Renoveringar

 

Jag håller liv i mina prylar. Jag försöker satsa på kvalitet som jag trivs med och hålla dem fungerande så länge som möjligt.

 

Jag blev förälskad i detta pussel och ville inte packa ihop det efter att jag lagt det. Då fick det bli en bordsskiva av pusslet istället. Jag är väldigt glad i det. Sedan är det en hylla med en hundsäng nedanför som speciellt två av hundarna är extremt förtjusta i. De ligger gärna där tillsammans också.

 

200215
Pusselbord.

Photo: AH.

 

Voljär = flygbur = en så stor bur så fågeln ska kunna flyga ordentligt inuti buren. Alltså inte bara ett eller två vingtag.

Då den stora voljären blev fördärvad p g a flytten, så har jag påbörjat en ny, stor voljär till fåglarna.

Jag funderade i ett par månader och kunde inte komma över tröskeln hur jag skulle få till bottenplattan på underlaget. Men till sist fick jag hjälp med det, och sedan har det sakta men säkert gått framåt.

Fåglarnas utrymme kommer att bli 90 cm djup och 180 cm bred. Höljden ca 120-140 cm.

Sedan blir det ett skåp under hela voljären, som blir för fågelsaker. Frön, sand, extra badkar, uppmatningsfoder, matkoppar, extra kalkstenar, hirshkolvar m m. Allt som fåglar kan tänkas behöva.

 

191220 191112
Blivande voljär.

Photo: AH.

 

Voljären är gjord i sådana mått så på sommaren går det att rulla ut den på altanen, när det är fint väder.

När allt är färdigsnickrat kommer hela buren målas med giftfri färg.

Här kommer de små finkarna ha det fint, när det hela är klart.

 

200102 191231
Blivande voljär.

Photo: AH.

 

Bilderna ovan visar hur burbotten ser ut med kanter så frön, fjädrar m m ska ramla ner i bottenlådan. Dörrarna framför är 25 cm hög så frön m m inte ska komma ut så lätt på golvet den vägen heller.

På den högra bilden ser man den stora buren som de för dagen 8 finkarna sitter i. Sedan ser man den nya som blir ca 3 gånger så stor. Det återstår 3 lister som ska sättas på plats. Sedan målning med giftfri färg. Sedan sätta dit nätet och finkarna!

 

200127 200106
Blivande voljär.

Photo: AH.

 

Nu väntar vi bara på att färgen ska torka. Sedan blir det att flytta galler och finkar. KLART!

Till hela buren har används spillvirke. Det enda som är inköpt så här långt är en flaska trälim.

På utsidan är det nu målat ett enda lager grått. Jag kommer sedan köpa en färg som jag tycker om och måla över den gråa färgen. Då tar jag också och målar underskåpets insida på samma gång. Det går bra att måla skåp och utsida, även när finkarna är i buren.

Bottenplattorna kommer jag ha tidningspapper i, så som jag brukar ha det.

 

200112
Voljär.

Photo: AH.

 

Då mina 2 kartonger med extra fågeltillbehör är kvar på gamla adressen, så kommer jag skura och flytta dem samtidigt med gallren och finkarna.

Buren som finkarna sitter i nu, kommer jag att använda gallret ifrån till detta bygge. Baksidan och framsidan kommer bli framsidan på nya buren. Kortsidor och tak kommer användas som tak på nya buren.

Sedan ska jag komplettera med hjul. Det är 4 hjul under buren, så den ska kunna knuffas runt när man städar och t o m rullas ut på altanen på sommaren. Dock är voljären så pass tung, att jag ska ta ytterligare ett hjul i vardera hörn, när jag får hem grejerna från gamla adressen. Fram tills dess blir det träklossar, en i vart hörn, som extra stöd. Allt för att inte dörrarna ska bli för sneda och vinda.

 

200207
Voljär, så gott som kla.

Photo: AH.

 

Så ramlade jag över mina föräldrars lampetter. Problemet var att de var igenpluggade. Fick ägna flera timmar åt att få bort de gamla skruvarna så att lampetterna skulle kunna gå att använda igen. Nu sitter de uppsatta på väggen i hall2.

 

Lampetter i hall2.

Photo: AH.

 

Taken ovanför värmepumpen brukar, enligt uppgift, rasa ner varje vinter. Västra värmepumpen bytte de därför ut mot en hemsnickrat, rejält tak, som har hållig. Men norra värmepumpens tak har rasat år efter år, reparerats år efter år. Så vill jag inte ha det. Jag hoppas därför jag hittat en bra lösning.

Jag satte två rejäla stolpar väl förankrade i backen och ordentligt fästa i taket, en i vart hörn. Och jag höjde inte taket till den nivån det tidigare varit, utan lät den vara lite längre, så lutningen är nu mycket kraftigare. Dessa åtgärder hoppas jag ska hjälpa.

Vi får se efter vintern om min lösning var nog.

