Mediciner

 

Hundmediciner - utskrivning

Vid medicinering skriver veterinärer ut mediciner som är avsedda för hund, om sådana finns. I annat fall skriver de ut human medicin till hund. En veterinär har inte rätt att skriva ut humanmedicin om det finns en sort som är speciellt avsedd för djur som "tar hand om" samma symtom/sjukdom. Om apoteket man går till inte har medicinen avsedd för hund så får de INTE byta till humanmedicin, utan veterinärens medgivande. Detta är regelverket som idag (skrivet dec 2014) finns angående medicinutskrivning till djur som veterinärer och apotek måste rätta sig efter.

 

 

Ge mediciner

Att ge hundar medicin är inte alltid det lättaste utan rätt teknik.

Med olika tekniker kan man prova sig fram till vilken metod som fungerar bäst för er och er hund.

Mathuliganen brukar det gå att gömma tabletter i godis. Lidls pinnar i olika smaker brukar fungera bra för de flesta tabletter och för de flesta hundar, då alla mina, utan undantag, har varit stormförtjusta i dem sedan jag starade med dem för flera år sedan.

Att blanda tabletter med burkmat kan också vara ett bra system för den hund som har en frisk aptit. Då kan man ibland mala tabletter så de kan strös på maten.

Ger man flytande eller kan blöta upp tabletten i vatten (om medicinen så tillåter) så kan man fylla en vanlig spruta med vätskan, hålla upp nosen och lätt hålla ut mungipan för att sedan hälla ner i mungipan i små klunkar. Håll upp nosen och massera på halsen ifall hunden inte vill svälja.

Så finns det en tablett införare som man kan köpa, de fyller man med vatten och sätter fast tabletten längst ut i änden, för att sedan applicera tabletten så nära tungroten som möjligt, och sprutar in vattnet och tabletten.

 

Inköpta på apotek

Mal tabletter

Delar tabletter

Tablettgivare

 

Nosspray

Att ge nässpray till hundar kan vara lite trixigt, har jag förstått. Man måste ju hålla för ögonen på hunden, så sprayen inte kommer in i ögonen på hunden. Lägg tummen på ena sidan om nosen med handryggen mot hundens tryffel, lägg övriga fingrar på andra sidan nosen. För upp fingrarna / handen tills hunden sluter ögonen, spraya! Med detta grepp blir handen som en signal till hunden att den ska sluta ögonen + att handen blir mellan ögonen och sprayen, på det viset får man dubbelt skydd för ögonen på hunden. Det är en stor fördel om man lär hunden det så den sluter ögonen redan när man håller handen några cm ifrån ögonen, det ska inte vara en kamp. Behandla djuret med respekt.

Har man en spray som måste ges i lodrätt läge så får man rikta hundens nos mot golvet. Att få ner nosen på en kortnosad hund kan vara lite pillrigt. Om man knölar ut långfingrets, ringfingrets eller lillfingrets topp och lägger på översidan av tryffeln och sakta pressar neråt, så brukar det gå, men ibland får man vänja hunden några gånger med det för att den ska känna sig bekväm med detta.

Man kan också spraya ut i luften några gånger så spraykanalen ligger fylld, då finns det en eller två spray duschar att pressa ut, trots att man inte håller flaskan lodrätt. Man får prova sig fram för att se vad som fungerar med er spray.

 

Koltabletter

Koltabletter ska INTE tas samtidigt som annan medicin, då kol kan absorbera det verksamma medlet i andra mediciner, man bör ha minst ½ timme emellan, om utrymme finns gärna flera timmar mellan kol och annan medicinering.

 

Problem

Har man problem med att hålla hunden när man inte har annan möjlighet än att tvinga i hund tabletter eller annan medicin finns det massor av grepp att ta till så hunden inte kan slingra sig ur så lätt. Läs mer på sidan om bångstyriga hundar.

 

Uppdaterad 2015-06-06