Lurbackens Egon

 

 

Snowbird Kobe R/W cert, cacib US CH Snowbird Mirano B/W US CH Touche's Tux N Ty B/W
NORD V-99 SE UCH NO UCH US CH Kitteka Unden Ö B/W
Palteemoor Princess Iruka B/W GB import Palteemoor Lord Atreyu
Dunloo Dsu Yokozuna
Pia´s Kiechi Mei-Mei B/W SE UCH Pia´s Boyo Bosumi-Bago R/W Kitteka Roströd Ruskdag R/W
Pia´s Ådessa Å-Ritza B/W 2 certificate
Pia´s Ukushima Uwa-Jima B/W FI UCH SE UCH Odessa´s Kiril B/W
Pia´s Extra Es-Meralda B/W 1 certificate

 

 

Han köptes av Britta som valp. Vid hennes frånfälle flyttade Egon tillsammans med sin familjemedlem Pia´s Shang-Shek Yuppie till oss. Egon var då 4 år gammal.

Han har 6 generationer med hundar ägda och / eller uppfödda av Pia´s kennel. 14 hundar i härstamningen är eller har varit i min ägo.

Pojkarna har varit hos mig upprepade gånger genom åren både med sin matte och utan matte, och jag har hälsat på dem flera gånger i Gävle. Jag hade lovat att ta hand om pojkarna ifall det värsta skulle hända p g a Brittas vacklande hälsa, sagt och gjort, här är de nu.

Förutom ett envist öronproblem när han flyttade som valp till Britta har han inte varit sjuk i hela sitt liv, han är allt igenom helt frisk och sund i kroppen förutom undervikt.

Egon är sin fars son fullt ut, otroligt nervfast. En hund som inte är rädd för fan själv.

Otroligt intelligent, kreativ och snabb på att utnyttja varje situation för att få människor att dansa för hans pipa. Hans huvudsyfte, tror han, är att manipulera människor som kommer i hans väg.

Han är duktig att äta och vaktar gärna sin mat. Däremot är han vansinnigt tunn i hullet när han anländer, men det ska vi snart råda bot på.

Han är väldigt renlig av sig, går runt minsta lilla vattenpöl, vill absolut inte få smuts på sig.

Han är inte så vansinnigt intresserad av andra hundar, desto mer för människor. Andra hundar är han däremot duktiga att hålla i tukt. Han avskyr när andra hundar kommer och trampar på honom när han sover, han tycker inte om när andra hundar är för påträngande ens när han är vaken. De andra hundarna lär sig omedelbart att låta honom vara, Egon är väldigt bestämd på den punkten.

Egon har ofta en leksak eller allra helst en hundkula mellan frambenen hela tiden, som han vaktar.

Han hoppar över hur höga hinder som helst, det finns ingen höjd som stoppar honom ifall han har bestämt sig för att han han ska över. Han hoppar (inte klättrar) över hinder som är över 1 meter höga, med marginal! Däremot gör han det bakom ryggen på människor, han vill inte visa vad han kan. Då kan han inte spela offer inför människor.

Han älskar att åka bil, han fick förra ägaren att lyfta in honom i alla år i bilen, men här vet han att han ska hoppa in själv och att det är det som uppskattas, så här hoppar han av fri vilja in direkt när vi ska åka någonstans.

Han är skällig. Han är van att tala om för folk vad han vill vi ska göra för honom med rösten. Detta skällande är lätt att det övergår i fara, rädsla, då det inte ligger nära till hand för Japaneser att vara skälliga. En den av hans osäkerhet som spelar ökar p g a skällandet. Dess värre kan han också lära om små valpar att bli osäkra och rädda med hans skällande i tid och otid.

Han älskar våra promenader. Han är lydig.

Vi har idag uppdaterat om honom för att han till sist nu i flera månader nu konsekvent varit framåt och glad i mötet med människor. Han är i denna miljö helt rehabiliterad. Däremot törs jag fortfarande inte ha honom med små valpar, då han kan få för sig att bita plötsligt.

