TRIMNING

 

Att sköta sin hund på bästa sätt är ett jobb som kräver noggrannhet. Här kommer lite tips för en ökad kunskap och därmed en enklare skötsel.

 

Trimning korrekt utförd innebär att man tar bort pälsen med hjälp av tumme och pekfinger. All form av trimkniv, kondomer o s v skär av pälsen mer eller mindre, och är därmed inte mycket bättre än klippning.

Klippning av en trim ras förstör pälskvaliteten, pälsstrukturen ändras till att bli en icke önskvärd pälskvalitet, på t ex strävhåriga hundar blir pälsen ullig, vilket den inte ska vara. Men även mjukhåriga trimhundar får ullig pälskvalitet efter klippning och får därmed en matt och ullig päls som lätt drar åt sig vatten och smuts, dessutom tovar den sig.

 

SU(D)CH SJ(D)CH Måsebo Nozzie (utställningsputs)
Ägare: Anders Fyhr, Jagtmax´s kennel

 

En trim ras med sträv päls ska normalt t ex trimmas ca var 6:e månad, då ska man ta bort allt täckhår med fingrarna för bästa resultat, där inte vissa behäng ska finnas kvar, kvar skall endast vara en tät och mjuk underull utan tillstymmelse av de sträva överhåren på kroppen, då har man trimmat hunden i korrekt mognad.

Sedan putsar man ca 2 månader senare.

Därefter är hunden i pälskondition för utställning i ca 2 månader, före utställning gör man alltid en puts.

Sedan kommer "lurv stadiet", då pälsen är för lång för utställning men för tidig att trimma korrekt.

När sedan ca 6 månader har förflutit brukar det normalt vara dags med ny hel trimming.

Det finns hundar, enskilda individer, som mognar senare, och i sällsynta fall tidigare, men det vanligaste är 6 månaders intervall mellan hel trimningarna.

Det är alltid bättre att vänta lite längre än trimma lite tidigare. Att trimma för tidigt medför obehag för hunden, t o m smärta, vilket vi inte ska utsätta våra älskade hundar för!

Väntar man allt för länge kan viss päls fastna till igen och sedan måste man trimma hunden i flera omgångar, under tiden ser hunden halvgjord ut hela tiden, tills man är ikapp med förödelsen.

För trimning och puts, hör med uppfödaren om råd för din ras, det är väldigt olika från ras till ras.

 

Sönnarönas ZV Zaigon (valp-puts)  Ägare: Margareta Johansson, Team M kennel

 

 

Välj trimmare noga

Något som kunder för se upp med idag är de som påstår sig trimma och sedan får kunderna tillbaka hundarna helklippta och sönderhackade i pälsarna.

Problemet är att pälsen kan bli så förstörd att den inte går att trimma något mer.

Dessutom kan strukturen på pälsen förändras så den blir tovig hela tiden, den drar åt sig smuts och väta, istället för motsatsen.

Detta kan få förödande konsekvenser.

Ta t ex en strävhårig jakthund jagandes i skogen, den får sällan snöbollar i pälsen, det fastnar sällan taggiga buskar, pälsen suger inte åt sig massor av vatten, så hundens hålls relativt torr fast den kanske rör sig i ett kärr, eller det regnar o s v.

En mjukpälsad tax som blivit fördärvad kan efter det plötsligt fastna i taggbuskar, bli dyngsura på en minut, frysa, få lunginflammation om man inte får in hunden och värmer upp den och torkar den fort. De kan i kramsnö få snöbollar i pälsen så de inte kan röra sig. De man bli fast orörliga någonstans där ägaren inte hittar hunden...

Sedan finns det de som är vårdslösa på andra sätt. De kan lämna hundar ensamma på bordet så hundar riskerar att ta sig ner och bryta benen eller hänga sig. Det finns de som gör fula jack i pälsarna. Får in vatten i öronen så hunden får kroniska öronproblem. O s v.

Sedan finns det de som står och gnäller, skäller, knuffar och slår på hundarna.

Sedan finns det okunniga som skrämmer livet ur hundar för att de inte kan hantera djur. En hund med t ex hjärtfel kan dö under sådan stress.

Man måste vara otroligt noga när man lämnar in en hund till en hundtrimmare.

Personligen tror jag inte alls på trimkniv. För mig är det fullständig tabu som redskap för trimning.

 

Trimkniv

 

 

Fel trimtid = djurplågeri

Att trimma en hund betyder att man rycker bort dött hår på en hund av hundras som ska trimmas.

