Zebrafinkar

 

Isabellfärgad född oktober 2017. Normalfärgad född oktober 2017.

Foto: AH

 

Zebrafink eller sebrafink (Taeniopygia guttata eller Poephila guttata casanovis) är en astrild från Indonesien och Australien, förrutom Tasmanien och i områden med mycket nederbörd i de nordligaste, sydligaste och sydvästra områdena. Man har också iakttagit Zebrafink på Bali.

Den är en mycket vanlig burfågel.

Den lever i vilt i enormt stora flockar som nomadiska stannfåglar, den lever ofta tillsammans med ringastrild (Taeniopygia bichenovii).

Fågeln har flyttats av människor och förvildats i Portugal, Puerto Rico och USA där det finns förvildade populationer. Det har också förekommit observationer i Danmark.

Längd ca 10 cm eller ca 10-13 cm. Timorzebrafinken är något mindre än den australiska zebrafinken. Tama burfåglarna är ofta runt 10 cm. Levnadslängd tamfågel 5-8 år. I vilt tillstånd blir den oftast äldre, 7-12 år. Detta är väldigt ovanligt, det är vanligare med motsatt balans d v s längre levnad i fångenskap.

Den naturliga färgen är väldigt exakt på zebrafinkar. Men i det tama är det olika färger, nyanser och blandningar av färger.

 

Unge normalfärgad vitfläck Zebrafinkar

Foto: AH

 

Den huvudsakliga skillnaden mellan hane och hona är på de färgade zebrafinkarna röda till röd-bruna kinder på hanen, men det finns undantag, t ex på svartkindad zebrafink kan båda hanar och honor ha svarta kindfläckar. Vattring i bröstet och ett bredd svart (eller mörkare) band finns huvudsakligen på hanen. Vita zebrafinkar är vita, både på hanen och honan. Färgen är mer intensivt röd på näbben på hanen och mer blekröd på honan.

Hanen spelar/tutar, honan piper. Hanan spelar när han blir vuxen/könsmogen (vid ca 6 månaders ålder). De kan låta som en leksakstrumpet. Hör den t ex en telefon med ett pipigt ljud kan den sätta fart och börja spela. När hanen lockar honan avger den ett vinande ljud och när den vaktar reviret avger den ett väsande ljud.

Naturligt lever de på grässlätter ofta nära till vatten och buskar, men även öppna, odlande områden. Huvudsaklig föda i det vilda är frön, men även frukt och larver av mjölbaggar.

De befinner sig ofta på marken i det vilda, de äter slarvigt, sprider runt och gynnar därmed fröspridningen i naturen.

Zebrafinkarna lever i par eller flock och blir 7-12 år gamla i det vilda. De tar nästan vilket bo som helst och har ungar i. I träd, buskar, termitstackar, klippskrev. I andra fåglars bon eller i utstickande delar i människors byggnader. Bona kan vara täckta eller öppna. Fåglarna sover gärna i bona mellan häckningarna också. I naturen är häckningstiden oftast mellan augusti till december. Under parningsleken putsar paret varandras fjädrar.

I fångenskap är den en bra nybörjar fågel, den är härdig och lätt att få i häck.

Man ska inte ha endast en fågel av denna sort, utan minst två. Helst flera.

 

Normalfärgad vitbrokig hane född 2016. Bilden är tagen 190304.

Foto: AH

 

 

UPPFÖDNING:

Man bör helst inte sätta dem i häck förrän de är 9-10 månader gamla.

De kräver extra kalcium för att bilda äggen under häckning, varför kalkstenen, snäckskalen och sepiaskalen är extra viktiga för häckande burfåglar. För att komma i häck kondition är det bra med ett extra tillskott av ägg och som vanligt, riklig tillgång till mat coh friskt vatten. De behöver ett bo. Det ska placeras högt upp i buren eller voljären.

Honan lägger 1-2 ägg om dagen, upp till 6-7 ägg. Båda föräldrarna ruvar vanligtvis i ca 12 dagar. Båda föräldrarna hjälper vanligen till med uppfödning av ungarna. har man en större flock som koloni häckar och ett överskott på honor kan en hane dela sig mellan flera honor. Då sköter honan själv huvuddelen av ruvningen och nästan all uppfödning av ungarna, då blir det sällan mer än 1-2 ungar som överlever per kull.

Badvatten är extra viktig i slutet av dräktigheten då föräldrarna badar och lägger sig på äggen och därmed ökar luftfuktigheten i biet och hos äggen, vilket underlättar för ungarna att få hål på skalet ta sig ut från ägget.

Ungarna föds nakna och med slutna ögon.

Efter ca 2 veckor är ungarna flygfärdiga. Då har de svart näbb, den blir senare röd som hos föräldrarna. Kindfläckarna på han ungar kommer också senare. Matningen bistår föräldrarna med till ungarna är ca 1 månad.

