Tassar

 

Tassen består av olika delar. Klor, trampdynor, tår, mellan trampdynorna, plattan, översta trampdynan. Allt behöver omvårdnad, inget att förglömma.

Klorna har egen sida, så här handlar det om resterande på tassen.

 

 

Tassar

Tassar behöver specialvård för speciellt jakthundar och brukshundar. Där är också det extra viktigt att klorna är så kortklippta som bara är möjligt. Gärna kloklippning varje vecka på dessa hundar.

Tassarna ska man ha koll på att skinn är hel mellan tår och trampdynor och att trampdynor är hela och hela tassen är ren och inte har för mycket sprickor. Annars måste man ta till smörja, det finns massor av olika tasspreparat att ta till. Ofta går det också bra med vanlig vattenfri vaselin om det är ett mindre problem. Smörj gärna innan ett brukspass och kolla alltid tassarna noga efteråt.

Något som också fungerar bra är vanlig sår-spray som man t ex kan köpa på apoteket, det lägger sig sig som en hinna och skyddar trampdynan. Det använder man då gärna före brukspasset. Det fungerar också utmärkt som halkstopp om hunden ska röra sig på hala underlag, t ex is.

Man kan också smörja in hela tassarna med något fett, eventuellt kan man använda tasstvål till sin hund vid baden.

Problemet med de flesta tasspreparat + vasselin o d är att de sitter kvar så kort stund. Om man vill stärka eller laga/läka trampdynor kan man då använda Zinksalva. Detta fick jag utskrivet av veterinär på Estrela när hennes trampdynor var utslitna, det var bättre än något jag provat tidigare, främst för att det sitter kvar länge! Salvan köps på Apoteket och heter Inotyol.

 

 

Sköta tassar

Hundar är i regel rädd om sina tassar, speciellt om man inte har vant hunden vid att människan tar i tassarna och lärt hunden att det är trevligt.

Man kan förstå dem och man tänker efter, de ska stå och ha balansen med sina fötter, om en fot tas så kan hunden känna sig väldigt osäker då den lätt mister belansen.

Om två hundar slåss så tar de gärna och försöker oskadliggöra sin motpartner med att skada den i ett ben. Att någon tar ett ben väcker lätt känslan av panik p g a denna instinkt.

P g a det instinktiva arvet bör alla valpar hållas på med i tassarna dagligen, när man t ex klappar hunden.

Då massor av hundar är rädda om sina tassar, oavsett varför, så bör man sköta dem så de har största möjliga chans att inte känna sig överrumplade och fråntagna all värdighet.

Man låter hunden stå och böjer tassen bakåt, en i taget, man tar tag med en bestämt och mjukt grepp strax över tassen. Håll kvar tills hunden är lugn. Man för handen långsamt ner till tassen och sedan lyfter man försiktigt så hunden har chans att få balansen i ordning. Sedan gör man vad man ska, ställer sedan ner tassen försiktigt igen och släpper lungt och sansat, när hunden är lugn. Alltså som på en häst. Sedan går man runt och tar en tass i taget på samma vis, tills man är klar.

Om hunden är benägen att bita, ta först bak efter att ha fixerat den i både tak och framänden av bordet.

Har man annan skötsel att göra som hunden inte är rädd för, kan man ta en tass, och sedan något annat, sedan en tass, och sedan något annat, och hålla på så tills hunden är klar.

Avsluta med något som hunden inte har något emot.

Om man tvingar ner hunden i liggande så har man tryckt ner hunden mentalt, den är dessutom i trängt läge. Hunden kan få panik! Hunden mår psykiskt dåligt. MASSOR av hundar har behandlats så, och sedan kommit till mitt trim och jag har inte ETT ENDA bekymmer med att sköta klor och tassar på dessa hundar. Många av dem jag har lärt upp har varit med om samma sak.

Jag har ännu inte misslyckats med att ha en hund stående. Det samma gäller de jag lärt upp.

 

 

Snö

Under vintern när det är kramsnö kan hundar ibland få snöbollar mellan tårna och trampdynorna. Det finns lindring och bot.

