Future planes / Framtida planer

Podengo Portuguès Grande Pêlo Liso

 

 

Podengo Portuguès Grande valpar väntas i mitten av november 2019.

För mer information ta kontakt med Annika/Müslis kennel.

Tel: 0730 48 31 65

Mejl: musliskennel@hotmail.com

 

 

Avelsplanerna på Podengo Portugués Grande Pêlo Liso är att upprätthålla rasen, som är starkt utrotningshotad (det värsta jag sett, värre än jag någonsin trott var möjligt när jag köpte Aurora). FCI-registrerade hundar av Podengo Potruguès Grande Pelo Liso finns det knappt i hela världen, då värst på de korthåriga.

Minimikrav i min avel är fortfarande friskhet och sundhet i kropp såväl som själ. Jag föredrar bra proportioner.

Storleken får man inte vara allt för koncentrerad på, när det finns så få avelsdjur på rasen, men bör ju i alla fall hålla minimistorlek, så den inte blir en mellanstor Podengo Portugués.

Inavelsgraden får man kanske ge upp till en början, för att komma igång. Fast man måste i alla fall hålla sig inom SKK´s reglers gränser för att kunna registrera valparna. Mycket tråkigt med inavel, men så är det. Det blir ett senare jobb att försöka undvika inavel när rasen blivit större, fast som det ser ut i dagsläget så blir det nog för tufft att inte inavla emellanåt i många år framåt, då dör rasen ut.

Jag känner i dagsläget (2010) till 5 uppfödare som har FCI registrerade hundar av denna ras (Grande Pelo Liso) i världen. Tre i Portugal, varav två är uppfödare till min tik Aurora. Den sista uppfödare har startat just kennel med Auroras halvbror! En i USA och en i Canada. Dessa två uppfödare har startat sina kennlar med systrar till min Aurora. Så läget är ganska förtvivlat.

I dagsläget (2012) känner jag till två avelshannar som är obesläktade till min Aurora. En i USA och en i Portugal. Den i USA har den lilla "defekten" att lämna större delen av avkommorna som strävhåriga + har försvunnit ur publika sammanhang då ägaren slutare med hunduppfödning. Alltså inte så lyckat för rasen.

Vi använder endast hundar med stängda fontaneller. Hundar med korrekt bett. Hundar med friska knän. Hundar med alla tänder. Hundar som inte har haft brutna ben. Hundar som inte har epilepsi. Hundar som har stabila magar. Hundar som har de absolut mest framåt och glada temperamenten. Hundar som inte har hjärtfel eller föräldrar med tidiga hjärtfel. Hundar som inte är födda via kejsarsnitt.

När jag köper in blivande avelsmaterial ställer jag samma krav på föräldrarna till min blivande hund. Hundar som är födda hos mig har redan alla dessa krav uppfyllda.

 

 

 

 

It is unserten if it be eny Podengo puppies here again ever.

 

Bristen på avelsmaterial gör att det inte ser lovande ut med någon kommande Podengo kull någonsin här.

Jag hade Gunnar på helfoder. Han blev överkörd och dog.

Jag har Buzz på helfoder, han är steril.

Jag har försökt importera sperma från Portugal, de nekar till att sända sperma.

Jag satte ut Maximus på helfoder. Han blev överkörd och dog.

Jag har bara Ingemar kvar att para med (sparad avelsrätt vid försäljning) och han har jag förlorat för alltid. Nya ägaren skulle besikta själv, då hon inte kunde vänta 2 dagar och hämta. Hon skulle ta kopia på veterinärpappren, skriva klart kontraktet och posta detta tillsammans med de lånade kopplen. Detta kom aldrig, och nu vet jag inte var han finns... Så trots möjlighet att para med honom så kan jag inte när jag inte vet var han finns.

Förutom ovan skulle hon alltid ha bra kontakt med uppfödaren, hennes egna ord, och ställa honom "överallt", bl a i Finland på världsutställningen. Han har mig veterligen endast ställts ut en gång. Så alla löften till trots så faller rasens existens här på alla dessa löften som inte infriats.

Detta är bara några av mina försök, men tyvärr, jag tror knappast att jag får till några parningar innan mina tikar är för gamla.

 

Välkommen med förfrågningar!

 

Updated 2020-08-14

 

© all rights on www.piaskennel.com belong to Annika Hagström