Zebrafinkar

 

Zebrafink eller sebrafink (Taeniopygia guttata eller Poephila guttata casanovis) är en astrild från Indonesien och Australien, förrutom Tasmanien och i områden med mycket nederbörd i de nordligaste, sydligaste och sydvästra områdena. Man har också iakttagit Zebrafink på Bali.

Den är en mycket vanlig burfågel.

Den lever i vilt i enormt stora flockar som nomadiska stannfåglar, den lever ofta tillsammans med ringastrild (Taeniopygia bichenovii).

Fågeln har flyttats av människor och förvildats i Portugal, Puerto Rico och USA där det finns förvildade populationer. Det har också förekommit observationer i Danmark.

Längd ca 10 cm eller ca 10 - 13 cm. Timorzebrafinken är något mindre än den australiska zebrafinken. Tama burfåglarna är ofta runt 10 cm. Levnadslängd tamfågel 5 -8 år. I vilt tillstånd blir den oftast äldre, 7 - 12 år. Detta är väldigt ovanligt, det är vanligare med motsatt balans d v s längre levnad i fångenskap.

Den naturliga färgen är väldigt exakt på zebrafinkar. Men i det tama är det olika färger, nyanser och blandningar av färger.

 

Zebrafinkar
Foto: AH

 

Den huvudsakliga skillnaden mellan hane och hona är på de färgade zebrafinkarna röda till röd-bruna kinder på hanen, men det finns undantag, t ex på svartkindad zebrafink kan båda hanar och honor ha svarta kindfläckar. Vattring i bröstet och ett bredd svart (eller mörkare) band finns huvudsakligen på hanen. Vita zebrafinkar är vita, både på hanen och honan. Färgen är mer intensivt röd på näbben på hanen och mer blekröd på honan.

Hanen spelar / tutar, honan piper. Hanan spelar när han blir vuxen / könsmogen (vid ca 6 månaders ålder). De kan låta som en leksakstrumpet. Hör den t ex en telefon med ett pipigt ljud kan den sätta fart och börja spela. När hanen lockar honan avger den ett vinande ljud och när den vaktar reviret avger den ett väsande ljud.

Naturligt lever de på grässlätter ofta nära till vatten och buskar, men även öppna, odlande områden. Huvudsaklig föda i det vilda är frön, men även frukt och larver av mjölbaggar.

De befinner sig ofta på marken i det vilda, de äter slarvigt, sprider runt och gynnar därmed fröspridningen i naturen.

Zebrafinkarna lever i par eller flock och blir 7 - 12 år gamla i det vilda. De tar nästan vilket bo som helst och har ungar i. I träd, buskar, termitstackar, klippskrev. I andra fåglars bon eller i utstickande delar i människors byggnader. Bona kan vara täckta eller öppna. Fåglarna sover gärna i bona mellan häckningarna också. I naturen är häckningstiden oftast mellan augusti till december. Under parningsleken putsar paret varandras fjädrar.

I fångenskap är den en bra nybörjar fågel, den är härdig och lätt att få i häck.

Man ska inte ha endast en fågel av denna sort, utan minst två. Helst flera.

 

 

UPPFÖDNING:

Man bör helst inte sätta dem i häck förrän de är 9 - 10 månader gamla.

De kräver extra kalcium för att bilda äggen under häckning, varför kalkstenen, snäckskalen och sepiaskalen är extra viktiga för häckande burfåglar. För att komma i häck kondition är det bra med ett extra tillskott av ägg och som vanligt, riklig tillgång till mat coh friskt vatten. De behöver ett bo. Det ska placeras högt upp i buren eller voljären.

Honan lägger 1 - 2 ägg om dagen, upp till 6 - 7 ägg. Båda föräldrarna ruvar vanligtvis i ca 12 dagar. Båda föräldrarna hjälper vanligen till med uppfödning av ungarna. har man en större flock som koloni häckar och ett överskott på honor kan en hane dela sig mellan flera honor. Då sköter honan själv huvuddelen av ruvningen och nästan all uppfödning av ungarna, då blir det sällan mer än 1 - 2 ungar som överlever per kull.