Han har också gått upp 1 kg i vikt sedan han kom hit. Hans kropp är bra i vikt nu. Hållar man honom i denna vikt så kommer han leva ett sunt liv i fortsättningen. Kan han få väga så här resten av sitt liv kommer kroppen vara i toppform om ett år och även då pälsen. Det tar tid innan allt sätter sig där det ska.

Nu söker vi mer aktivt ett hem åt honom, då jag inte kan ge honom mer än jag nu gjort, och han stör flocken p g a att han inte är pålitlig med andra hundar, de vuxna klarar det, men en valp kan bli skadad för livet.

 

Egons utställning

Han har "bara" VG på sin enda utställning vid 4 års ålder. Det måste man förklara. Han har goda förutsättningar att bli champion i framtiden, MEN han måste få hull först. När kroppen är så tunn förefaller han krum i ryggen och lång i kroppen. När väl hullet finns på plats kommer han inte förefalla krum i ryggen över huvud taget, eftersom han egentligen inte är krum i ryggen, och heller inte lång heller. Han är ju faktiskt väldigt rak i ryggen och med jättefina proportioner, men de kommer inte till sin rätt p g a extremt underhull.

Varför jag trots allt ställde ut honom innan han fick hullet beror på att det kan ta upp till 2 år innan det riktiga hullet har kommit. Fram tills dess kanske jag eller någon annan vill använda honom i avel, och då får vi uppfödare straffavgift om inte föräldradjuren är "meriterade", så därför ställde jag ut honom innan hans kropp var färdig för utställning.

 

Egons framtid

P g a hans knepiga uppfostran kommer han inte i längden bo kvar här, då det hela tiden finns risk att han gör illa mina unga hundar eller skrämmer dem så de får en otrygg uppväxt. Jag måste hela tiden vara aktsam med vem jag har han ihop med så han inte får skrämma någon, speciellt inget ont anande valp eller unghund eller en av alla dessa hundar jag övertagit från andra som ibland har en brokig bakrund som kanske inte alltid varit av bästa kvalitet.

Först ska han dock ha ett bra hull, då han är på tok för mager, detta är en process som jag bedömmer kommer ta 1 - 2 år, p g a hans dåliga hull i kombination med hans speciella temperament och relativt höga ålder.

Den dagen han ska flytta kommer jag prioritera ett hem där han får bo hos någon enstöring, som inte har speciellt utpräglat socialt liv och inga barn eller barnbarn, då han har bitit barn tidigare (på grund av en otroligt okompitent ägare) och därför inte kan räknas som pålitlig med barn. Nya ägaren ska alltså ha ett ganska enskilt liv. Gärna bo lite avsides också, då Egon har lätt att lotsas visa sig i offrets possition, för att han tidigare har gjort det för att få all uppmärksamhet av sin tidigare ägare på bekostnad av den andra hunden som fanns i den familjen. Han kan alltså inte flytta till någon som har för vana att tycka synd om hundar, då blir han en rädd hund (han kommer spela den possitionen) resten av sitt liv, och han är på inget sätt en rädd hund, men en otroligt duktig skådespelare, det har han blivit genom tidig inlärning. Nya ägaren ska heller inte ha andra djur, då han ofrånkomligen kommer mobba den - dem så fort ägaren inte ser och spela offer så fort ägaren ser på honom. Han är alltså otroligt manipulativ, p g a tidig inlärning... Det måste också vara någon som är mån om att ge hunden MAT! Han ska inte behöver svälta något mer i sitt liv. Till sist ska det vara någon som är snäll med hunden och skaffar honom för att ha honom kvar resten av hans liv.

HUNDAR MÅR INTE BRA AV ATT FLYTTA I TID OCH OTID!

 

Egon är numera en glad hund som springer fram till alla och hälsar när vi får besök. Han har inte på långa tider varit elak med någon annan hund. Han är bra i hullet, efter 1 kg´s uppgång har han en riktig kropp att ta på. Han är kort sagt redo för att prova sina vingar. Han skall alltså omplaceras snarast till rätt hem.

Mars 2013 flyttade han till sitt nya hem, som sällskapshund, vi önskar honom lycka till.

Efter 1 månads utvärdering var det helt klart, han kan inte få det bättre!

