Pyssel

 

Pyssla kan man göra med allt möjligt.

 

Jag har målat om ett par cementprydnader föreställande labradorer med valpar. Den ena var ute sommaren 2020, det var inte lyckat. Regn m m gjorde små skador i cementen. Ytan ruggades upp och flera små hål blev det också. Jag fick ta in den innan den blev helt förstörd. Därför har jag bestämt att måla dem, så de är mer skyddade. Obearbetade till vänster, sedan till höger målad två gånger.

Lilla labrador figuren i gips nedan gjorde jag 1975 och sedan har den följt mig. Den har blivit illa skitig och skadad när jag flyttade, fick hem den augusti 2020. Den hade jag målat vit september 2020. Så blödde den "gula" färgen igenom februari 2021, eller så blev den vita färgen gul när den stog i sol. Alltså målade jag om den igen mars 2021. Denna gång blev den guldfärgad. Så ska vi hoppas att färgen "håller färgen" denna gång.

Ovanpå dessa figurer med målning har jag tillsatt en lackfärg med silver eller guldflingor i. Som en extra lyster och extra skydd. Efter allt jobb och första regnvädret fick jag ta in dem igen...

 

20 cm hög. 15,5 cm. Gips 6 cm.
PHOTO: AH

 

Jag blev less på alla de silverfägade värmelamporna. Jag har nu målat alla jag har. Det är 2 silverfägade lampor som jag valt att behålla silverfärgade. Jag har bara bättrat på färgen på dem. Den blå har varit blå sedan jag köpte den för ca 35 år sedan. Den blå är så pass gammal så den är målad med så hållbar färg att det finns ingen anledning att förbättra den. Efter detta funderar jag på att göra nån form av kurbitsblommor på lamporna, eller kanske hundsiluetter eller nåt annat.

När man målar en värmelampa ska man lämna insidan omålad, då det är reflekterade för värmen. Annars blir lampan att fungera sämre.

OBS! Om man gör något sådant är det extremt viktigt att man använder en färg som tål värmen.

 

Liten svart. Liten guld. Liten silver. Stor guld. Stor vit. Stor silver. Jättestor blå.
PHOTO: AH

 

Så blev det siluetter målade på lamporna. Eller så har ju i alla fall arbetet startat.

En liten värmelampa har jag ritat en siluett på en japanese chin utanpå, efter att först ha målat lampan i guldfärg. Sedan har jag fyllt i figuren med svart färg. Det ljusa blänket är mina fönster som speglar sig i lampan.

Så en svart värmelampa med en gräddvit chi siluett som är gjord steg för sten lika som japanesen.

 

Värmelampa.
PHOTO: AH

 

Värmelampan nedan har jag dekorerat med uppfräschad silverfärg och en kerry blue terrier på värmelampan.

Nästa är samma lampa på en annan sida, då är det en skotte i vitt där.

 

Värmelampa med kerry blue terrier och en med skotte.
PHOTO: AH.

 

En värmelampa har jag målat i silver och en siluett av en kerry blue terrier i svart på en sida och en skotte i vitt på en sida.

Här är en värmelampa i blått som jag har dekorerat med en siluett i svart. Hunden i siluett på lampan är: SE UCH NO UCH SE V-2011 NO V-2011 NORD V-2011 Aurora Bareal Da Quinta Do Pasto nedan är min högt älskade första Podengo Portuguese Grande Pelo Liso. Det ljusa blänket i svarta färgen är mina fönster som speglar sig i lampan.

 

Terrier-lampa. Aurora lampa.
PHOTO: AH.

 

Konsoller går att använda till så mycket. Ser jag en snygg konsoll på en loppis billigt, som i detta fall nedan, endast 5:-, så köper jag dem. Förr eller senare får jag användning för dem.

Jag sätter broscher lite överallt. På jackor. På tröjor. På drapperier. På lamphattar. De är fina som dekoration lite överallt.

 

Konsoll. Drapperi med broscher.
PHOTO: AH

 

Flaskan längst till höger är något som jag såg lite nu och då som barn och när jag bodde i Bergslagen förra gången. Sedan har jag inte sett dem sedan 1992 när vi flyttade härifrån. Nu dyker de upp lite nu och då igen sedan vi flyttade tillbaka till Bergslagen 2018. Man tar alltså en flaska. Stickar/virkar en underdel. Sedan stickar/virkar man en "hatt" till den som träs över flaskan och över underdelen. Sedan dekoreras det hela. Man kan göra katter, hundar, vad som helst på detta vis. Jag har sett det mesta.

Vill man sedan hålla vätska varmt eller kallt lite längre så hjälper denna "flaskstrumpa" till med det, då den issolerar flaskan något från omgivningen.

