Rumsrenhet

 

Huvudingrediensen i rumsrenhet är TA UT HUNDEN och HÅLL HUND OCH OMGIVNING REN!

 

Snabbträning valp

Valpen ska ut varje gång den vaknar efter att ha sovit en längre stund.

Valpen ska ut efter att ha ätit.

Valpen ska ut efter att den lekt en stund intensivt.

Städa noga när olyckan inträffar.

Håll rastningen nära bostaden på samma ställe första tiden.

Ha tålamod och noggrann övervakning.

Ju färre olyckor, ju fortare resultat.

Rumsrenhet är inte så komplicerat på valpar om man följer kroppens egen rytm. Grundläggande rumsrenhetsträning är: När hunden sovit en längre stund tar man ut den. När hunden lekt intensivt en stund, tar man ut den. När hunden ätit tar man ut den. Ser man till att hunden gör vad den ska vid varje utevistelse, så har man snart en rumsren valp.

 

 

Snabbträning omplacering

Hunden ska ut varje gång den vaknar efter att ha sovit en längre stund.

Hunden ska ut efter att ha ätit.

Hunden ska ut efter att den lekt en stund intensivt.

Städa extremt noga när olyckan inträffar.

Håll rastningen nära bostaden på samma ställe första tiden.

Ha tålamod och extrem noggrann övervakning.

Ju färre olyckor, ju fortare resultat.

 

 

Snabbträning vuxen

Hunden ska ut varje gång den vaknar efter att ha sovit en längre stund.

Hunden ska ut efter att ha ätit.

Hunden ska ut efter att den lekt en stund intensivt.

Städa extremt noga när olyckan inträffar.

Har hunden ständigt återkommande toaletter inomhus så måste man sanera extremt noga där och i värsta fall ställa för/möblera om så hunden inte kan ta sig dit under träningstiden.

Har hunden väldigt länge haft felaktigt rumsrenhet så kan man under träningen begränsa ytan den får vistas på när man inte kan övervaka den under träningstiden.

Ha tålamod och extrem noggrann övervakning.

Ju färre olyckor, ju fortare resultat.

 

 

Förberedelser

Första dagen man får hem valpen, eller helst innan man får hem valpen, planerar man för matgivor, tider för mat o s v. Anpassar det hela efter ens egen dygnsrytm och tar hänsyn till vad den är van vid hos uppfödaren under första övergångstiden.

Varje gång efter valpen har lekt intensivt, ätit eller vaknat från en djup/lång sömn ska man ta ut valpen, gärna till en och samma plats strax utanför dörren, så den snabbt lär sig vad den ska göra där. Sedan berömmer man hunden när den gör vad den ska.

Om valpen misslyckas inne tar man ut den väldigt snabbt och extremt noga och berömmer ifall den gör något ute.

 

 

Hur ofta?

En vuxen hund ska klara sig med rastning var 6:e timme, men enligt min erfarenhet, om hunden själv får välja, så är mer var 4:e timme det hunden vill ha.

Har man hundlucka och tomt så får hunden välja själv, vilket naturligtvis en normal, mentalt frisk hund mår absolut bäst av. De flesta hundar rastar sig själv i hundlucka varje 2-4 timme. Allt beroende på ålder, temperament o d.

Valpar ska ut oftare, då hunden inte förstår sig på klockan så som vi människor räknar tid, efter ett urverk, så förstår hunden inte tiden. Hunden förstår när det är dags att göra ifrån sig när kroppen säger så. Inte för att visaren på en urtavla visar så.

