Prydnad, andra djur

 

Ibland hittar jag stämplar och signaturer på vissa figurer. Många gånger är dessa halvt oläsliga. Jag försöker tyda dem så gott det går och skriver ner dem. Är det någon som vet mer om dessa stämplar eller signaturer är jag tacksam för information.

Det jag själv har skaffat in har aldrig skaffats in för stämplar eller signaturers skull, utan för att de tilltalat mina ögon och/eller hjärta. I sällsynta fall även vindspel som jag köper först och främst för att de tilltalar mina öron.

Jag tycker om alla djur.

 

Elefanter 220207
Elefanter med platt sadel/säte/platta
Fjäderfän 220529
Fjärilar 220504
Kameler, älgar rådjur lama hjort m m 220504
Katter 220510
Ladugårdsdjur hästar åsnor kor m m 220514
Varg 220207
Vattendjur 220403

 

Apan och grisen (grisen finns bland ladugårdsdjur) nedan fick jag "med på köpet" när jag ville komma åt hundar. Dessa två är inte min modell, inget jag tilltalas av. De är därför till salu.

En familj surikater blev jag direkt förälskad i och kunde inte motstå.

 

220119  
32 cm. Surikater 36 cm. Troll.
Photo: AH

 

Foohunden är en riktigt tung pjäs som jag bara inte kunde motstå. Märkt längst ner på höger tass utsida: Anstin Prodinc 1982 © (tror jag det står). Eller kanske Austin Prodinc 1982 ©.

 

Foohund 26 cm.
Photo: AH

 

Foohund är en hundras, men foohunden nedan är ingen hund. Det är som en blandning mellan vakthund, lejon och drake som ska vakta oss mot onda andar. Så finns det hundraser som man försökt avla så de blir lik foohunden, för att dessa hundar ska skrämma bort onda andar. Min foohund ovan är tung som om den vore gjord av gjutjärn, men jag tror det är något träslag. Foohund nedan är gjord i porslin. Den nedan har ett tecken på sockeln längst ner. Ett asiatiskt tecken, antar jag.

Sedan finns det "en" hundras som heter Foohund. Det är en spetsliknande hund som ska ha drag av Foohunden/draken. Den ser som som en chow chow med mer plychig päls, tjock och tät. Den har ett drag av katt över sig. Den finns i tre storlekar.

 

Lejonhund 6 cm. Foohund 7 cm. 5 cm.
Photo: AH

 

Draken nedan är märkt undertill med en klisterlapp som är delvis skadad och oläslig. Den har det stått Made in China på. Klart att en vackert klassiskt kinesisk drake ska vara gjord i Kina!

Igelkotten nedan tror jag är gjord för att stoppa ner värmeljus i. Vansinnigt söt.

 

Drake 8*11 cm. 6,5*12 cm.
Photo: AH

 

Kinesiska lejonet, eller kinesiska foohunden, eller kinesisk drake, finns i många varianter.

Den kvinnliga varnanten har ett barn/en unge under ena framtassen. Det ska symbolisera att hon tar hand om hemmet.

En del figurer utges för att vara kinesiska, fast de saknar dessa attribut, men då är det inte kinesiska figurer.

Björnen nedan är gjord i ett trästycke, den är brännmärkt med Fjällnäs undertill i snirliga, vackra bokstäver. Någon form av souvenir från Fjällnäs kanske?Var nu Fjällnäs kan tänkas ligga?

Kinalejon. Kanske inte vad de flesta kallar hund, men dessa kinalejon är förebilderna för flera asiatiska hundraser, hundraser som ska avlas till att i största möjliga utsträckning få samma egenskaper och/eller utseende som dessa kinalejon. Detta gäller bl a Shih Tzu, en ras som jag tidigare haft, de skulle ha drag av lejon och avskräckande effekt genom sitt utseende.

Detta gröna kinalejon är en flicka. Pojklejonen har ett klot under foten. Flicklejonen har en unge under foten. Detta gröna lejon har en unge under foten. Alltså är det en hona. Denna ser ut att vara märkt med ett stort D undertill, vad det nu ska betyda?

 

5 cm. Drake 9,5 cm. 10*11,5 cm. 22 cm hög.
Photo: AH

 

Ekorren är en uteprydnad.

En gång i tiden hade mina föräldrar ett helt skåp med MASSOR av utsökta små minifigurer i glas. De var inköpta från alla möjliga olika delar av världen. Samlade under massor av år och alla deras resor. Dessa var jag väldigt förtjust i. Många var av djur, de flesta faktiskt. De stod i ett vackert glasskåp som fanns på väggen upp i trapphuset till övervåningen i detta hus. Efter en brand blev dessa till en enda stor glasklump och finns ej mer.

Denna som jag har nedan är slätstruken och simpel, jämfört med de mina föräldrar hade, men ändå, en liten glasfigur känns kul att ha till minne av vad som varit, vad som fanns en gång i tiden.

Jag har ytterligare några små minifigurer i glas numera, men de är lätträknade. En delfin återfinns nedan. En sköldpadda, också nedan, fast den är egentligen i porslin, inte glas. Jag fortsätter att samla fler miniglasfigurer.

 

Ekorre. 4,5 cm. Glasfigurer från 2 till 3 cm vardera. Glas 3 cm.
Photo: AH

 

Bild 1 från vänster: Denna stämpel är väldigt gammal. Själva stämpeln är en ekorre och så är det en porslinsdosa med stämpelfärg i. Den lilla låsanordningen på asken tror jag dess värre är elfenben.

