Konstruktion - fysiologi

 

Jag tror det är viktigt att förstå vad en hund säger, känner och tänker för att göra det rätta mot hunden. Att helt enkelt veta hur hunden ser saker och ting.

 

Dunka rygg

Hundar är annorlunda skapta, man ska inte dunka en hund i ryggen som satt i halsen, det kan åsamka hunden skada. Vänder man sedan hunden upp och ner kan tyngdlagen göra att det som sitter fast åker upp mot näsan och hunden får då riktigt svårt att andas.

 

Baksporrar

Baksporrar, eller som de kallas på Norska, ulveklo (= vargklo).

Vi kan börja att konstatera att Vargar har inte baksporrar oftare än våra tamhundar.

Alla raser kan få baksporrar ibland, vissa raser ska ha baksporrar, vissa ska ha dubbla baksporrar (t ex Lunnehund, Pyreneerhund), hos vissa raser är det diskvalificerat att ha baksporrar (t ex Podengo Portugués), även dessa raser kan trots allt födas med baksporrar.

Ibland är baksporrar stora, ibland små, ibland sitter de i löst skinn, ibland har de en kraftig benförbindelse mellan bakbenet och sporren. Baksporrar har alltså normalt mer variation i sitt utseende än framsporrar.

Förr tog man bort baksporrar själv, på raser som inte skulle ha baksporrar, detta gjordes då vanligen på 3:e dygnet, eller omkring 3:e dygnet. Ofta samtidigt med öronkupering och / eller svanskupering, på de raser som skulle vara stympade på den tiden.

Idag är det förbjudet i Sverige att ta bort baksporrar (liksom kupera öron och svans på våra hundar), det ska endast ske av veterinär - medicinska orsaker idag. Alltså om hunden håller på att slita av den kan veterinären avlägsna sporren, eller om den ofta blir skadad i baksporre, så kan veterinär avlägsna baksporren. Detta gäller även för framsporrar.

Norge var föregångare vad det gäller att förbjuda avlägsnande av baksporrar (liksom svanskupering). Sverige kom ett antal år efter med sitt förbud.

 

Hjärnan

Hundars hjärna är sambandscentralen, den svarar för tolkningen av all information som kommer dit från samtliga sinnesorgan, kroppens hormoner och hjärnan bestämmer hur kroppen ska reagera på den information den fått.

Hundens sätt att lagra information är repetition.

Repetering, en given signal väcker minnet som då sätter igång en händelse. T ex Pavlos hundar. Varje gång de hörde en klocka pingla fick de mat, efter ett tag så började snålvattnet rinna bara hunden hörde klockan. Detta kallas klassisk betingelse.

Det andra sätter fungerar genom inlärning, alltså t ex hunden sätter sig så säger du ett ord SITT, så får den beröm för detta. Repetera om och om igen, till sist sätter sig hunden när den får signalen och då behövs inte berömmet längre. Detta kallas instrumentell betingelse.

 

Näsan

Hundars luktsinne är överlägset människan. Hunden har i genomsnitt 220 miljoner luktceller, människan har ca 5 miljoner.

Hundens förmåga att känna dofter och tolka dem beror på ett komplicerat kemiskt känselsystem.

Med hjälp av hundens rörliga näsborrar kan hunden avgöra varifrån lukten kommer.

Hundens luktsinne överstiger människans sfär. En hund kan känna dofter som är så utspädda att inte ens våra finaste maskiner kan mäta lukten!

Doftminnet hos hunden finns kvar hela dess liv. Lukter påverkar i stort sätt alla hundens beteenden på ett eller annat sätt.

Varje lukt kan urskiljas ur en kakofoni av lukter. Att ett område består av enorma mängder luktinformation hindrar inte hunden att följa ett specifikt luktspår. Att t ex göra det "lätt" för en hund genom att låta hunden spåra i relativt sett luktfria miljöer gör bara att hunden lätt blir uttråkad, En hund gillar utmaningar och i detta fall, klarar dem galant!