 

 

Tyd tecknen

Man försöker lära känna sin valp och tyda dess tecken när det är dags. En god hundägare lär sig oftast snabbt tyda valpens signaler och kan förhindra olyckor inomhus. Sedan är det bara att hålla efter. Man måste dock komma ihåg att före ca 12 veckors ålder har oftast inte dvärghundar en förmåga att "hålla sig" . Man måste passa upp beroende på dygnsrytm och valpens livlighet många gånger varje dag. Sedan kommer det hela med tiden. Vissa hundar måste man vara extremt snabb med för att vara tydlig, ta t ex Italiensk vinthund, det går inte på den rasen att vänta tills hunden börjar resa sig från kisställningen och ta ut den, då är hunden redan någon annanstans i sitt eget huvud, man måste ta den när den håller på eller helst när den är på gång och ska huka sig! Annars fattar de inte vad det hela gäller. Inte för att de är dumma utan för att de är så himla snabba. Den rasen räcker det inte med att man springer fram och kastar sig över dem och tar dem, man kan rent skrämma ihjäl dem! Man måste på en gång lära dem nej eller fy för att kunna ta dem på bar gärning utan fördröjning.

Jag har alltid extrem övervakning på nya hundar. De ska inte få lära sig att göra inne det första de gör, jag försöker ha ständig övervakning, vara extremt uppmärksam, ta ut dem kvickt när det är dags och berömma dem i massor, det brukar räcka fint. Jag känner igen tecknen omedelbart på hur en valp ser ut när den ska till och göra sina behov. den uppvisar en eller flera beteenden när det närmar sig att vara dags för att göra behoven.

Tecken hos valpen som visar att den är på väg att göra ifrån sig kan vara att de går i cirklar, eller sätter näsan mot marken/golvet. Eller att de går till den utgången där du tar ut hunden vid rastning. Det är inte alls ovanligt med dessa tre tecken i kombination med varandra är de som hunden visar att det är dags.

 

 

Förberedd från valplådan

En del hundar är förberedda från bra hunduppfödare redan från valplådan.

Hundar jag själv föder upp är oftast "rumsrena" vid 10 veckors ålder. På extremt små individer (små i förhållande till sin ras) vid 12 veckor. Dessa valpar verkar vara lite senare i sin utveckling. Äkta dvärgväxt har jag haft så få så det har jag inte tillräcklig erfarenhet för att uttala mig om, men jag gissar att de är lika som andra små exemplar av sina enskilda raser.

Valpar jag köper in från bra kennlar vid 8 veckors ålder brukar vara rumsrena vid 12 veckors ålder. Jag tror flytten gör att det blir ett avbrott i utvecklingen, som återupptas senare, varför det blir ett par veckors fördröjning på dem.

Rumsrenhet kan alltså underlättas redan i valplådan, se mer om detta under valpars utveckling i valplådan. Detta räcker inte enkom om man inte följer upp det med rätt träning.

Med denna metod brukar mina hundar lätt bli rumsrena, sedan när de blir könsmogna får de ofta ett litet återfall, då får man börja om, men då kan man vara lite mer bestämd med dem, säga ifrån på skarpen och visa sitt tydliga missnöje, de är äldre och kan lätt ta det då om man lagt en bra grund.

En valp som är uppfödd inomhus eller t o m endast i valphage tar det ofta 1 månad extra att få rumsrena för mig med min metod.

 

 

Hur kan det komma sig då att kroppen fungerar så att hunden gör ifrån sig efter den vilat etc?

Enkelt. När valpens kropp sätter igång att göra en livligare aktivitet blir även dess inre "upplivat", aktiverat. D v s även blåsan och tarmen. Det är en rent fysisk reaktion som ingen hund kommer undan. Så om valpen sover och vaknar så blir det en acceleration i aktivitet i valpens kropp. Om valpen är normalt aktiv och plötsligt blir extremt aktiv så blir även tarmen det. När valpar äter så trycker det på väldigt snabbt, det ska ut i andra änden.

Har ni barn som ska pottränas fungerar samma metod för dem, då deras kroppar har samma funktion som en valp vad gäller tarmaktivitet och aktivitet i blåsan.

Vuxna hundar har samma funktion, fast något fördröjt i jämförelse med valpar. Så vartefter valpen växer och lär sig göra utomhus så kan man lägga in en förlängning på tiden mellan ökad aktivitet eller mat till rastningen, för att lära hunden hålla sig en liten stund som med tiden blir aningens längre.