Bild 2 från vänster: Alltihop ligger i en vackert dekorerad ask.

Bild 3 ifrån vänster: Själva stämpeln är en ekorre av kinesisk jade och som är ca 6 cm hög.

Bild 4 från vänster: Burken med den röda färgen till draken är dekorerad med en drake uppepå locket, den är ca 7 cm i diameter.

 

Ekorrstämpel och drakstämpeldyna.
Photo: AH

 

Bild 1 ifrån vänster: Stämpelfärgsasken har 4 kinesiska tecken undertill som jag inte vet vad de betyder.

Bild 2 från vänster: Om jag fattar detta korrekt är detta någon form av äkthetsintyg. Det är ett papper som är plastat. När jag läser på denna lapp får jag intryck att denna ekorre har med kinesernas tradition att kalla olika år för djur. Kan namnet på jaden vara Xiu Yan Jade? Är jaden från Liac Ning Previace i Kina? Något är graderat A, kan det vara kvaliten på jaden? Sedan förstår jag att den är handgjord i He Bei.

Bild 3 från vänster: Detta är baksidan av pappret från bild 2. Nedre delen är en röd stämpel, det är stämpeln som avges. Vad dessa tecken betyder vet jag inte. Min fundering är att översta tecknet betyder råtta. Och att råtta och ekorre är ungefär samma sak på kinesiska. Men detta är bara min gissning.

 

Noshörning 2*3,5 cm. Ekorrstämpel och drakstämpeldyna.
Photo: AH

 

Musen är gjord av nötskal.

Musen i huset kan man säga att den är en chihuahua också. Men ser man den "live" så ser man att det är en mus.

 

Mus 2*10 cm. Hare 3*3,5 cm. Panda 6 cm. Möss 10 cm. Mus i hus 6,5 cm. Ekorre 15 cm. Ekorre. 2,5 cm.
Photo: AH

 

Nyckelpigorna nedan till vänster är för att sätta i krukväxter, de är gjorda av trä.

Isbjörnen är sliten och jag gissar gammal. Den fick jag tag på i en loppis och den låg i en blandpåse med bl a 4 mycket gamla porslinsfigurer från 1956 eller tidigare kastade huller om buller.

Kannan nedan är en ko som man kan ha mjölk eller grädde i, till servisen på bordet.

Isbjörnarna är köpte en och en, fram samma affär. Ändå kan man ju inte tveka om att de hör ihop. De är till salu.

Den söta nyckelpigan nedan är gjord av garn.

 

Nyckelpigor 7 cm hög. Isbjörn 4,5*7 cm. Mus 2*3,5 cm. Isbjörnshonor med unge.
6,5, 6 och 5 cm höga.
Räv 29 cm. 3,5*4,5 cm.
Photo: AH

 

Isbjörnarna har är en askopp. Trots att jag avskyr askoppar så kan jag inte motstå sådana här vackra prydnader. Den har en blå stämpel i botten där man kan läsa import. De är från före 1950. Minst semi-antik alltså. Sedan finns det stansning i godset på baksidan, det ena är tre prickar, på den andra sidan bak är det ett minustecken och under det ett plustecken. Tyvärr var det inte lätt att fota det hela så det syns. Vad dessa stansningar betyder och om de ens är avsiktliga vet jag inte. Men jag skulle gärna vilja veta.

 

Isbjörnar 5,5*8 cm.
Photo: AH

 

Rävarna nedan är små, söta värmeljus.

 

3,5 cm. 2,5*7,5 cm. 15,5 cm. Värmeljus. 4*5,5 cm. 3 cm.
Photo: AH

 

Den söta Pandan nedan har en stämpel undertill där man kan läsa 42.

Den lilla söta musen näst längst ut till höger nedan är gammal, den är från 1920 eller tidigare.

Brunbjörnen nedan är gjord av någon slags metall.

 

8 cm. 5 cm. 4*7 cm.
Photo: AH

 

Paret nedan hör ihop, fast den ena håller en hund och den andra en ekorre.

Flickan med ekorre är i form av en korg som är en skål. Den har en stans undertill som säger germany 1921. Jag antar 1921 är ett årtal. Sedan tror jag att det är ett T på slutet.

 

17 cm. 16 cm. 14*17 cm.
Photo: AH

 

Jag lyckas få en massa små miniporslinsfigurer när de kastar ner en massa olika i en påse och säljer. Så ligger det en fin hund i den som jag vill åt...

Blomkrukedekorer är figurer som sitter på en liten ståltråd som man kör ner i en blomkruka så ser det ut som om figurerna flyger fritt omkring blomman. Som de två som är längst åt höger här nedan.

Noshörningen är en riktigt tung klump. Den väger massor. Tråkigt nog är yttersta noshornet delvis av. Storleken är 13 cm hög och 28 cm lång. Den väger hela 2,3 kg.

Nyckelpigor är så söta.

 

Noshörning 13*28 cm. 2,3 kg. 4 cm. Blomkrukedekor Blomkrukedekor 4,5 cm. Räv 2,5*4 cm.
Photo: AH

 

Räven nedan är en utomhus prydnad.

 

220207 220529
Berlock. 16 cm.
Photo: AH

 

Uppdaterad 2022-05-29

 

© all rights on www.piaskennel.com belong to Annika Hagström