Mina Poengos och var och ens jaktsätt.

 

 

Jag skriver här nedan om var och en av "mina" Podengos rankade utifrån när de kom till mig. Först Aurora, sedan Buzz, efter det Maximus och sedan Estrela Radiante, sist de 6 små barnen.

 

Aurora vaktar huset från möss

 

Sedan Aurora flyttade till oss har vi inte en enda gång haft problem med möss, vilket vi hade före Aurora.

Gnagare åt upp ett antal elkablar i min bil. De lämnade lortar på vinden och i källeren som vi fick städa upp med jämna mellanrum, trots 2 bondkattor i hushållet på den tiden.

Idag, 3 juli 2010, var första gången vi fick se en mus komma så nära som till bron sedan Aurora flyttade hit, men hon tog hand om den också. Jag hann fram med kameran, men själva fångandet hann jag tyvärr inte få med på bild (då jag var tvungen att rädda fåglar som höll på att välta över ända). Här är dock Aurora i full action.

Här är också Lady, vår gamla Borzoi, med och lägger sig i, fast hon förstår inte så mycket av vad som pågår. Lady är denna dag nyklippt och fin för sommaren. Lady lider mycket av värmen, och hatar tovor, eftersom hon är hemskt håröm, därför trivs hon bäst med att vara nerklippt i sina behäng.

Lady posserar för kameran, hon tror antaglien jag fotar henne för att hon är nyklippt och "fin".

Jag fick sluta filma innan slutet nåddes p g a att jag var tvungen att rädda fåglarna för att deras bur vältes över ända.

Rasens speciella jaktsätt som är unikt för dem tycker jag är fullt klart bevisat på min egen Aurora, då hon är fena på att finna och ta rätt på gnagare av olika slag. Detta gör hon med extremt stor framgång, oavsett trånga utrymmen, komplicerad omgivning, distraktion o s v. Detta är någon hon utvecklat helt själv på egen hand, med egen medfödd drivkraft och redan hennes första sommar (hon är född i november) så håll hon gården och huset gnagarfritt utan minsta träning eller ens uppmuntran från min sida.

 

 

Buzz

 

Springa fort är hans sätt. Han är helt otroligt snabb, man kan nästan inte tro det är sant. Han ÄLSKAR att tävla! Problemet är dock att han fick fötterna förstörda på Arlanda vid hemkomsten till Sverige. Hans fötter håller inte för springandet p g a det.

Han är också fysisk i allt han gör, han vill ha nära kontakt vid kel, han vill gärna stöta med sin kropp i jakt.

Jag är fullkomligt övertygad om att han skulle göra sig strålande för viltsvin, då han aldrig ger upp. Problemet är dock att p g a hans drivande attityd och tävlingsanda skulle han nog inte ge upp om han så blev dödad!

 

Maximus

 

Han är otroligt intresserad av fåglar. Också av gnagare, som alla mina Grande.

 

Estrela Radiante

 

Estrela har demonstrerat sin stora skicklighet i jakt under september 2013, då hon lyckades snuva Aurora på en mus mitt framför nosen på Aurora! Det är något som klart bevisar hennes skicklighet, då Aurora är fullkomligt strålande på musjakt.

Estrela är en apportör dessutom, kommer med villebrådet.

 

Småvalparna

 

Det visar sig redan att de alla 6 hade enorma anlag för att spåra. Redan vid 3:e försöket så gick de som vuxna hundar i spåret! Jämfört med när jag t ex spårar med Japanese valpar så är detta på en helt annan nivå, de liksom leker sig fram i spåret. Poengona kan redan när de föds, verkar det som, och tar det på största allvar, även som valpar. Mina Chihuahua är otroligt duktiga på spår, men även de är rena amatörer i jämförelse. Det är en klasskillnad som är gigantisk.

Mina tre flickor har vuxit upp till olika jaktsätt, men alla förstklassiga.

Diana vill ha vägledning, höra att hon är duktig. Då gör hon ALLT för att göra rätt. Bli omtyckt.

Ebba är väldigt koncentrerad i jakten. Hon använder nästan mest av alla mina Podengos. Hon är apportör. Hon har en otrolig snabbhet och rörlighet, hon är fokuserad, släpper inte intresset oavsett distraktion, som en duktig jakthund ska vara.

Filippa är som sin mamma, om än inte den enormt utvecklade musjägaren, då hon hela tiden varit bakom mamma och konkurens med så många syskon och vuxna Podengos, så har hon inte fått samma ensamrätt att utveckla och växa i sin jakt som hennes mamma fick.

 

 

Updated 2015-07-10