Portugal

 

Mitt älskade Portugal.

Många människor har dragning åt olika platser eller kulturer. Så har jag med. Grönland, Skottland, Indianer är de främsta ursprungliga för mig. Grönland och Indianer är intressanta för sin ursprungsbefolkning i första hand, Grönland också som land betraktat. Skottland för båda land och kultur +  människorna.

Sedan blir man intresserad av sådant man läser om, är med om, dras till det som verkar intressant på oss. Något som har de egenskaper som vi efterfrågar, beundrar eller avskyr!

Jag älskar Portugal, därför att jag medvetet valde det landet eftersom jag bedömde det ha de flesta av de egenskaper jag tycker om. Jag gjorde ett aktivt val.

Folket påminde mig om norrlänningar i sin eftertänksamhet, orädsla för tystnad och enskildhet och därmed orädsla i sig själv och för sitt egna liv. Allt vackert kakel. De otroligt snälla Podengo Portugèse. Deras vackra kyrkor. Tjocka stenmurar i husen i bergen i norr. Alla olika miljöer, allt från fjäll, stepp, halvöken till riviera. Deras väder, allt från snö i norr till torrt ökenklimat i mellersta inlandet till tropiker i söder.

Vilket land, de har nästan allt!

 

Flagga

 

Fakta:

Huvudstad Lissabon.

Självständighet 1143.

Yta 92 391 km². Vattenyta 0,5 %.

Folkmängd 10 605 870 personer.

Befolkningstäthet 114,9 inv / km².

 

Högsta punkt Ponta do Pica 2 351 m ö h.

 

Längsta flod Tajo 1 010 km.

Nationaldag 10 juni.

Landskod PT eller PRT.

Landsnummer: 351.

 

Placering i världen

 

Allmänt:

Portugal ligger på Iberiska halvön. ögruppen Azorerna ligger i Atlanten väster om Portugals fastland och tillhör också Portugal, liksom Madeira som ligger sydöst om Azorerna.

Under 14 - 1500 talet var Portugal ett av världens centra, kolonier i Sydamperika, Afrika och Asien.

Under kriget med Spanien på 1600 - talet tappade Portugal kolonier och inflytande.

Under krigen med båda Spanien och Frankrike på 1800 - talet tappade Portugal ännu mera kolonier och inflytande.

Efter inrikespolitiska konflikter och kolonialkrig på 1900 - talet fick de sista kolonierna självstyre på 1970 - talet, förutom Macau som återlämnades till Kina 1999.

P g a att Portugal tidigare haft så många kolonier är portugisiska språket det sjätte största språket i världen.

Portugal har geografiskt varit i stort sett desamma sedan mitten av 1200 - talet.

Under 1580 - 1640 ingick Portugal en union med Spanien.

Portugal var invaderat av Napoleon Bonapartes trupper i början av 1800 - talet, 1808 - 1821 flyttades därför portugisiska imperiets huvudstan till Brasilien.

Portugal var en av de få europeiska nationerna som ungick inblandning i både första och andra världskriget.

Militären kuppade och tog över styret i Portugal 1926, detta varade till 1974, då en oblodig revolution ledde fram till demokrati.

Portugal var med och grundade NATO 1949 och är medlem i EU sedan 1986.

 

Iberiska halvön 200 f.kr

 

Historia:

Minst i 500 000 år har det funnits folk på iberiska halvön. I forntiden bodde ibererna¹ på iberiska halvön. Den erövrades till fullo av Karthago² som sedan förlorade den till romarna.

Efter det Västromerska rikets fall (476 e.kr) under folkvandringstiden kom germanska stammar dit, däribland visigoterna.

Under 700 - talet erövrades halvön av araber, men de förlorade snabbt kontrollen över halvöns norra delar. I norra delarna uppstod då kristna småriken.

 

Portugal förr och nu

 

Under Alfons I av Portigal³ kunde flera av de västra provinserna erövras under 1100 - talet och under Alfons III av Portugalº hade Portugal fått den omfattning som landet har idag.

