ÖRTER och annan naturkost

 

Örter, liksom allt annat, ska användas med förstånd och ibland inte kombineras med vissa foder och mediciner.

 

»

 

Mandelolja eller olivolja i öronen på hund. Hundar har ibland mycket smuts och gegg (öronvax) i öronen som man behöver lösa upp och få ut. När man använder t ex mandelolja eller olivolja i öronen på hund, man droppar/häller i och låter verka någon eller några minuter sedan kan hunden få ruska ur sig det värsta och efter det torkar man torrt i hela ytterörat på hunden.

 

»

 

Lavendel fungerar lugnande, t o m sövande. Bör ges som doft.

 

»

 

Rosmarin fungerar uppiggande. Bör ges som doft.

 

»

 

Lukten av renfana ogillas av vissa insekter och flygfän (alltså flugor tycks inte avskräckas, se bilden). Testa att ställa en bukett med renfana på bordet om sensommaren när renfana blommar. Särskilt getingar ska sky renfana, påstås det.

 

Renfana

 

Flugar kan vara nog så irriterande, för att inte tala om sjukddomsspridande. P g a detta är de bra att bekämpa. Man har tomatplantor kring fönstren där man brukar ha öppet på sommaren, så vill ogärna flugor flyga in i huset.

 

»

 

Hallonblad kan torkas och användas. De går också att användas färska.

Användning, antingen torrt som man smular sönder och ger hunden, kanske strör på maten. Eller kokar te på det, koka då gärna extra starkt te av det, koktid lite längre än normalt och med hög koncentration av hallonblad.

Hallon är bra för att få starkare värkar och för att få mer mjölk till digivande tikar. Hallon är också allmänt stärkande för immunförsvaret då det innehåller mycket c - vitamin.

Te på hallonblad kan också få igång värkar på överburna tikar (eller människor, för människa tre koppar om dagen i tre dagar).

 

»

 

Nässlornas blad är bra till allt möjligt. Skörda och torka dem helst när de är små och inte har börjat brännas ännu. De går också att använda färska, men då ska det vara små, innan de börjat brännas.

För användning, antingen torrt som man smular sönder och ger hunden eller strör på hundens mat. Eller kokar te på det, koka då gärna extra starkt te av det, koktid lite längre än normalt och med hög koncentration av nässlor.

Nässlor är bra för allmänna immunförsvaret.

Nässlor går utmärkt att stoppa i hink med vatten och lägga på tyngd på under 1 - 2 dygn, sedan kan man använda nässelvattnet till sista sköljning i badet, för hundar med hudåkommor kan man låta sista sköljvattnet - nässelvattnet vara kvar och torka in i pälsen. Kan göra underverk på klåda.

För folk med psoriasis på händerna kan göra detta bad och lägga händerna i blöt i någon halvtimme. Fungerar ibland.

 

»

 

Ananas är toppen att ge hundar som äter skit. Efter att ha gett några små bitar ananas dagligen under en period slutar hunden äta skit, ofta när den slutar att äta ananas, vill den heller inte ha skit. Denna kur tycks hålla i sig ibland ½ - 1 år, Ibland t o m 2 år. Efter att man gett kuren några gånger, 2 -3 gånger tycks den fungera livet ut.

Ibland vill hunden hellre ha banan eller annat istället för annanas. Man får prova sig fram.

Har man många hundar kan hunden fortsätta att äta ananas fast den slutat att äta avföring, men då äter de i regel endast av avundsjuka / konkurrens.

Har hunden ätit skit en längre tid har den också ett psykiskt behov som måste tränas bort. Läs mer om koprofagi=skitätning.

 

»

 

Kronisk hosta kan dämpas, lindras eller t o m botas med Drosera. Drosera är framtaget från växten silkeshår, en växt som kallas köttätare, de lever på flugor m m.

Kamomill och krokus ska också ha effekt, då gärna i kombination med Drosera.

Fungerar bra för människor också.

 

»

 

Cocculus är toppen för åksjuka och fungerar perfekt för hundar då det heller inte har biverkningar i form av dåsighet, trötthet och liknande som förekommer på apotekets mediciner mot åksjuka.

Fungerar alldeles utmärkt för mig också, när jag kört bil nog länge och det känns som huvudet fortsätter att köra fast bilen står stilla går det utmärkt att ta lite cocculus och allt blir bra igen på ca 15 minuter.

Fungerar vid all slags yrsel.

