CD-böcker / Ljudböcker / Hörböcker / Talande böcker / Ljud pocket

 

Kärt "barn" har många namn. Så även böcker som är inlästa på CD skivor. Om man bara läser på kartongen som dessa böcker i kan man få fram olika namn på det hela. Jag har hittar många benämningar på CD böcker (med och utan mellanrum, med och utan bindestreck), ljudböcker, hörböcker, talande böcker, och till sist även ljud pocket. Själv gör jag det enkelt för mig, jag kallar dem CD-böcker.

Jag lyssnade på den första varianten av detta när jag låg blind på sjukhus när jag var 11 år gammal. Först bibeln. Det var det enda de hade. Det var på sådant där band som var på stora rullar och på en apparat som var stor som en resväska. Sedan efter flera månader hittade de en ungdomsbok nånstans som var inläst på sådant band, då fick jag den att lyssna på också. Fast den fick jag bara ha en kort tid. Den var nog inlånad eller något sådant.

Jag startade sedan med CD böcker då mina ögon började krångla så jag fick huvudvärk när jag läste en längre stund, detta trots nya glasögon.

Jag skriver här nedan om var jag tycker om vissa av böckerna, för den som är intresserad av min smak.

 

En gång skulle jag köpa en bok och kollade CD skivorna, och det saknades sista CD´n. Jag sa till personalen som tog bort den.

Två gånger har jag köpt begagnat och kommit hem med ej kompett bok.

Det är sällan plastfacken som CD-skivorna ligger i saknas i begagnade CD-böcker. Mycket sällsynt. Men det händer. Jag har t o m köpt en begagnad CD bok som hade tre extra plastfack i kartongen.

Böckerna var dyra när jag startade med dem (200:- och uppåt), men numera har de nått begagnade marknaden. Där var de också ganska kostsamma i början (100-200:-), men nu får man oftast tag på den för mellan 25-50:-. Det gör att jag köper flera efter att endast skumma baksidan/texten/handlingen. Jag har på det viset fått tag i ett gäng otroligt dåliga böcker. Eller ska vi säga, böcker jag inte förstår mig på. Någon måste ju göra det, annars skulle de inte finnas.

Det år som boken gavs ut först, är det år jag anger. Men de gamla är ju i regel inläst långt senare.

Några av de jag inte vill ha kvar, och några som jag köpt dubbelt av, är till salu på min loppis sida.

 

Anna Jansson
Arne Dahl
Barnböcker
Björn Hellberg

Buthler/Öhrlund & Dag Öhrlund 220403

Camilla Läckberg
Conn Iggulden
Dan Brown
David Baldacci
Henning Mankell
Håkan Nesser
Jan Guillou
John Grisham
J. K. Rowling
Jo Nesbö (Nesbø)
Karin Fossum
Kepler
Kjell Eriksson
Leif G W Persson
Liza Marklund
Michael Connelly
Nora Roberts
P. D. James

Peter Robinson

Reginald Hill 220422
Roslund & Hellström
Selma Lagerlöf
Stieg Larsson
Viveca Sten

Åke Edwardson

 

Jens Lapidus - Aldrig fucka upp. 2008. Jag är glad att jag lyssnade på denna bok. Jag är mycket glad i att den till sist tog slut. Jag vill aldrig mer lyssna på en liknande bok.

Amanda Lind - Francys evangelium ska jag vara snäll att säga att det är ok, men det är med knapp marginal. Jag kommer inte ha något intresse av att höra den igen. Inte hjälper det boken heller att den som läser har en fruktansvärt tråkig röst.

Gretelise Holm - Ministermordet tycker jag är ok. Men den har inte lagt något bestående minne hos mig.

Kerstin Ekman - Hunden. 1986. En söt saga med förvånansvärt stor kunskap om hundars tänkande. Att lukt inte tar upp så mycket i boken som i hundens värld har jag full förståelse för, då det trots allt är en bok för människor. Det som är enormt vackert med denna bok är att det visar att hunden är vad vi gör den till, och det kan vi människor ta ansvar för och låta hunden bli lycklig, istället för att göra hunden till en marionett till gagn enbart för människan.