Innan promenad kan man tvätta tassarna med tasstvål, då slår de ifrån sig snön. Tassarna kan också sprayas med sårspray innan promenad. Då fastnar inte snö så lätt.

Man kan också smörja trampdynor och mellan trampdynorna med zinksalva. Salvan som är effektivast (av de jag provat) köps på Apoteket och heter Inotyol.

Hunden kan börja hoppa på tre ben tillfälligt, ofast direkt efter eller i slutet av promenaden. Då kan det vara snö som fastnat.

Under promenaden kan man klämma bollarna, gärna med naglar, om de är långa, så spräcker man bollen av snö och får bort den utan att blöta pälsen allt för mycket, det gör att pälsen hjälper till att slå ifrån sig snön litegrann, om den inte blir blöt.

När man kommer hem: Det är bara att värma, har man golvslingor i ett golv kan man ha en hundsäng stå där med genomsläpp i botten och en skön vetpad fäll som släpper igenom blötan och fortsätter vara torr på ytan. Man kan också föna bort snöbollarna för snabbt resultat. Mina hundar lägger sig gärna under värmelampan för att värma bort eventuella snöbollar fort.

 

 

Inför vintern

När snön snart kommer blir det risk för is och halka. Då finns risken att hundar med semilånghårig päls eller långhårig päls får snöbollar mellan trampdynorna som gör det svårt för hunden att gå.

Då är det bra att putsa bort hår mellan hundens trampdynor.

När hunden ska gå på is, eller trampar på isfläckar, så är det lätt att hunden halkar om den har håret kvar mellan trampdynorna, så även då är det bra med kortklippt hår mellan trampdynorna.

Om det blir väldigt kallt så är det bra om man smörjer tassarna, eller sprayar dem, med för detta lämpligt medel. När så ska göras är det bra om pälsen är kortklippt så det är trampdynorna som blir smörjd, inte päls.

Ska man gå på extremt halt underlag kan man spraya trampdynorna med sårspray, eller spraya dem med avslagen coca cola, då underlättare det som pälsen är kortklippt mellan trampdynorna.

 

 

Putsa tassar

Har man klippt mellan trampdynorna så är risken större att hunden får den ulliga kvalitet på pälsen som det gärna fastnar snö i. Har man klippt när hunden är ung så är risken ännu större att pälskvalitén blir ulligare än annars.

Har man klippt så kan man se till att klippa kort mellan trampdynorna, så fastnar det mindre tills pälsen växer ut igen.

Min rekomendation generellt, det finns raser som är klart undantagna, hör med hundens uppfödare! Annars är det bra ifall man kan vänta så länge som möjligt innan man börjar klippa, när man en gång börjat är det bäst att fortsätta.

Var noga så ni inte sticker hunden med saxen, man ska helst ha en lång och smal sax och använda inre delen på saxen att klippa med, så är risken mindre, eller en sax med knopp i änden så det inte går att stick hunden.

Om pälsen mellan trampdynorna är så lång att det fastnar smutsklumpar i håret måste man klippa, så hunden slipper bli öm i fötterna, få smärta, för att hunden får gå på klumpar.

Man ska också titta nere i skinnet mellan trampdynorna, är det rött och irriterat, fuktigt hela tiden, så måste man klippa. Det blir annars svamp och kan bli rena fuktexem, hunden får en väldig smärta, om det vill sig illa, då klipper man så hunden får chans att må bra. Är det rött och irriterat, fuktigt, kan man hälla på potatismjöl eller maizena mjöl mellan trampdynorna så lägger sig irritationen fortare.

Vill man smörja eller tvätta mellan tårna och trampdynorna så kan man använda en topz på en liten hund eller på väldigt stora fötter en bit plast och / eller fetvadd (eller papper istället för fetvadd) man sätter på fingret och använder för att smörja eller tvätta med. En vanlig latexhanske eller endast en trimkondom går också bra att använda vid smörjande.

Se mera om utrustning.

 

 

Mycket går att avvärja med god teknik och bra utrustning. Ansa tassar är ett sådant moment.

