Sjukgymnastik

 

Sjukgymnastik för hundar är bra, utan minsta tvekan. Riktad gympa för det man behöver stärka är toppen!

 

Glöm bara inte att vareviga maskin har sin motsvarighet i naturen.

 

En hund som lever ett normalt aktivt liv med sin familj, badar, simmar, åker båt, åker snöskoter, plockar svamp och bär, joggar etc, den hunden har fått en ordentlig kropp med god utvecklade muskulatur och senor lite överallt på kroppen. Den hunden har redan i starten mindre risk att kroppen går sönder. Och går den sönder har den större chans att snabbare bli bra igen.

 

Alla olika gympametoder är i regel ett utmärkt sätt som komplement till att hunden får röra sig fritt i kuperad terräng, vilket naturligtvis alltid är det bästa, då det ger mer variation i att använda alla muskelgrupper ömsom varandra hela tiden på ett naturligt vis och kräver närvaro i medvetandet hela tiden, hur många gånger än hunden går på ett och samma ställe, så länge det är kuperad terräng, och inte bara t ex en asfalterad stig. Det extra goda som följer av att gå ute är att senariot ändras hela tiden så det stimulerar fysiskt såväl som psykiskt.

 

Vi måste komma ihåg att alla dessa nya uppfinningar i all ära är toppen! Många av den används inomhus, en miljö som hunden kan utan och innan. Vi måste förstå att en promenad ute ger ett ständigt nytt intryck som en inomhusmiljö har svårt att konkurrera med.

 

Människan kan du förklara för att den ska anstränga sig för att i framtiden bli bättre. Små barn och djur måste man stimulera. De förstår inte framtidsperspektivet och orden.

 

Hundar som kanske joggar på asfalt en god stund varje dag och däremellan inte gör så mycket, kanske går lite på ett joggingband hemma, men för övrigt ligger mest. Den hunden är i stort behov av variation, speciellt om kroppen går sönder. Den hunden använder och utvecklar ett mycket begränsat gäng med muskler och senor i kroppen på några få ställen. Man kan tro en sådan hund är i god kondition, men om man räknar in hela kroppen, så är den inte det mer än i vissa delar. Detta kan göra att de svagare delarna mellan de vältränade delarna tar mer stryk. Man kan börja få samma problem som elitidrottsmän med idrottsskador, fast på våra hundar.

 

När det gäller träning av hund är det extremt viktigt att man låter hunden ha skoj när den tränar, oavsett vilken/vilka metoder man använder, när hunden spänner sig har den större risk att göra illa sig, men om hunden är avslappnad så tränar den upp sig på ett bra sätt.

 

 

Alla hjälpmedel kan man ha som lek med vilka som helst friska hundar. Allt sådant skoj stärker hunden och förhållandet hund/människa om de används på rätt sätt. Var aktsam för överdrifter!

 

 

När man använder något som helst hjälpmedel i större omfattning eller annan ensidig träning så ska det alltid ske tillsammans med veterinärs ordination. All form av överdrifter måste man balansera mycket noga, så det inte går överstyr. Det ska ske i direkt förhållande till vad hunden behöver hjälp med just då. Allt enligt veterinärs ordination, som sagt.

 

 

Badning/simning

Bad och simning är så överlägset som sjukgympa eftersom vattnets tyngdkraft avlastar skelett och leder. Detta gäller oavsett om hunden är frisk eller inte. Kan man få sina hundar att simma så har de hundarna större chans att få en frisk kropp som håller längre.

Simning i det fria går knappast att "överdosera". Simma på!

 

 

Balansbollar

Balansbollar är bra för både aktivering och för att stärka muskler och senor. Det man bör tänka på är träningen. Ställer man hunden på balansbollar och hunden är spänd så kan det bli för mycket för en hund som inte är helt stabil och kan därmed skada hunden instället för att hjälpa den. Om man däremot leker fram det hela så hunden känner av balansen av sig själv hela tiden så är detta ett utmärkt sätt som komplement till att hunden får röra sig fritt i kuperad terräng.

 

 

 

Balansplattor

Balansplattor fungerar rent praktiskt lika som sjukgymnastik med balansbollar. Min personliga upplevelse är dock att balansplattor är lättare att få hundarna att trivsa på.

 

 

 

 

Löpband

Mer om vardagsmotion och om löpband.

 

 

Massage

Massage är en helt utmärkt sjukgymnastik som hjälper mot mycket, både fysiskt och psykiskt, går utmärkt att utöva av amatörer. En duktig massör för hundar är utmärkt att anlita och sedan kopiera deras rörelser. Mer om massage.

 

Balansplatta.
Photo: AH

 

Uppdaterad 2020-06-21

 

© all rights on www.piaskennel.com belong to Annika Hagström