UPPFOSTRAN

Till vardags

 

Om man älskar sitt djur ser man till att den är tam. Tamdjur, till skillnad mot de flesta vilda djur, ska man kunna ta i överallt, undersöka och sköta. Kan man inte det, är djuret inte tam.

 

Alla hundar, från den mista till den största, ska fostras.

 

 

 

STÄLL UPP BRA RIKTLINJER

Det är bäst om man bestämmer sig redan innan man får hem en ny valp om vilka regler man ska ha i familjen. Ifall hunden ska få ligga i soffan, ifall den ska få ligga i sängen, om den ska få hoppa på folk o s v, man måste vara överens i familjen och ha samma regler.

Skämmer man bort hunden genom att låta dem vara hund blir det lyckliga hundar, skämmer man bort dem genom att tro att hundar är människor, då får man en förstörd hund.

Rätt sätt att t ex ha hunden nära, låta den vara med överallt alltid. Låt den träffa andra, snälla hundar och leka med. Låt den få alla sina vacciner, avmaskningar och god omvårdnad på alla sätt och vis. Låt den få fina, lyxiga koppel och halsband, alltså fina i förhållande till att de är mjuka och fina kring halsen, fyller sig funktion, inte skadar hunden, ge hunden mat av högsta kvalitet, mat för hundar, fina matskålar av bästa kvalitet för hundar o s v.

Fel är t ex att låta hunden diktera villkoren i familjen. Att låta hunden ligga ensam och inte få vara med sin familj. Att slå hundar. Att överösa den med parfym och kläder. Massor av strass som kanske skaver eller skadar hunden. Ge den människors mat som hundar faktiskt många gånger mår riktigt dåligt av och kan bli sjuk av. Bära hunden så den inte får utveckla sina muskler och får en sund kropp.

Visst kan man ha diverse bjäfs som inte kommer hunden tillgodo, om man gillar det, t ex strasshalsband, spetsar, snirklade hundsängar, nitar etc, men det är endast under förutsättning att det fortfarande fyller sin funktion och inte skadar hunden.

Varför är det då fel med vissa saker? Jo, för att de skadar hunden. T ex parfym, dessa framkallar ibland allergi på en annars helt frisk hund! Kläder skadar pälsen och ibland huden, ibland även rörelserna. Det gör också selar, selar ska användas i begränsade syften, drag (t ex när hunden drar under sök), vissa hjärtsjuka hundar som man inte fostrat till att inte dra etc.

 

 

Hoppa eller inte hoppa

Först ska man fundera på om hunden ska få hoppa på människor eller inte. Kom då ihåg att en hund på några kg i 8-veckors åldern, kan bli mycket stor till sist. Var noga att bestämma regler tidigt och håll er till dem från början.

Om man vill att hunden ska sluta att hoppa på människor så går man emot hunden när den närmar sig, alltså när man ser att hunden förbereder sig på att hoppa.

Detta gör att hunden dimper ner i backen fort.

När hunden står med alla benen i marken så går man ner på hundens nivå och berömmer den.

 

 

Att gå lös

Det enklaste är att redan från hunden är valp gå med den lös mer än med koppel. Då får man med automatik inte ett förhållande som bygger på att "rycka i band", utan ett mentalt samband som bider oss samman. När hunden kommer in i ålder då den eventuellt testar gränser, då gäller det att ha satt all tillvaro, speciellt kommandet när hunden är lös ute som något väldigt possitivt, då han kan oftast snabbaste vägen ut en sådan period.

När det gäller vuxna hundar så gäller det att få dettta mentala samband först, så sambandet hund - ägare / förare är starkt, innan man börjar träna hunden att gå lös. Att då ta hjälp av inhägnader i starten och att ta hjälp av koppel som släpar eller fiskelina som släpar är bara bra, får det ägaren / föraren att känna sig trygg så är hen lugn och ger därmed rätt signaler till hunden, att komma ska inte vara något nervöst, tvärs om. Att kalla hunden om och om igen, med jämna mellanrum och ge den beröm, kel, godis, favoritleksak eller annat beröm och uppmuntran och sedan låta hunden gå igen, är något som är väldigt bra, då hunden inte förknippar att komma med att bli fasttagen. En hund som är vuxen och inte haft kulturen att få gå lös kan finna extra stark ovilja mot att bli fråntagen härligheten. Däremot måste man ge hunden en chans att få känna sig fri emellan och inte bara ropa efter 1 minut hela tiden. Man måste alltså ha tid när man startar träningen att gå lös, inte jäkta. Då får man en fin start att luta sig mot för framtiden och förhoppningsvis resten av hundens liv.