Sarah Wathers - Nattvakten. Det verkar vara någon kärlekstörstande författare som drömt ihop denna bok. Jag orkar inte mer. Lyssnar på de två första CD skivorna, och de var utan en enda instressant mening. Jag ger upp.

 

Photo: AH

 

Catharina Ingelman-Sundberg - Brännmärkt. Jag tycker mycket om historiska berättelser. Detta är en sådan. Jag tycker denna CD bok är bra!

Catharina Ingelman-Sundberg - Tempelbranden. 2010. Den duger.

Clive Cussler - Den heliga stenen. 2004. Denna trodde jag skulle vara ett musterium. Boken var mer lik en krigsfilm. Denna bok och krigsfilmer är inget som tilltalar mig.

Arnaldur Indriðason - Änglarösten. En trevlig bok. Stillsam. Berättar mycket om människan.

Arnaldur Indriðason - Mannen i sjön. 2004. Sorgsamheten och det naturnära i den isländska mentaliteten går igen i denna bok också. Jag börjar bli mer och mer förtjust i denna författare. Dnne bok är jag mycket förtjust i.

 

Photo: AH

 

Hjort Rosenfeldt - De underkända. 2015. Knappt ok. Vill inte höra den någon mer gång. Därför är boken till salu.

Elias Palm - Causa Mortis. 2011. Superbra!

Stephen Booth - Dödens plats tycker jag är en mycket bra bok.

Eva Hornung - Hund pojken. 2009. Första halvan trist, andra halvan bra.

Martina Haag - underbar och älskad av alla är en bok som är en av de sämsta jag läst. Det är rena skiten. En människa som skapar sina egna fantasier i en fantasivärld och inte lever i verkligheten, är det något att sträva efter? Sådana människor borde snarast gå i terapi för att räta upp sina tankar. Detta är inget som ska glorifieras i en bok som om det är normalt beteende. Jag avskyr boken. Till salu.

 

Photo: AH

 

Elsi Rydsjö - Karolinas Poltava. 2009. Den var så sorgligt omöjlig så den boken ger jag fan i. Uppläsaren har en så utpräglad dialekt så jag förstår inte vad hon läser.

Jerker Virdborg - Svart krabba. 2002. En typisk pojkbok. Och inte av det bra slaget.

Unni Lindell - Rödluvan. 2004. Denna bok kunde jag lätt ha varit utan. Den var inte mycket att ha.

Varg Gyllander - Bara betydelsefulla dör. 2010. En bok som är bra hela vägen från början till slutet.

Varg Gyllander - Ingen jord den andra lik. 2012. Jag tycker hemskt mycket om denna bok.

 

Photo: AH

 

Ed McBain - Vågspel. 2005. Kidnappningsdrama.

Alexander McCall Smith - Det varsamma bruket av komplimanger. 2007. Slutar lyssna på Det varsamma bruket av komplimanger redan efter första CD´n (totalt 6 CD, alltså en 6:e-del av boken). En kärring som bara ser allt utifrån osäkerhet. Orkar inte med sådan negativitet. Till salu.

Anna-Karin Palm - Herrgården. 2005. Senna bok är jag riktigt less på. Den hoppar hit och tid i både tid och rum. Det är så illa så jag knappt fattar vad boken går ut på. Jag vill aldrig mer höra denna bok. Till salu.

Marie Hermansson - Mannen under trappan. 2005. Knappt ok. Jag vill aldrig mer höra på den.

Mari Jungstedt - Den du inte ser; får jag inte att fungera.

 

Photo: AH

 

J. M. Coetzee - Onåd. 1999. Slutar mitt i första CD´n. Bara en massa samlag. Orkar inte vänta på handlingen.

Maj Sjöwall / Per Wahlöö - Mannen på balkongen. 1967. Jag är glad att få tag i dessa böcker av nämnda radarpar då jag hört mycket bra om dem. Nu kan jag bilda mig en egen uppfattning. Mycket bra. Synd bara att titeln gav bort förövaren. Man behöver inte ha mer än medelmåttig inteligens för att direkt förstå vem som är den skyldige. Men boken är bra, mycket bra.