Den är också vacker att ha på ett bord.

OBS! Pudeln har jag köpt. Det är INTE jag som har gjort denna.

 

Flaska 26 cm
PHOTO: AH

 

Jag gör också många halsband och andra smycken till hundar.

 

Mynt. Mynt har två sidor.
Photo: AH

 

Man kan använda sig av vad man har när man pysslar.

 

Pärlor. Spännen m m. Mynt. Pärlor och paljetter.
Photo: AH

 

Jag börjar ha en så pass stor och varierande samling med mynt numera. Jag funderar på att använda den med en glasskiva över, som bords-topp. Samma med olika medaljer från alla hundtävlingar.

 

Pärlor och paljetter. Koppel, pärlor m m. Sten. Sten.
Photo: AH

 

Jag har vissa väldigt fina stenar som jag fortfarande funderar på vad jag ska göra av. Men jag har några idéer, så får vi se vad det blir i framtiden.

 

Pärlor. Pärlor.
Photo: AH

 

Jag gör ju många olika halsband till hundar med pärlor. Det är multipla anledningar till det.

Dels ger jag valpar olikfärgade halsband när de är mycket små valpar, ibland redan nyfödda, så man snabbt ska se skillnad på vem som är vem, både vid direkt blick men också på bilder senare i livet.

 

Pärlor. Pärlor. Pärlor. Pinglor.
Photo: AH

 

Dels använder jag halsband på valpar för att de ska vänja sig vid att ha något kring halsen.

Dels gör jag sådana halsband på ett gummiband så om hunden fastnar kan den komma lös.

Dels så kan man i detta halsband fästa ID tub så hundens hemtelefonnummer finns på hunden, om hunden skulle komma bort.

Under en period, eller flera, har jag pinglor på halsbandet också, som får låta kring halsen på valparna så de vänjer sig vid skarpa ljud nära öronen.

 

Pärlor o d. Trasigt handtag blev en vacker smyckeshängare.
Photo: AH

 

Mer om att göra halsband.

 

Pärlor o d.
Photo: AH

 

Mer om id-märkning av hund.

 

Pärlor o d. Pärlor o d.
Photo: AH

 

Jag kletar på klisterlappar eller bokmärken på massor av olika saker. Böcker, burkar, kassaskåp, häftapparat, pennvässare o s v. Det gör mig alltid glad att se hundar och andra djur.

 

Glas. Pärlor. Pärlor. Pärlor i trä. Pärlor i trä.
Photo: AH

 

Hjärta/pärla ser ut att vara gjord i jade, men det tvivlar jag på, fast jag är inte säker.

 

Hjärta/pärla 2,5 cm. Pärlor. Glashjärtan. Klisterpärlor. Glitterfjärilar. Guldhjärtan.
Photo: AH

 

Klistermärken med 3D effekt.

 

Pärlor. Pärlor större hjärtan. Pärlor mindre hjärtan. Klistermärken. Bjällror i miniatyr.
Photo: AH

 

Vita pärlorna nedan är extra stora, fast det är svårt att visa det på en bild.

 

Pärlor. Pärlor. Plast"diamant" 4 cm hög.
Photo: AH

 

Många olika pärlor. Jag gjorde ett fynd till en mycket billig penning, och fick då många pärlor med små hål. Det är något som jag extremt sällan använder. Jag använder aldrig det till hundar, med undantag bärnstenshalsband.

 

Pärlor.
Photo: AH

 

Olika fästen och lås nedan. Först till vänster är det lås till halsband. Sedan hållare till manchettknappar. Sedan är det stora fästen att ha på olika underlag som t ex örhängefästen, manchettfästen o s v. Sedan är det smådelar. Sedan fler fästen, denna gång mindre, att ha på olika underlag. Sedan är det öronklipps som ska dekoreras. Fler halsbandsfästen av en annan sort. Sist är det ringar.

 

Olika lås och fästen.
Photo: AH

 

Jag ska byta knoppar på min byrå, nu när jag hittat några jag gillade extra mycket.

 

Pärlor. Knoppar. Knoppar.
Photo: AH

 

Och fler knoppar. Släta denna gång. I övrigt lika som de ovan.

 

220403  
  Pärlor. Knoppar.
  Photo: AH

 

Klistermärken använder jag ofta. Dessa var extra unika.

Gardinupphängare kan vara bra till mycket. Bl a rymmer de en hel del smycken, det får plats många att hänga upp på vardera "krok".

 

Klistermärken. Pärlor. Gardinupphängare. Gjutjärn, dubbel. Gjutjärn, enkelhake.
Photo: AH

 

Uppdaterad 2022-04-03

 

© all rights on www.piaskennel.com belong to Annika Hagström