Valpars märkning

 

Vissa tar till sig vad de läser, vissa måste vara med om olyckor innan de lär sig.

 

 

Här kommer några goda råd när det gäller att märka, eller inte märka valpar för att se skillnaden på dem i valplådan.

ID-märkning som t ex chip, tatuering o s v är på ID sidan.

 

 

Varför ska man märka valpar?

  1. Ha koll på vem som är vem.
  2. Vid olika typer av halsband för att göra denna utrustning som en del av hundens naturliga liv.

 

 

Varför ska man ha koll på vem som är vem?

Ifall man ser något, t ex en hälta, så vet man inte vem det var och får svårt att följa upp det ev. problemet.

Ifall man tar kort och i efterhand vill gå tillbaka och kontrollera en detaljs utveckling.

För att se vilken som återkommenade beter sig annorlunda, för att välja ut rätta hunden till rätt hem.

 

 

Vid all märkning gäller...

Ständig kontroll och minimum daglig uppföljning gäller vid all märkning, av olika orsaker.

Jag sätter in ett finger under halsbandet varje gång jag lyfter en valp, vilket i regel är många gånger dagligen. Anledningen till detta är två, dels så har jag noga koll på storleken, så valpen inte är på väg att få trångt. Dels är det en säkerhet ifall valpen kastar sig, så jag håller den med lite mer säkerhet, om den har ett fast halsband. Jag använder greppet på vuxna hundar som jag lyfter också.

 

 

Klippa i pälsen

Man kan klippa jack i pälsen. Man kan då ha klippytan på olika platser så man vet vilken som är vilken. En valp klipper man t ex på vänster lår, en på höger sida av halsen o s v.

Valpar pälsar växer och förändras snabbt, så det gäller att ha koll och underhålla klippytan regelbundet.

Fördel: Ofarligt och enkelt.

Nackdel: Detta kanske inte syns så bra från alla håll, så det kan synas dåligt från olika håll. Är pälsen extremt kort på valparna så går det bara inte att få till jack i pälsen.

 

 

Nagellack

Man sätter en färg för var valp eller samma färg på alla men med olika placering, som när man klipper jack.

Se till att det är ett nagellack som inte är allergiframkallande.

Underhåll hela tiden, man får bättra på färgen regelbundet. Då pälsen växer fort på valpar så lossar färgen ganska fort. Man får komplettera hela tiden.

Fördel: Ofarligt (om man har giftfritt) och enkelt.

Nackdel: Detta kanske inte syns så bra från alla håll, så det kan synas dåligt från olika håll.

 

 

Grisfärger

Dessa används för märkning av bl a grisar och får. De är testade för allergier.

Fördel: Enkelt, ofarligt.

Nackdel: Man måste vara försiktig så att man inte sprayar ögonen. På en väldigt liten dvärghund blir det en otroligt stor markering.

 

 

Pärlhalsband med fiskelina eller andra stumma trådar

Detta rekomenderar jag inte, då de kan skära in.

Fördel: Hunden får en märkning som syns bra från alla håll. Hunden blir halsbandsvan.

Nackdel: Farlig, då en så stark och tunn tråd kan skära halsen av en liten valp.

 

 

Pärlhalsband med gummiband

När man har märkning kring halsen syns det väldigt bra från olika håll. I och med att den är elastisk är den lätt att få av sig om en valp fastnad. Även en valp som är i det närmaste nyfödd kommer lätt ur denna. Har man en väldigt lurvig ras så måste pärlorna vara extremt stora för att synas, annars göms de under pälsen.

Jag använder dessa till att börja med numera (skrivet 2015). Jag kan göra egna så jag får precis rätt tjocklek, längd o s v precis som jag vill ha dem. Jag har en tik som gnager av dessa halsband till valparna, hon kan inte ha dem till sina valpar, så länge hon är med dem.

Det är vanligt att minst en valp i kullarna startar gnaga på halsbanden eller bara ta av sig dessa förr eller senare. Då är det bara att gå över på en annan modell fort och kvickt.

Fördel: Syns mycket väl från i stort sätt alla håll. Man kan lätt tillverka egna och därmed reglera tjocklekar, längd, färg o s v i alla möjliga varianter. Hunden blir halsbandsvan.

Nackdel: Valpar eller mammor kan börja bita i pärlorna eller snodden, då får man genast ta bort den/dem.

 

Halsband med pärlor trädda på elastiska gummiband.

 

 

Plastband

Tar man ett gammeldags plastband på rulle, som en del uppfödare använde mycket förr måste man vara försiktig. Den är stum och mycket stark, så man måste ha noga koll och byta till större så fort den börjar närma sig att bli trång. Långhåriga valpar ser man inte dessa band i så lätt.

Fördel: Syns väl från alla håll just när man sätter på den, men rullar ihop sig, så efter några minuter syns den inte så bra längre. Hunden blir halsbandsvan.

Nackdel: Oelastisk och går inte av, så mycket noga kontroll krävs. Blir oftast lite väl smal.

 

Plastband.

 

 

Garnband

Elastisk, en fördel om man t ex virkar en länga av den, så den blir tjock och därmed syns bra. Syns bra från näst intill alla håll. Vissa garnsorter kan trassla ihop vissa typer av pälsar. Då man kan anpassa garnsorter efter valparnas päls så finns det massor av variation som fungerar perfekt för alla sorters pälsar.

En jag känner virkar dessa med fingrarna! De blir då fluffiga och stora, och syns väl. Hennes hundar är korthåriga.

Fördel: Elastisk, syns väl. Går att variera i massor genom egen tillverkning. Hunden blir halsbandsvan.

