Prydnad hundar

 

Jag var inte mycket för tingeltangel. Jag tycker de inte gör någon nytta och endast kräver en massa städning.

Sedan fick jag hundar i porslin av kära vänner, som fick personlig betydelse, som gav mig, och fortsätter att ge mig, kärlek bara jag tittar på den.

Med åren började jag intressera mig för tingeltangel.

Min första prydnadsfigur som hela intresset väcktes började med en cavalier king charles spaniel i naturlig storlek som köptes på Kopparbergs marknad 1989 av min älskade Gerry som present till mig. Jag själv var inte med på marknaden. Jag var hemma och var mycket stor och gravid då.

Ibland hittar jag stämplar och signaturer på vissa figurer. Ibland även klistermärken. Många gånger är dessa halvt oläsliga. Jag försöker tyda dem så gott det går och skriver ner dem. Är det någon som vet mer om dessa stämplar eller signaturer är jag tacksam för information. Jag vill lära mig så mycket jag bara kan om detta.

Det jag själv har skaffat in har aldrig skaffats in för stämplar eller signaturers skull, utan för att de tilltalat mina ögon och/eller hjärta. I sällsynta fall även vindspel som jag köper först och främst för att de tilltalar mina öron.

Trots det tycker jag det är kul att lära mig mer om dem.

Jag anger mått då en bild säger så lite om storleken. Ibland är figurerna pyttesmå, ibland jättestora, ibland mitt i mellan. Jag anger i regel höjd, om jag inte skriver något annat. Är det flera mått, t ex höjd-längd så är alltid höjd först.

Jag delar upp figurerna i flera olika modeller. Alltså en hund som är terrier-lik åker in på terrier-sidan, fast det kanske inte ens föreställer en rashund. Rasuppdelningen ska alltså betraktas som väldigt öppen, mer typ än ras.

 

Så äntligen har jag hittat lite om märkning på hundfigurer och vad de betyder.

Stämpeln import förekommer ibland på dessa importen. Ibland är ordet import instansat. Ibland på klisterlapp. Det förekommer i alla möjliga färger. Det som är samma information vem jag än pratar med eller var jag än läser om detta är att de är gjorda på 1950-talet eller tidigare.

Terra T import = import eller terra eller terra T import = kom till Sverige före 1950, ofta från bayern och asien, men även från andra länder. Vilken färg märkning har, vet man inget om vad det betyder. Vissa av dessa märkta gamla figurer kom omålade till Sverige och målades här. En sak tycks dock stå klart, de som anser sig gjort ett bra jobb som de är stolta över, inte bara en massproduktion för försäljning, de skriver ut sitt namn på figuren. Så var det förr. Så är det nu.

 

Basset och blodhund 220422
Beagle
Boxer 220602
Brukshundar
Bulldog
Cairn terrier
Cavalier king charles spaniel och King charles spaniel
Chihuahua
Cocker spaniel 220523
Collie, border collie, bearder collie & Shetland sheepdog
Dalmatiner 220423
Dvärghundar 220529
Foxterrier 220602
Hund med människa
Jakthundar 220529
Jack russel terrier 220523
Japanese chin 220529
Kristallhundar
Malteser och Bichon och bichonvarianter 220422
Molosser doggar o d 220602
Mops
Pudel 220523
Retriever
Schnautzer och pincher 220529
Schäfer (som de hette på min tid) 220423
Seriefigurer
Skotsk terrier
Skye terrier 220403
Spaniel 220423
Spaniel Beswick-modell ibland är Beswisk andra raser
Spetsar 220602
St Bernhards hund
Stövare 220529
Taxar 220423
Terrier 220523
Varg
Vinthundar 220409
West highland white terrier 220529
Yorkshire Terrier
Hundar tillsammans med andra djur
Bokmärken med hundar på 220523

 

Muggen nedan är ganska stor, 12 cm hög och rymmer 6 dl. Det är olika hundar runtom, därav många bilder på samma mugg. Den är märkt undertill med Wavin, Millhouse Danmark. En signatur med något som i mina ögon ser ut som Pet. Sedan en "flugskit" nere i vänster hörn på bilden. Sådan flugskit har jag sett på flera figurer som jag har sedan tidigare.

 

Mugg.
PHOTO: AH

 

Nytillverkad plåtburk i gammeldags stuk.

Nedan en tomte med ett gäng olika hundar + en katt.

 

Plåtburk. 17 cm.
PHOTO: AH

 

 

Lite blandad kompott. Tycker man om alla hundar, så gör man...

Dessa är 4 hundar som är förvillande lika. Om man tar med i beräkningen hur de är målade så är de inte lika. De är en mycket liten storleksskillnad på dem. Detaljer skiljer lite: Olika grova och olika långa i nosen. Olika längd på öronen. Tassarna pekar olika. Svansen är inte den samma. Huvudet tittar åt olika håll. Fronten är olika. Med mera... Ingen av dessa är helt lik den andra.

 

De två till vänster är 8 cm höga. De två till vänster är 8,5 cm höga. Man kan se lite olika ur olika vinklar.
PHOTO: AH

 

En dvärgsnautzer, en bichon havanese och en stövarvalp på samma figur. Det är en magnet. Tyvärr är båda dvärgsnautzerns öron av. Så har jag gjort öron på schnautzern. När det hade torkat ordentligt så har jag filat ner örat så det ser vettigt ut. Sedan målat den. Klar.

 

  220423
5*7,5 cm.
PHOTO: AH

 

Bruna sittande hunden till vänster nedan, jag kallar den rhodesian ridgeback, tror jag är extremt gammal. Det är en sparbössa, men ingen bottenplugg. Ingen märkning.