 

Alfons I av Portugal

 

¹ Ibererna är numera utdöda. Ursprungligen tror man de vad en den av Europas ursprungsbefolkning. Andra tror de kom från Nordafrika. ytterligare andra menar att de kom från Kaukasus. Iberierna blandades med invandrande kelter och bildade då keltibererna.

² Karthago är en arkeologisk plats i Tunisien utanför huvudstaden Tunis. Det moderna Karthago är en förort till Tunis. Karthago var huvudstaden i det feniciska handelsriket med samma namn med andra stora städer som Hadrumetum, Kerkuan, Leptis Magna och Utica.

³ Alfons I av Portugal, mer känd som Afonso Henriques, troligen född 1109 i Guimarães, Viseu eller Coimbra, död 6 december 1185 i Coimbra, Portugals första konung från 1139. Efterträdde sin far som greve av Portugal, och övertog 1128 regeringen. Alfon besegrade morerna i slaget vid Ourique 1139. Alfon proklamerade landets oberoende av kastilien 1143, blev då landets regent fram till 1185 då han dog.

º Alfons III av Portugal född 1210 i Coimbra, död 1279 i Lissabon. Han var kung över Portugal 1248 - 1279.

 

Alfons III av Portugal

 

Sjöfarten har alltid spelat en stor roll i Portugals ekonomi och har präglar mycket i Portugals kultur. På 1400 - talet inleddes upptäcksfärderna. Portugiserna rundade Godahoppsudden 1488. Portugal koloniserade bl a Brasilien, Angola och Moçambique, territorier runt Indiska oceanen samt Macao i Kina.

Andra halvan av 1500 - talet blev det epidemier och därmed befolkningsminskning i Portugal och 1580 hamnade landet under Filip II av Spanien och de misskötte Portugal. ett uppror utbröt 1640 som återgav landet sin självständighet.

Ekonomin fortsatte att skötas illa och under 1700 - talet var landet nära knutet till England. Från dess var landet politiskt oroligt. På slutet av 1800 - talet blev det kamp mellan reformvilliga och konservativa grupper. En republikansk opinion växte fram och vid ett attentat 1908 dödades kungen och kronprinsen. Republiken utropades 1910, men p g a att regeringarna var svaga p g a den dåliga ekonomin. 1926 genomfördes en militärkupp och Portugal blev en diktatur, först under Salazar¹ och sedan Caetano², fram till 1974 då diktatorn störtades i Nejlikerevolutionen utan minsta blodspillan och demokrati blev härskande i landet.

 

¹ Salazar, António de Oliveira, född 28 april 1889 i Vimieiro, död 27 juli 1970. Portugals regeringschef 1932 - 1968.

² Caetano, Marcelo, född 17 augusti 1906 i Lissabon, död 26 oktober 1980 i Rio de Janeiro. Portugals regeringschef 1968 - 1974.

 

 

Lite politik under diktaturen:

Salazar insjuknade 1968, då utsågs Caetano till ny regent, mycket oväntat. 

Efter omfattande protester om krigsföringen i Afrika och regimens diktatoriska inställning ledde till ett misslyckat försök till stadskull i mars 1974 som möttes ljumt och blev gnistan som tände krutdurken. En armékupp den 25 april 1974 fördes på order av den tillträdande militärjuntan Caetano till Madeira.

Caetano avled i landsflykt i Brasilien i sviterna av en hjärtinfarkt.

 

Stadsvapen

 

Geografi:

Portugal tudelas av sin längsta flod Tejo. Den är 1010 km lång. Den har sin källa i Spanien. Andra större floder är Douro, Minho och Guadiana, dessa har också sin källa i Spanien. Floden Mondego däremot har sin källa i Serra da Estrela, de högsta bergen i Portugal som är 1993 m ö h.

