Bygg

 

Jag tycker det är kul att skapa, fast jag inte är så duktig på det.

 

Nu håller jag på med grunden i söderläge. En stengrund där stenarna blir fixerade i cement. Två sidor av huset blev klara förra året. När södersidan är klar är det enbart en liten snutt under ena stora köksfönstret. Sedan blir det en altan, efter det blir hela grunden helt täckt. Det ska vara klart innan vintern, hoppas jag.

 

Byggmaterial.
Photo: Annika Hagström

 

En bänk som ska bli en bänk med låda under när jag är klar. 40 cm hög. 90 cm lång. 40 cm bred/djup.

Första steget var att sätta dit en undersida, en översida, kortsidorna och bakstycket.

Det blev sedan hjul undertill och dörr i framstycket.

 

En bänk som ska bli en bänk med låda under när jag är klar. Undersidan, översidan, kortsidorna, bakstycket på plats.
Photo: Annika Hagström

 

Till sist färg. Börjar med färg på dörren.

Sidorna målade och första strykningen på toppen är gjord. Men toppen ska sedan bli målad i brunt för att matcha byrån, samma byrå som är mycket långt ner på denna sida.

När detta är klart har jag tänkt mig något mjukt att sätta ovanpå, så den blir skön att sitta på.

 

Dörren på plats och dörren målad. Sidorna målade och första strykningen på toppen.
Photo: Annika Hagström

 

Då plastbotten till en av våra fågelburar har spruckigt och är oanvändbar har jag tillverkat en egen tillverkning. Första bilden har jag målat första varvet. När burbotten är klar är det målat 2 lager. Korrekta färgen ska ni se bilden nere med närbild på haken, det är en bild utan blixt. Så mörk är den gröna bilden i verkligheten. Haken syns på färdiga bilden en myket liten bit av den till höger i bild.

 

Burbotten, hemmagjord. Burbotten, hemmagjord och halvklar.
Photo: Annika Hagström

 

Burbottendetaljerna är för att hela fronten är en stor lucka som man öppnar vid rengöring.

Bilden på haken visar den rätta färgen. Där kickade inte blixten in och då blev det samma färg som när man tittar på haken och burbotten i verkligheten.

 

Burbotten, hemmagjord, detaljerna.
Photo: Annika Hagström

 

Voljär = flygbur = en så stor bur så fågeln ska kunna flyga ordentligt inuti buren. Alltså inte bara ett eller två vingtag.

Då den stora voljären blev fördärvad p g a flytten, så har jag påbörjat en ny, stor voljär till fåglarna.

Jag funderade i ett par månader och kunde inte komma över tröskeln hur jag skulle få till bottenplattan på underlaget. Men till sist fick jag hjälp med det, och sedan har det sakta men säkert gått framåt.

Fåglarnas utrymme kommer att bli 90 cm djup och 180 cm bred. Höljden ca 120-140 cm.

Sedan blir det ett skåp under hela voljären, som blir för fågelsaker. Frön, sand, extra badkar, uppmatningsfoder, matkoppar, extra kalkstenar, hirshkolvar m m. Allt som fåglar kan tänkas behöva.

 

Blivande voljär.

Photo: Annika Hagström

 

Voljären är gjord i sådana mått så på sommaren går det att rulla ut den på altanen, när det är fint väder.

När allt är färdigsnickrat kommer hela buren målas med giftfri färg.

Här kommer de små finkarna ha det fint, när det hela är klart.

 

Blivande voljär.

Photo: Annika Hagström

 

Bilderna ovan visar hur burbotten ser ut med kanter så frön, fjädrar m m ska ramla ner i bottenlådan. Dörrarna framför är 25 cm hög så frön m m inte ska komma ut så lätt på golvet den vägen heller.

På den högra bilden ser man den stora buren som de för dagen 8 finkarna sitter i. Sedan ser man den nya som blir ca 3 gånger så stor. Det återstår 3 lister som ska sättas på plats. Sedan målning med giftfri färg. Sedan sätta dit nätet och finkarna!

 

Blivande voljär.

Photo: Annika Hagström

 

Nu väntar vi bara på att färgen ska torka. Sedan blir det att flytta galler och finkar. KLART!

Till hela buren har används spillvirke. Det enda som är inköpt så här långt är en flaska trälim.

På utsidan är det nu målat ett enda lager grått. Jag kommer sedan köpa en färg som jag tycker om och måla över den gråa färgen. Då tar jag också och målar underskåpets insida på samma gång. Det går bra att måla skåp och utsida, även när finkarna är i buren.

Bottenplattorna kommer jag ha tidningspapper i, så som jag brukar ha det.

 

Voljär.

Photo: Annika Hagström

 

Då mina 2 kartonger med extra fågeltillbehör är kvar på gamla adressen, så kommer jag skura och flytta dem samtidigt med gallren och finkarna.

Buren som finkarna sitter i nu, kommer jag att använda gallret ifrån till detta bygge. Baksidan och framsidan kommer bli framsidan på nya buren. Kortsidor och tak kommer användas som tak på nya buren.

Sedan ska jag komplettera med hjul. Det är 4 hjul under buren, så den ska kunna knuffas runt när man städar och t o m rullas ut på altanen på sommaren. Dock är voljären så pass tung, att jag ska ta ytterligare ett hjul i vardera hörn, när jag får hem grejerna från gamla adressen. Fram tills dess blir det träklossar, en i vart hörn, som extra stöd. Allt för att inte dörrarna ska bli för sneda och vinda.

 

Voljär, så gott som kla.

Photo: Annika Hagström

 

 

Hundluckan i vardagsrummet (f d boendet som var i Hälsningland)

I vardagsrummet finns en hundlucka för små hundar som leder ut på tomten. Luckan går att stänga igen så inga hundar kan gå ut eller in. Jag kan även spärra den så hundar endast kan gå ut men inte in eller tvärs om. Eller bara ha den öppen åt båda hållen. Den har till sist maj 2016 fått färg också.

Hundarna kommer först ut i en kort trappa (3 trappsteg) och ner till en liten hall och där är den dörr med en till hundlucka som går ut i det före detta garaget, garagedörren har ytterligaren en hundlucka som även är för stora hundar, så alla hundar i familjen kan använda den. Jag kan också ställa upp dörren med en hake i en bredd så även de största hundarna kan komma igenom utan mista problem, det är idealiskt när vi tränar nya hundar att gå i luckor. Alla dessa olika etapper utgör ett perfekt dragskydd så det inte blir kallt inne på vintern p g a hundluckorna.

 

Hundlucka från vardagsrummet och ut

Hundlucka in till vardagsrummet från trapphuset

Photo: Annika Hagström

 

Uppdaterad 2022-11-09

 

© all rights on www.piaskennel.com belong to Annika Hagström