En hundsäng i miniatyr i rotting. Jag har tre hundsängar tidigare, men de är gjorda i non form av lera, trots att de ser ut att vara gjorda i rotting. I de andra hundsängarna ligger det S:t Berhardsvalpar, så de finns på Molossernas sida.

Hunden som sitter på en bok är härligt konstgjord, mitt emellan barn och hund.

 

13,5 cm. Hundkorg 2,5*7,5 cm. 9 cm.
PHOTO: AH

 

Kudden nedan är extremt vacker, tycker jag. Jag är "tagen". Den är ingen gammal klenod, den är nysydd och den som jag köpte kudden av.

De tre vita figurerna nedan kallar jag: f. v. jack russel terrier, breton spaniel och welsh springer spaniel.

 

Matta/bonad. Kudde. F. v. 4*8 cm + 5*7,5 cm + 7*6 cm.
PHOTO: AH.

 

Vissa "raser" är så speciella så man undrar vilka som varit förlagan till de figurerna. Det är en av de skojiga grejerna med vissa av figurerna, tycker jag.

De två vita nedan är extremt lika. Det skulle inte förvåna mig om de gjorts i samma form. Skillnaden är pälsen. Den ena är slät i ytan. Den andra är vågig till lockig. Den till vänster tolkar jag som en beagle. Den finns med på sidan med jakthundar. Den till höger tolkar jag som en curly coated retriever valp. Den finns med på retrieversidan.

Puli är sällsynt som sådan här prydnadsfigur.

 

Puli 3,5 cm. 3,5 cm och 3 cm. 11 cm.
PHOTO: AH

 

Efter en enorm massa funderande så placerar jag dessa figurer nedan som Rafeiro do Alentejo valpar.

Alla 4 hör ihop, de ingår i en serie, som man kan se. Jag köpte dessa figurer samtidigt.

Rafeiro do Alentejo är en portugisisk herdehund ifrån Alentejo området. Det är mycket stäpp och vanligaste boskapsdjuren i Alentejo var får och get. De är hemskt skojiga, tycker jag.

En med en bok i munnen, en som vill ta ballongerna från flickan, en som ska stjäla kaka från pojken och till sist en som snott kepsen av ett sportande barn. Sådana härligt livliga valpmotiv med barn.

Jag har en till som hör till denna serie, hunden ser "likadan" ut, men är målad vit med svarta prickar. Alltså har jag placerat den bland dalmatiner.

Dessa 5 figurer har ingen som helst märkning eller så. Jag tror de är relativt nygjorda, även om man gjort dem så de ska se ut som om de är av äldre modell. Väldigt söta, tycker jag.

 

Dalmatiner 8 cm. 8 cm. 12 cm. 7,5 cm. 11,5 cm.
PHOTO: AH

 

Människohunden i mössa nedan till vänster är en sparbössa.

Indianhunden som ylar mot skyn tycker jag är så skojig. Den har skallar av nötkreatur vid sina fötter.

Vinnaren till priset nedan var Podengo Portuguès Grande Pêlo Liso SE UCH NO UCH SE V-2011 NO V-2011 NORD V-2011 Aurora Boreal Da Quinta Do Pasto.

Längst till höger nedan är det en nordkaukasisk ovcharka som är en sparbössa.

 

Sparbössa 17 cm. 10 cm. Pris Älvsjö-mässan. 5,5 cm. 8,5 cm. 9 cm. 10*13 cm.
PHOTO: AH

 

Old english sheepdog (nedan till höger) har jag inte många av. Det är lite extra kul med de udda figurerna. Den är märkt under, men vad det står är jag inte riktigt på det klara om. Eancsr??n, eller något sådant, kanske. c ser ut som om det har ett vågrät sträck ovanför sig. Samtidigt ser et ut som EDU i mitten nånstans. Jag får inte ihop det till något vettigt. Någon som vet?

 

6 cm.

PHOTO: AH

 

Hunden nedan är stansad i botten med China.

All you need is Love and A Dog. And if you have a Dog you have Love.

 

7 cm. Mugg.
PHOTO: AH

 

Nedan längst till höger är det en figur, en drickare med en bouviervalp, som är märkt längst ner på framsidan med ordet Sinomar (eller något liknande). Bouvieren nedan ser ut som en björn med stora och hängade öron. Det finns något/någon som heter Sinomar Rodrigues art i Brasilien. Det tycks vara en som målar tavlor. Jag tror inte detta har något med Sinomar Rodrigues att göra, men man vet aldrig.

Jag tycker på inget vis att alkohol och hundar hör ihop, men trots det kan jag inte låta bli att tycka om denna figur.

De fyra små hundarna i samma bild har alla en varsinn pingla kring halsen, som pinglar. Berner sennenhund, cairnterrier, labbe, dalmatiner.

 

Bouvier. Hundarna nedan är nog lite "släkt". Kanske samma tillverkare?
PHOTO: AH

 

Jag är väldigt glad att frimärken på hundar finns. Jag bara önskar att de kunde vara lite mer nationalpatriotiska och framhäva våra svenska raser på våra svenska frimärken.

 

Frimärke.
PHOTO: AH

 

Tidningsställ nedan i svart.

De två vita och blåögda hundarna nedan är nästan två likadana. En är aningens större än den andra, det är allt. Jag kallar den lancashire heeler. En ras som jag tycker är enormt charmig. Den rasen används till vallning. En detalj i rasstandarden bara ÄLSKAR jag. Det står att öronen får vara hur som helst (min förenkling i texten) då rasen inte vallar med öronen!

 

32*40 cm. 4*8 cm. 5*7,5 cm.
PHOTO: AH

 

Uppdaterad 2022-06-02

 

© all rights on www.piaskennel.com belong to Annika Hagström