringar.

Vackra konsoller kan göra en hyla så mycket vackrare.

 

Konsoller. Krokar m m. Krokar.

Beslag till lådor, skåp o d.

Photo: AH.

 

 

Vindflöjel

Denna halva vindflöjel, som saknar fäste, hittade jag ute på tomten under snön. Jag tillverkade ett tillfälligt fäste till denna. Den står nu på dubbla brickor och snurrar fint i vinden på det.

Men sedan ska jag söka bland mina uteprydnader (när jag fått hit dem) och sätta denna på någon av dem, om någon passar, så att den liksom blir uppepå en uteprydnad.

Den ska sedan stå på samma ställe som nu. Anledningen till placerningen är att det ger en lätt oregelbunden konstgjord vibration i räcket som sprider sig till de 5 blomlådorna längs räcket. Det är tillräckligt för att hålla borta de skyggaste fåglarna, men inte så mycket så det håller insekter borta från att polinera blommorna.

 

Vindflöjel när jag hittat den.

Vindflöjeln tillfälligt monterad.

 

 

Väggskåp

Detta var en gång i tiden tre stycken likadana badrumsskåp som jag fick av min vän Brita sommaren 2009.

Jag placerade dem på väggen ovanför trimbordet och hade hundprylar i dem. Burkar, flaskor m m. T ex vasselin, topz, hundtandkräm, puder, tassalvor, skillingarydsalva, bitter-spray, tandborstar, trimkondomer, eye-cover-cream o s v. Större flaskor uppepå, resten inuti. Det var något jag hade mycket nytta och glädje av.

Nu är jag däremot så trött på den slitna ytan på skåpen. Nu när vi flyttat har jag bestämt att detta ska få en ny yta, innan de skruvas upp på väggen i vårt nya hem.

Jag har bestämt att de ska få bli gröna.

Före bilden har jag endast använt väggskåpen till att dra ur penseln färgen innan jag rengjort penseln mellan strykningarna. Den gröna skuggningen var alltså inte innan.

Andra bilden har jag målat 3 gånger. Inuti valde jag att inte måla. När jag får hem min burk med café-o-lé färg kanske jag målar den färgen inuti. Vi får se.

Nya knoppar återstår att sätta dit, när jag får dem från vårt gamla hem.

 

Väggskåp "före".

Väggskåp färdigmålat.

Väggskåpen färdigmålade och uppsatta på väggen.

 

 

Byrån

Denna byrå väntade sedan länge på en renovering.

När jag var barn så målade jag och min pappa denna byrå blå och orange och satte dit blå glasknoppar. Jag tror det var någon gång på senare delen av 60-talet.

Sedan på slutet av 80-talet målade jag denna vit.

En knopp har gått sönder vid en flytt, därför har jag nu bytt ut de två knopparna i mittra lådan mot vita glasknoppar. De blå får vara kvar nere. Högst upp blir det bruna träknoppar när det hela är klart.

Ommålningen var sedan länge behövd denna gång. Till sist hände det. Målarfärgen blev nu (2016) brun med café-o-lé färgade lådor.

Det är underbart fint med gamla snickerier, de håller i generationer, utan att bli skeva, lossna i fogar eller på annat vis braka ihop i kontruktionen.

 

Före. Så har då målningen satt igång.
Första målningen.

Två målningar klara på byrån och sedan
två lager på lådorna. Så är knopparna på
plats och det hela är klart.

 

Jag har bytt knoppar på min byrå, nu när jag hittat några jag gillade extra mycket. Men när jag kom hem så var skruvarna för korta, naturligtvis. Det finns inte så många så där tjocka möbler längre, som det var förr. Fick köpa längre skruvar och nu är de på plats.

 

Nya knoppar på byrån.
Photo: AH

 

 

Hundluckan i vardagsrummet (f d boendet som var i Hälsningland)

I vardagsrummet finns en hundlucka för små hundar som leder ut på tomten. Luckan går att stänga igen så inga hundar kan gå ut eller in. Jag kan även spärra den så hundar endast kan gå ut men inte in eller tvärs om. Eller bara ha den öppen åt båda hållen. Den har till sist maj 2016 fått färg också.

Hundarna kommer först ut i en kort trappa (3 trappsteg) och ner till en liten hall och där är den dörr med en till hundlucka som går ut i det före detta garaget, garagedörren har ytterligaren en hundlucka som även är för stora hundar, så alla hundar i familjen kan använda den. Jag kan också ställa upp dörren med en hake i en bredd så även de största hundarna kan komma igenom utan mista problem, det är idealiskt när vi tränar nya hundar att gå i luckor. Alla dessa olika etapper utgör ett perfekt dragskydd så det inte blir kallt inne på vintern p g a hundluckorna.

 

Hundlucka från vardagsrummet och ut

Hundlucka in till vardagsrummet från trapphuset

 

Uppdaterad 2022-05-10

 

© all rights on www.piaskennel.com belong to Annika Hagström