Prydnad, kristall

 

Jag vet att somliga tycker jag är en hemsk person som använder lite allt möjigt till allt möjligt. Men som synes här, en kristallskål använder jag bl a till pennor.

Annannassen i kristall till höger nedan har en lapp på asken där det står: B332 5 291198 007284. Jag tror det är någon form av prislapp eller beställningsnummer eller något sådant, men vet inte säkert.

 

Skål. Vas. Skål. Skål. Skål. Skål. Annanas.
Photo: AH

 

Jordgloben får mig osökt att tänka på alla hundar som finns i andra länder, eller funnits, men är födda hos oss eller har levt hos oss. Likaså har flera hundar i vårt hem eller hundar som tidigare bott hos oss, från olika delar av världen.

 

Skål. Skål. Skål. Vas. Skål. Skål. Jorden runt
9 cm.
Photo: AH

 

Ibland snubblar man över saker som bara hamnar i ens knä. Kristall är sådana föremål för mig.

 

Skål. Skål. Skål. Skål. Skål. Skål.
Photo: AH

 

Jag tycker kristall är så tungt, och därför så lätt att tappa för mig. Jag gillar inte att ha sönder grejer. Ännu värre känns det om jag har sönder saker som värderas högt.

Viss kristall är så tunn istället så jag är rädd att ha sönder dem för det.

 

6 glas. Skål. Kristallkrona i gästrummet. Skål. Skål.
Photo: AH

 

Men visst kan kristall vara vackert, speciellt när det är nydiskat och med nyputsade detaljer, där sådana finns. M a o är kristall ett himla jobb att hålla fint.

Kristallkronan i syrummet är köpt i Finland.

Kristallkronan med ljus och blå ljusmanchetter var en gåva från mina föräldrar till mina farföräldrar en gång i tiden när jag var ett litet barn på 1960-talet. Det var en dyr lampa på den tiden, den kostade över 1,200:-. Allt i lampan är original, utan stearinljusen och glödlampor naturligtvis, men bl a de små, blåa manchetterna är original, liksom prismorna. Den hängde sedan i alla år hos mina farföräldrar, sedan hos min farfar när farmor dog. Sedan när farfar dog så ärvde pappa den, och sedan har den hängt i kvarnbacken.

Den kristallkrona som har en spegel i botten, eller om man ska kalla det i toppen, det spegeln gör att lampan också reflekterar ljuset och ger extra starkt ljus i förhållande till den lilla watt som dess tre glödlampor avger.

 

Kristallkrona. Kristallkrona i
hallen.
Kristallkrona. Kristallkrona i vardagsrummet,
närmast hallen.
Skål. Kristallkrona i
syrummet.
4 glas. Skål.
Photo: AH

 

Nära nog har varje taklampa i detta hus varit kristallkronor. Det har dessutom funnits flera kristalllampor, utan de i taket. De är samlade av mina föräldrar under ett långt liv.

När jag flyttade in hade mina föräldrar naturligtvis tagit med sig taklampor härifrån för att fylla nya hemmet, de satsade där med på att enbart ha kristallkronor till taklampor i sin 4-rums lägenhet. T o m i tvättastugan har de kristallkrona! Därför är det inte så många kvar här numera, som det en gång var. Vi har därför en variation av olika lampor. Vissa av dessa lampor har trots allt en gång tillhört mina föräldrar. Vissa är med från förra huset. Se mer på lampsidan om andra lampor hos oss.

 

Kristallkrona i sovrummet.
Photo: AH

 

Uppdaterad 2020-08-31

 

© all rights on www.piaskennel.com belong to Annika Hagström