Trimmar man en hund där pälsen inte är död ännu, det som "trimmare" (= Kynologer) brukar kalla att pälsen är mogen, så gör man illa hunden. Det är rena djurplågeriet att trimma en hund som inte är mogen för trimning ännu.

Det förekommer också att hundar gått för länge med pälsen, och den kan då ibland fastna till igen. Det är heller inte bra.

Jag har varit med om båda varianterna på den tiden när jag trimmade, klippte och vårdade hundar yrkesmässigt. Då försöker jag förklara för hundägarna att de behöver trimma hundarna i fas. Vissa lyssnar. Vissa inte.

Normalt på de flesta raser är trimning var 6:e månad. Vissa putsar man ca 2 månader efter heltrimning också. Man putsar också hundar till utställning.

Trimraser får man ställa ut när de är i päls, så ca halva livet är de inte i perfekt päls för utställning.

Lyssna med uppfödaren vad som gäller för din ras, när du skaffar en trimras. Alla raser har sina varianter.

Jag har som sagt haft de som inte förstått, eller inte velat lyssna på mig när det gäller trimning vid fel tidpunkt. Varje fall är en tagg i mitt hjärta över de stackars hundarna som inte har något att välja på. De är helt i händerna på oss människor.

Var snäll mot er hund, trimma den inte när pälsen inte är mogen!

 

 

Egen erfarenhet

På den tiden som jag trimmade och klippte hundar så jobbade jag heltid med mitt yrke. Det innebar ofta 6-7 dagar i veckan/ 12 timmar/dag under högsäsong och 5-6 timmar/dag 4-5 dagar i veckan under lågsäsong, så på hela taget en heltid.

En normal 8 timmars dag var det oftast mellan 5-8 trimningar eller klippningar (och liknande jobb) + några kloklippningar och ibland andra enkla behandlingar dagligen.

All denna skötsel och erfarenhet gav mig ett jobb, dessutom ett som jag älskade, och uppe på det massor av erfarenhet av att sköta och ta hand om främmande hundar, som inte är att förakta.

 

SU(dkv)CH SJ(d)CH Öllmans Öst (utställningsputs)
Ägare: Margareta Johansson, Team M kennel

 

 

Egen erfarenhet/ reflektion förr och nu

Jag tog 10-20:- för kloklippningar o d. Bad, klippningar o s v tog jag 100-150:-/timmen för. Tovor tog jag 200-250:-/timmen för.

Det var ett tag sedan och borde kosta minst det dubbla idag, men det gör det inte. Det kostar idag upp till 10 gånger vad jag tog för vissa av arbetena.

Dessutom är det inte samma hel"renovering" på hundarna så som jag utförde dem.

I en klippning och trimning av mjuka pälsar ingick alltid bad, föning, kloklippning, öronrengöring, analtömning, tandstensskrapning och allt sådant vid varje behandlingstillfälle.

Vid trimning av strävhåriga hundar samma förutom badet.

Idag finns det i regel inte sådan hel behandling längre.

Jag har inte hört någon hundtrimmare som gör hel skötsel på massor av år. Sist jag hörde om någon som var lika noga som jag var när jag var aktiv på 1980-talet var på 80-talet. Det är sorgligt.

 

 

Igår såg jag en hund som utan tvekar led, p g a övergödning, på grund av fördärvad päls OCH på grund av att de mentalt misshandlade som hund till värsta stress i värmen som var! Jag har skrivit så många gånger om övergödning, så det borde alla förstå är DJURPLÅGERI! Sen det mentala, det återkommer jag till en annan gång. Nu konsentrerar jag mig på pälsen idag. är man har en hundras med sträv päls som ska trimmar men klipps istället så förstör man faktiskt hundens egna päls, dess egenskaper som värmare, fuktavstötare och svalkare. Den kommer också få egenskapen att bli tovig. Man ändrar helt enkelt strukturen på hundens päls. Det är oerhört viktigt att man trimmar en hundpäls när den är i fas för det. Annars blir hela trimningen ett enda strort djurplågeri! Klipper man istället för att man vill ha hunden kort eller lång i pälsen vid en tid som inte är i fas för trimning, så blir hela livet ett enda djurplågeri om man inte sköter hunden VARDE DAG året runt efter absoluta och flexibla åtgärder p g a den förstörda pälsen.

Om man tänker sig en strävhårig foxterrier som klipps får den ullig päls. Om man klipper en whestie så får den ullig päls.

 

 

Utrustning, för skötsel av hundar, bl a trimkläder och tandstensskrapor.

Trimning av könsorgan.

 

Updated 2022-04-10

 

© all rights on www.piaskennel.com belong to Annika Hagström