Flytt 2018-12-01

 

Flyttade 2018-12-01 till Tappen.

Andra flytten till Kvarnbacken.

 

Vi fick nog. Vi flyttade.

Underbart nog kom jag på detta vis närmare min dotter, mina tre barnbarn, mina föräldrar.

Första flytten hamnade vi ca 10 minuter ifrån släkten.

Andra flytten hamnade vi ca 20 minuter från släkten.

Tredje flytten var vi tillbaka till samma ställe som är ca 10 minuter från släkten.

 

Flytten avstånd andra boendet: Frisbo-Bollnäs 10 mil + Bollnäs-Alfta 1,5 mil + Alta-Falun 10 mil + Falun-Borlänge 1,5 mil + Borlänge-Ludvika 3,5 mil + Ludvika-Grängesberg 1,5 mil + Grängesberg-Kvarnbacken 1,5 mil = 30 mil.

 

Då undrar nog "vän av ordning" hur det kunde bli tre flytter på så kort tid.

 

Vi skrev hyreskontraktet till Tappen 1/12 och det var UNDERBART! Däremot insåg jag snabbt att det var tvunget att minska på hundantalet, p g a ytan, trots att ytan var mer än väl godkänd enligt minimimåtten, men det räcker inte för hur jag vill att mina hundar ska leva.

 

Så kom mina föräldrar fram till att jag skulle få ut mitt "arv" i förskott, då ingen bodde i huset (som är mitt arv). Mina föräldrar flyttade härifrån p g a hälsoskäl mars -18. Huset hade ändå blivit "bara" en sommarstuga numera. Därför blev det flytt nr 2 i rask takt, innan stora flyttlasset kom. Tur var det! Då hann jag städa ut huset innan alla saker anlände.

 

Om Kvarnbacken:

Vi har kallat det "torpet" i alla tider. Redan som barn var jag här varje sommar tillsammans med min farmor och farfar på släktträff. Min farmor och hennes syskon var födda här!

Mina föräldrar köpte ut släkten då intresset för torpet upphört mer eller mindre tillsammans med att den äldre generationen tunnades ur.

Sedan blev det rusta av, resten är historia.

 

Av gamla byggnaderna är det låga ladugårdslängan med utedass på kortväggen närmast huset och jordkällaren som är kvar. Sedan är det uthuset bakom brunnshuset, som i gamla dagar var en tvättstuga. I själva huset är det kök, sovrum, andra hallen, trappen upp, första och andra rummet uppe är kvar av det ursprungliga huset, resten inomhus är nytt.

Utomhus: Brunnshuset, växthuset, garaget och carporten är ny.

 

Huset visade sig bara vara ett "luftslott". Allt vesäntligt som behövs för att kunna leva i ett hus fick jag reparera, tills det tog stopp.

Åtgärden med att ständigt ha vatten året runt var en utgift på ca 100,000:-.

Åtgärden med att ha plogad väg på vintern var ett jobb på några år att åtgärda, kostnad ca 400,000:-.

När en brunn inte har vatten till en person en regnig sommar och dessutom frös under huset så fort det blev kallare än - 5 varje vinter, då är det inte en bostad värdig permanent boende.

När man måste gå i djup snö några hundra meter på vintern, så sätter det stopp för att ha en sådan fastighet som permanent boende.

Den så kallade lyxen, d v s en inomhus pool, gick inte att använda för det inte fanns någon uppvärmning i den. På sommaren höll den som bäst 15-16 grader. På vintern kylde den halva huset, då poolen höll 12 grader den årstiden.

 

Antingen borde jag haft MINST en halv miljon för att få huset beboligt. Sådant har inte jag liggande.

Eller så blev det flytt.

 

Alltså flytt igen.

Nu bor jag igen 10 minuter från min dotter och mina barnbarn. Mycket trevligt.

 

Uppdaterad 2022-03-17

 

© all rights on www.piaskennel.com belong to Annika Hagström