 

 

Göra på komando

Lägger man in ett ord, ett komando, när hunden ska till att göra ifrån sig lär sig hunden snabbt vad det betyder och lägger grunden för att man ska få hunden att göra ifrån sig snabbt när hunden är vuxen.

Det kan vara bra t ex när man ska byta tåg på en station och hunden behöver kissa ifrån sig fast den kanske inte är jättenödig.

Ordet eller tecknet som man använder ska vara samma hela tiden, så lär sig hunden mycket fort vad det betyder.

 

 

Olika raser och olika storlekar

Man pratar om att vissa raser kan vara svårare att få rumsren än andra, rasen spelar en viss roll, storleken på hund också, man måste nämligen gå till väga på olika sätt med en valp av stor ras eller en valp av liten ras.

Stora hundar kan ha större revir inomhus, de är så stora så man märker lätt att de börjar snurra runt och gå ner för landning för att göra sina behov (stora hundar har ofta längre landningsbana också än små hundar, enligt min erfarenhet). En liten hund kan göra allt detta, obemärkt, i samma rum, kanske bara bakom ett bordshörn så du inte ser dem! Det kräver alltså lite andra saker av ägaren till en liten hund än till en ägare till en stor hund.

Man bör ha få objekt som hunden kan gömma sig bakom och få till toalett. Man bör begränsa ytan när man tränar in valpar av små raser så man hela tiden kan ha ögonkontakt med dem. Man kan rent sätta upp grindar så man hela tiden har valpen i samma rum man är i.

En av orsakerna att jag har lätt att få mina valpar rumsrena är för att jag har få saker valparna kan gömma sig bakom. Mitt hem är helt anpassat till hundar och hunduppfödning, jag förstår att vanliga hundägare inte kan anpassa fullt ut som jag, men man kan ju trots det ta bort ett prydnadsbord från ett rum ifall valpen tar ett sådant ställa till toalett, tills valpen är rumsren eller ställa för några grindar så valparna inte kommer under soffan och gör sina behov. Man får vara lite uppfinningsrik och flexibel i början.

Utav "mina" raser betraktar jag Italiensk vinthund vara lite svårare, då de kan få återfall när de löper eller på avelshannar, när tikarna löper. Urhundar kan generellt betraktas vara lite svårare att få rumsren, men undantag finns alltid. Det är högst individuellt och handlar till största delen om ägarens träning. Mina andra raser jag haft genom åren har varit lika lätta allihop, kör ett enkelt schema, var snabb och vaka noga över dem första dagarna - veckorna (beroende på ålder och bakgrund), så är saken biff.

 

 

Hundvalpars naturliga utveckling för rumsrenhet

Men det som påverkar desto mera är hur valpar är uppfödda! Där är det en enorm skillnad. Valpar som aldrig fått vara ute eller valpar som enbart bott i en valphage är 1000 gånger svårare att få rumsren än en hund som fått leva i flock, flockliv, och följa gänget ut från späd ålder.

Har hundvalparna levt smutsigt (levt i sin egen avföring och urin) tills de blivit lite äldre är de extremt svåra att lära att vara rumsrena. Deras naturliga känsla för att vilja ha det rent kring sig är då i regel avtrubbade. Är de uppväxta smutsigt som småvalpar så får man jobb att träna den valpen.

Naturligt börjar valpar vid ca 3-5 veckors ålder gå längre och längre ifrån sin mat och sov plats och göra sina behov, om de bara får chansen, som varje ansvarsfull hunduppfödare bör ge valpar. Är det däremot smuts kring mat och sovplats hela tiden så går perioden förbi där valpen ska börja få känsla av att hålla rent kring sig och det ställer till bekymmer längre fram för valpen om det momentet blir avstannat och avtrubbat i den ålder som valpen är programerad att lära sig detta.