Maj Sjöwall / Per Wahlöö - Roseanna. 1967. Jag är glad att få tag i dessa böcker av nämnda radarpar då jag hört mycket bra om dem. Nu kan jag bilda mig en egen uppfattning. En mycket bra bok. Det enda jag kan klaga på, på denna bok är att ljudet svajar. Plötsligt blev det mycket lågt ljud. När jag då skruvade upp volymen för att höra så kom det efter en stund extremt högt ljud så jag fick rusa till och skruva ner. Detta hände på flera ställen under bokens uppläsning. Det var väldigt jobbigt.

Kjell Johansson - Huset vid Flon. 1997. Efter första CD´s orkade jag inget mer. Får se om jag får bok-torka, så kanske jag tar mig igenom denna längre fram. Så fick jag CD-torka. Gav mig på denna. Mycket skönt när den är slut. Det är väl inget fel på den, men inte den typ av bok som jag är intresserad av att lyssna på.

Joseph Conrad - Mörkrets hjärta. 1983. Första och sista CD-skivorna var knappt ok. De två i mitten var inte bra alls.

 

Photo: AH

 

Ernst Brunner - Yngling på guld. Roman om ett brott. Detta är en förtäckt konsthistoria. Den hade kunnat vara bra om de hade hållt sig till det istället för att presentera den för något annat. Jag vill aldrig höra den igen.

Nele Neuhaus - Snövit ska dö. 2010. En förstklassig bok. En sådan som jag gärna i framtiden hör om, ifall jag får torka på nya böcker.

Thomas Erikson - Bländverk är en väldigt bra bok, tycker jag. En som jag har haft mycket nöje av att lyssna till. Så är det en ovanligt bra avslutning, då den är svår att gissa sig till upplösningen.

Michael Mortimer - Jungfrustenen. 2013. Boken är kanonbra. Rösten är VIDRIG!!! Berättarrösten förstör hela boken.

Andreas Roman - Mörkrädd. 2008. En bok som bara handlar om ångest. Ingen jag vill höra igen.

 

Photo: AH

 

Stephen King - Revolvermannen tycker jag är dålig. Väldigt dålig. Tradig. Borderline sjuk. Till salu.

Stephen King - Doktor Sömn. 2013. Nu har jag lyssnat på de första 3 cd skivorna till doktor sömn. Nu får det vara nog! Jag orkar inte lyssna på dessa drogsvammlande berättelserna. Man kan undra vad den gubben (Stephen King) går på när han svamlar ihop till dessa böcker? Detta är andra boken och jag orkar inte med att ta den till slutet. Till salu.

Philip Pullman - Rubinen i dimman. 1986. Detta är en bok i gammal tid, något som jag gillar. Denna tycker jag är ovanligt bra. Jag är mycket förtjust i denna bok.

Johanne Hildebrandts - Idun (2003) och Johanne Hildebrandts - Saga är två böcker (2004) i samma serie, jag har börjat på med de första CD skivorna i dessa böcker, ibland i Idun, ibland i Saga. Resultatet blir det samma. Jag orkar inte... En bok man inte orkar igenom måste ju ses som en riktigt dålig bok. Båda böckerna är därför till salu.

 

Photo: AH

 

Thomas Kanger - Uppgörelsens tid är inne. Drakens år. 2011. Förbaskat bra!

Karin Boye - Kallocain. 1940. Jag gillar inte alls denna bok. Jag förstår att den är skriven för väldigt länge sedan, men jag kan inte tycka om den ens med det med i beräkningen. Jag tror att de flesta böcker skrivna om en gissad framtid för länge sedan är svåra att ta. Jag vill aldrig läsa om denna. Till salu.

Dorothy Sayers - Oskuld och arsenik. 1930. En mycket bra bok på ett stillsammt sätt. Första 9-delen var lite tradig, men bortsett från det är det en bra bok, tycker jag. Mycket fin humor.

Camilla Grebe - Åsa Träff - Innan du dog. Boken kan jag säga är ok. Men jag vill aldrig läsa den igen.

 

Photo: AH

 

Elisabet Nemert - Vindarnas ö. 2007. Jag blev tveksam när jag läste baksidan, då det verkade bli en till historisk berättelse om gamla kungar och deras våldsamheter. Men jag är så glad att jag lyssnade på denna bok. Den ser allt ur ett kvinnligt perspektiv. Mindre blod. Mindre krig och krigsförberedelser. Mindre hat. Mer om hur ett svart sinne kan bli ett ljust sinne med hjälp av insikt via "motgångar". Men också om att vissa har detta ljusa sinne med sig från start och sedan genom livet. Jag blev inte bara förvånad över författarens insikt. Jag blev glad! Man kan säga i denna bok vinner godheten över det onda.