 

Tak över norra värmepumpen.

Photo: AH.

 

Det händer att jag hittar vackra tillbehör som jag skaffar, för att senare använda vid renoveringar.

Byrån nedan är ett renoveringsobjekt. Bl a måste gångjärn bytas. Denna har stått utomhus år ut och år in och blivit anfrätt av tidens och klimatets tand. Hundfällarna som ligger uppepå byrån ska in i skåpet, när allt är klart.

 

Byrå. Krokar m m. 200303 Krokar.

Beslag till lådor, skåp o d.

Photo: AH.

 

 

Vindflöjel

Denna halva vindflöjel, som saknar fäste, hittade jag ute på tomten under snön. Jag tillverkade ett tillfälligt fäste till denna. Den står nu på dubbla brickor och snurrar fint i vinden på det.

Men sedan ska jag söka bland mina uteprydnader (när jag fått hit dem) och sätta denna på någon av dem, om någon passar, så att den liksom blir uppepå en uteprydnad.

Den ska sedan stå på samma ställe som nu. Anledningen till placerningen är att det ger en lätt oregelbunden konstgjord vibration i räcket som sprider sig till de 5 blomlådorna längs räcket. Det är tillräckligt för att hålla borta de skyggaste fåglarna, men inte så mycket så det håller insekter borta från att polinera blommorna.

 

Vindflöjel när jag hittat den.

Vindflöjeln tillfälligt monterad.

 

 

Väggskåp

Detta var en gång i tiden tre stycken likadana badrumsskåp som jag fick av min vän Brita sommaren 2009.

Jag placerade dem på väggen ovanför trimbordet och hade hundprylar i dem. Burkar, flaskor m m. T ex vasselin, topz, hundtandkräm, puder, tassalvor, skillingarydsalva, bitter-spray, tandborstar, trimkondomer, eye-cover-cream o s v. Större flaskor uppepå, resten inuti. Det var något jag hade mycket nytta och glädje av.

Nu är jag däremot så trött på den slitna ytan på skåpen. Nu när vi flyttat har jag bestämt att detta ska få en ny yta, innan de skruvas upp på väggen i vårt nya hem.

Jag har bestämt att de ska få bli gröna.

Före bilden har jag endast använt väggskåpen till att dra ur penseln färgen innan jag rengjort penseln mellan strykningarna. Den gröna skuggningen var alltså inte innan.

Andra bilden har jag målat 3 gånger. Inuti valde jag att inte måla. När jag får hem min burk med café-o-lé färg kanske jag målar den färgen inuti. Vi får se.

Nya knoppar återstår att sätta dit, när jag får dem från vårt gamla hem.

 

Väggskåp "före".

Väggskåp färdigmålat.

Väggskåpen färdigmålade och uppsatta på väggen.

 

 

Hylla

Jag har också en hylla som ska stå bredvid, som också får bli grön, samma gröna färg.

Första bilden kom jag på att jag hade glömt förebild, bakom det gröna är det ganska svart träfärg som blir bättre ju längre ner man kommer på hyllan. Jag hittade hyllan i ett garage stående upp och ner i blöta. Därav det svarta, då vattnet sugits upp i träet och dödat träet. Efter att hyllan stått i värme i tre månader, så var det så snustorrt. Träet är fortfarande hållbart, ingen mjukning alls i träet så jag vågade mig på att måla hyllan.

Andra bilden är efter första strykningen.

Färgerna ser annorlunda ut på de olika bilderna, men denna teal-nyans som förekommer på vissa bilder är inte vad jag ser i verkligheten, utan färgen är mer mörkgrön i en klar grön färg. Inte mjölkigt grön, som teal. Den är heller inte mörkt olivfärgad (som bild 2 = en strykning nedan), utan en nyans ljusare.

Färgen gäller naturligtvis för väggskåpen ovan också, då dessa färger kommer från samma burk.

 

Hyllan påbörjad målning.

Hyllan en målning.

Hyllan två målningar.

 

 

Uppstoppade djur

Det trillade ner ett gäng uppstoppade djur i mitt knä. De intresserar inte mig, men de intresserar mina hundar detsto mer. Hundarna är alderles för intresserade av dessa djur.

Jag har mycket svårt att slänga grejer som är hela. Alltså måste jag skydda dem. Jag gjorde upphängningsanordningar så de nu sitter högt upp på väggar.

 

Fiskmås.

Lekatt.

 

 

Byrån

Denna byrå väntade sedan länge på en renovering.

När jag var barn så målade jag och min pappa denna byrå blå och orange och satte dit blå glasknoppar. Jag tror det var någon gång på senare delen av 60-talet.

Sedan på slutet av 80-talet målade jag denna vit.

En knopp har gått sönder vid en flytt, därför har jag nu bytt ut de två knopparna i mittra lådan mot vita glasknoppar. De blå får vara kvar nere. Högst upp blir det bruna träknoppar när det hela är klart.