Är man osäker på om man får fast i hunden men ivrig att få börja ha hunden lös, kan man använda fiskelina som får släpa efter hunden. Man behöver bara stampa till på kopplet så är det stopp.

Rastar man hunden nära faror, som t ex nära en väg, så är det toppen att använda fiskelina.

Se bara till att hunden är under uppsikt och inte fastnar med fiskelinan någonstans.

 

 

Smitande och lämnande

En del hundar tar sig ovanan att sticka så fort dörren öppnas, somliga hundar blir förtvivlade när de lämnas hemma. Inte ovanligt uppträder båda ovanorna hos en och samma hund.

Båda varianterna kan tränas bort på samma vis.

Ställ dig i dörren, med dörren öppen. Stå där och blockera så hunden inte kan gå ut. Vänta bara, säg inget, bry dig igentligen inte om vad hunden gör, utan stå bara där, tänk på något helt annat. Se bara till att inte hunden kan smita ut.

Det är avgörande att du inte är arg, fodrande eller på annat vis utövar känslomässig utpressning mot din hund. Det är av yttersta vikt att inte sända fel signaler, utan enbart vänta ut hunden.

Oavsett vad hunden gör så till sist så går den och lägger sig, då den märker att inget mer händer. Då kan du lämna den.

Ibland går det snabbare, ibland tar det längre tid, men ha tålamod, det lönar sig.

 

Varför fungerar tekniken? Då måste man först förstå hundens begränsningar och tänkande. Vi människor måste också förstå att hundar inte kan förstå de talade meningarnas sammanhang, trots att de är suveräna att lära sig ord.

Vi kan alltså inte säga till en hund att den inte får smita, det betyder inget för hunden. Men använder man denna metod så förstår hunden i handling, vi har "berättat" för hunden att en öppen dörr inte är en signal till hunden, utan det är VI människor som äger dörren och dess handlingar. När "poletten" ramlar ner för hunden, går den därifrån.

När hunden försöker ropa oss tillbaka när vi lämnar den, de vill påminna oss om att vi glömt dem!

Om vi då går tillbaka och tröstar den, så hade den rätt! Då har du gett den vatten på sin kvarn. Om vi då glömmer den igen tar de i mera nästa gång för att bli hämtade. De fattar inte att vi inte fattar vad de säger!

Om du går in och skäller ut den så måste den göra sig hörd ännu mer eftersom du inte förstår vad hunden menar!

Använder man denna metod, så lär sig hundarna också med denna handling att vi människor går genom en öppen dörr inte betyder att hunden ska följa med varje gång.

Vi har lungt och stilla, utan ett ord, förklarat för hunden vad vi vill ha sagt med denna metod.

 

 

Släppande, smitande

Även om man inte ska bära hundar så kan man ibland behöva sätta ner dem. T ex när man haft den i ett badkar. På ett trimbord. Tar ner dem från behandlingsbord hos veterinären. Hos hundtrimmaren. Etc.

Enkla små saker kan leda till att hunden lär sig smitandets kost. En vanlig variant för att lägga grunden till detta är ibland:

När man ställer ner en hund så ska man inte släppa hunden förrän den har en stadig kontakt med underlaget med alla 4 fötterna. Detta av flera orsaker.

Man riskerar då inte att hunden vrickar till sig och kanske t o m gör sig ännu mer illa, kanske t o m bryter tassen, tår eller ben. Det kan dessutom skrämma hunden, göra att hunden blir rädd.

Har man att göra med en rädd hund är det alltid extra viktigt i varje steg att inte riskera att hunden känner sig vårdslöst behandlad och kanske t o m blir illa gjord.

Man ger heller inte hunden tillfälle att känna att den smiter ifrån sin människa och därför "vann", vilket ger hunden ett helt onödigt övertag när det kommer till att ev. manipulera människan, då eller senare.

Har hunden redan "rymningstendenser" så ska man se till att ha hundens fulla uppmärksamhet innan man släpper hunden, så hunden inte går/sticker direkt när man släpper den.

Man ska då se till att människan är den som först avlägsnar sig från platsen lugnt och stilla, i fullt självförtroende.

På hundspråket betyder det att du är ledaren och har kontroll, och hunden kan lita på dig och känna sig trygg med dig.

Katter är det helt annorlunda med, och oftast är det människor med kattvana som har en förmåga att släppa hundarna på ett sätt som inte alltid är så lyckat för hundar.

 

 

Träna att hälsa på främmande

Man låter hunden endast träffa snälla människor. Det är liksom grundplåten.

Man pratar med främmande vänligt, så hunden ser att dessa främmande är vänner.

Om hunden vill gå fram och hälsa, låt den!