 

Unge normalfärgad vitvinge Zebrafink

Foto: AH

 

 

BUR:

Regler gällande 2011 och tills vidare.

Enskild zebrafink 0,31 m² (ca 75*70 cm+60 cm hög).

Minsta mått på längsta sidan 0,7 m. Minsta höjd 0,6 m. Detta innebär att sista sidan ska vara ca 75 cm om man håller sig till minimimått.

Minsta yta per zebrafink vid grupphållning 0,03 m², fast fortfarande gäller samma minimimått som ovan.

Observera att zebrafinkar bör leva i grupp, de trivs inte ensam. Det är senare inskrivet som regel hos jordbruksverket/jbv.

Kanariefågel hamnar på samma minimimått som zebrafinkar.

OBS! Kolla nuvarande bestämmelser på jordbruksverket. De ändrar numera ständigt på sina regler och bestämmelser, utan minsta förvarning.

 

Unge normalfärgad Zebrafinkar & en kanarie

Foto: AH

 

Mina fåglar lever idag (2017) på en yta av ca 2 ½ kvm.

Man bör ha lite koll på om fåglarna man har är främst klättrare eller flygare, beroende på vilket bör buren ligga rätt för längsta måttet. Zebrafinkar har den egenskapen att de flyger bra på begränsad yta, de flyger kring grenar och flyger också i upp och nergående riktning, de är riktigt skojiga att titta på.

 

Normalfärgad svartkindad hane född 2015. Bilden är tagen 190304.

Foto: AH

 

 

Finkar i grupp eller enskilt

Numera måste man ha minst två zebrafinkar tillsammans. Om man endast har två och en dör måste man omedelbart skaffa en ny eller ta död på den man har, annars bryter man mot jordbruksverkets regler och bestämmelser.

Dessa regler gäller alla så kallade flockdjur av våra tamdjur numera, undantaget hunden, det mest utpräglade husdjuren vi har!

 

Normalfärgad vitvingad hona född 2016. Bilden är tagen 190304.

Foto: AH

 

 

MAT

Maten till zebrafinkar är allt möjligt, som alltid. De är i huvudsak fröätare. De ska ha ett bra finkfrö.

Hirskolvar ger bra sysselsättning samtidigt som godis till fåglarna.

De behöver sand med snäckskal och kol, i vilket fall minst krossade snäckskal. De bör också ha kalksten + sepiaskal. De gillar också att picka på saltsten.

En del zebrafinkar tycker om talgbollar.

De tycker om uppmatningsfoder baserat på ägg, det är ett måste när de har ungar och ungar måste ha det för sin tillväxt. Vid sjukdom eller när fåglarna ruggar är det också bra att tillsätta uppmatningsfoder.

 

Normalfärgad vitfläck med lätt isabellfärgade inslag, född maj 2019. För tidigt att säta om det är en hona eller hane eller om den är svartkindad ännu.
Bilden tagen 190517, samma dag som ungen märktes med en silverfärgad ring på sin vänstra fot.

Foto: AH

 

Hackade kokta ägg gillar de också.

Grönsaker, spenat, nate, äpple, maskrosblad, sallad, grodda fröer, gurka. Ge inte detta i enorma mängder, det kan ge lös avföring hos fåglarna.

Ge INTE avokado, rabarber eller rå potatis, de är farliga för fåglar.

Vattnet är oerhört viktigt, det måste vara friskt och rent. Det bör ges i vattenautomater om det inte ska bytas varje timme! Vattenautomaten ska rengöras noggrant dagligen vid byte av vattnet.

 

Normalfärgad vitvingad hane född 2018.
Bilden är tagen 190304.
Unge normalfärgad vitfläck

Foto: AH

 

 

UTRUSTNING:

De ska ha naturpinnar att sitta på i olika storlekar och gärna av olika material. Rep, plast, trä, natur och även en och annan svarvad pinne. Tjockare och tunnare.

Anledningen till variationen av pinnarna är för att fåglarnas klor och trampdynor får det bättre då, men det ger också mental stimulans, klorna hålls kortare, slipas, trampdynorna får jämnare tryck, tårna får greppa mer och använda alla muskler. Fåglar kan lida av trycksår på undersidan av fötterna vid smutsiga och för släta och jämna pinnar. Klorna kan växa sig så långa så de inte kan greppa om en pinne! Gamla (eller sjuka) fåglar kan få kraftig kloväxt och kan behöva hjälp med kloklippning. Det finns också slip papper som man kan ha i botten eller trä över svarvade pinnar som är bra att ha till hjälp. Likaså finns det vissa speciella sittpinnar att köpa till burar som har extra slipande yta.

 

Från kull nr 1 år 2017.

