Prydnad Cavalier king charles spaniel och King charles spaniel

 

Jag var inte mycket för tingeltangel. Jag tycker de inte gör någon nytta och endast kräver en massa städning.

Sedan fick jag hundar i porslin av kära vänner, som fick personlig betydelse, som gav mig, och fortsätter att ge mig, kärlek bara jag tittar på den.

Med åren började jag intressera mig för tingeltangel.

 

Min första: 45 cm hög.
PHOTO: Annika Hagström

 

Min första som det hela började med, köptes på Kopparbergs marknad 1989 av min älskade Gerry som present till mig.

Min första prydnadsfigur som det hela började med, köptes på Kopparbergs marknad 1989 av min älskade Gerry som present till mig. Det var Cavalieren på bilden ovan.

En sak som var extra kul med denna var att jag födde upp Cavalierer på den tiden och när mina satt sig bredvid denna figur var de i samma storlek. Jag hade extra små Cavalierer räknade till dagens rasstandard. Däremot var de i storlek efter den rasstandard som då gällde.

Cavalier King Charles Spaniel i en konstnärlig tolkning av färgen black/tan som alltid var min favoritfärg på rasen och därför ofta representerad i vår kennel också.

Tomten med en ruby cavalier i knäet tycker jag är extra rolig, då den färgen så sällan får representera rasen.

 

7 cm. 7 cm hög. 31 cm hög. 9 cm. 5,5*7 cm.
PHOTO: Annika Hagström

 

Cavalier King Charles Spaniel, vitfläcks. Jag har för mig att det var prat om att dessa tre cavalierer nedan skulle bli värdefulla en dag, de tre som hör ihop, de med liknande stämpelnummer under sig och samma klisterlapp som säger: Stilia collection©. Det är de tre kommande raderna med bilder nedan. Jag köpte dem via rasklubben. De skulle vara i begränsad upplaga. Fast det var naturligtvis inte därför jag köpte dem...

 

12 cm lång. JR D189A (eller liknande).
PHOTO: Annika Hagström

 

Flickan ligger med en cavaliervalpbakom sig som tittar fram från sin undanskymda possition.

Cavaliersällskapet pratade om att det skulle komma ut cavalier figurer via dem i alla cavalier färger senare också, men så länge jag var med kom det aldrig. Även senare har jag aldrig sett att det blev gjort. Å andra sidan är det ju denna färg, blenheim (= brun/vit) som är i masstillverkning på denna ras. Det är nog hälften av alla cavalier som är i denna färg, gissar jag, och den andra hälften de andra tre färgerna: ruby + tricolour + black & tan.

Man kan se på bilden nedan att det är så trångt under, finns inte en tillräckligt stor flat yta att sätta klistermärket på, så det sitter på sned. Det har kommit in massor av skräp bakom klistermärket, så det är bara en tidsfråga innan det lossnar, hur försiktig jag än är. Mycket tråkigt.

 

7*11 cm. 10 cm hög. JR D129C (eller liknande).
PHOTO: Annika Hagström

 

Cavalieren med välkommen skylten nedan är liknande den i nästa rad. Men storleken är helt annorlunda. Denna är ganska stor. Den i nästa rad är ganska liten.

Stilia collection© som jag gjort dessa tre cavalierer har också gjort en till cavalier som jag har, den finns längre ner på denna sida, sedan har jag också dalmatiner från Stila. Och sedan en annan liten cavalier längre ner på denna sida. Stilia startade som företag 1988 (enligt deras hemsida på nätet).

 

21 cm. 9 cm hög. JR D189B (eller liknande). Burk 18 cm.
PHOTO: Annika Hagström

 

Spanieln längst till vänster nedan är lite lik de spaniels som det anses att båda cavalier king charles spaniel, King charles spaniel, Papillon och Phaléne härstammar ifrån.

Raserna cavalier och king charles har 4 godkända färger. När jag skulle brodera blev det en tavla med så kallade solida cavalierer, d v s en röd som på båda raserna kallas för ruby och en black & tan, de ska inte ha vitt, men har ibland ett minimum av vitt. Sedan en tavla med flerfärgade cavalierer. Alltså vitfläck. Det är en röd/vit cavalier, den färgen heter på båda cavalier och king charles blenheim. Och till sist en liggande trefärgad (trefärgad är alltid på alla raser rött+vitt+svart). Kallar i regel på båda raserna för trikolor eller tricolour.

De två vitfläcksraserna är samma som de solida + en gen för vitfläck. Den trefärgade är alltså en black & tan som har vitfläcksgen. Den röd/vita är en röd som har vitfläcksgen.

 

4,5 cm hög. Dessa är handbroderade, av mig. 6 cm. 6,5 cm. 9 cm.
Photo: Annika Hagström

 

En sak som jag tycker är intressant att notera är var att det var valfritt att kupera svans eller inte på cavalier king charles spaniel, på den tiden det var tillåtet att kupera svansar, då valde de flesta att INTE kupera svansarna på denna ras.

Stilia collection © är samma som gjort ett gäng cavalierfiguriner åt cavaliersällskapet en gång i tiden. De återfinns på annat ställe på denna sida. Jag har också dalmatiner som är gjord av stilia. Och sedan denna lilla cavalier. Denna figur har också stansat under sig HK som sitter ihop och sedan något nummer nedanför, kanske 4165C? Stilia startade som företag 1988 (enligt deras hemsida på nätet).