Badvatten är extra viktig i slutet av dräktigheten då föräldrarna badar och lägger sig på äggen och därmed ökar luftfuktigheten i biet och hos äggen, vilket underlättar för ungarna att få hål på skalet ta sig ut från ägget.

Ungarna föds nakna och med slutna ögon.

Efter ca 2 veckor är ungarna flygfärdiga. Då har de svart näbb, den blir senare röd som hos föräldrarna. Kindfläckarna på han ungar kommer också senare. Matningen bistår föräldrarna med till ungarna är ca 1 månad.

 

Zebrafink
Foto: AH

 

 

BUR:

Regler gällande 2011 och tills vidare.

Enskild zebrafink 0,31 m² (ca 75 * 70 cm + 60 cm hög).

Minsta mått på längsta sidan 0,7 m. Minsta höjd 0,6 m. Detta innebär att sista sidan ska vara ca 75 cm om man håller sig till minimimått.

Minsta yta per zebrafink vid grupphållning 0,03 m², fast fortfarande gäller samma minimimått som ovan.

Observera att zebrafinkar bör leva i grupp, de trivs inte ensam.

Kanariefågel hamnar på samma minimimått som zebrafinkar.

OBS! Kolla nuvarande bestämmelser på jordbruksverket. De ändrar ständigt idag på sina regler och bestämmelser, utan minsta förvarning.

 

Zebrafink & kanarie
Foto: AH

 

Mina fåglar lever idag (2011-17) på en yta av ca 2 ½ kvm.

Man bör ha lite koll på om fåglarna man har är främst klättrare eller flygare, beroende på vilket bör buren ligga rätt för längsta måttet. Zebrafinkar har den egenskapen att de flyger bra på begränsad yta, de flyger kring grenar och flyger också i upp och nergående riktning, de är riktigt skojiga att titta på.

 

MAT:

Maten till zebrafinkar är allt möjligt, som alltid. De är i huvudsak fröätare. De ska ha ett bra finkfrö.

Hirskolvar ger bra sysselsättning samtidigt som godis till fåglarna.

De behöver sand med snäckskal och kol, i vilket fall minst krossade snäckskal. De bör också ha kalksten + sepiaskal. De gillar också att picka på saltsten.

En del zebrafinkar tycker om talgbollar.

De tycker om uppmatningsfoder baserat på ägg, det är ett måste när de har ungar och ungar måste ha det för sin tillväxt. Vid sjukdom eller när fåglarna ruggar är det också bra att tillsätta uppmatningsfoder.

Hackade kokta ägg gillar de också.

Grönsaker, spenat, nate, äpple, maskrosblad, sallad, grodda fröer, gurka. Ge inte detta i enorma mängder, det kan ge lös avföring hos fåglarna.

Ge INTE avokado, rabarber eller rå potatis, de är farliga för fåglar.

Vattnet är oerhört viktigt, det måste vara friskt och rent. Det bör ges i vattenautomater om det inte ska bytas varje timme! Vattenautomaten ska rengöras noggrant dagligen vid byte av vattnet.

 

 

UTRUSTNING:

De ska ha naturpinnar att sitta på i olika storlekar och gärna av olika material. Rep, plast, trä, natur och även en och annan svarvad pinne. Tjockare och tunnare.

Anledningen till variationen av pinnarna är för att fåglarnas klor och trampdynor får det bättre då, men det ger också mental stimulans, klorna hålls kortare, slipas, trampdynorna får jämnare tryck, tårna får greppa mer och använda alla muskler. Fåglar kan lida av trycksår på undersidan av fötterna vid smutsiga och för släta och jämna pinnar. Klorna kan växa sig så långa så de inte kan greppa om en pinne! Gamla (eller sjuka) fåglar kan få kraftig kloväxt och kan behöva hjälp med kloklippning. Det finns också slip papper som man kan ha i botten eller trä över svarvade pinnar som är bra att ha till hjälp. Likaså finns det vissa speciella sittpinnar att köpa till burar som har extra slipande yta.