Foto: AH

 

Placeringen av sittpinnarna är heller inte helt oviktig. Placera inte pinnarna så de bajsar i mat och vatten. Placera pinnarna så det finns flyg mån kvar åt dem, fast zebrafinkar är så små och smidiga att de också flyger lätt fram i snitslad bana, fast det är ändå bra med en extra yta som är fri för flygning.

Variation är perfekt för fåglar! De har så begränsad yta att leva på så variation är bästa stimulans. Vid storrengöring 1 gång i månaden kan man passa på att byta ut vissa ringar, gungor o d.

Badkar.

Naturligtvis ska de alltid ha tillgång till rent vatten, badvattnet är inte ok att ha som dricksvatten åt fåglar.

 

Från kull nr 1 år 2017. Från kull nr 2 år 2017.

Foto: AH

 

De vill gärna ha bon att ligga i.

De gillar gungor och ringar att gunga i. De är väldigt förtjust i smala, sviktande grenar, speciellt när de bor tillsammans med större fåglar, då de större inte kan sitta där blir det småfinkarnas egna sittplatser!

Pappret i botten bör bytas 1 gång i veckan åt ett par zebrafinkar. Åt flera fåglar 2 gånger i veckan.

Var aktsam med skurmedel, fåglar är väldigt känsliga mot kemikalier. Varmt vatten vid rengöring fungerar fint. Rengör noga och skura bort smuts noggrant en gång i månaden.

Ju större bur, ju bättre! Fåglarna är väldigt livliga och kreativa och vill ha mycket att göra och stora ytor att röra sig på. De älskar därför att leva i stora flockar på stora ytor då det alltid händer något då.

Placera gärna buren högt, i ett livligt rum, de gillar när det händer saker kring dem. De ska ha dragfritt, ljust, fast inte direkt solsken över hela buren.

Har ni andra husdjur som kan stressa fåglarna måste man skapa trygghet åt fåglarna så de inte stressas av t ex katter och hundar. Fasta väggar, plexiglas eller andra lösningar som fungerar för att fåglarna ska känna sig trygga.

Det är bra ifall ingen kan luta sig över buren eller sätta sig på buren. Fara för fåglar lurar ofta uppifrån.

Tillgång till att sitta lite ute eller i öppet fönster ibland och på det viset få lite ofiltrerad solljus på sig mår fåglar väldigt bra av. Se bara till att det finns skugga och lä i buren samtidigt.

 

Normalfärgad hane född 2017. Bilden är tagen 190304.

Foto: AH

 

 

SKÖTSEL

Inför hemkomst med ny fågel ska buren ställas i ordning med allt. Fågeln ska släppas in i den nya buren när allt är klart. Där ska den få lugn och ro och bekanta sig med bur och omgivning i ca en vecka utan nämnvärda störningar, endast ett minimum av plockande med buren.

Om fågeln ska släppas in i en bur där det går fågel eller fåglar redan kan man ha en bur stående intill nya buren första dagarna / veckan. Sedan kan man släppa in fågeln i nya flocken. Inför insläppet gäller samma som ovan, total rengöring och gärna ombyte av inredning i buren för att undvika att de fåglar som redan finns där hävdar revir för starkt mot nya fågeln.

Under första tiden är det särskilt viktigt med nattbelysning för att undvika panik på natten. nattbelysning över huvud taget är bra för fåglar för att undvika panik i mörker, även på fåglar som är vana vid miljön.

Vattnet ska inte stå i direkt solljus då det lätt bildas alger i vattnet av direkt solljus. Vattnet ska bytas minst en gång om dagen. Vattenautomaten ska rengöras vid varje vattenbyte.

Två zebrafinkar med rejält över minimimått på buren klarar sig med en rengöring i veckan, och en storrengöring per månad. Större flockar eller mindre burar minst två rengöringar i veckan och en storrengöring per 14 dar.

 

Normalfärgad svartkindad hona född 2017. Bilden är tagen 190304.

Foto: AH

 

 

SJUKDOMAR:

Städning är viktig. I naturen kommer sällan fåglarna i kontakt med sin avföring, sina döda fjädrar, sina tomma fröskal m m. Sådan "smuts" växer bakterier i och fåglarna kommer i kontakt med det i sin bur. Ju mindre bur, ju mer smuts kommer fågeln i kontakt med. Ju smutsigare bur, ju mer bakterier.

När avföringen torkar dammar den och sprids därmed i luften som fågeln andas in. Något som fåglar aldrig utsätts för i det vilda.

Merparten av alla infektioner som drabbar burfåglar kommer från sådan smuts.

Fåglar döljer sin sjukdom så länge det är möjligt. De kan plötsligt sitta uppburrad eller t o m endast sitta på botten utan att man sett några tecken tidigare. Då är redan slutet nära!