Om man drar tillbaka en hund varje gång den ska hälsa på någon så får man en hund som blir osäker på att hälsa på människor. Med tiden kan osäkerhet växa och bli aggressivitet.

 

 

NEJ- FY- träning

Det är viktigt att från början lära hundar nej eller fy eller liknande ord, så de får en grund till tränandet av vad som är rätt och fel.

Detta gör man inte genom att vara arg eller elak på hunden, utan man markerar lämpligast genom att visa intresse (bra uppförande), ointresse (dåligt uppförande).

Mellan varje nej som sägs, ska det sägas / göras minst 10 positiva grejer. Detta är för att väga upp och därmed få ett harmoniskt förhållande. Det finns undantag från denna regel, men det gäller vuxna, missanpassade hundar, inte normala hundar med normal uppfostran och därmed normalt psyke.

 

 

SKÄLLANDE HUNDAR

Först och främst ska man alltid kolla ifall hunden skäller för att den får för lite vettig sysselsättning, då måste man i första hand sätta in positiv träning, aktivering. Det bör räcka för att dämpa eller rent ta bort skällandet.

Skällande hundar är väl inte alltid det roligaste. Kom ihåg, hundar har ej rätt att skälla så grannar kan höra dem efter klockan 22 eller före klockan 6. Under dagtid har hundar inte rätt att skälla 15 minuter i sträck eller mer.

Ibland kan det vara problem att få tyst på hundar, speciellt om de befinner sig i andra änden av tomten. Det finns ju antiskäll halsband och andra finurliga anordningar. Ett tips är också vattenpistol, alltså en barnleksak. Vattenpistol med pump är en fördel då vattenstrålen når längst med dem.

Ibland kan det vara positivt att använda vattenpistol till annan hundträning också, t ex om en hund ska tugga på något olämpligt och man inte hinner fram fort nog så kan man för att få omedelbar verkan använda vattenpistol, och sedan ta sig fram till hunden och visa den något annat som är hundens att tugga på och leka med istället.

Här är bild på två olika sorters vattenpistol som fungerar bra.

 

 

Pumpvarianten av vattenpistol "varnar" hunden om vad som ska komma, den andra gör inte det. Använder man dem i träningssyfte är det kanske smart om man har en som inte förvarnar. Den når dock inte lika långt men å andra sidan är vattenstrålen också tunnare från denna.

Kom ihåg att alltid berömma när hunden gör rätt.

Kom också ihåg att mellan varje negativ tillsägelse ha minst 10 positiva möten med hunden.

 

 

ATT VARA FLERA OM ATT TRÄNA EN HUND

En hund har medfött att kunna lyssna på flera olika flockledare. En hund föds i flocken till en av de lägsta i rang, tillsammans med sina syskon, den ska lyssna och lära av alla som står över den i rang, det är helt naturligt för en hund att lyssna till flera, alla individer är unika, har sitt eget sätt, det lär sig en valp mycket fort att förstå.

Det är ganska lika att vara flera att fostra ett barn eller kanske köra bil. Det kan vara frestande när man åker med någon att tala om hur den som kör ska köra hela tiden, men istället kanske man ska lita på den som kör eller inte åka alls med personer man inte litar på. Väljer man att lita på någon ska man kanske låta dem köra bil som det passar dem bäst. Eller för att tala om barnuppfostran, man måste lita på varandra, bara man har samma grundregler, men vi är alla individer och har olika relationer med var och en omkring oss i grupp eller mellan två och två. Alla har vi olika personligheter, men så länge vi gör ett bra jobb med rätt resultat, så måste man kunna lita på varandra, släppa taget och inte endast tro man själv kan allt bäst.

Det är dock alltid viktigt att ha gemensamma regler i ett hushåll, för att inte hunden ska börja spela ut reglerna och personerna mot varandra, vilket de annars lätt gör. T ex om man bestämmer att man inte vill ha hunden i möblerna är det det som gäller för alla i hushållet. Hur man uppnår det resultatet är egentligen ganska oväsentligt, så länge alla visar hunden vad som gäller på ett snällt men konsekvent sätt. Man ska inte vara elak med hundar.

Det är elakare mot hundar att ge dem veliga regler än att sätta bestämda mål (på ett vänligt sätt) och hålla sig till dem.

 

 

HUNDAR GÖR BUS BAKOM RYGGEN PÅ DIG

Försök alltid smygkika på hunden. Var väldigt uppfinnigsrik. När man vet hur hunden gör så blir det lättare att överlista den så den inte kan göra om det.

Speglar som man riggar upp runt hörn, ju intelligentare eller mer tränad hund, ju fler speglar.