Anne Holt - 1222 över havet tyckte jag var en mycket bra bok.

Anne Holt - Det som aldrig sker. 2004. Så bra!!!

 

Photo: AH

 

Khaled Hosseini - Tusen strålande solar. 2007. Började lyssna på Tusen strålande solar. Det var snabbt avklarat. En gnällig och misströstande och besviken mamma och ett barn som blivit psykiskt misshandlad. Det är inget som jag är intresserad av att lyssna till. Avslutar innan jag riktigt börjar. Första CD´n räckte mer än väl! Visst kanske den skulle blivit bättre sen, även om jag tvivlar. Men jag orkar inte låna mitt öra till detta svammel.  Jag föredrar folk som gör något åt sitt elände, istället för att bara gnälla och vara bittra. Till salu.

Michael White - Equinox. 2007. Jag är mycket glad i denna bok. Jag tycker den är bra.

Arto Paasilinna - Domedagen gryr tycker jag är en dålig bok. Jag vill aldrig läsa om denna. Till salu.

Aino Trosell - Järngreppet är bra. Jag gillar lokalkopplingen, den berör mig.

Aino Trosell - Hjärtblad tycker jag är knappt ok. Och då är jag onödigt snäll.

 

Photo: AH

 

Dennis Lehane - Patient 67. 2004. Sjuk förvirring. Riktigt sjuk.

Dennis Lehane - Mystic river - rött regn. 2001. Första 4 cd skivorna var endast en bild av de inblandade. Jag blir så uttråkad. Den 5:e cd´n börjar det hända något, men seg fortfarande. Riktigt seg. Liksom flummig. Denna bok har 16 CD skivor. Tar man bort allt flum så hade nog hela berättelsen blivit bra, kanske mycket bra t o m, och ca 4 CD´ar kort.

Anita Shreve - Vikten av vatten. 1997. En bok där det hoppas fram och tillbaka. Ointressant och fylld av gnäll. Inte en bok som tilltalar mig. Lyssnat klart på Vikten av vatten. Tack och lov! Jag förstår inte hur jag lyckades hålla ut ända till slutet. Boken handlar om labila kvinnor med massor av svarta tankar och gnäll. Hoppen mellan århundraden kom utan minsta varning, så man visste inte var man var från en mening till den andra. Sedan tycker jag det är vidrigt när en kvinna "kommer undan" med dubbelmord och en oskyldig man blir hängd istället för dubbelmordet. En annan kvinna räddar knappt en kvinna som ramlat överbord eftersom hon är svartsjuk. Sedan stöld av gamla dokument från ett bibliotek. Vem kan tycka att det är ok läsning? Nån gnällig psykopat eller?

Slavomir Rawicz - Flykten från Starlins läger är en CD bok som jag påbörjat ett flertal gånger genom åren i fast beslutsamhet att tragla igenom. Men efter ett antal CD skivor måste jag sluta då en är så fruktansvärt tråkig och ointressant.

Leif Davidsen - Paparazzons heder tycker jag är väldigt bra. En bok man minns.

 

Photo: AH

 

Mons Kallentoft - Sommardöden. 2008. En mycket bra bok. Spännande.

Erlend Loe - Doppler är i mitt tycke något halvflummigt som lever i någon fantasi fast i alla fall mer baserat på verkligheten än Underbar och älskad i alla fall, i mitt tycke.

Scott Frost - Djävulsk risk. Knappt ok. Att kvinnan framställs som hysterisk med blockeringar och skrik, som på en gammal film från början och mitten av 1900-talet samtidigt som hon ska ha en hög tjänst inom polisyrket är fullkomligt omöjligt för mig att få ihop. Mannen som skrivit boken hade kanske goda avsikter när han gjorde en kvinna till huvudperson, men jag kan bara inte tåla det, då det inte är förenligt, inte är trovärdigt. Sedan uppepå det är uppläsarens röst så vidrig, jag tycker så illa om rösten. Den gör sitt bästa för att framhäva hysteri hos huvudpersonen. Storryn är dock så bra så med en författare som förstår sig på kvinnor eller att han skrivit om en man istället, eller haft en medförfattare som kunnat vägleda honom i det kvinnliga psyket, så hade detta kunnat vara en toppenbok. Mycket sorgligt. Råkade få dubbelt av detta. Till salu.