Valpar mellan ca 2-4 månader tar det som mest ca 30 minuter efter valpen ätit till det dags för valpen att göra ifrån sig. Under den tiden leker och kissar de i regel, om de får chansen att göra vad de vill.

Om man då rastar hunden direkt efter maten, som jag rekomenderar eftersom de gärna vill kissa då, speciellt om de ätit blöt mat eller druckit en större mängd vatten tillsammans med matningen, så kommer hunden sedan vilja göra ifrån sig en gång till efter ett tag. Har man då gått in med valpen, så gör man klokt i att ta ut den igen efter ca ½ timme efter den ätit. Är hunden väldigt livlig så kan denna trettio minuters period bli förkortad.

Större raser är ofta tidigare med att göra ifrån sig själva än dvärghundar, då i regel dvärghunds mammor städar längre tid efter sina barn än stora hundars mammor. Likaså kan vissa dvärghundsraser vara lite senare med att knalla runt och äta mat än vad stora rasers hundsvalpar oftast är. Detta skiljer sig mycket ifrån mellan olika raser och individer, så det är högst generellt.

Jag får lättare känsla av att dvärghundar vårdar längre tid på valparna och stora hundar fostrar mer på valparna. Små hundar tvättar och städar längre vilket kan motverka att valpen själv lär sig att hålla rent kring sig, stora hundar lär valparna att stå på egna ben fortare, de valparna kickar därför in i valpars naturliga utveckling i rätt ålder. Personligen anser jag att mycket är vunnet med dvärghundsvalpar om de får följa vuxna, även på utsläpp, då kompenserar man tikarnas intensiva putsande och tvättande av barnen.

Det är bra om man har valpar över 12 veckor att man väntar några sekunder och så småningom minuter innan hunden får gå ut, för att förstå att den ska hålla sig. Är det t ex vinter ger det sig själv, man ska på med vantar, mössa, skor etc. Men på sommaren kanske vi har dörren öppen hela tiden och har en tomt, då blir läget ett annat. När hösten kommer och dörren är stäng så upptäcker många att valpen de har som de trodde var rumsren inte har fattat ett dugg. Den har bara valt att göra det hela ute då tillgången har funnits.

Det handlar dock alltid, för alla, att ihärdigt och målmedvetet jobba på, så blir det bra med tiden. Ju flera gånger de misslyckas, ju äldre de blir, ju tuffare är det att lära dem, som med det mesta andra saker som ska läras in.

 

 

Rumsrenhet, fler praktiska tips

Hur ofta ska man rasta en valp för att få den rumsren?

Ingen människa får en hund rumsren genom att rasta den ett visst antal gånger per dag/dygn när det passar människan.

Det handlar om tajming, som så mycket här i världen. Tar man ut valpar när de lekt ordentligt, sovit djupt och ätit ordentligt så blir valpen rumsren. Om man inte gör det får man det tufft att få hunden rumsren.

En valp kan behöva komma ut 10-15 gånger per dygn. En annan kan det räcka med var 4:e timme.

Delvis beror det på människornas rutiner.

Är rutinerna strikta kommer de flesta hundvalpar ganska fort att anpassa sig till de rutinerna. Då går det lätt att komma in i tider då man rasta valpen när den lekt ordentligt, sovit djupt och ätit ordentligt.

Är rutinerna extremt varierande måste man passa på valpen extra noga och rasta den när den lekt livligt, sovit djupt och ätit ordentligt så blir valpen fort rumsren. Man får vara mer med valpen när man följer deras tidsschema än när man får valpen att inrikta sig på ens egna fasta rutiner.

Sedan är valpar olika. Livligare = rasta oftare. Lugnade = rasta något mer sällan då de inte leker livligt lika ofta och kanske även sover lite längre.

Obs! Tips. Metoden fungerar lika bra när man ska träna människobarn att sköta sina "buissness" på toaletten.

 

 

Besök

Om man får besökare och hundarna har sovit, så sätter deras magar igång när de härjar runt för att hälsa på besökare.