Tjuvkika bakom gardiner eller liknande.

Be andra, personer hunden inte har respekt för, titta åt dig.

Filma.

Idag finns det något helt underbart, WEB KAMERA! Du kan titta vad hunden gör i realtid.

När du väl vet hur hunden går tillväga så är det lätt att göra någon åt situationen så man stoppar oönskade beteenden, om det nu är ett beteende som man vill stoppa.

Ett exempel är när hunden vill ha något som är på bord eller bänkar, så kan man rigga upp något som låter, kanske skramlar, så när hunden försöker så hör du det direkt även när du är i ett annat rum och kan lära hunden att låta dina grejer vara ifred.

 

 

Inlärning och våldsmetoder

När jag gick på brukshundsklubben i slutet av 1970-talet fick jag höra gång på gång, från många olika instruktörer och andra hundägare, att man var tvungen att slå hundar ibland för att kunna göra ett gott jobb med dem och få dem bra dresserade. Jag vägrade. De talade om för mig att jag aldrig skulle lyckas. Till deras stora förtret så var det ett slutprov av 3 olika dressyrkurser där min tik (som höglöpte för tillfället) gick upp och vann av de 48 ekipage som deltog i slutprovet.

Idag borde vi alla vara överrens om att våld och hundar hör inte ihop, och att våld och dressyr motverkar varandra. Tar man till våld har man misslyckats å det grövsta. Min uppmaning, lär känna vad en hund är och hur den fungerar, använd sedan psykologi utifrån hundens förmåga. Använd inte psykologi för människor. Ibland kan man göra jämförelse mellan hundar och människor, men det är inte samma sak med human psykologi och hund psykologi. Även om man jämför hundens nivåer med vissa åldrar på människa är det inte en helt och hållet korrekt jämförelse och kan aldrig bli det. Det beror på att en hund inte är en människa.

T ex säger man att en hunds intelligens motsvarar ett 3-årigt barns. Det kan vi snabbt så ihjäl. En treåring har t ex inte alls i närheten av hundens snabba uppfattningsförmåga. En treåring har redan börjat lära sig att lyssna på ord istället för stämningar, kroppsspråk, tonlägen o s v. En hund har kroppens utstrålning som huvudsakliga informationskälla livet ut. Detta är bara ett par av de saker som alltid kommer skilja den normala hunden från ett normalt barn.

Jag vill ogärna gå in på människans psykologi av den enkla orsaken att det inte är min gebit, men jag kan tillägga att jag haft förmånen att ha kontakt med ett mycket duktigt föräldrapar och tillika duktiga hundägare av en Pia´s hund. Dessa har ett mentalt handikappat barn som de lärt sig hantera extremt mycket bättre efter de lärt sig tillämpa hundpsykologi på sin hund av mig och använda flera av dessa metoder på deras barn. Deras barn är tillsynes lite mindre handikappad idag genom att föräldrarna använder metoder med kroppsspråk och mindre ord med sitt handikappade barn dagligen numera.

När man slår en hund stänger hunden mottagningen.

Hunden vill vara till lags, många gånger är "strul" i inlärandet att ägaren/föraren inte är tydlig nog mot sin hund, så hunden inte förstår vad den ska göra. Lyckas inte era inlärningsförsök så kanske ni ska prova ett annat sätt att kominusera med er hund, så den förstår tydligt och klart vad det är frågan om. Man ser klart lyckan hos en hund som lyckas. Lyckan som är en spegel av vad man själv känner, som ägare/förare.

Ingen hund lär sig av våld. Våld leder endast till att föraren blir av med en del frustration på kort sikt, på bekostnad av dåligt samvete, eller långa tirader av att skylla ifrån sig, efteråt.

Har ägaren behov av att bli av med frustration ska man genast sluta att ha med hundar att göra. Inget gott kommer ut av det. Ta istället och gå till en boxningsklubb eller liknande.

Har man behov av att bli av med frustration så kan man göra något som kräver stor muskelstyrka. Kanske en syssla man skjutit på men behöver få gjort. Hugga ved är en typisk syssla jag har sänt ut en och annan medmänniska på när de fått ilska i sig. Eller lyfta tyngder, t ex. Sådana saker gör att man känner sig bättre efteråt istället. Man har byggt friska muskler och kanske fått något nyttigt gjort, istället för att göra en hund, eller flera, olyckliga.

 

Våld och djur är inte förenligt. Våld mot djur är dessutom olagligt i Sverige idag.

 

Skällande
Mer träning av hund

Koppelträning

 

Updated 2022-04-10

 

© all rights on www.piaskennel.com belong to Annika Hagström