Det är viktigt att iaktta fåglarna och lära känna deras beteende, så man ser små tecken, som att de inte spelar lika mycket som de brukar, äter sämre eller slutar äta, kanske enbart sitter i skålen fast inte äter. De kan rota runt i matskålarna fast inte äta. Onormalt likgiltig. Minskar i vikt. Ovanligt lös spillning. Sitter uppburrade.

Det är bäst att kontakta veterinären så fort som möjligt för att ha en större chans att hjälpa fågeln.

 

220902
Våra finkar hösten -22.
Normalfärgad född 2017. Normalfärgad svartkindad vitvinge
född 2017.

Foto: AH

 

 

Ringmärkning hos oss

Här ringmärker vi enligt vårt egna system. En färg per år. På det viset har jag koll på ca hur gamla finkarna är.

När jag endast har två kullar på ett år märker jag de olika kullarna på vänster respektive höger ben.

Vill man vara extra noga så är även ringarna numrerade, men man får ta fram förstorningsglas och hålla fågeln helt stilla för att kunna läsa av det. Jag noterar i princip numret vid märkning, försäljning och död. I övrigt har jag inte fler än jag vet vilken som är vem genom att enbart ha hjälp av kön, ringfärg, färger och mönster.

Ringarna är i 7 olika färger. Vart 8:e år börjar jag om med färgen. Om en zebrafink blir 8 år så ser man lätt om fågeln är ur årskull eller väldigt ung eller 8 år och äldre, så systemet fungerar fint.

Nedan kan man se hur många ungar som kläckts här under senare år. 2003-14 fick vi inga ungar då zebrafinkarna höll på att dö ut i en generationsväxling här. Till sist hade jag endast en gammal fink (hane) kvar december 2013 som var ensam och sörjde. Då startade jag med att köpa in en normalfärgad vitvinge hane i en djuraffär söderut (Ljusdal) från där vi bodde efter helgen, då den gamla hanen inte mådde bra av att vara själv. Han piggade på sig omedelbart när han fick sällskap igen. Sedan bar det iväg norrut hösten 2014 där jag köpte två honor. Den ena isabell vitvinge. Den andra normalfärgad vitfläck.

Mars 2015 började det bli ungar här igen. Sedan några nya varje år. P g a flytt har det blivit få ungar under 2 år, men annars har det varit ett normalt med ungar här varje år. I och för sig när det normalt med få ungar under flytt, så det är inget konstigt alls.

Ringmärkningen sker med färger och nummer. T ex röd fotring för ungar födda 2015 och sedan 2022 igen då färgerna börjar om igen. Se tabellen nedan.

 

FÄRG ÅR
röd 2015
blå 2016
gul 2017
grön 2018
silver 2019
svart 2020
lila 2021
röd 2022

 

Jag fotograferar var och en av finkarna när jag köper in eller märker ungar födda här och skriver in alla avvikelser i färger i varje fågels egen fil, jämte bilderna.

Jag kan på detta vis tillsammans med de numrerade fotringarna spåra härstamningen på var och en av finkarna, vid behov.

 

Silver Röd Blå Grön Gul Svart Lila

Ringarna jag märker med.               Foto: AH

 

 

Det senaste hos oss

Här är det 6 finkar mars 2019. Den senaste är född i oktober 2018. Den äldsta är född mars 2015, från vår första kull här sedan vi började om. Det är 4 hanar och 2 honor. Det är normalfärgade, vitvingar, vitfläck, svartkindade, men där upphör färgvariationen hos oss för tillfället.

Då färgerna är mycket begränsade här för närvarande, funderar jag på att köpa in några olikfärgade zebrafinkar framöver. Så tänkte jag att jag kunde balansera upp könsbalansen i gänget också på en gång.

Jag vill ha tag i några isabellfärgade och helvita, då jag saknar de färgerna.

Efter att vi flyttade har de 6 fåglarna setat i våran stora fågelbur (se bild nedan), voljären har inte "flyttat hit" ännu. När voljären är här tänkte jag se mig om efter fler finkar, så kan de nya och gamla flytta in samtidigt i voljären.

 

Hela gänget. Bilden är tagen 190304.

Foto: AH

Foto: AH

 

Fler bilder på några av våra fåglar, nuvarande och tidigare.

 

Normalfärgad vitvinge kläckt 23 mars 2019.

Foto: AH

 

Fågelungar som är små är inte allt för fina att se på. Jag tycker de är rent fula.

 

Kläckt maj 2020.

Foto: AH

 

Ungar som börjat fått sina täckpennor börjar snabbt bli fina.

 

Vitfläck kläckt mars 2020.

Foto: AH

 

Uppdaterad 2022-09-02

 

© all rights on www.piaskennel.com belong to Annika Hagström