Tänder

 

Hälsan påverkas mycket av våra tänder. Så ock för mig, jag är inget undantag.

I tonåren upptäcktes att jag hade extremt korta rötter på mina tänder. Man kunde efter att ha röntgat halva min släkt konstatera att det fanns tre i Sverige då med denna avvikelse. Ingen var släkt med den andra.

Man vet inte varför.

Så har jag sjukdomen Morbus Dercum (MD), som man klart kan se bryter ner även tänderna.

Sedan äter jag massor av mediciner, några av dessa påverkar mina tänder negativt.

Sedan efter gastric bypass operation (GB) så äter jag mer eller mindre hela tiden, vilket påverkar tänderna negativt.

 

Jag har gått till tandläkaren halva min tid ca 1 gång i månaden från ca 20 års ålder (1983) till 2017, då alla tänderna till sist drogs ut, de som då återstod. Hela munnen var rutten. Tandköttet totalt inflammerat. Vita blodkropparna var "för många". Läkaren beordrade mig till tandläkaren mars 2017. Alla tänder drogs ur f o m juli 2017-september 2017. Vita blodkropparna minskade i antal. Jag mådde bättre.

 

Så skulle jag få tandprotes, som löständer heter numera. Det var  oktober-november 2017.

 

Jag spydde så fort de kom in i munnen! De slipade då bort lite i gommen på över tandprotesen. Vid nästa besök lite till och nästa besök lite till. Sedan fick jag någon vätska som skulle bedöva munnen, då kunde jag ha tänderna inne i 5-10 minuter innan spyreflexerna kom.

Vid det laget satt överkäkens protes så löst så jag kunde inte ens prata när den är inne i munnen. Än mindre äta.

När jag använde sådana där medel som ska "klistra fast" tänderna, så blir jag akut illamående, av båda sorterna.

Jag orkade inget mer. Slutade gå till tandläkaren.

Så ca ett år senare (sensommaren-hösten 2018) hade jag experimenterat lite själv och kommit fram till att det var underkäkens protes som framkallade spyreflexerna! Så till tandläkaren igen. Då blev det slipa av på den undre protesen och spyreflexerna minskade och försvann till sist.

Nu när jag sätter i tänderna och håller tyst, så kan jag ha dem inne 10-15 minuter, sedan kommer huvudvärken! En sprängande huvudvärk!!! Bara att ta ut tänderna fort.

Jag kan inte öppna munnen när jag har proteserna inne, då ramlar överkäkens tänder ur!

Trots huvudvärk så kan jag gå vidare och få löständerna justerade, men det ger mig inte gommen tillbaka i överkäken, så den kan jag inte använda ändå, inte tugga, inte prata... En sådan justering kostar mig 4,200:-. Varför ska jag göra den när jag ändå inte kan använda tänderna efter justeringen?

 

Alltså, numera är jag tandlös.

 

Innan jag blev tandlös hade jag problem med vad jag kan äta p g a en hel radda med orsaker. MD gör att vissa saker bör jag inte äta. Allergi gör att vissa saker kan jag inte äta. GB gör att vissa saker kan jag inte äta. Och att inte ha tänder gör att jag inte kan äta vissa saker. Det är svårt att få i sig en näringsriktig mat idag.

 

Jag anses inte sjuk nog så sjukvården/försäkrigskassan går in med dyrare tänder åt mig. Eller så anser de att jag är för rik så jag ska betala det själv, men minsta möjliga sjukpension i inkomst.

Det är en konstig värld vi lever i idag.

 

Uppdaterad 2019-10-10

 

© all rights on www.piaskennel.com belong to Annika Hagström