Valpfabriker - hundhandlare

 

Valpfabrik är namnet på en industrialiserad uppfödning. På engelska hör man namnet puppy mills. I Sverige kallar vi det oftast hundhandlare, alltså en som handlar med hundar.

Den uppfödningen finns för att tjäna pengar.

Det finns kennlar i Sverige som tjänar pengar på sin uppfödning, fast jag inte begriper hur de gör, de kanske skulle kunna lära mig ett och annat. De ska då deklarera kenneln som ett företag. Många sådana "hundhandlare" har hur fina hundar som helst, välskötta, glada och allmänt sociala och friska hundar.

Sedan finns det alltid några få undantag, folk som utmärker sig som en fyr i mörkret, de sköter inte hundarna bättre än de är tvugna för att få valpar på dem. Många gånger mördas hundarna när de inte kan användas i avel mera, om de är "för slut" för att gå att sälja. Hundar som inte är brukbara för avel säljs ofta till fullt valppris, eller mera. Det är pengar som räknas framför allt, inklusive hundarna.

Det finns alltså hundhandlare och hundhandlare, som alltid finns det alla sorters människor i vår herres hage, det gäller också hundhandlare.

Vissa människor, då speciellt de som lever på att sälja valpar, är otroligt duktiga på att prata för varan, att få folk att boka upp valpar till varje pris. De drar sig oftast inte för att ljuga eventuella valpköpare fulla med allehanda lögner. Efter ett tag inom hunderiet blir man luttrad och tror inte på något som man inte ser bevis på.

Många av dessa uppfödare är medveten om ryktet om dålig hundhantering i valpfabriker, varför de är noga att framhäva sig som en som inte är det.

 

Min slutsats är att om en uppfödare tjänar pengar på sin verksamhet eller inte är ointressant. Om däremot en hunduppfödare är seriös och ärlig och kunnig och har bra och välskötta hundar som de gör bra kombinationer med är däremot viktigt.

 

Man stödjer en handelsverksamhet när man köper valp hos en hundhandlare. Utan köpare, ingen verksamhet, ingen inkomst, ingen omsättning. Utan köpare stryps verksamheten. Det gäller alla oseriösa uppfödare, men även seriösa. Man kan alltså få en seriös kennel på fall genom att se till att inga valpar köps i den kenneln. Då får man fråga som om vi inte vill ha bra uppfödare...

 

 

Det är märkligt att vissa tror att hur fort valpar blir tingade eller sålda är ett bevis för bra hundar.

I mitt tycke är det nog mera en fråga om "god" marknadsföring, gärna i kombination med att säljaren ger köparen den information som köparen vill ha och att säljaren skiter fyllständigt i var hundarna hamnar och hur de får det, bara de får betalt. Alltså många gånger rena lögner.

Själv har jag nekat åtskilliga spekulanter som är uppenbart olämpliga att ha hund, som sedan veckan efter köpt hund av andra uppfödare. Är det ett "bevis" på att mina hundar är sämre?

Personligen har jag heller inga som helst problem med att ha valpar kvar lite längre, då jag tycker hundar är skojiga, speciellt de jag fött upp!

För mig är det som att skära ut en del av mitt hjärta när jag får höra om att "mina" hundar far illa, t ex genom att bli vandringspokaler. Mina valpar är värd ett bättre liv.

 

Vi hunduppfödare har ju av någon anledning rykte om oss att tjäna så mycket pengar på hundar, även när man inte gör det. I augusti 2012 fick jag hjälp att kolla över min kennels ekonomi.

Slår man ut ett snitt på alla mina år som hunduppfödare så skulle varje valp säljas för MINST 15,000 för att jag skulle ha gått jämt upp historiskt sett. Idag skulle jag behöva ta ut MINST  20,000 per valp (var enda en som jag säljer) för att gå jämt upp. Detta räknar med dagens priser.

Då är inte kringavgifter medräknade, utan enbart t ex veterinärvård och hundmat som köps på djuraffärer o d.

Tänk på det alla ni som tror ni är "snälla" när ni betalar "dyrt" för en valp, det är snarare hunduppfödaren som betalar dyrt för att vara hunduppfödare.

Å andra sidan, om ingen köper ens valpar så går man till sist i ekonomisk konkurs.

 

Läs mer om utländska puppymills.

 

Uppdaterad 2018-07-12