 

»

 

Alger är toppen för bl a tandsten, fungerar som rena slipmedlet. Alger kan man komplettera kosten med från hundarna födds till de dör. Detta gör att tandstens ansamlingarna sker senare än annars, tandstenen kommer inte i lika stora mängder och när man ska ta bort den är det hela skillnaden, den bara ramlar av!

Jag har gett alger till alla mina hundar sedan det hette Alg - Börjes, minns att det var på 90-talet, och jag har haft åtskilliga hundar av åtskilliga raser sedan dess, fungerar prickfritt genom alla år!

Om man däremot tar hand om en vuxen hund som har mycket tandsten redan har det mindre effekt, det har hänt mig många gånger under dessa år, jag får då skrapa bort tandstenen och sedan köra algerna som vanligt, då har algerna full effekt.

För oss storförbrukare finns alger att köpa hinkvis på Häromi.

Det är inte helt fel att ta detta själv också.

 

»

 

Medan vi är inne på tänder. Zink, eukalyptus och polyfenoler från grön te verkar antibakteriellt och bidrar till att minska vissa svavelhaltiga komponener som ger dålig andedräkt.

Tandkräm för människor ska INTE användas för hundar (och katter). Tandkräm för människor innehåller både fluor och xylitol och båda dessa är skadliga för hund.

 

»

 

När vi är inne på grönt te så kan man koka detta och kyla ner. Detta går att använda på hundens päls mot mjällkvalster. Börja med att ha i det som sköljmedel i slutet av badning. Låt teet sitta kvar. Sätt te på sprayflaska och spraya sedan regelbundet på hunden i samband med borstning. Spraya även hundens liggplats regelbundet. I början kan man spraya dagligen på hund och liggplatser, för att trappa ner till en gång i veckan.

Grönt te går också att bytas ut mot brännässlor.

 

»

 

Te på persilja är vattendrivande eller ännu hellre te på persiljerot. Te på björkblad är också vattendrivande.

 

»

 

Lavendel som doftolja fungerar särskilt lugnande på hundar. Även te (kallt) på ljung.

 

»

 

Stopp i magen? Koka krossade linfrön till en massa, ät!

 

»

 

Lågt glykemiskt index: vinäger, kanel, vassleprotein, lösliga kostfibrer, havrebaserade fiberdrycker, frukost cerealie med beta glukain.

 

»

 

Kolesterol sänkande: växtsteroler, soja bönor, soja protein, mandel, lösliga kost fibrer.

 

»

 

Antioxidanter: kanel, blåbär.

 

» 

 

Feber? Ingefära.

 

»

 

Halsband av råa bärnstenar ska skapa statisk elektrisitet i och med friktionen mot pälsen och det ska i sin tur förhindra att vissa sorters ohyra ska fastna på hundarna. Dessa halsband finnas till salu bl a på Häromi.

Man kan undra hur mycket hundens störs av att gå omkring och vara mer elektrisk än vanligt?

Man ska nog använda dessa så att man endast har dem vid risker för smitta. Tar av dem i bilar, inomhus o s v. Sedan får man väl vara lite aktsam så inte hundarna får i sig stenarna ifall halsbandet går sönder.

Vi har ej testat denna metod ännu, men vi ska dock prova framöver. Problemet är dock att det knappt existerar ohyra för hund i skogen där vi bor, så det är få tillfällen att testa för oss. Vi kommer därför få hjälp av snälla kollegor och valpköpare som bor i fästingrika områden på olika platser i Sverige.

 

 

»

 

B-vitamin stärker nerverna och ökar aptiten. Dogman tillverkar VitaBe för katt, finns hos de flesta dagligvaruhandlare, den är väldigt aptitlig och många hundar äter det gärna själva, även om de är väldigt kräsna.

Hundar som har dåligt hull är det extra bra att ge extra B-vitamin, då det stärker nervsystemet och nervsystemet kan få skador av långvarigt underhull. Ibland går det att reparera ett skadat nervsystem med B-vitamin.

 

»

 

Hundar som är nervösa och stressade kan man tillfälligt ge te kokat på ljung. Ingen hund ska gå i det tillståndet länge, de ska naturligtvis jobbas med att få tryggare, men under träningstiden kan man då hjälpa till med ljung. Man kan också torka ljung och sy in i små kuddar som hunden får ligga på, det går utmärkt att använda länge till hunden, se bara till att ljungen är helt torr innan man låter syr in det, inte blir blött senare, möglar o s v. Det kan med fördel blandas med torkade ärtor som fyllning som då hjälper till att suga upp eventuell fukt och också går att torka över värme eller bara lufttorka på torr plats.

 

Uppdaterad 2017-05-31