Simma med hund

 

Simning är TOPPEN!

 

Inget eller ett minimum av slitage och påfrestan på leder, hundarna gör av med mycket energi. De bygger muskler på ett sunt sätt. Tempot är omöjligt att speeda till olämpligt tempo på hunden vid vanligt stillastående vatten.

Simning svalkar av en varm hund enormt snabbt!

 

Obs! Lämna ALDRIG hunden utom synhåll när den simmar.

 

 

Vill ni få er hunden att simma, kanske t o m utan sjö eller pool?

Vill ni ha hunden att simma utan sjö eller pool? Inga problem, i alla fall inte om hunden är alltför stor, då går det med, men baljan måste vara i storlek. Skaffa en flytväst för hundar. Skaffa en stor balja som hunden får plats i. Naturligtvis går det också bra att använda ett badkar. Har man en tillräckligt rymlig pool så fungerar det till stora hundar.

 

 

Badkar

Kom ihåg att använda ett avloppsfilter... Våra rör tål inte hur mycket hundhår som helst. Det går också bra att fixera ett tunt tyg, myggnät eller liknande över avrinnsbrunnen när man tömmer vattnet efteråt.

 

Cataleya.

Photo: AH

 

 

Handikappad hund

En hund som är lite stel kanske på ålderns höst men ändå har lusten och behovet att drenera energi är det toppen om man kan simma med. Rörelser i vatten är drenerande samtidigt som det skapar ett minimum av slitage på hundens kropp. Inga kraftiga nedslag och nötningar. Allt är mjukt inbäddat i vatten.

 

 

I sjö

Allmän badplats är INTE tillåten för hund. Man får vara på badplatser som inte är allmän badplats.

Att leda ut hunden när man själv går ut är det tryggaste för hundarna. Är det långgrunt och vindstilla så är hunden i regel tryggare i vatten när den lär sig tycka om sjö.

Låter man hunden simma i pool så blir hunden i regel med orädd för vatten. Den går då oftare av fri vilja ner i sjö också.

Även om det är en badplats som tillåter hund så ska man vara mycket försiktig. Idag (180731) mötte vi ett par barn som var rädda för hundar, liksom deras föräldrar. Så även om det inte behövs kan man låta hundarna vara kopplade så man inte oroar sådana som är rädda för hundar, av respekt för deras handikapp. Vi hundägare tjänar inget på att folk är stressade av våra hundar, det ger endast hunden dåligt rykte, även om hunden inte gör något. Visa hänsyn!

 

Carmencita.

Photo: AH

 

 

Pälsvård

Påverkan på pälsar vid badning kan vara olika, och beror på hundens pälskvalitet, mängd och skötsel.

En hund med en vanlig eller tunn päls utan tovor fäller bort de döda håren, då fungerar badning/simning som pälsvård.

Sedan har vi vissa vattenraser med avstötande päls, deras pälsar påverkas inte nämnvärt. Har de den korrekta pälsen jag talar om kan man vika pälsen åt sidan ner till huden efter bad och se att undre laget av pälsen fortfarande är torrt.

Sedan har vi vattenras som dagens Pudel och hundar med liknande ulliga pälsar, har de en tova så riskerar det att bli hela knutor innan badningen är över. Detta gäller även riktigt långhåriga hundar som inte har avstötande päls. Samma gäller även toviga hundar.

Badning kan alltså på vissa hundar fungera som pälsvård. På vissa raser göra ett litet problem till ett rent helvete av knutor.

Se till att hunden är tovfri före badning! Är den bara tovfri så är badning hälsokur för hundens päls.

 

 

Storlek på pool/balja/badkar för simning

Storlek på pool/balja/badkar etc: På en mindre hund minimum en halvmeter längre än hunden är lång med framsträckt framben. Större hund minimum en meter extra enligt samma som de små. Djup minimum hundens mankhöjd + en dm.

Sätt på flytvästen tills hunden är van vid den (vissa hundar behöver tränas först, de ska vara helt bekväma med dem innan man sätter hunden i vatten). Sätt i hunden i vattnet och håll upp hunden. Håll under hundens bröstkorg, vid behov en hand under hundens haka. När den börjar simma kan man till sist istället hålla i handtaget på ryggen på flytvästen. Ta korta och fler intervaller tills ni ser vad er hund klarar och behöver. Lättast ser man det genom att ta ur hunden och se hur det går på golvet/marken innan kan låter den simma en stund till, vid behov.