Själv brukar jag därför gå ut och släppa in folk, följer dem in. På det viset hinner hundarnas magar komma igång, alla behov sker ute och när vi går in är all bajs och kiss kvar ute.

Men om folk bara kommer in här så börjar mina översociala hundar att steppa och vilja hälsa i tur och ordning, eller i grupp. De blir nödigare och nödigare. Att då springa ut och ifrån dessa skojiga besökare är långsökt för speciellt valpar och väldigt unga hundar, och extra svårt för en spontan valp som bara ÄLSKAR människor, så som mina hundar gör.

Dessa besökare som bara tränger sig in på det viset och ställer sig och blockerar djurägaren, FÖRSTÖR för hundarna. I mina ögon, antingen en väldigt okunnig besökare eller en väldigt elak människa som försöker skada hundar och dess ägare!

Sorgligt nog så är det praxis av dagens inspektörer att bete sig så här. Antingen är de otroligt okunniga. Eller så gör de sitt bästa för att skada hundar och deras ägare.

 

 

Blöja

Vad för nytta gör egentligen blöja på hund?

På en stor hund, ingenting! Det är liksom omöjligt att få en blöja som inte spiller över på en stor hund om den rastar sig inne, men om den däremot markerar inne, så kan blöja hjälpa.

På en liten hund, ja, den kan vara användbar ibland.

Om man har hunden inom synfält hela tiden så behövs inte blöja.

Säg att man har en hund som man tränar rumsrenhet, sedan kanske man ställer sig och borstar tänderna, när man är klar skyndar man sig att titta om det är något kiss någonstans. Man kanske ser något man noga torkar, eller inte ser något. Sedan...

Problemet är att hunden kanske gått under ett bord eller en stol, kissat på borstesta möbelbenet mot en vägg. Man ser det inte. Vips har hunden skaffat sig en toalett som är tillåtet, därför att lukten finns kvar.

Hade hunden haft blöja så hade inte lukten blivit kvar. Beteendet måste fortfarande stävjas.

Jag förodrar 100 % kontroll första dagarna till veckorna beroende på hundens bakgrund och ålder.

Förr tyckte jag att man skulle ha hunden på en begränsad yta när man inte hade 100 % kontroll. T ex när man borstade tänderna kunde man sätta in hunden i en hage under tiden.

Detta fungerar inte idag då hagarna ska vara så stora numera att en mycket liten dvärghund lätt kan ha en hörna som toalett utan att vara nära den, så då kan man istället ha blöja på hunden, fast det inte är lika effektivt, då hunden fortfarande lyfter benet inomhus, eller hukar sig.

Har man möjlighet bör man ha hunden i en rasthage utomhus när man gör sådant som inte medger att ha 100 % koll på hunden. Men alla har inte den möjligheten. Inte heller är det möjligt med alla hundar. T ex en 8-10 veckors chihuahua valp i full snöstorm sätter man INTE ut i en rasthage.

 

 

Rengöring

För att få hundar rusmrena är det A-O att man skurar noga inne där hunden misslyckats. T ex om en valp gör en pöl, torka upp med rikligt med papper. När det är torrt, torka med ett nytt rent papper. Spraya sedan på något rengöringsmedel och torka igen med nytt rent papper. Hunden har ett luktsinne som är så överlägset så vi kan knappt föreställa oss. Avsluta med att spraya på 24 % ren ättika som får dunsta bort. En plats som luktar kiss är för evigt märkt som toalett för en hund.

 

 

Variera träning vid behov

Använder man en och samma modell för att få hundar rumsrena år efter år så kan det fungera utmärkt. Sedan kan man möta en individ som man behöver träna på ett annat sätt för att uppnå rätt resultat. Så länge man har med levande väsen att göra så måste man vara flexibel och öppen för olika varianter.

Hundar, liksom människor, är inte gjorda efter ett schema, vi är alla individer som är vad vi är. Det är charmen med levande väsen. Vore alla lika kan man lika bra ha massproducerade statyer att leva med...