Ommålningen var sedan länge behövd denna gång. Till sist hände det. Målarfärgen blev nu (2016) brun med café-o-lé färgade lådor.

Det är underbart fint med gamla snickerier, de håller i generationer, utan att bli skeva, lossna i fogar eller på annat vis braka ihop i kontruktionen.

 

Före. Så har då målningen satt igång. Första målningen.

Två målningar klara på byrån och sedan två lager på lådorna. Så är knopparna på plats och det hela är klart.

 

 

Hundluckan i vardagsrummet (f d boendet som var i Hälsningland)

I vardagsrummet finns en hundlucka för små hundar som leder ut på tomten. Luckan går att stänga igen så inga hundar kan gå ut eller in. Jag kan även spärra den så hundar endast kan gå ut men inte in eller tvärs om. Eller bara ha den öppen åt båda hållen. Den har till sist maj 2016 fått färg också.

Hundarna kommer först ut i en kort trappa (3 trappsteg) och ner till en liten hall och där är den dörr med en till hundlucka som går ut i det före detta garaget, garagedörren har ytterligaren en hundlucka som även är för stora hundar, så alla hundar i familjen kan använda den. Jag kan också ställa upp dörren med en hake i en bredd så även de största hundarna kan komma igenom utan mista problem, det är idealiskt när vi tränar nya hundar att gå i luckor. Alla dessa olika etapper utgör ett perfekt dragskydd så det inte blir kallt inne på vintern p g a hundluckorna.

 

Hundlucka från vardagsrummet och ut

Hundlucka in till vardagsrummet från trapphuset

 

 

Grinden mellan köket och hallen

Grinden mellan köket och hallen har fått en hund. Det är en siluett på vår vackra CH Aurora som är djupt saknad.

Fördelen med släta grindar är två, dels kan hunden inte klättra. Dels så kan hundar inte stressa sig mot varandra från vardera sida. Nu är mina hundar stressade, så det senaste är inget problem. Däremot är mina hundar mer än kreativa och rörliga, så om de vill och känner sig motiverade så tar de sig i regel ut, om de kan.

Därför är dessa grindar extra höga. 1 meter. Det torde stoppa de flesta hundar. Dock har jag haft 2 stycken som hoppat över! De tar sats, viker upp handloven över övre kanten och kämpar sig upp!

Det ena är Yuppie-pojken (27 cm i mankhöjd, 3-4,2 kg, först när han anlände vägde han endast 3 kg, men gick sakta men säkert upp till 4,2 kg under första året) som gjorde sådant när han var nykommen till oss, han slutade efter ca 1-1½ år.

Sedan var det Leonardo (2,1-3 kg, först när han anlände vägde han 2,1 kg och gick upp till 3 kg under första halvåret) som också gjorde sådant när han anlände till oss, han slutade när han var ca 10 år med detta, och varje gång han tog sig över var enbart när han trodde sig kunna ta sig närmare höglöpande löptikar. Leonardo tog sig över "hela tiden" första 1½-2 åren hos oss, sedan begränsades det till att bli endast när vi hade höglöp hos oss.

Båda dessa hundar var sjukligt stressade när de anlände till oss, helt utan tryggheten av en stark ledare. P g a den enorma stress de led av så var de båda enormt magra när de anlände till oss. Trots detta var de mer rymningsbenägna första tiden hos oss. De var inte van att lita på en människas omdömme. Ju mer tilliten för människan kom, ju mer gick de upp i vikt, och ju mer slutade de med sina sjukligt nervös-aktiva beteenden, varav extrem"rymning" var en av dem. Leonardo rymde, som sagt var, till löptikar. Yuppie-pojken till UT! Detta p g a att han nästan aldrig fått vara på promenader innan han flyttade till oss. Och som sagt, båda slutade med sina extremrymningar och slapp den stressen efter ett tag hos oss enbart med hjälp av normal trygghet, normal aktivitet och insatt extra aktivitet för dessa två och bra skötsel som "träning".

Jag har tidigare även haft andra hundar med liknande beteenden p g a samma mönster före de kom till mig, de har alla svarat på min behandling, som varit lika varje gång, på samma vis som dessa två hundar.

Yuppie-pojken har aldrig fått en riklig päls eller ett kraftigt hull, men det är inte konstigt. När en hund gått undernärd från valp till 5 år, så är magen så "stel" och svår att "spränga ut" så man får vara nöjd att han har tillräckligt med päls och hull efter att ha tillfrisknat på alla andra vis.

 

 

 

Fönskåpet

Detta lilla skåp har jag haft föner i, i massor av år. Jag blev less på färgen. Det fick café-o-lé färg, fast jag använde samma knopp igen.

 

Före. Efter 2 lager och knoppen tillbakasatt.

 

Uppdaterad 2020-03-03

 

© all rights on www.piaskennel.com belong to Annika Hagström