Att lägga ett spår i nästan steril miljö, det är som att be en professor i matematik att klara av 1:ans multiplikationstabell. Den professorn skulle nog bli uttråkad ganska fort, det inser väl vem som helst.

När jag sysslat med spår försöker jag så kreativt som möjligt försvåra för hunden för att få den att öppna sina sinnen, det som jag upplevt som lite trixigare för hunden är när man går i en bäck en bit, när man klättrar uppe på staket, stenmurar, konteiners, så vatten och höjdskillnader är största utmaningen, hunden vill tänka platt. De bara älskar denna utmaning. Att lägga spåret över ett välbesökt torg är en kafferast för hunden.

Lägger man för lätta spår till en hund kan den lätt bli ointresserad och tar sig andra intressen efter vägen istället för att få ett intressantare liv.

Det finns hundraser som är framavlade enbart för sin nos, de är vida överlägsna andra hundars lukt, vi rör oss här i en totalt obegriplig (för människan) värld av lukter och vad de kan berätta!

Det finns t ex blodhundar med sin förnämt framavlade luktsinne som vida överskrider andra hundars förmåga, de kan sitta i en bil och tala om var en "bov" åkt någonstans i en bil 1 timme tidigare.

 

Klor

Hundens klor har en uppgift. Hos katten är klorna ett känsligt och knivskarpt vapen, som vi alla känner till. Därav anledningen till att de måste skydda klorna noga när de inte används, så de dras då in.

Hunden däremot har sina klor framme hela tiden, även om den också har en viss förmåga att spänna tårna, som de gör, t ex på hal is! Hunden har alltså inbyggda dubbar! Klipper vi klorna överdrivet kort får hunden problem, speciellt i extrema situationer, som hal is!

Hundar av semilånghår och långhår kan få mycket lurv mellan trampdynorna, det kan göra att båda trampdynor och klor får svårt att nå marken, så hunden halkar omkring uppe på pälsen. Ansa därför pälsen mellan tårna vid behov, speciellt när det är halt ute.

 

Kromosomer

Hunden, liksom vargen, har 78 kromosomer. Vissa hunddjur har inte mer än hälften så många kromosomer.

 

Skelett

Förändringar som är typiska för inavel är t ex kondrodystrofi, förkortade rörben, höftledsfel, defekter i näsa och ögon.

Hundens skelett består av ca 300 ben, varav 20 - talet av dessa är svanskotor. Hunden saknar nyckelben, därför överbelastas upphängningsmuskulaturen på hunden och tröttar även vid passivt stående.

 

Tungan

Hunden har en tunga som är försedd med bakåtriktade papiller, någon som underlättar för den då den lapar vätska, och dess magsäck är väldigt elastisk för att ge möjlighet till bearbetning av hårdsmält föda.

Yorkshire Terrier har en mjukare tunga än någon annan hundras jag vet, den är sammetslen.

 

Hörsel

En hund hör oerhört mycket bättre än vi kan fatta. En hund lär sig snabbt att lyssna på sin ägare när den "menar allvar", vissa visat att de menat allvar genom att skrika. Då lär sig hunden att lyssna först när folk skriker, inlärd "dålig" hörsel, kallar jag det.

Lär man hunden "kom hit", så kommer den när man ropar "kom hit". Lär man hunden att det är inte allvar förrän ägaren säger att "nu lämnar jag dig", då lär sig hunden att inte lyssna förrän den signalen kommer.

Om man tror att man ska använda högre röster eller ljud för att hunden ska höra bättre i en bullrig miljö, är det fel. En hund urskiljer en viskning på väldigt långt avstånd, i en enormt bullrig miljö.

Vill du lära hunden att lyssna först när det blir skrik eller vill du ha en hund som är lyhörd? Hörseln utgör inga svårigheter för hunden, det är endast träningen av människan som gör skillnaden.

Du får vad du gör dem till eller du får den hund du förtjänar.

 

Uppdaterad 2015-09-18