Valpköpare

 

Jag lägger ner min själ i mina hundar. Jag lägger sedan ner min själ i att ge varje hund ett bra hem, och rätt hund till rätt ägare. När det uppmärksammas och uppskattas så värmer det mitt hjärta.

 

X

 

En uppfödare som köpte en 3-årig chi tik av mig: -"Lättaste hunden i mitt gäng". Denna kommentar (och flera possetiva utlåtanden) efter att ha ägt hunden i 9 dagar.

 

X

 

Det är det bästa vi gjort när vi köpte vår hund hos dig! Fille är bästa hunden i världen! Han är en helt otrolig hund. Alla tycker om Fille. Du är jätteduktig med hundar. Vi kommer aldrig mer köpa hund av någon annan än dig! Hundvalpen vi köpte är så intelligent så han borde bli Sveriges nästa stadsminister!

 

X

 

Valpen kan gå i koppel som en proffs! Han äter som en häst. Han är inte rädd för Fan själv. Tuff liten valp. Han leker med leksaker som är dubbelt så stora som han själv och drar runt på dem. Han är världens sötaste och duktigaste valp, så gott som rumsren redan! Väcker oss kl. 5 och ska ut! Han är så lydig och duktig när han är lös. Kommer omedelbart när man ropar, fast han leker. Vi är så glada att vi köpte han av en så duktig och kunnit hunduppfödare. Vi berättar för alla att han kommer från dig. Att han är så bra beror på att han kommer från dig, världens duktigaste hunduppfödare!

 

X

 

Allt är perfekt med valpen. Han är så lekfull och snabb som blixten. Han kan ju redan gå i band! Han äter bra från första gången. Han är det bästa som hänt oss! Tack för alla goda råd! Det är så tryggt att veta att du finns och är så mån om oss och valpen!

 

X

 

Jag har fött upp hundar i 20 år men Caramba är den bästa valp jag köpt i hela mitt liv! Vad gör du för att få valparna så helt underbart trevliga?

 

X

 

Går alldeles utmärkt med Sigge. Han äter bra. Vår andra hund har börjat leka med honom.

 

X

 

Allt har gått bra, bättre än förväntat. Jag trodde att min Bafi skulle vara sur länge men det var ingen fara. Biffen sover hela nätterna och har endast gjort en olycka på golvet sen i fredag vilket är kanon. Han springer omkring och leker och lever livet samt äter bra.

Uppföljning ca 1 månad senare: Allt går fortfarande bra, han växer så det knakar. Han är så gott som rumsren och fortfarande lika lekfull och full av liv.

 

X

 

Valpar från mig är vana att umgås dagligen med andra hundar än mamman och eventuella syskon när de är gamla nog för det, detta gör att de blir experter redan i tidig ålder att läsa andra hundar och bete sig rätt mot andra hundar. Därmed förargar de inte hundar som vill ha det lite lugnare i onödan vid första mötet. Därför fungerar de med andra normala hundar direkt. De valpar som enbart umgåtts med mamma och syskon har inte samma erfarenhet utan måste bli lärda det sociala beteendet mot andra hundar under trygga former hos sina nya ägare. Lättare sagt än gjort då valpen till att börja med inte bör träffa andra hundar förrän vaccinet har börjat verka och valpköpare oftast inte har en hel patrull med sociala och välfostrade hundar att tillgå. När man då ska lära detta hos sin köpta valp är redan det fönster som detta naturligt bör ske över.

Då valparna härifrån tidigt får lära sig att gå längre och längre från "boet" och göra sina behov för att slutligen, när de är nog gamla, göra ute, så är redan grunden i renlighet lagt, följer man upp det bara så har man snabbt valpen rumsren. De valpar som växt upp i en begränsad hage så är den ålder när hundens egna rumsrenhet signaler passerade och valpen har då varit hänvisad till denna begränsade yta och därmed är redan första naturliga rumsrenhet perioden över. Att överbygga detta ger mycket extra arbete för valpköpare.

Har man inte lärt valpar äta duktigt så är det ett enormt handikapp för hunden och valpköpare för deras framtid. Jag lägger stort arbete på att få hundar duktiga att äta, då det inte är sunt med hundar som "petar i maten".

Hundar som aldrig får leka måste man lära att leka. Har hundens naturliga period för att börja upptäcka världen via lek passerat utan att valpen fått möjlighet till kreativ oh aktiv lek så får hunden redan där första spiken i kistan för att få mentala störningar för framtiden. Hundar som inte fått leka är inte lika kreativa. De blir fördummade. Deras intelligens blir eftersatt. Synapserna i hjärnan kopplar helt enkelt inte som de ska. Man får en "tråkig" valp. Här har vi massor av leksaker. Massor av hundar att leka med. Jag själv lägger in vissa aktiviteter till alla valpkullar. T ex presenterar jag valpar för speglar. Anledningen är att de ska få testa så mycket som möjligt OCH att de ska få ett aktivt liv OCH att jag vill utvärdera reaktioner, som hjälper mig att se vad varje hund går för. Var hunden har sina mentala styrkor. Jag lärt helt enkelt känna valparna. En aktivering som sker många gånger om dagen är att varje gång jag passerar och valparna är vakna så kickar jag till olika leksaker varje gång. Där tar de själva vid och aktiverar sig med ett minimum av arbete för mig. På så vis kan mina hundvalpar få ett aktivare liv än jag annars skulle kunna erbjuda dem. Valpar härifrån är alltså kreativa.

Att hundar leker med det samma i en ny miljö visar också att hunden är trygg. En trygg hund leker och lever livet, en otrygg hund får man jobba för att få dem som en normal valp som ingen varit elak med.

 

X

 

Uppdaterad 2020-01-22

 

© all rights on www.piaskennel.com belong to Annika Hagström