Ibland tycker vissa att det är jobbigt att ansa hundar under tassarna, då de är rädd att sticka hunden ifall den rycker till. Den rädslan kan göra att man spänner sig när man klipper, och därmed rycker hunden mera, då den känner att du är osäker. Allt detta kan avhjälpas med en sax med knoppar på, så man inte riskerar att sticka hunden. Sådana finns att köpa bl a på apoteken, de är då avsedda till att klippa baby naglar med. Är man orolig att klippa hunden i tassarna, så håller man vinkeln fel vid klippandet, håller man saxen i rätt vinkel, med sidan på saxen mot kroppen, så minimeras risken till att bara innefatta utstickande kroppsdelar.

 

 

Jakthundar o d

Det är extra viktigt att hålla alla brukshundars/arbetande hundars tassar i bästa kondition. Dessa små trampdynor är allt som håller upp hela hundens jobb, om de är i dålig kondition är hela hundens rörelse handikappat.

 

 

Sprickor i trampdynorna

Att mjuka upp trampdynor:

Det som tidigare hette Skinningarydsalva heter idag Fyra Ess hundsalva.

Den luktar tjära. Den är utmärkt till diverse. Först och främst att smörja tassar med. Ibland blir hundar bitna av knott på den kala buken när de går i högt gräs t ex. Smörjer man med salvan så brukar dessa små djur inte vilja ta sig på hunden. Har hunden en sårskorpa kan salvan påskynda läkningen. Har hunden smuts i öronen så kan salvan hjälpa till att lösa upp smutsen och tvätta örat. Salvan fungerar helt utmärkt mot hälsprickor på människor.

Gammal och beprövad.

Jag har med stor framgång använt detta preparat sedan 1970-talet med största glädje!

Jag har också provat bivaxsalva. Det är ok det med, men jag tycker Skinningarydsalva är snäppet bättre. Ändå är båda väldigt all-round inriktade på i stort sätt samma områden. En fördel tycker jag dock bivaxsalvan har över Skinningarydsalva, det är en diskretare doft från bivax.

Tasstvålen är INTE för utställningsbruk, men superbra för bruksendamål. Den ger hållbara tassar i bl a skarsnö, den gör tassar och lägre delen av benen extramt bra avvisade för vatten, snö och is.

 

Bivassalva. Skillingarydsalva. Tasstvål.

 

Problemet med de flesta tasspreparat + vasselin o d är att de sitter kvar så kort stund. Om man vill stärka eller laga/läka trampdynor kan man då använda Zinksalva. Detta fick jag utskrivet av veterinär på Estrela när hennes trampdynor var utslitna, det var bättre än något jag provat tidigare, främst för att det sitter kvar länge! Salvan som jag märkt är extra kletig och därför sitter kvar extra länge köps på Apoteket och heter Inotyol.

 

Att läka sprickor, inte bara mjuka upp trampdynor, där är arnika särskilt bra. Det är ett arbete som inte bara jobbar för stunden utan behöver byggas upp under en tid.

Arnikan hjälper också bra när hunden har klor som har lätt att spricka.

Man smörjer trampdynorna med arnika så ofta man hinner. Det kan vara allt från flera gånger om dagen till några gånger i veckan. Ju oftare, ju snabbare resultat, natutligtvis.

Antiken tar man och smörjer på arnikan med sina händer. Speciellt bra för de med värk i händerna, då får människan en bra behandling på en gång! Eller så fyller man en liten skål med arnika och doppar tassarna i detta.

När man smörjer är det extra bra att använda en trögflytande arnika. När man doppar tassarna är det extra bra att använda en lättflytande arnika.

Arnika är inte farligt för hunden att slicka i sig från tassarna, men de ska inte dricka av det.

 

 

Sår i trampdynorna

Det förekommer att hundar sliter sönder trampdynorna.

Första bilden visar hur ett litet sår börjar uppkomma, så här kan det se ut när det startar.

 

 

Bilderna nedan visar hur det kan se ut när trampdynorna är sönderslitna ner till närverna, där hunden har känsel. En sådan hund har alltså ont. Man ser att skadan är ganska rund men att själva ytterskinnet inte har lossnat helt ännu.

