Buskar

 

Jag har flyttat december 2018.

P g a detta börjar jag om.

 

Vad är detta? Stånds 28 augusti 2017. Brudspirea. Syren.
Photo: AH

 

Här finns bl a rosor, rodedendron. påskliljor, äpplen, krokus, vinbär, jordgubbar m m.

 

Vinbärsbuske. Vinbär. Syren närmast ytterdörren.
Photo: AH

 

 

Buskar

Här finns åtskilligt med buskar.

Stånds kommer jag våren -19 försöka ta med hit. Syren tar jag med ner våren -19, trots att det redan finns syrener här sedan tidigare, många syrener.

Busken nedan, som kanske är ett träd, eller i så fall flera som står i en klunga, har blad som påminner i form och storlek om lagerblad. Färgen på bladen är dock ljusare.

Under tidig juli börjar dessa knoppar utvecklas till blommor.

 

Okänd buske, alt. träd. Det lutar åt att det är en buske.

Photo: AH

 

 

Vinbär.

Vi har haft vita, svarta och röda vinbär.

Våren -19 kommer vi försöka ta med av alla tre sorterna.

 

Okänd buske, alt. träd. Det lutar åt att det är en buske. Under tidig juli börjar knopparna slå ut i mycket vackra blommor.
Photo: AH

 

Detta trots att det redan finns vinbär här. En vinbär finns också här, som återfinns under träd, då det här finns ett vinbärsträd! Fast det finns också vinbärsbuskar här.

 

Okänd buske, alt. träd. Det lutar åt att det är en buske. Under tidig juli börjar knopparna slå ut i mycket vackra blommor.
Photo: AH

 

Jag har också mer om på vinbär på sidan odlat ätbart.

 

Bärsäsongen närmar sig 3 augusti 2016

Den största av varje färg som jag hittade 3 augusti 2016.
Detta var en typisk storleksskillnad 2016, tripp, trapp, trull.

Photo: AH

 

Rhodedendron finns det i mängder här. Det finns röda, vita och rosa. Flera av var färg. De är utplacerade över stora delar av gården.

 

Bärsäsongen är här, de vita är helt klara 3 augusti 2016

Photo: AH

 

Det finns också krusbär, fast i form av ett träd! Krusbären hittar man därför på träd-sidan. Jag har också mer om på krusbär på sidan odlat ätbart.

 

Syrener kan man ju ha som både träd och buske. Den jag kommer ta med från gamla adressen är att betrakta som buske. De som finns här är syrenträd.

 

Syren 5 juni 2019.

Syren 5 juni 2019.

Syren 1 juni 2019.

Photo: AH

 

I ett system om pallkragar står det en buske i den ena, Buske Philadelphus "Mont blanc" co.

Till höger om pallkragarna står det flera fristående träd och buskar, den ena är en vinbärsbuske, det känner jag på lukten och smaken på kvistarna.

 

Ölandstok. Vinbär. Vinbärsbuske framför växthuset.
PHOTO: AH

 

 

Blåbärsbuskar

Det finns tre olika sorters odlade/förädlade blåbärsbuskar här.

Den mörklila busken heter Caccinium corymbosum "Grover". Det är ett amerikanskt blåbär. Det är en buske som ska ge ca 3,5 liter blåbär på en sesång. Höjden på busken brukar ligga på ca 1,5 meter. Det ger stora blåbär med ljust fruktkött. Den ska ha ett buskigt växtsätt, med vackra höstfärger. Den vill ha fattig, torvliknande jord. Den går att odla i zon 1-4. Den vill ha sol till halvskugga.

Den ena av de andra två sorterna är ett Hybridblåbär, Vaccinium corymbosum "North Blue". Den busken växer också i zon 1-4. Den vill också ha sol till halvskugga. Fruktfärgen på dessa blåbär är blå. Busken blir ca 80-100 cm hög. Den har ett kraftigt växtsätt. Den är mycket anspråklös.

Drn tredje sorten har inte kvar sin "biljett" på busken, så jag vet inte vad den heter. Men enligt upplysningar så är det ytterligare en annan sort av blåbär på buske. Utseendemässigt är den än så länge (juni -19) väldigt lik Hybridblåbäret.

Jag har också bilder på blåbärsbuskarna på sidan odlat ätbart.

 

Odlad/förädlad sort av blåbär. Hybridblåbär "North blue".
Amerikanska jätteblåbär "Grover".

 

Så finns det lite smått och gott som jag inte vet vad det är. Det är så det kan gå när man tar över en "färdig" trädgård. Jag är tacksam för hjälp!

 

Odlade blåbär. Vilda blåbär.

 

De rhodedendron som står efter den sidan vägen (västra sidan) står på den sidan där en vattenåder går i dagen och det därför i det "diket" nästan ständigt är fuktigt. Rhodedendron trivs mer torrt. På andra sidan samma väg står den vita rhodedendron, den stormtrivs, den sidan av vägen (östra sidan) är inte fuktig.

Jag funderar på att flytta dessa till källarkullen, där det redan finns 3 rhodedendron sedan tidigare.

På bilderna längre ner på denna sida ser man hela "buskarna" i sin helhet.

Den som är närmast huset (bilden till vänster) är den som fortfarande kan påminna om en buske. Där är det torrast bland dessa tre rhodedendron som står i rad efter den sidan av vägen. Den är blå.

Den i mitten är en röd rhodedendron, den har inte ens fått en enda blomma under 2019. Men den har fortfarande några "armar" kvar som det är liv i.

Den närmast utfarten (bilden till höger längre ner på denna sida) är en blå rhodedendron. Den har lyckast klämma ur sig en blomma, på den enda gren som återstår av den busken.

Jag hoppas jag ska kunna rädda livet på dessa och få dem att frodas med tiden, om jag flyttar dem till torrare område och sköter dem efter konstens alla regler. D v s med kunskap om växtens behov.

 

Ölandstok.
PHOTO: AH

 

Gamla adressen.

 

Ölandstok
Vänster om trappen. Vid garaget, en på var sida om trappen. Höger om trappen. Stora.
PHOTO: AH

 

Uppdaterad 2019-10-04

 

© all rights on www.piaskennel.com belong to Annika Hagström