 

Photo: AH

 

Karin Alvtegen - Skugga. 2007. Är väl ok. Inte direkt min sorts bok, sådan bok som jag gillar. Så mycket elände. Ska jag ha behållning av en sådan bok ska åtminstonde "de goda vinna". Rättvisa ska skipas. Visst kan man välja att tro att så blev i nästa kapitel, om det hade funnits något.

Jeff Abbott - Panik. Härligt med en bok som startar på en gång. Den krokar upp ens sinne i samma stund man börjar lyssna. Något som jag uppskattar enormt mycket. Sedan håller den bra genom hela storryn och ett härligt slut.

Jeff Abbott - Adrenalin. Mycket bra. Drar igång på en gång och håller högt tempo. Väldigt maskulin. Mycket fart och fläkt. Matcho. Mycket slagsmål också, trots det tycker jag om boken.

Mo Yan - Det röda fältet. Denna bok har fått nobellpris. Jag förstår inte varför. Vill man höra om tortyr, djurplågeri, grymhet, incest, stympning, död, hembränning, bortgifte, sjukdom, spyor, piss och skit o s v. Allt detta med ett ständigt upprepande av "det röda fältet" (= ordet sorghymn som det röda fältet i rubruken på denna bok syftar på). Ja, men då så, lyssna på denna bok.

Set Mattsson - Ondskans pris. En vacker historia som visar mycket av människans själ i nöd och visar vad svåra tider kan ta fram dåliga och bra saker i folk. Den visar mycket av hur Sverige var förr, i efterkrigstiden. Svenska värderingar. Jag känner starkt för boken.

 

Photo: AH

 

Jonas Moström - Hjärtats mörker. 2008. Superduper jättebra bok, trots att man förstod "vem som var boven" från start. Jag hör gärna denna bok igen i framtiden.

Henning Mankell - Djup. 2004. Lyssnat klart på Manken - Djup. Tack och lov! Sjuk huvudperson som fördärvar livet för ett gäng personer, inklusive sig själv, varvat med 20 gånger med återkommande sinnessjuk musik, eller vad det nu ska kallas. Vill aldrig mer höra denna bok igen.

Herman Lindqvist - Rubinen. 2005. Detta är en helt ok bok. Jag gillade den.

Bo Balderson - Statsrådets fall. 1971 (det är det år som boken gavs ut först, men den är ju inläst långt senare). Men jösses vad jag har skrattat. Mer än på många år! Nu förstår jag varför denna Bo Balderson är så berömd. För en gångs skull är jag ense med "expertis" vad gäller författare. Jag bara MÅSTE lyssna på denna en gång till i framtiden, och även leta efter fler böcker av samma författare.

Peter James - Levande begravd. 2005. En MYCKET bra bok! Jag vill nog lyssna på den igen om några år, om jag lever och fortfarande kan höra...

Maria Eriksson - Mias hemligheter. 2005. Jag orkar inte med denna bok. Rösten som läser klarar jag inte heller. Efter ett antal försök så orkar jag inte längre. Jag gav upp. Till salu.

 

Photo: AH

 

Christian Unge - Turkanarapporten tycker jag är bra. Den håller mycket spänning på ett lungt sätt, jag gillar det.

Åke Smedberg - Blod av mitt blod. 2005. Himla bra!

Helena Henschen - Hon älskade. 2008. Denna bok är bara om kvinnohistoria och självömkan. Jag blir så less. Varför skriver de inte detta så sådana som jag inte behöver köpa böcker p g a felaktig varudeklaration. Sedan begriper jag inte varför de lägger in musik, om och om igen. Vill jag lyssna på musik sätter jag igång en CD med musik, inte en CD med intalad bok.

Tracy Chevalier - Oskuld och erfarenhet. 2007. Jag gillar denna bok skarpt, trots att det inte är någon spänning i boken, alltså inga mysterier att lösa. Jag tycker om då-tid, så det är nog det som håller mig fängslad, trots avsaknad av mysterie.