 

 

Bilderna nedan visar samma sak. Man ser att om hunden sprungit en liten stund till så hade dessa flikar ramlat av och det hade då istället blivit ett runt "hål".

Vissa tar bort denna skinnslamsa när de tvättar och desinficerar trampdynorna. Det går bra att klippa eller skära bort. Lyckas man utan att det rycker i själva fästet till tassen så känns det inte på hunden. Själv är jag av den läran att det är bättre att låta flärpen sitta kvar, då den hjälper till att skydda till viss grad. Sitter den alltför löst så är det bättre att ta bort den. Jag brukar då klippa bort den med en skarp sax.

 

 

Bilden nedan visar en trampdyna som är så sliten att locket/flärpen är bortsliten av sig själv.

 

 

Sådana här skador tvättas och desinficeras och sedan kan man spraya med sårspray.

Efter varje gång hunden har varit ute måste man göra om proceduren, tvättning o s v.

Är däremot trampdynorna ännu mer slitna så det blöder ska man inte ta sårspray. Tvättning och desinficering är däremot ett måste. Blöder trampdynorna ska det efter det läggas om. När man lindar en tass är det av yttersta vikt att man lägger något stötdämpande mellan tårna. Det vanligaste och troligen bästa är någon form av bomull/vadd. Man snor den till en lång sträng och lägger den på plats. Bakre och främre änden av strängen lindas in i bandaget så det sitter på plats. Om detta inte görs är risken för skavsår och mer smärta en vanlig följd.

Har man en ras som t ex Italiensk vinthund eller nakenhund, så är det viktigt att också vaddera hela vägen mellan bandage och hud/päls.

Numera finns också skor man kan trä på utanpå bandaget. OBS! Det är av absolut största vikt att man hela tiden har kontroll på att det inte blir fukt eller vatten i skon/strumpan som odlar svamp på hundens tass.

Blir det infektion, eller om hunden blir trött och slö, kanske får feber, så måste man fort till veterinären.

Problemet med de flesta tasspreparat + vasselin o d är att de sitter kvar så kort stund. Om man vill stärka eller laga/läka trampdynor kan man då använda Zinksalva. Detta fick jag utskrivet av veterinär på Estrela när hennes trampdynor var utslitna, det var bättre än något jag provat tidigare, främst för att det sitter kvar länge! Salvan köps på Apoteket och heter Inotyol.

 

 

Svamp

Röd missfärgning i päls och hud = svamp.

När hunden mer eller mindre förjämnan är fuktig om tassarna kan det framkalla en svampodlig, svampen missfärgad pälsen röd.

Har hunden t ex rött uppepå en eller flera tår eller tassar så är det troligt att hunden ligger och slickar sig där ofta, så tassen aldrig blir riktigt torr under någon längre stund. All fukten ger grogrund för svamp, som växer och gör pälsen röd...

Det handlar alltså om att hålla hunden torr.

Svampen kan också förekomma på huden mellan trampdynor. Det beror på för hög fuktighet där.

Om hunden får svamp mellan trampdynorna så hjälper det ofta att ansa håret som håller kvar fukt och för övrigt se till att tassarna är torra.

Hundägare som bor strandnära har ofta fler sådana här bekymmer än de som bor i inlandet.

Att allmänt se till att det är torrt inne och torrt där hunden går dagligen är viktigt. Om den blir blöt, torka tassarna på hunden efter t ex promenad eller bad extra noga.

Om hunden ofta ligger och slickar sig får man se till att avvänja hunden med det. Det finns flera olika knep.

Man kan ha tratt eller annan skyddskrage på hunden så den inte kommer åt när man inte har hunden under konstant uppsikt.

Man kan spraya hunden med speciella preparat som smakar illa, finns att köpa på de flesta välsorterade djuraffärer.

Men även här, se till att håll all päls så kort det bara går!

 

 

Sköt om tassarna på era hundar!

 

Uppdaterad 2022-04-10

 

© all rights on www.piaskennel.com belong to Annika Hagström