Nackdel: Kan trassla pälsar om man använder fel sort till fel päls.

 

 

Kardborreband

Ofta väldigt stel och bred av någon orsak, troligen för att den ska synas väl från alla håll. Kardborre är kraftfullt, valpar har inte teknik och styrka att få av den om de sitter fast. Den ska alltså betraktas som ett fast band. Om man har ett halsband som är lika brett som valparnas hals så blir det som en halskrage för valpen, den kan inte röra sig som den ska. Det är av stor vikt att valpar får utvecklas fritt så alla delar av kroppen och dess muskler får chans att utvecklas, ju yngre en valp är, ju fortare växer den, ju fortare den växer, ju viktigare är det att den inte hämmas i sin tillväxt. Valpen måste ha möjlighet att se runt omkring sig så de inte blir mentalt handikappade.

Fördel: Syns väl. Hunden blir halsbandsvan.

Nackdel: Farlig om man inte har en extrem koll när den blir för trång, och kan hindra fysisk och psykisk utveckling.

 

 

Halsband med elastisk gummiband

Detta band har ofta jägare, då med reflex, så hundarna syns i skogen när de springer lös. Denna modell finns även i katthalsband och valphalsband. Dessa för hund tenderar att vara ganska stela och breda. Om man har ett halsband som är lika brett som valparnas hals så blir det som en halskrage för valpen, den kan inte röra sig som den ska. Det är av stor vikt att valpar får utvecklas fritt så alla delar av kroppen och dess muskler får chans att utvecklas, ju yngre en valp är, ju fortare växer den, ju fortare den växer, ju viktigare är det att den inte hämmas i sin tillväxt. Valpen måste ha möjlighet att se runt omkring sig så de inte blir mentalt handikappade. Denna variant finns också för katt, fr är oftast i trevligare material och proportioner.

Kattmodellen har en pingla som man lätt kan nypa bort, vid behov. Jag tror att små valpar inte bör utsättas dagligen för detta pinglande, då vi inte vet vad för konsekvenser det kan få på hundens känsliga hörsel. Att däremot vänja valpar som börjar bli 10-12 veckor med en pingla under hakan under några dagar eller några få veckor kan vara bra, som en slags miljöträning.

Fördel: Fungerar riktigt bra, behöver kontrolleras som alla, men har så mycket säkerhet så det torde aldrig bli farligt. Hunden blir halsbandsvan.

Nackdel: Att den ska ha regelbunden kontroll, så som alla halsband till hundar och då speciellt ofta för snabbväxande valpar.

 

Halsband med både gummibit och säkerhetslås, alltså dubbel säkerhet.

 

Halsband med säkerhetslås

Man måste kontrollera om säkerhetslåsen är tillräckligt lätt att få upp för en valp i den ålder och tyngd den ska användas till. Kattmodellen har ofta så hårt säkerhetslås att en dvärghundsvalp inte får upp det. Då ska det betraktas som ett fast band.

Kattmodellen har en pingla som man lätt kan nypa bort, vid behov. Jag tror att små valpar inte bör utsättas dagligen för detta pinglande, då vi inte vet vad för konsekvenser det kan få på hundens känsliga hörsel. Att däremot vänja valpar som börjar bli 10-12 veckor med en pingla under hakan under några dagar eller några få veckor kan vara bra, som en slags miljöträning.

Fördel: Syns väl från alla håll. Hunden blir halsbandsvan.

Nackdel: Man måste se till att vara säker på att låset fungerar som det ska för den som ska ha halsbandet.

 

Halsband med säkerhetslås. Piggen saknar och har gummiband.

 

 

Valphalsband som är små vuxenband av olika kvaliteter

Det är viktigt att se till att ha mycket regelbunden kontroll av halsbandet.

4

Denna kvalitet kan bli farlig. Försiktighet krävs.

 

Jag har hittat ett valphalsband som visade sig extra "farligt" vid en speciell situation som jag därför vill visa för alla läsare, så de slipper vara med om samma sak. Se bilden nedan. Det är mjukt och skönt för valpen. Köper man som jag av Alac är alla färger giftfria dessutom. Jag hade använt dem i flera år. En gång hade jag en så "konstig" kull så jag fick byta halsband flera gånger om dagen! Jag tänkte att det var den värsta snabbväxande kull jag haft. Sedan såg jag det, mamman tog tag med framtänderna och drog i tråd efter tråd. Bandet blev tjockt, flokigt och KORTARE! Jag har inte använt dem till valpar efter det.

 

Denna kvalitet kan bli farlig. Försiktighet krävs.

 

Fördel: Syns väl från alla håll. Hunden blir halsbandsvan.

Nackdel: Kan fastna, stor försiktighet krävs. Man måste ha noga, ofta och regelbunden kontroll så valpen inte växer ur bandet. Kanske man inte ska använda det om man är en uppfödare som jobbar, då blir det ju svårt att ha koll på valparna hela tiden.

 

Vanligt valphalsband.

 

 

Vid all märkning gäller...

Ständig kontroll och minimum daglig uppföljning gäller vid all märkning, av olika orsaker.

Jag sätter in ett finger under halsbandet varje gång jag lyfter en valp, vilket i regel är många gånger dagligen. Anledningen till detta är två, dels så har jag noga koll på storleken, så valpen inte är på väg att få trångt. Dels är det en säkerhet ifall valpen kastar sig, så jag håller den med lite mer säkerhet, om den har ett fast halsband. Jag använder greppet på vuxna hundar som jag lyfter också.

 

 

ID-märkning som t ex chip, tatuering o s v är på ID sidan.

 

Uppdaterad 2015-08-30