Plantor

Rabatter, blommor, buskar m m

 

Den som känner mig vet att jag aldrig varit speciellt intresserad av odling, rabatter, buskar för dekoration o s v. Däremot har jag alltid uppskattat fruktträd och bärbuskar, d v s sådant som producerar allt man kan stoppa i munnen utan att tillaga och utan att ansa, rensa o s v.

Däremot har mitt intresse varit ENORMT vad gäller inomhusväxter en gång i tiden. Krukväxter.

 

 

Numera provar jag vad som faller mig in.

 

Jag började nyligen med lökar. Inspirerad av de få som fanns när jag flyttade in. De fanns mot söderväggen på huset på friland. På 2000-talet fortsatte jag på samma ställe, utanför inhägnaden så hundarna inte skulle gräva om dem. Jag satte 1000-tas lökar, för att misslyckas. Ca 95 % av lökarna åts upp av sorkar m m. Efter 3 år la jag av. Sedan satte jag hundgård där och då blev nära nog de sista uppgrävda och förstörda av hundarna.

 

 Vårblommor på vår tomt 7 maj 2013

 

 Vårblommor på vår tomt 7 maj 2013

 

Efter ett uppehåll i lökfrågan så tog det fart igen hösten 2015, då satte jag lökar i en stor kruka, vilket börjat ge resultat våren 2016 (trodde jag). Det visade sig att dessa blomster var rallarrosor och rosenbalsamin, d v s det jag betraktar som ogräs. En blå "boll" var det enda som tog sig av alla 54 lökar som jag hade planterat.

Jag är så besviken och trött på alla misslyckanden år ut och år in med alla olika trädgårdsplantor, så det blir knappast några fler lökar jag investerar i på längde nu. Jag är bara så less på att lägga ut massor av pengar, tid och arbete, försöker lära mig och läser på så var och en ska få rätt skötsel, och sedan knappt en enda blomma som kommer upp.

 

 

Stora krukan

Sådde lite frön i krukan år 2017. Det gav resultat.

2018 "sådde" jag konstgjorda blommor...

 

Krukan 2018
Foto: AH
Krukar är sådd med frön detta år 2017
Foto 170831: AH

 

 

Balkonglådor och amplar

Lådan och flera amplar har följt med år efter år men misslyckanderna är många genom åren. 2018 tröttnade jag och gjorde något jag "lyckades" med.

 

Blomlådan 2018
Foto: AH

 

 

Buskar

Så hade jag en valpköpare som kom hit med lite dekorativa buskar till mig 2008 och 2009. De var av tre olika sorter. Den ena levde endast en sommar. En sort kvävdes till döds av rosenbalsaminer 2016 och kom överhuvud taget inte upp alls det året. Nu återstår endast Stånds av de tre sorter jag fick.

Jag är så himla trött på rosenbalsaminerna så sensommaren 2016 (innan de satte frön) drog jag upp var enda rosenbalsamin innanför staketet på tomten. Däremot fick de sitta kvar utanför staketet på våran tomt. De kan få fungera som höstdekoration och extra skydd sedda från utsidan av vår tomt.

 

Buskar

Stånds 28 augusti 2017.

 

Sedan jag flyttade in har det funnits en del blommor och buskar här som vi inte lyckats döda. Bl a finns det helt underbara svarta vinbär, värda guld och gröna skogar. Vi har också ordinära röda vinbär och inte så fina vita vinbär. De svarta vinbären har vi delat med oss av till massor av människor. Både de som varit här och plockat, men inte minst de som fått buskar för egen odling att skörda år efter år. De svarta vinbären står helt i en klass för sig, helt obeskrivliga. De är extremt stora. De har en smak "att dö för" (skrivet av mig som inte tycker om svarta vinbär och bekräftat om och om igen av gäster och vänner, alltså inte bara min åsikt). Jag delar oftast gärna med mig (vad gäller bär och bärbuskar, liksom det mesta annat). Välkommen med en förfrågan!!!

Stånds har jag delat med mig av och de har lyckats till 100 %, d v s de som fått plant har fått dem att överleva och frodas allihopa.

Rosenbalsaminen hos mig har många människor plockat frön av på hösten. En del har lyckats med dem, en del inte. Min egen önskan är att utrota dem, vilket jag har jobbat hårt med 2016. Jag har dragit upp alla jag sett, med rötterna, innan de kommit i frö. Framöver får vi se om det lyckas med tiden.

Sommaren -17 har det kommit upp max 10 rosenbalsaminer på hela gården, den inhägnade, som jag ryckt. Detta verkar inte vara för svårt att bli av med...

