Recept

 

 

Jag tycker inte alls om att laga mat. En gång i tiden gillade jag att baka, och att göra god mat åt någon jag älskade. Men matlagningen i sig har aldrig intresserat mig. Men trots det måste man ju äta.

 

Alla har vi säkert något eller några recept och specialiteter som folk normalt brukar bli väldigt förtjusta i. Jag har något sådant i "bakfickan" jag med.

 

Efter min operation, gastric bypass, så har jag fått lägga om matvanor och sköta mig lite bättre än vad jag gjort tidigare. Jag har löst det hela genom att göra storkok och frysa in i lagom stora (små) portioner, så har jag alltid att endast ta upp och värma - äta. Enkelt, jag som är ganska ointresserad av matlagning vill inte ägna långa tider dagligen vid spisen. Dessa recept ger mig möjlighet till en halv dag i månaden vid spisen, resten av månaden slipper jag laga mat. Fördelen är också att jag slipper planera, när jag är hungrig har jag mat på 3 ½-4 minuter.

Man förlorar b-vitamin av att äta detta, men det kompenseras av att vi som är opererade ändå måste ta extra b tillskott resten av livet.

Då jag äter lite och ofta och inte gillar att laga mat gör jag görna storkok som är lämpliga för att frysa och värma upp.

Här kommer några enkla recept för inspiration till likasinnade.

 

Kokt fisk, ris och äggsås, gärna med lite vita bönor i. För det där lilla extra koka fisken i lagerblad, hela nejlikor, slånbär, pepparkorn och krydda äggsåsen med citronpeppar. För opererade, ta extra mycket sås så det blir som en gryta i konsistensen.

 

Spagetti (eller makaroner) med köttfärssås, gärna med lite kidneybönor i. Ta inte snabbmakaroner, de tenderar att bli helt söderkokta efter uppvärmningen. Igen, ta mycket sås så allt simmar.

 

Chili con carne med ris (se till att riset är välkokt, till ca 4 - 5 dl vatten, ta 1 dl ris, lägg i riset efter att vattnet kokat upp, dra ner platan till 1 (lägsta), låt värmas i ca ½ timme, när vattnet är slut, är riset klart). Extra mycket sås.

 

Kokt kyckling, ris (välkokt) och currysås, gärna med lite vita bönor i. Använd gärna citronpeppar och örtsalt till currysåsen. Extra mycket sås.

 

Min egen gryta som brukar vara mycket omtyckt:

Köttfärs, lök, potatis, majs, vita bönor i tomatsås, kryddor (havssalt, citronpeppar, curry, örtsalt). Eventuellt kantareller, olika sorts bönor, paprika, gröna ärter, buljong, jordnötter e d efter smak och behag + årstid.

Bryn köttfärs, förkoka potatis till hälften, blanda köttfärs och potatis som man skär i mindre bitar, låt småputtra i vatten. Tillsätt på slutet övriga ingredienser. När man låter det puttra längre blir smaken mera. Kortare tid ger mindre smakfull mat.

 

Man kan byta ut potatisen mot ris på min gryta.

 

Hemgjord potatismos och fiskbullar.

 

Dumplings. Vetemjöl och vatten. Eventuellt kan man i degen ha i pyttelite olja och kryddor. Fyllnad efter behag. Jag tar gärna köttfärs som jag bladar med rå ägg och kryddor nu för tiden då jag ska äta mycket kött numera. Förr uppskattade jag bl a kokta ägg som fyllnad.

Styckefrys och lägg ihop när de är frysta. Bara att ta upp och koka några minuter tills de flyter upp, ta soya, vinäger och eventuellt lite extra salt som du blandar i en liten skål, att doppa dumplingens i.

 

Vårrullar - Småpajer - Minipizza - Plockmat.

 

Sallad (min special som brukar vara extra omtyckt). Grön sallad av modell efter behag. Tomater. Lök, gärna röd lök. Gurka. Ris eller Makaroner (eller annan pasta). Örtsalt. Grillkrydda. Citron + citronpeppar. Olja. Vitvinsvinäger.

Efter behag något eller några av: tonfisk, färska räkor, kokta ägg, musslor o s v.

 

 

Övriga recept som brukar vara uppskaddade här:

 

Pizza pannkaka.

En helt vanligt pannkakssmet med eventuellt ett extra ägg. Häll i riven ost och brynt bacon och smöret som baconet är brynt i. Efter tycke och smak kan även lite paprikapulver tillsättas. Grädda som vanligt.

 

Danskingar:

1 dl socker.

2 ägg.

1 tesked olja.

1/4-dels kaffesked bakpulver.

1 tesked vanilinsocker.

1 dl mjölk.

1 ½ dl mjöl.

Sylt.

Normalt ska det vara äppelmos, men det kan bytas mot annan sylt. Det är bra om sylten inte är så rinnig. Detta ska stekas i en specialpanna. Se bilden nedan.

 

Uppdaterad 2020-09-12

 

© all rights on www.piaskennel.com belong to Annika Hagström