Placeringen av sittpinnarna är heller inte helt oviktig. Placera inte pinnarna så de bajsar i mat och vatten. Placera pinnarna så det finns flyg mån kvar åt dem, fast zebrafinkar är så små och smidiga att de också flyger lätt fram i snitslad bana, fast det är ändå bra med en extra yta som är fri för flygning.

Variation är perfekt för fåglar! De har så begränsad yta att leva på så variation är bästa stimulans. Vid storrengöring 1 gång i månaden kan man passa på att byta ut vissa ringar, gungor o d.

Badkar.

Naturligtvis ska de alltid ha tillgång till rent vatten, badvattnet är inte ok att ha som dricksvatten åt fåglar.

De vill gärna ha bon att ligga i.

De gillar gungor och ringar att gunga i. De är väldigt förtjust i smala, sviktande grenar, speciellt när de bor tillsammans med större fåglar, då de större inte kan sitta där blir det småfinkarnas egna sittplatser!

Pappret i botten bör bytas 1 gång i veckan åt ett par zebrafinkar. Åt flera fåglar 2 gånger i veckan.

Var aktsam med skurmedel, fåglar är väldigt känsliga mot kemikalier. Varmt vatten vid rengöring fungerar fint. Rengör noga och skura bort smuts noggrant en gång i månaden.

Ju större bur, ju bättre! Fåglarna är väldigt livliga och kreativa och vill ha mycket att göra och stora ytor att röra sig på. De älskar därför att leva i stora flockar på stora ytor då det alltid händer något då.

Placera gärna buren högt, i ett livligt rum, de gillar när det händer saker kring dem. De ska ha dragfritt, ljust, fast inte direkt solsken över hela buren.

Har ni andra husdjur som kan stressa fåglarna måste man skapa trygghet åt fåglarna så de inte stressas av t ex katter och hundar. Fasta väggar, plexiglas eller andra lösningar som fungerar för att fåglarna ska känna sig trygga.

Det är bra ifall ingen kan luta sig över buren eller sätta sig på buren. Fara för fåglar lurar ofta uppifrån.

Tillgång till att sitta lite ute eller i öppet fönster ibland och på det viset få lite ofiltrerad solljus på sig mår fåglar väldigt bra av. Se bara till att det finns skugga och lä i buren samtidigt.

 

 

SKÖTSEL

Inför hemkomst med ny fågel ska buren ställas i ordning med allt. Fågeln ska släppas in i den nya buren när allt är klart. Där ska den få lugn och ro och bekanta sig med bur och omgivning i ca en vecka utan nämnvärda störningar, endast ett minimum av plockande med buren.

Om fågeln ska släppas in i en bur där det går fågel eller fåglar redan kan man ha en bur stående intill nya buren första dagarna / veckan. Sedan kan man släppa in fågeln i nya flocken. Inför insläppet gäller samma som ovan, total rengöring och gärna ombyte av inredning i buren för att undvika att de fåglar som redan finns där hävdar revir för starkt mot nya fågeln.

Under första tiden är det särskilt viktigt med nattbelysning för att undvika panik på natten. nattbelysning över huvud taget är bra för fåglar för att undvika panik i mörker, även på fåglar som är vana vid miljön.

Vattnet ska inte stå i direkt solljus då det lätt bildas alger i vattnet av direkt solljus. Vattnet ska bytas minst en gång om dagen. Vattenautomaten ska rengöras vid varje vattenbyte.

Två zebrafinkar med rejält över minimimått på buren klarar sig med en rengöring i veckan, och en storrengöring per månad. Större flockar eller mindre burar minst två rengöringar i veckan och en storrengöring per 14 dar.