 

Hallonblad 170604.

 

 

Vinbär.

Vi har vita, svarta och röda vinbär.

De vita har en intressant historia. Jag hittade den uppemot skogen. Bara ett par kvistar. Grävde upp den och tog ner den på gården någon gång kring 2010-12. Första åren fick de få bär, som var ytterst små. Hälften var de är i storlek 2013. Sedan var det fröna innuti som tog all plats, så det kändes som att vara en stenkross när man tuggade på de vita vinbären. 2014 och -15 började det bli fler grenar på busken och även fler och fler vinbär för vart år. Helt plötsligt för första gången har bären blivit större och goda 2016. Kanske de har utvecklats för all näring som hundarna tillför vinbärsbuskarna?

De röda vinbären vi har är ordinära.

De svarta däremot är i en klass för sig. Godare svarta vinbär än jag någonsin har smakat. Större än jag någonsin har sett.

När de  vita redan är mogna har de svarta och röda ett tag kvar till full mognad. Sedan är det de röda som mognar och sist de svarta.

 

Bärsäsongen närmar sig 3 augusti 2016

Den största av varje färg som jag hittade 3 augusti 2016.
Detta var en typisk storleksskillnad 2016, tripp, trapp, trull.

 

Bärsäsongen är här, de vita är helt klara 3 augusti 2016

 

 

Lavendel

Jag har satsat en del på lanvendel. Jag vill så gärna kunna skörda och ha bl a i garderober. Men tji fick jag. 2016 fick vi så vansinnigt mycket rosenbalsaminer så de tog död på säkert 10-12 ruskor/knippen med lavendel. Det är endast en kvar, alltså i år när jag till sist trodde jag skulle kunna skörda för första gången, så gick det med åt helvete... Jag ska se om jag kan hitta ett gäng till hyfsat pris nästa år (2017) och köpa och sätta ner för att försöka komma i kapp igen med alla de jag förlorat.

Så kommer våren 2017, då har ytterligare en lavendel dött, d v s den sista. Nu har jag ingen.

Hösten 2017 har jag satt 6 nya lavendel, nu får vi vänta och se vad framtiden bjuder.

Våren 2018 alla döda...

Jag orkar inte med lavendel något mer.

 

Nya lavendel.                   Foto: AH

 

 

Fröer

Jag satsar på lite frön på friland våren 2017. Nästan enbart blommor. Då förlorar jag inte så mycket pengar när allt går åt helvete detta år...

Jag har investerat i: Gurka, blåklint, ringblomma, pionvallmo, lejongap, luktärt, sommarlövkoja, fingerborgsblomma, jätteeternell och trädgårdsnattviol.

Jag har inte stort hopp om att få se en enda blomma, men vill försöka i alla fall.

 

170906. Rabatten.                   Foto: AH

 

170929.
Solrosorna hinner nog inte slå ut innan vintern
är här. Till sist är det knoppar på doftrankan,
men samma där, de hinner nog inte slå ut...

Foto: AH

 

170923.
Doftrankan är över 2 meter, men inte en enda 
blomma på den! Den fortsätter och växer flera cm
varje dag. Sedan har det kommit upp en enda
stängel med lila blommor, jag vet inte vad det är.

Foto: AH

 

170910-11.
Blommorna fortsätter...
Foto: AH

 

170902.
Blommorna fortsätter...
Foto: AH

 

170831.
Blommorna fortsätter att komma...
Foto: AH

 

170824+26                 Foto: AH

 

170818             Foto: AH

 

 

180902 Gräs

Jag har rivit bort en f d altan. Under var det död lerjord med lite sand i. Totalt näringsfattigt, man kan nästan säga i det närmaste död jord. Jag tog bort allt som inte skulle vara där (plastskedar, snusdoslock o s v), luckrade upp det hela, jämnade ut det hela, sådde gräsfrön och sedan la jag på 80 kg brunnen kogödsel.

 

 

8 dagar efter sådd, som skedde sent i augusti, så hade gräset börjar titta upp redan! Jag blev extremt glatt överraskad. En lycka.

 

 

16 dagar efter sådd och mer jord, då 80 liter var för lite. Vi satsar på ytterligare 80 liter innan detta är klart.

 

 

Ytterligare 80 liter och nu 17 dagar efter sådd där gräset ligger under de sista 80 literna jord, så får det vara klart nu.

 

 

Uppdaterad 2020-06-06

 

© all rights on www.piaskennel.com belong to Annika Hagström