 

  220803
Stilia. 4,5*11,5 cm. 8,5 cm.
PHOTO: Annika Hagström

 

Ängeln nedan är 17 cm och har en cavaliervalpen i en korg tillsammans med en kattunge framför sig. Den står på en sockel som har ett märke med: Mars CS ©. Bak på ryggen på ängeln finns det en stansning in i godset som säger © CS - 03. Jag gissar att denna är tillverkad 2003. Vad Mars och vad CS står för, vet jag inte. Men jag skulle gärna vilja veta.

 

17 cm Mars CS ©.

PHOTO: Annika Hagström

 

Sittande Cavalieren i vit/röd färg nedan har en trasig framtass som är lagad med ett limm som mörknat med åren, så det har blivit en brun rand i brottet. Bortsett från det är den otroligt söt, tycker jag.

Sittande Cavalieren i vit/brun färg nedan har ett E instansat undertill. Jag är väldigt förtjust i denna. Hade den varit helröd eller black/tan hade det utan tvekan varit en av mina favoriter.

Miniatyr pallen nedan har jag målat och satt ett klistermärke på. Sedan lackat ovanpå.

 

221004  
16 cm. 16 cm. Pall.
PHOTO: Annika Hagström

 

King charles spaniel som jag lotsar är Japanese chin med för stora och för lågt hängade öron.

Det största som skiljer king charles från cavalier är i huvudsak kortare näsa. Det finns andra skillnader också. T ex ska en king charles vara mindre än en cavalier king charles, om man läser rasstandarden.

 

5,5*11 cm. King charles spaniel 12,5 cm.

King charles spaniel, 23*23 cm.

PHOTO: Annika Hagström

 

De svart/vita figurerna av king charles är alltså vit/svarta, inte en enda är trefärgad. Svart/vit är en färg som inte är godkänd på King charles, men däremot är den vanligaste färgen på japanese. Vit/röd finns dock på både king charles och japanese chin.

Naturligtvis finns det fler skillnader mellan king charles och japanese. T ex öronen, som sagt var. Japanesen ska ha små trekantiga öron som är mycket högre ansatta än på king charles. Pälsen, rörelser, proportioner m m är också olika på raserna.

Alla 4 i tabellen med bilder här under är samma tillverkare.

King charles i korg (den jag har två av), i tunna (den med pennor) och i tröja/klänning eller vad det är (som har två king charles) köpte jag en för kanske 15-25 år sedan. Jag tror det var på Dollar Store jag köpte dessa.

Nu fick jag tag i en dublett, den i korg nedan till höger, som synes här under, från en loppis.

 

King charles spaniel 12*14 cm. Vägghängd. 18,5 cm.

Vas King charles spaniel, 23 cm hög.

12*14 cm.
PHOTO: Annika Hagström

 

King charles spanieln i korg nedan är alltså likadan som de två ovan. Jag har medvetet alltså köpt en tredje av samma sort, fast att jag visste att jag hade två sedan förrut. Hade det inte varit en som jag tycker påminner mig så starkt om japanese chin, faktum är att jag betraktar den som en japanese, färgen är japanese men resten är king charles. Jag ser den som japanese. Och därmed kan jag inte tänka mig att avstå den, för att jag har två sedan tidigare.

Brevöppnaren och magneten nedan är tillverkade i plast.

 

12*14 cm. Brevöppnare. Kylskåpsmagnet.
PHOTO: Annika Hagström

 

Den knallröda King charlesen är förutom en prydnad också en fin sparbössa.

Silltande King charles spanieln nedan är helt underbar, bilden gör inte figuren rättvisa. Det är en av mina favoriter.

King charles spanieln nedan med kompisen som har kanin, de två figurerna hör ihop. Därför får de dela bild. Rasen får inte vara helvit, men detta är ju inte någon rasstandard precis, utan konst.

Flickan med sin lilla king charles spaniel är en spegel.

Den röda (vänster nedan) och den bruna (höger nedan) King charles spaniels är ju väldigt överdrivna, men ändå har de en hel del detaljer gemensamt med King charles spaniel. Charmiga är de. Den bruna var en figur som jag blev extra glad i direkt när jag såg den.

 

11,5 cm. 11 cm. Ett par som hör ihop. 18*12,5 cm. 12,5 cm.
PHOTO: Annika Hagström

 

Tvilligfigurerna nedan är ganska stora. Det är mer modärna, av sådant där plastliknande material, jag gissar att dessa är gjorda i någon slags form. De är väldigt lätta. De liknar till det yttre ett matt porslin, till mantar i dem, då, om inte förr, ser man hur det är. Jag är vansinnigt förtjust och glad i dessa!

Likaså färgen på king charles spanieln till höger nedan, det förekommer felfärgade, d v s ruby king charles som har vitt på det här viset. Det är naturligtvis inte en färg som är godkänd.

Även om alla raser egentligen borde få ha alla färger, som inte ger sjukdom, som jag skulle önska. På det viset kunde man kunna konsentrera sig på egenskaper som ger hälsa i kropp och själ till hundar, istället för enbart en färg för ögat på oss människor.

 

21 cm. 21 cm. 2,5*4,5 cm. 3,5 cm.
PHOTO: Annika Hagström

 

11,5 cm.
PHOTO: Annika Hagström

 

Uppdaterad 2022-10-04

 

© all rights on www.piaskennel.com belong to Annika Hagström