 

Vi har 2 likadana pooler i trädgården på sommaren, detta är den ena.

Här simmar Leonardo.

Photo: AH

 

Metoden går lika bra att använda i sjö eller pool när man vill lära hundar att simma. Fördel är då att man själv står i vattnet, precis vid hundens sida.

 

Vi har sedan 2013 haft pool åt våra små hundar. För vart år är det fler och fler av hundarna som går i själva och plaskar. Från hösten 2015 (till hösten 2016) har vi skapat ett pool och aktiverings rum i källaren, så de kan fortsätta att simma också på vintern.

 

Från vintern 2016-17 har vi en balja inne i huset som vi använder för simning. En bra variant.

En plastbalja i för mina små hundar perfekt storlek med lock.

När vi inte använder den så är locket på och simgrejerna i, då slänger jag på en kudde, som jag tillverkat i det lång-smala formatet så det täcker hela locket, som hundarna brukar hoppa upp och ligga på.

Den är snabb och lätt att fylla med tempererat vatten.

En extra rolig grej är att jag valde en transparant burk, så jag kan se hundens rörelser genom plastväggen när de simmar.

Bredden behöver inte vara vidlyftig, det är fördel om den är slim, då det dels behövs mindre vattenmängd och dels så slipper man luta sig över hunden för att hålla den på plats.

Höjden måste vara tillräcklig så hunden inte ställer sig på botten.

Längden måste vara tillräcklig så hunden INTE slår i fötterna fram och bak i simtagen.

Jag har plastbaljan står mot ett hörn när de simmar så är det endast en långsida fri för hunden där jag står, det begränsar ytan för mig att hålla koll på medan jag lär nybörjare att simma.

Jag håller dem i band som är fäst i flytvästen, lika som på bilderna på simmande hundar ovan, så hundarna kan simma på stället.

 

 

 

Lära hundar att simma

Vi måste lära många hundar att simma. Det som framför allt är viktigt är att lära hunden hur den KOMMER UPP ur vattnet. Det momentet skyddar hunden från att drunkna.

 

 

Vissa hundar kan inte simma

Vissa raser är konstruerade så att de har svårt att kunna simma. De kan vara för tunga.

Vissa raser har lättare att få in vatten vid minsta lilla dipp, de kan då få extra panik vid kallsup, då de har korta nosgångar. Dessa behöver man vara extra noga att hålla en hand under hakan på dem när de lär sig, så de inte skräms för att simma.

 

Alejandra som är lika
tokig i att simma som sin morfar Leonardo.

Photo: AH

 

 

Spara på vatten

Jag var idag förvarnad om regn, så jag passade på att skura ur poolerna och ställde upp dem igen. Så fick hundarna rent och frächt vatten i poolerna denna dag.

Detta är alltså ett bra sätt att spara på vatten, då vatten ska behandlas med respekt.

 

 

Svalka

Barnpool, eller pool som är så grund så hunden inte kan simma i den kan vara väldigt bra att ha när det är varmt.

Vattnet brukar alltid vara svalare än luften. Därför svalkar vatten.

Om poolen står så att hunden alltid kan nå den utan att människor är med och övervakar bör poolen inte vara djup. Som max under buken på hunden, fast det räcker om det bara är så pass mycket vatten att hundens tassar blir blöta.

Det handlar bara om att hunden ska kunna gå i och blöta tassarna.

Då hunden har ytlig blodkärl mellan trampdynorna som svalkar blodet och sprider svalkan genom kroppen via blodcirkulationen, och ger på så vis hunden mycket svalka genom att man bara blöter tassarna på hunden.

 

Barnpool (2 stycken barnpooler i varandra).

Photo: AH

 

OBS! Om hunden får värmeslag så ska den omedelbart kylas maximalt, doppa hunden i kallt vatten!

 

Uppdaterad 2022-04-10

 

© all rights on www.piaskennel.com belong to Annika Hagström