Future planes / Framtida planer

Chihuahua

 

 

Mina avelsplaner på Chihuahua förutsätter alltid hundar med bra temperament, friska och sunda i kropp och själ. Äppelhuvuden, bra proportioner, de får heller inte bli för små p g a sundheten, rasen är ojämn, så alla kan få alla storlekar, men jag önskar dem hellre på lite större sidan, speciellt tikarna, fast inom standardens gränser.

Inavelsgränsen bör hållas nere, p g a antalet tillgängliga avelsdjur på denna ras nu för tiden ska det inte vara allt för svårt.

Jag föredrar korthårig, fast en bra hund går alltid först. Jag skulle önska för framtiden att få tag i en bra, obesläktad hane som är homozygot korthårig när jag söker ny hane nästa gång. Vilken dröm det vore för mig!

Jag föredrar också mörka pälsfärger och lite eller inget vitt på Chihuahua. Black/tan, brindle och choklad tycker jag är enormt vackert, om hunden är fin i typ. Är den då också korthårig är det min dröm!

Någon som jag tycker är fult är när det är rinn under ögonen som lämnar missfärgning. Detta sker inte i samma utsträckning på mörka hundar då missfärgningen inte syns på samma sätt då. Hundar som inte har rinn alls från ögonen är osunda, så det är heller inget att sträva efter. Ett öga som är för torrt skadas med tiden och kan orsaka synnedsättningar, smärta och t o m blindhet med åren hos hunden.

När det gäller hårlag och färg måste man dock ha klart för sig att man aldrig kan sätta sådana önskemål över kvalitet som typ, sundhet och temperament. Ingen bör avla enbart efter färg eller hårlag, den typen av avel har stora chanser att göra mer skada än nytta för rasen.

21 oktober 2009 reviderades rasstandarden för Chihuahua (inom FCI), efter denna revidering är inte längre merle Chihuahua korrekt färg p g a ökade ärftliga defekter som färgen kan orsaka. Därmed använder inte vi heller merle i avel.

För den intresserade, läs mer om färger och merle.

Pia´s kennel föder inte heller upp teacups chihuahuor, alla kan få en liten chihuahua i kullarna, men p g a att vi riktar in oss på sund avel (avlar endast på hundar som är av kvalitet att ha på utställning och i avel) så använder vi bl a inte en chihuahua som inte är av korrekt storlek, d v s 2-3 kg. Därför får vi inte heller valpar av de allra minsta storlekarna i vår uppfödning.

Vi försöker också sprida information om hur farliga smuggelhundar kan vara, och redan visat sig vara. För att vara så gott som säker på att det inte rör sig om smuggelhundar bör man hålla sig till registrerade hundar.

 

 

Vi använder endast hundar med korrekt bett och alla tänder. Hundar utan baksporrar. Hundar som inte har haft brutna ben. Hundar som inte har epilepsi. Hundar som har stabila magar. Hundar som har de absolut mest framåt och glada temperament. Hundar som inte har hjärtfel eller föräldrar med tidiga hjärtfel. Hundar som inte är födda via kejsarsnitt.

När jag köper in blivande avelsmaterial ställer jag samma krav på föräldrarna till min blivande hund. Hundar som är födda hos mig har redan alla dessa krav uppfyllda.

 

Olika färger

Anledningen till att jag helst föder upp en massa olika färger av chihuahua, utom fawn/gul/beige eller vad man nu vill kalla de ljusgula chihuahuorna är för att de är den vanligaste färgen på rasen, dels för att de ofta har fula missfärgningar under ögonen som ser bedrövligt ut, dels för att den färgen kommer förr eller senare i vilket fall som helst när man avlar på andra färger.

Vi kommer till sist förlora alla olika färger på chihuahua utom gul om vi inte ser upp.

 

 

      ENGLISH             SVENSKA      
Probobly next mating outum 2022. Nästa parning ev. planerad till höst 2022.

 

 

You're welcome to make an request / Välkommen med förfrågningar!

 

Updated 2022-10-05

 

© all rights on www.piaskennel.com belong to Annika Hagström