Norra delen av Portugal är bergig i inlandet med platåer som skärs av i fyra linjer och ger därmed utrymme för jordbruksområden.

Södra delen av Portugal mellan Tejo och Algarve består främst av slättland med ett något varmare och torrare klimat än det regnigare norr.

Sydligaste Portugal har ett medelhavsklimat.

Ögrupperna Azorerna och Madeira ligger i Atlanten. São Miguel var till en början två öar tillhörande Azorerna, tills de slogs ihop av ett vulkanutbrott 1563. Vulcão dos Capelinhos vulkan fick ett utbrott 1957, den ligger i västra delen av Faial, detta utbrott var det sista som skett på Portugals öar, detta utbrott förstorade ön.

Dom João de Castro är en stor undervattensvulkan som ligger mitt emellan öarna Terceira och São Miguel, dess topp ligger enbart 14 meter under havsytan. Dess senaste utbrott var 1720 och skapade då en ö som låg kvar över vattenytan i flera år. En ny ö kan komma att bildas inom en relativt snar framtid.

Portugals högsta punkt är Ponta do Pico på Pico, en uråldrig vilkan som är 2351 m ö h.

Portugal har en lång kustlinje, 943 km på kontinenten, 667 km i Azorerna och 250 km i Madeira.

Södra kusten utgörs av Algarvekusten, den är världsberömd.

På ön Porto Santo finns en sandstrand som lockar många turister.

Längs kusten ligger Ria de Aveiro, nära Aveiro, ett delta som är 45 km långt och som mest 11 km brett. Där finns fint viltliv i form av främst fiskar och sjöfåglar. Det finns fyra större kanaler och mellan dem flera öar och holmar. Här möter fyra floder havet.

Populära turistmål är Estoril och Cascais + som tidigare nämnts Algarve. Flygplatsen ligger i Faro. Det finns alla olika varianter av stränder, från milslånga sandstränder, till klipphyllor av stelnad lava.

 

Karta

 

Väder:

Portugal är ett av Europas varmaste länder.

På kontinetala Portugal är den ärliga medeltemperaturen ca 15 grader i norr och 18 grader i söder. Under vår och sommar är det oftast soligt och temperaturerna är väldigt höga under juli och augusti. 35 - 40 grader i inlandet, vid extrem värme upp till 45 grader i södra Sverige, 30 - 35 grader i norr.

Höst och vinter är oftast regnigt och blåsigt. Temeraturen faller oftast inte under 5 grader. Genomsnittet under vintern är 10 grader men kan ibland i inlandet gå svagt under 0 grader. Snön är vanlig i de bergiga områden i norr, speciellt i Serra da Estrela.

Portugal har Medelhavsklimat, speciellt Algarve och Alentejo, även om kusten tekniskt sett är atlantisk.

 

Porto Covo

 

Kultur:

Portugiserna är stolta och fria, samtidigt som timida och vänliga.

Deras folkmusik Fado har en egenart som påminner mig om vissa ursprungsbefolkningars ljuva toner, men även om bluesens speciella ton, känsla och innehåll / betydelse. En totalt egen särart som klingar underbart i mitt öra.

Ordet Fado kommer från latinets ord för öde.

Fado är en sorts klagosång, sprungen ur portugisiska sjömanssånger, brasiliansk musik, afrikansk slavmusik och arabisk musik.

Musiken kan ekelt beskrivas med två komponenter, klagofullda melodier och texter om havet eller fattiga människors liv.

Fado brukar kallas "saudade", ordet kan beskrivas som hemlängtan blandad med sorgsenhet, smärta, lycka och kärlek.

Både män och kvinnor sjunger Fado, de kallas fadista. De ackompanjeras av en gitarr och en dubelsträngad portugisisk gitarr.

Det finns två huvudstilar, den ena har sin grund i Lissabon och den andra i Coimbra.

Lissaboanska varianten är mer klagofylld, den är den som är mest känd utanför Portugal. Traditionen säger att man ska klappa händerna till denna variant av Fado.

