Björsarv

 

2 r o k om 56 kvm, med källare. Det ligger som näst sista hus på höger sida i Björsarv mot Alsjö. Tomten är på ca 1,800 kvm. Det är en vedspis i köket.

Det är panna i källaren för vattenburen värme.

Sista hyresgästerrna (som bodde där permanent) lämnade huset februari 2012, därefter har det stått tomt och förfaller.

Från källaren går det dörrar direkt ut på nedsidan av huset mot en åker, fast själva ytterdörren är på framsidan och går direkt upp till boendeplanet.

På översidan ligger ett likadant hus som varit sommarhus tidigare, hur det är nu vet jag inte. Snett över vägen är det ett fast boende. De två huset är den enda man ser från detta hus.

Taxeringsvärde 58 000 kr.

Det finns inga lån på huset, men det ligger gamla pantbrev på ca 230 000 kr, om jag minns rätt.

De har bytt från postlådenr till husnr sedan jag flyttade därifrån, så den exakta adressen vet jag inte. Den är i alla fall Björsarv, 820 62 Bjuråker.

Det fanns ett byhus som man kunde hyra. Mycket sjöar runt omkring. 2,4 mil till Hassela med skidanläggning och ungefär lika långt till Kajvall skidanläggning, nära Ljusdal.

Krypvind som man når från lucka i taket i hallen eller via små fönster från gavlarna på huset.

Vedspis kvar i köket.

Vägbeskrivning söderifrån: Åk till Björsarv, där åker man upp mot Alsjö, ca 300 meter upp på höger sida ligger två hus som en gång i tiden var lika, efter dom är det bara skog, det är det näst sista av dessa två hus.

Vägbeskrivning norrifrån: Åk till Björsarv, när ni kommer till Björsarv är det en långdragen backe nedför, andra huset på vänster sida är fastigheten.

En ranglig bod + vedbod på gården bakom huset.

Själva tomten är i två plan, nedersidan och översidan, det är en liten höjning i marken i mitten från vägen och bakåt. Ingången till boendedelen utgår från den upphöjda delen av tomten. De 2 dörrarna från källaren går ut på nedersidan av tomten som vätter mot en liten åker.

Jag och min dotter bodde i huset från 1993 - 2003.

Efter det har jag haft huset uthyrt från och till. Jag har haft otur med alla mina hyresgäster. Inte en enda har betalt hyra fullt ut, inte en enda har meddelat utflytt, inte en enda har städat o s v.

Alla hyresgästerna har bott där permament. En fick svetsa några rör i källaren då de hade sprängts när de stått med fullt vattentryck i ouppvärmt hus över vintern. Det har åtgärdats, men om det är samma problem igen eller inte just nu, det vet jag inte.

Egen brunn på gården som man får tömma regelbuntet. Gemensamt vatten för flera hushåll. Om jag minns rätt var det 7 hushåll i byn som delade på vattenbrunnen.

Det är en toalett med dusch, om det hela fungerar eller inte vet jag inte då det står övergivet.

Fastighetsbetäckning Björsarv 6:12.

Bilderna nedan är tagna i huset, men tyvärr, då jag tagit kort på min dotter har jag skurit bort omgivningen ikring. Man kan däremot i alla fall se t ex vilken typ av fönster det är i huset, samma modell i hela huset (annan typ av dubbelfönster i källaren) och lite suddigt av det fina blå kaklet i köket. Yttertrappan som skymtar fram på någon bild finns inte kvar numera utan är av annan sort nu.

När jag bodde där var det en handikappramp upp till huset, en av hyresgästerna slog sönder den och gjorde en ranglig trätrapp upp istället, av gamla rampen finns det kvar en liten bit som numera är en liten minialtan bredvid ytterdörren.

Det står tre bilar på gården och dessa blir svåra att flytta. Ägaren är inte anträffbar. Det är olagligt att flytta dem, t o m för markägaren, däremot går det att begärna handräckning av kronofogden för att få bort bilarna, vilket kan bli en långsam process för att bli av med bilarna.

OM bilarna är rena skroten så kan man höra med kommunen för att få dem att hjälpa till och bortfrakta skrotbilar som står uppställda så där.

En lanthandel finns på 6 km avstånd från huset (om den inte är nedlagt) tillsammans med skola.

Lagfart finns hos Lantmäteriet och visar vem som är ägare till en fastighet. Vem som helst kan kontakta dem och få fram personnr på ägaren till hus. Att lösa ut papper på en lagfart säger bara vem som är ägaren den dagen, så fort huset är sålt är pappret enbart en vilseledande bit papper som inte stämmer.

Det går ingen buss till Björsarv.

Huset är ostädat.

Ca en timme med bil till Hudiksvall, lika långt till Sundsvall. Ca ½ timme med bil till Ljusdal.

Skisserna nedan är HÖGST preliminära, t ex är hallen mindre, detta är bara en skiss på hur rummen ligger i förhållande till varandra, de röda markeringarna i kanterna är fullstora fönster, de rosa markeringarna är källarfönster (= små fönster), var dörrar ligger är utmarkerade med små streck. Den ljusgröna fyrkanten är pannans placering i källaren.

Bilden allra längst ner i botten är tagen 1947 - 48 någon gång...

Fönstret i sovrummet vätter åt söder.

Huset säljes som det är. Ostädat. Inget eventuellt problem åtgärdat. Därav priset 35 000 kr.

 

PRUTARE GÖR SIG INTE BESVÄRET!!! Passar inte priset kan jag däremot höja...

 

Mina planer är att när annonsen är förbrukad kommer jag anställa någon att städa ur och ta bilder, så kommer jag höja priset och annonsera igen. Så ni som begär fler foton, lev på hoppet att huset inte blir sålt nu, men priset kommer då, som sagt, vara högre.

 

                        

 

 


Fotograf: Erik Tjernlund    Fotoår: 1947 - 48