Tänder

 

Hälsan påverkas mycket av våra tänder. Så ock för mig, jag är inget undantag.

 

 

Idag (220228) är dagen för udda sjukdomar. Jag har två. Dels den reumatiska Morbus Dercum (MD). Dels "för" korta rötter på tänder. Eller hade, är väl mer rätt. När jag fick den "diagnosen" var vi tre i Sverige som hade den. Ingen var släkt med varandra. Alla mina släktingar fick åka in och röntga sig, ingen av mina släktingar hade detta. Mysko... MD.

 

 

Mina tandproblem

I tonåren upptäcktes att jag hade extremt korta rötter på mina tänder. Man kunde efter att ha röntgat halva min släkt konstatera att det fanns tre i Sverige då med denna avvikelse. Ingen var släkt med den andra.

Man vet inte varför.

Så har jag sjukdomen Morbus Dercum (MD), som man klart kan se bryter ner även tänderna.

Sedan äter jag massor av mediciner, några av dessa kan påverka mina tänder negativt.

Sedan efter gastric bypass operation (GB) så äter jag mer eller mindre hela tiden, vilket påverkar tänderna negativt.

 

 

Skötsel

P g a att jag haft så mycket tandvård sedan jag var ung har jag fått, och följt, många råd om hur mina tänder ska skötas. råd som bl a:

Direkt efter maten skulle jag borsta tänderna. Idag vet man att det tar sönder emaljen, att man INTE ska borsta direkt efter maten.

Jag skulle dricka ofta. Vad jag skulle dricka fanns det inga råd för. Det blev mycket frukt-te med citron och jouce, oftast med citrusfruk i. Citron som gav för lågt PH och det bryter ner emaljen och fräter hål på tänderna, vet man idag. Dessutom förstör frukt-te tänder, till skillnad från vanligt te. Även citrusjouce förstör tänder.

Jag skulle ha hårda tandborstar. Det vet man inte är bra idag, jag tror inte ens att hårda tandborstar går att köpa idag.

Trots att jag ständigt blödde i tandköttet, vid varje borstning och ibland när jag åt hård mat, så uppmanades jag att peta med tandtråd mellan tänderna. Det gjorde ont. Sedan längre fram i åren sa mina tandläkare att det skulle jag inte ha gjort.

 

 

För sjuk för att behålla tänderna

Jag har gått till tandläkaren halva min tid ca 1 gång i månaden från ca 20 års ålder (1983) till 2017, då alla tänderna till sist drogs ut, de som då återstod. Hela munnen var rutten. Tandköttet totalt inflammerat. Vita blodkropparna var "för många". Läkaren beordrade mig till tandläkaren mars 2017. Alla tänder drogs ur f o m juli 2017-september 2017. Vita blodkropparna minskade i antal. Jag mådde bättre.

 

 

Löständer

Så skulle jag få tandprotes, som löständer heter numera. Det var  oktober-november 2017.

Jag spydde så fort de kom in i munnen! De slipade då bort lite i gommen på över tandprotesen. Vid nästa besök lite till och nästa besök lite till. Sedan fick jag någon vätska som skulle bedöva munnen, då kunde jag ha tänderna inne i 5-10 minuter innan spyreflexerna kom.

Vid det laget satt överkäkens protes så löst så jag kunde inte ens prata när den är inne i munnen. Än mindre äta.

När jag använde sådana där medel som ska "klistra fast" tänderna, så blir jag akut illamående, av båda sorterna.

Jag orkade inget mer. Slutade gå till tandläkaren.

Så ca ett år senare (sensommaren-hösten 2018) hade jag experimenterat lite själv och kommit fram till att det var underkäkens protes som framkallade spyreflexerna! Detta sa en som gick kurs för mig också. En som var tandsköterska. Hon sa att mår man illa är det vanligast att det är bakre ändarna på underprotesen som är besväret. Det var hon som fick mig att exprementera att ha en i itaget. Så till tandläkaren igen. Då blev det slipa av på den undre protesen och spyreflexerna minskade och försvann till sist.

Nu när jag sätter i tänderna och håller tyst, så kan jag ha dem inne 10-15 minuter, sedan kommer huvudvärken! En sprängande huvudvärk!!! Bara att ta ut tänderna fort.

Jag kan inte öppna munnen när jag har proteserna inne, då ramlar överkäkens tänder ur!

Trots huvudvärk så kan jag gå vidare och få löständerna justerade, men det ger mig inte gommen tillbaka i överkäken, så den kan jag inte använda ändå, inte tugga, inte prata... En sådan justering kostar mig 4,200:-. Varför ska jag göra den när jag ändå inte kan använda tänderna efter justeringen?

 

 

Tandlös

Alltså, numera är jag tandlös.

 

 

Problem att äta

Innan jag blev tandlös hade jag problem med vad jag kan äta p g a en hel radda med orsaker.

MD gör att vissa saker bör jag inte äta.

Allergi gör att vissa saker kan jag inte äta.

GB gör att vissa saker kan jag inte äta.

Och att inte ha tänder gör att jag inte kan äta vissa saker. Det är svårt att få i sig en näringsriktig mat idag.

 

 

Smärta

Det tog över två år innan folk förstod vad jag sa, då jag sluddrar.

Det tog mig tre år innan jag kunde prata utan smärta efter att tänderna togs ut. Det var extremt plågsamt.

 

 

Kostnader

Då jag anser att tandvården förstörde min protes tycker jag de skulle stå för kostnaderna. Men då skyller de på att det nog är min mun som ändrats, och inte är deras fel att de tog bort mer och mer för varje gång, utan förbättringar, tills den inte gick att använda.

Jag anses heller inte sjuk nog så sjukvården/försäkrigskassan går in med dyrare tänder åt mig. Eller så anser de att jag är för rik så jag ska betala det själv, med minsta möjliga sjukpension i inkomst.

 

 

Det är en konstig värld vi lever i idag.

 

Uppdaterad 2022-03-01

 

© all rights on www.piaskennel.com belong to Annika Hagström