Coimbra varianten är mer gladlynt och handlar ofta om studenters liv och kärlek. Då Coimbra är en universitetstad som sedan länge haft många brasilianska studenter, de har därmed påverkat Fadon i detta område. Traditionen säger att man ska hosta som man harklar till sig till denna variant av Fado.

Andra delar av Portugal har sina egna lokala varianter av handklapp eller liknande.

Lite historia, första kända fadosångerskan är Maria Severa, född 1820 i Lissabon. Dog i Lissabon 30 november 1846 av tuberkulos. Maria var en lång och graciös prostituerad som brukade sjunga och spela portugisisk gitarr i sin mors bar.

Mest kända Fadosångerskan genom tiderna är Amalia Rodrigues (1920 - 1999). Amalia införde stråkinstrument till Fadon. Hon använde också dikter och texter av berömda poeter. När Amalia dog utlystes landssorg i hela Portugal, hon är sedan begravd bland kända personer och adliga.

Utöver de traditionella klagosångerna kan även Fado sjunas som lustiga historier med ironi, eller så kan två sångare tävla mot varandra genom att hitta på improviserade verser, detta kallas desgarrada.

Ta tjurfäktningen som är tradition även i Portugal och inte bara i Spanien som många tror. I Spanien leder tjurfäktning till blodbad och till sist till döden, i Portugal till vem som vinner och vem som förlorar. Mer som en skön dans. Ingen barbari.

Teet kom från Portugal till England, som idag är det land som dricker mest te per person i världen. Det togs med av Katarina av Braganza (stavat Catarina de Bragança i Portugal). Hon föddes 25 november 1638 i Lissabon och dog 1705. Hon var drottning av England 1663 - 1685. Hon tog med teet från Portugal och när hon hade bjudningar så serverade hon te, som därmed snabbt blev populärt och efterfrågat i England.

Mycket av vår histora - bakgrund till hundars förflyttning i världen kring 1500 - talet fram till 1800 - talet kan vi till stora delar tacka de sjöfarande portugiserna för och deras loggböcker från fartygen har många gånger legat som grund för vår forskning om hur hundar och raser spridits över världen.

Portugisiska viner:

Portugal ligger runt 10:e plats i världen när det gäller vinproduktion. De prodicerar alla typer av vin.

Vinets kork har en stolt historia i Portugal, en historia som närmar sig sitt slut p g a övergång till skruvkapsyl.

Portugal är värdsledare på kork. Det finns ca 670 000 hektar korkek i Portugal, detta är ca 30 % av all världens areal av korkek. Landets export av vinkorkar omsätter ca 500 miljoner euro årligen!

Portugal använder flera olika druvsorter till sina viner som endast odlas i Portugal.

 

Christofer Columbus:

Columbus (1451 - 1506) fick äran av att vara spanior (han föddes i Genua, på den tiden ett litet land som numera är en del av Italien) och "upptäckt" Amerika år 1492.

Det var nu inte riktigt så, kring den tiden hade portugisen Joäo Vaz Corte Real troligen varit där 1472.

Dessutom ca år 1000 hade den svenska Vikingen Leif Eriksson med anhang hittat Amerika.

Man tror också att den irländske munken Sankt Brendan hade nått Nordamerika på 500 - talet då han företog långa sjöfärder.

Det fanns säkert tidigare upptäckare också, men ju längre tillbaka tiden sträcker sig, ju svårare är det naturligtvis att få bevis. Detta visar igen hur fredliga portugiserna är som låter spaniorerna stjäla "titeln" som upptäckare av Amerika från dem.

När Columbus anländ Amerika trodde han att han kommit till Indien, därav kallas Indianer för Indianer. Columbus ankomst startar Europas kolonisering av Amerika.

 

Sked.

Photo: AH

 

Uppdaterad 2020-03-18

 

© all rights on www.piaskennel.com belong to Annika Hagström