Torrfoderskvalster

 

 

Torrfoderskvalster, eller förrådskvalster, dessa tror man kan ställa till besvär med allergi hos hundar.

Torrfoder innehåller max 14 % vatten, därför är troligen torrfoderskvalster inte lika krävande på fukt som andra kvalster är. Torrfoder för hundar tillverkas ofta av vete, majs och torkat kött.

 

 

Kvalster

Kvalster tillhör spindelsläktet och behöver fukt, värme och mörker för att överleva. Förrådskvalster lever på matsmulor, torrkost.

Kvalster överlever inte i för kalla eller för torra områden. Kvalster gillar 70-80 % luftfuktiget och i 20-30 graders värme. Blir det kallare och mindre fuktigt så slutar de föröka sig, och blir det mycket kallare och torrare så dör de.

Allmänt om kvalster så kan man säga att de överlever oftast vid 0 graders temperatur i flera veckor, vid - 18 grader i dagar och vid - 25 i timmar.

 

 

Torrfoderskvalster

Några undersökningar har gjorts på torrfoder för att hitta torrfoderkvalster. Man gjorde undersökningar förr utan att hitta kvalster i torrfoder. På senare år han man lyckas hitta kvalster i 20 % av nypacketerade torrfoderssäckar. Mägden kvalster i fodret har då varit liten. Efter fem veckors lagring har kvalster hittats i 80 % av säckarna.

 

 

Vad göra?

Somliga torrfoderskvalster dör vid frysning. Gör vissa vitaminer det också? Frysningen ska vara långvarig eller väldigt kall, läs ovan.

Jag har flera förfrågningar ute om huruvida fodret påverkas på något vis av frysning, ännu har jag inte fått svar från något håll, återkommer när jag till sist får svar om det. (se svar nedan under egen rubrik).

Är hunden allergisk mot torrfoderskvalster så är den näsan intill alltid allergisk mot andra kvalster, då är hundens liggplats den värsta!!! Denna måste tvättas i minst 60 graders värme väldigt ofta. Ligger hunden i en tygsoffa bör man kasta den eller inte tillåta hunden att ligga i den! Ett sätt att minimera kvalster i liggplatsen är att t ex ha kuddar eller liknande som man lindar in i plastsäckar och klär med örngott eller tunt tyg som man tvättar ofta, på det viset har kvalster en liten chans att fastna och bli kvar i långa loppet på hundens liggunderlag.

Köp bara nypacketerade fodersäckar.

Se till att ha fodersäckar där det är extra torrt och svalt för ev. långsam eller ingen tillväxt av kvalster i maten. Ha väl rengjorda förrådsutrymmen, ända in i springorna. Förslut säckar noga. Köp inte större förpackning än vad som går åt ganska fort.

Ha inte gammal mat stående framme åt hunden. Ge lite, se till att det tar slut inom kort tid under dagen, ge mat i rena koppar varje dag. Utfodra inte med gammal mat.

Så ytterligare ett viktigt tips. Jag har sedan mer än 20 år om och om igen genom åren varit på en särskild "shop" där det säljs djurfoder. Samma sorts shop (en kedja av butiker över hela Sverige) på andra orter har inte haft samma problematik.

Det som pågår i denna affär är hemskt, riktigt hemskt. Foder av alla de slag förvaras i ett sjul som har väggar och tak i plåt, men väggarna går inte hela vägen upp till taket och heller inte hela vägen ner till marken. I princip står fodret utomhus utom att det inte kan regna direkt på fodersäckar. Det vimlar av fåglar, det springer kring råttor. Många säckar är gnagda och hackade på. Affären finns i en kuststad där det är hög luftfuktighet. När solen lyser på plåtväggar och tak blir det hett därinne. Man kan bara gissa hur ofta hundar och andra djur är sjuka som äter mat från denna shop.

Jag själv besökte shoppen våren 2013 då jag köpte några hinkar där, då kikade jag in bland fodret, fortfarande lika illa... Detta har pågott oavbrutet i över 20 år.

Mitt råd är, be om att få se hur det ser ut vid fodret, finns det avföring från råttor, fjädrar från fåglar o s v, köp INTE maten där. Är det hål i säckar, köp INTE maten!

 

 

Allmänt om allergier

Då jag har MASSOR av hundar av många olika raser och varianter år efter år och har inte allergiska hundar, oavsett vilket foder jag valt. Jag har t o m flera gånger tagit hand om allergiska hundar som visat sig inte vara allergiska, i samtliga fall "bara" i mental obalans. När mentaliteten varit i balans har även hundens kropp blivit i balans, jag har alltså inte behandlat allergin som sådan och heller inte bytt foder, men ändå har alla symtom försvunnit för att aldrig komma tillbaka. P g a detta tror jag att allergier är ovanligare än vad vi tror på hundar.

Hundar som lever i konstant rädsla eller konstant ilska lever i en otrolig stress som också drabbar hundens kropp såväl som dess psyke.

Min tro är därför att mycket av fysiska besvär är komna från dålig psykisk balans. En glad, käck, pigg, orädd och framåt hund har i regel mer sundhet i kroppen också.

 

 

180115 Foder/värme/kyla

Om hundfoder värmts för mycket förstör man vissa vitaminer i fodret.

Jag har hört flera olika topptemperaturer som man inte ska gå över när man behandlar hundmat. Allt från 42 till 64 grader C.

För att vara på säkra sidan är det väl bäst att inte gå mycket över "fingervarmt", som man i regel kallar 37°C.

Hundfoder går utmärkt att frysa utan att fodret tar skada av det. Detta gäller all sorts hundmat, kött, blötmat, burkmat, torrfoder.

Vi läser oss till alla halter av vitaminer m m som det står att foder innehåller, men hettar vi upp maten för mycket så innehåller det inte längre allt hunden behöver. Då måste man tillsätta extra allt det som minskar eller försvinner vid upphettningen för att fodret ska vara ett fullfoder igen.

 

Uppdaterad 2018-07-14