AVEL / UPPFÖDNING enkel

Några enkla tips för en mer framgångsrik hunduppfödning från Pia´s kennel

 

Jag har som intresse, ett intresse som totalt uppslukar mig, hundar (med viss utökning på övriga djur för att på det viset få djupare förståelse av hundar). Jag har förståelse för att andra har flera intressen förutom hundar, eller t o m har hundar som ett sidointresse. Trots det anser jag att när man har med levande väsen att göra så har man ett STORT ANSVAR som kräver att man sätter sig in i enkla kunskaper för att nå framgång, eller åtminstone inte sabotera för rasen.

 

För er som inte orkar läsa mycket kan jag sätta upp tre enkla regler för en framgångsrik uppfödning:

1) Avla endast på totalt friska och sunda hundar, friska och sunda i kropp såväl som själ. Kom inte med undanflykter om varför din hund är si eller så, utan använd utan undantag friska individer, friska på alla sätt och vis. (Det kan finnas små undantag från denna regel, men för de som inte vill eller orkar ta till sig massor av kunskap i ämnet kan inte ta några risker, då man inte har kunskap för det).

2) Inavla inte, undvik linjeavel ifall du inte är MYCKET kunnig.

3) Alla hundar har fel och brister, felen och bristerna som avelshundar har får naturligtvis inte ligga under punkt 1. Avla en hund med ett fel med en hund som är nära nog perfekt i den detaljen. Försök sedan gå vidare med avkommor som inte har föräldrarnas fel.

Följer ni detta till punkt och pricka kan ni åstadkomma en hel del gott för rasen och skapa en ny, lycklig generation hundar som är sina ägares stolthet och glädje i många år framöver!

LYCKA TILL!

 

 

Ska man avla på en hund ska man som minst se till att hunden inte har något deffekt som den lider av. Avelshunden ska INTE ha varken fysiska eller psykiska handikapp.

 

 

SUND HUND!

Upptäcker man att det är fel på hunden och får veta att den har fel som påverkar den så den inte orkar med eller ökar risken för en kull, då bör man inte para den.

Upptäcker man ett fel på hunden som är ärftligt ska hunden inte användas i avel.

Upptäcker man ett fel på tiken som kan påverka tikens beteende negativt ska man definitivt inte använda den tiken i avel då hon påverkar valparna negativt.

Om en hund inte äter bra, blir det svårt för den att få mjölk till en kull valpar. Tiken kan t o m drabbas av eklampsi p g a underhull och dö av det.

Om en hund inte har bra avföring, kan den ha fel som gör att den inte ska ha valpar. Den riskerar också att lämna sina arvsanlag vidare till sin avkomma.

Om hunden är ofta återkommande förkylningar kan det bero på bl a trånga näsgångar, en sådan hund kan få stora problem under en förlossning, det kan dessutom vara ärftligt, den ska naturligtvis inte ha valpar!

En hund med hjärtfel ska naturligtvis inte ha valpar, det kan bli dess död.

En rädd hund ska definitivt inte ha valpar, då den både genetiskt har möjlighet att föra det arvsanlaget vidare till sina barn + påverkar valparna i negativ riktning mentalt redan i valplådan! Vi ska inte föda upp nervvrak!

Hundar med alla allvarliga sjukdomar, som t ex epilepsi, diskbrock, hjärtfel, grava sjukdomar som t ex kräver operationer eller ständiga behandlingar, eller sjukdomar som gör hunden handikappad ska aldrig någonsin gå i avel!

Hundar som inte kan valpa utan assistans ska inte ha fler kullar och hundar från sådana kullar ska inte avlas på!

Man måste ha ett öga på vilka bestämmelser som gäller från Svenska kennelklubbens (SKK´s) sida för att få registrera valpar av din ras. Sådana resultat från de undersökningarna bör vara friska eller åtminstone följa sund förnuft, alltså inte använda hundar som har lyte av sina fel (om man enligt SKK´s bestämmelser får använda lytta hundar), använder man en felaktig hund i avel ska den ha friska föräldrar och i så fall bör man avla den med en 100 % frisk individ, men det är inget att leka med för den som inte orkar sätta sig in i hundavel så mycket. Det är för proffs.

Man bör ha ett öga på vad som gäller från rasklubbens sida också. Är man inte så kunnig bör man följa deras bestämmelser också till punkt och pricka.

 

Vill ni sätta er in i ämnet lite mer?

 

 

Uppdaterad 2020-01-22