 

 

SJUKDOMAR:

Städning är viktig. I naturen kommer sällan fåglarna i kontakt med sin avföring, sina döda fjädrar, sina tomma fröskal m m. Sådan "smuts" växer bakterier i och fåglarna kommer i kontakt med det i sin bur. Ju mindre bur, ju mer smuts kommer fågeln i kontakt med. Ju smutsigare bur, ju mer bakterier.

När avföringen torkar dammar den och sprids därmed i luften som fågeln andas in. Något som fåglar aldrig utsätts för i det vilda.

Merparten av alla infektioner som drabbar burfåglar kommer från sådan smuts.

Fåglar döljer sin sjukdom så länge det är möjligt. De kan plötsligt sitta uppburrad eller t o m endast sitta på botten utan att man sett några tecken tidigare. Då är redan slutet nära!

Det är viktigt att iaktta fåglarna och lära känna deras beteende, så man ser små tecken, som att de inte spelar lika mycket som de brukar, äter sämre eller slutar äta, kanske enbart sitter i skålen fast inte äter. De kan rota runt i matskålarna fast inte äta. Onormalt likgiltig. Minskar i vikt. Ovanligt lös spillning. Sitter uppburrade.

Det är bäst att kontakta veterinären så fort som möjligt för att ha en större chans att hjälpa fågeln.

 

 

170916 Ringmärkning hos oss

Här ringmärker vi enligt vårt egna system. En färg per år. På det viset har jag koll på ca hur gamla finkarna är.

När jag endast har två kullar på ett år märker jag de olika kullarna på vänster respektive höger ben.

Ringarna är i 7 olika färger. Vart 8:e år börjar jag om med färgen. 8 år blir i regel ingen zebrafink så systemet fungerar fint. Nedan kan man se hur många yngar som kläckts här under senare år. 2003-14 fick vi inga ungar då zebrafinkarna höll på att dö ut i en generationsväxling här.

 

Färg År Antal
röd 2015 4 ungar
blå 2016 7 ungar
gul 2017 7 ungar
grön 2018  
silver 2019  
svart 2020  
lila 2021  

 

Jag fotograferar var och en av finkarna när jag köper in eller märker ungar födda här och skriver in alla avvikelser i färger i varje fågels egen fil, jämte bilderna.

Jag kan på detta vis spåra var och en av finkarna, vid behov.

 

Silver Röd Blå Grön Gul Svart Lila

Zebrafinkar som ska stanna kvar hos oss. Till vänster är från kull nr 1.
Fågeln till höger är från kull nr 2.              
Foto: AH

 

 

Det senaste hos oss

Här är det senaste som hänt på fågelfronten hos oss.

Under 2017 har det blivit 5 barn.

Så presenterar vi här de senaste 5 zebrafinkarna födda detta år hos oss.

Två ska stanna kvar.

Tre är redan beställda, så det finns ingen kvar till salu.

Trots det är vi stolta och glada i våra små vänner.

Ett stycke natur och underbart mild fågelsång inomhus hela vintern är en gudagåva.

 

Zebrafinkar som ska stanna kvar hos oss. Till vänster är från kull nr 1. Fågeln till höger är från kull nr 2.
Foto: AH

 

Zebrafinkar som ska flytta. Samtliga är från kull nr 1.
Foto: AH

 

171023 I oktober 2017 kom det en kull till (kull tre i år). Det är två ungar i den kullen.

 

Fågeln till vänster är isabellfärgad och kommer att stanna. Den till höger får vi se hur jag gör med... Är den till höger
en hona så är den redan beställd.
Foto: AH

 

171204 Vi har fått ytterligare ett par zebrafinksungar. Fast jag tagit ut alla korgar och trots den sena tiden på året. Bäst att inte säga att detta är årets sista kull...

 

Fågeln till vänster får vi se om den ska flytta eller inte. Är det en hona så är den
redan beställd. Den till höger ska stanna. Den är normalfärgad svartkindad vitvinge.
Foto: AH

 

Uppdaterad 2018-04-17