Maria Küchen - Harhjärta tycker jag är en dålig bok. Bara en massa dravel, i mitt tycke. Till salu.

 

Photo: AH

 

Johan Theorin - Sankta Psyko tycker jag är bra. En bok som sätter sig i huvudet.

Johan Theorin - Skumtimmen. 2007. En mycket bra bok. Lite hoppande hit och dit tidsmässigt, men för övrigt mycket bra. Johan Theoris böcker är av den beskaffenheten att de sätter sig i huvudet på mig. Når mitt innersta.

Kajsa Ingemarsson - Små citroner gula. 2004. Inte alls min modell av bok, men trots det ändå välskriven. Denna är inte helt hysterisk, utan med allmänmänsklig. Till salu.

Anna Bovaller - Svinajakten. 2009. Denna gillade jag inte. Inte alls.

Ingrid Hedström - Under jorden i Villette. 2010. Den var bra.

 

Photo: AH

 

Nuri Kino & Jenny Nordberg - Den motvillige journalisten välgörarna. 2008. Otroligt bra!

Patricia Cornwell - Flyg fula fluga. 2003. Den är bra, men väldigt många namn...

Patricia Cornwell - Ett fall för Kay Scarpetta - Rovdjuret. 2005. Denna bok kunde jag varit förutan. Jag vill aldrig höra den igen.

 

220403  
Photo: AH

 

Jag bildar mig mina egna uppfattning, totalt oberoende av vad andra tycker och tänker. Det gäller även böcker, såväl som allt annat. Titlar, priser o s v är mig ointressant. Fast ibland blir jag förvånad när jag ser att vissa får utmärkelser som jag inte för mitt liv kan förstå. Å andra sidan har jag nog en speciell smak, då jag sällan är överrens med kritiker.

Jag avskyr att läsa om sådant som jag inte tycker hör berättelsen till. Maträtter, vad folk äter. Färger och former på tyg, gardiner, soffor etc. Sådant förstår jag mig inte på.

En bok som har fått ett mycket betydelsefullt pris tyckte jag var rena dyngan. Jag orkade bara igenom halva, sedan orkade jag inget mer. Det är oerhört sällsynt att jag inte plågar mig igenom, hur dålig boken än är, i hopp om att slutet ska bli bättre. Ibland händer det faktiskt. Men inte den boken...

Jag brukar ofta lyssna på CD böcker när jag kör bil numera.

Vissa röster/uppläsare kan fördärva en bok. Det är oftast kvinnors röster. Däremot mäns röster tycks oftare vara behagliga eller i alla fall helt ok.

Jag tycker att de etablerade skådespelarna som läser oftast är MYCKET BRA. Det ger en helt annan läsupplevelse/hörupplevelse när uppläsaren gör bra röster. Somliga är helt fenomenala på det.

Jag fick nu (aug. -20) tag i CD böcker för 25:-/styck på en loppis och fler andra på en annan loppis för 5:-/styck. De är naturligtvis begagnade. Dessa böcker har verkligen kommit ner i pris. När jag började köpa dem låg begagnade priset mellan 100-200:-/styck.

Fick tag i flera fynd år 2021 från en loppis. Sprillans nya inplastade CD böcker för 25:-/styck. Och ytterligare nya och fortfarande inplastade CD böcker för 5:-/st på en annan loppis. Fått tag i som varit inplastade är:

Camilla Läckberg - Snöstorm och mandeldoft.
Dan Brown - Begynnelse.
Henning Mankell - Kinesen. 2008.
Håkan Nesser - De vänsterhäntas förening.
Håkan Nesser - Eugen Kallmans ögon.
Håkan Nesser - Fallet G.
Jo Nesbö - Kniv.
Kepler - Kaninjägaren.
Kepler - Lasarus.
Leif G W Persson - Professor Willie Vingmutter mästerdetektiven.
Nele Neuhaus - Snövit ka dö.
Reginald Hill - Hämden. 2010.
Thomas Kanger - Uppgörelsens tid är inne. Drakens år.
Unni Lindell - Rödluvan. 2004.
Åke Edwardson - vänaste land. 2006.

Alltså inga dåliga böcker!

 

Uppdaterad 2022-05-31

 

© all rights on www.piaskennel.com belong to Annika Hagström