 

9 oktober 2013 kom han tillbaka då han hade tjuvparat en blandrastik, fick 5 valpar, och sedan tjuvparat samma tik igen. Det blev för mycket jobb för ägarna och risken för fler tjuvparningar fanns också, och kunde till sist ha fördärvat tiken helt och hållet.

Han kom tillbaka i bästa tänkbara kondition både fysiskt och psykiskt, så man kan bara vara nöjd så långt.

Vi söker nu ett nytt hem åt honom igen.

Han placerades ut på prov 26 december 2013, kom tillbaka 9 januari 2014 med motivering att han kissade inne och skällde. Han hade då 400 gram mindre vikt och en rejält skada i ögat. Det bar iväg till veterinären, det kan hända att han förlorar ögat! Han fick penicillin 2 gånger om dagen, sulfa 1 gång om dagen och ögondroppar 6 gånger om dagen. Efter 5 dagar var det återbesök till veterinären, och tack och lov! Han kommer klara ögat! Men troligen få en livslång ärrbildning i ögat. Han börjar redan efter en vecka gå upp igen i vikt, ökningen är då 200 gram. Endast 200 gram till och han är uppe i sin idealvikt, samma som när han lämnades ut.

Efter ytterligare 6 dagar var det återbesök igen. Bara att konstatera, fortsättning följer. Ytterligare behandling till följd av hans öga...

Funderingen är om jag någonsin vågar och har råd att placera ut någon pensionär igen?

Denna hund "halkade in" hos oss då jag naturligtvis tar ansvar för min egen uppfödning ifall ägaren skulle dö eller inte kunna ha kvar hunden, och denna hund bodde då med en Pia´s hund (Pia´s Shang-Shek Yuppie), och Egons uppfödare vägrade ta tillbaka honom i fall av mattes bortgång. Detta är alltså en hund som egentligen aldrig hört hemma här, trots det har jag (naturligtvis) förbarmat mig över honom. Har man sedan en gång tagit en hund under taket så tillhör han familjen lika fullt.

För mig är det viktigt att kunna ta ett totalt ansvar för mina hundar, vare sig de bor kvar eller inte. Detta är något jag MÅSTE upphöra med ifall jag ska kunna bedriva kennel och inte placera ut "pensionärer" och inte ha fodervärdar. Att upphöra med detta är något som skulle få mig att ha fler problem med min sömn än jag redan har p g a sjukdom. Jag vill ogärna ålägga mig själv mer stress än jag kan bära.

Så fort han är frisk så söker vi ett nytt hem åt honom igen och hoppas på tredje gången gillt.

Tingad 14/5-14. Flyttat 20/5-14.

 

ENGLISH

Bite Underbite
Breeder Lena Storm, Lurbackens kennel, Hudiksvall, Sweden
Colour Black & white, carrier for red and maybe carrier for dilutied red (lemon)
DOB Mars 11, 2008
Earlier owner Britta Wänsman, Gävle
High 27 cm
Inbreed 0 %
Photo More
Show Very good, 3 best open klass male at his only dogshow 4 years old
Size 4,4 kg = > 10 lbs
Teeth 6 + 6

 

                            

SVENSKA

Bett Underbett
Bilder Flera
Färg Vit & svart, bärare för röd och eventuellt bärare för avblekning röd (lemon)
Född 2008-03-11
Inavel 0 %
Mankhöjd 27 cm
Tidigare ägare Britta Wänsman, Gävle
Tänder 6 + 6
Uppfödare Lena Storm, Lurbackens kennel, Hudiksvall
Utställning Very good, 3 bästa öppen klass hane på hans enda utställning 4 år gamla.
Vikt 4,4 kg

 

 

1 lbs = 0,45359237 kg
2 lbs = 0,90718474 kg
3 lbs = 1,36077711 kg
3 ½ lbs = 1,58757329 kg
4 lbs = 1,81436948 kg
4 ½ lbs = 2,04116566 kg
5 lbs = 2,26796185 kg
6 lbs = 2,72155422 kg
7 lbs = 3,17514659 kg
8 lbs = 3,62873896 kg
9 lbs = 4,08233133 kg
10 lbs = 4,5359237 kg
11 lbs = 4,98951607 kg

 

Updated 2014-05-26