En del människor kan tycka att den hunden är "dum" som inte fungerar enligt tidigare träningsmetoder. Hundar lyssnar inte på träningsmetoder efter att ha läst en bok, de är bara som de är. Det är upp till ägaren att inte vara "dum" utan träna varje individ med den metod som den individen förstår.

 

 

Hundens toalett

När man tränar valpar är det bra om man använder samma ställe varje gång som man har för rastningen. Den platsen ska vara mycket nära utgången. Sedan när hunden förstått det hela kan man utöka området som hunden gör ifrån sig på bit för bit. Skynda långsamt!

Var väljer hunden att göra ifrån sig?

Att rasta hund på egen mark, inhägnad tomt, hundgård o s v.

Detta beteende startar redan i valplådan. Från valpen börjar göra ifrån sig på egen hand, utan mammans hjälp, till valpen inte gör vid maten eller sängen går det oftast några dagar till några veckor. Långt före 8 veckors ålder har normalt valpar slutat göra sina behov på fel ställe.

Vid en dålig renlighet i valplådan så kan hunden förstöras i sitt renlighetsbegrepp. Ibland kan de bli bra när de hamnar i en renlig miljö, men det kan ta både ett och två år. Vissa blir aldrig renliga om de som små haft smutsigt kring sig.

När hundar flyttar så kommer den in på andra hundars revir. Det kan kännas osäkert i början för en hund på nytt revir. Har den också ny ägare samtidigt är ju omställningen ännu större och osäkrare.

Att rasta hunden ute, men nära huset/lägenheten till att börja med brukar gå bättre än att gå gata upp och gata ner i timmar på okända revir. Man behöver inte oroa sig för att hunden ska fortsätta att ha toaletten nära, när självförtroendet ökar och reviret utvidgas så kommer hunden gå längre bort förr eller senare.

Vuxna hundar som "bott in sig" väljer oftast att gå liten bit från bostaden för att göra sina behov.

Blir de rastade utanför tomten flera gånger dagligen så brukar de flesta hundar inte vilja göra ifrån sig på tomten, eller endast pinka på gården.

Men om de endast går en promenad om dagen så hittar de lämpliga toaletter på gården.

Man kan ta min egna nya hundhage (2015) som exempel.

När jag först släppte ut dem (22 april 2015) i början i den hage vi har idag så var den ca 100 kvm. Då gick hundarna längst ner i hage och gjorde sina större behov, så långt från huset de bara kunde komma. Första dagarna var det lite hur som helst, men redan efter 7-10 dagar så fanns det inte längre många bajsar närmast huset.

Sedan ökade vi hagen (12 maj 2015) i storlek, nu blev hagen ca 450 kvm. Då övergick lite drygt halva gänget med att gå på diagonalen längst bort i hagen närmare skogen. Ett stadigt gäng fortsatte att gå på gamla stället. Båda ställena är långt från huset, med bara en liten skillnad i distans.

Den änden mot skogen är också av betydelse för hundar förutom avstånd. Ju mer de känner sig på egen mark och inte på andras revir, ju bättre. Närheten till vägar, grannar, insyn o s v, då är det mindre ideal rastplats för en hund.

Sedan ökade vi hagen igen (3 oktober 2015), denna gång till ca 600 kvm. Då gick det mindre än en vecka så slutade samtliga hundar att göra sina behov längst ner på gården på framsidan. Avståndet till skogen är nu så pass mycket längre än till framsidan, dit går hundarna efter denna utökning. De som gjort mot det hållet redan tidigare tog lite längre tid på sig, ca 2 veckor, sedan gick de också över till att göra sina behov närmast skogen.

Valpar som nyss lärt sig gå ut är naturligtvis undantagna. De har inte fått långa/stora revir ännu. Men även små valpar tenderar till att göra sina behov så långt från "hemmet" (säng+mat) som möjligt, men fortfarande på eget revir.

 

 

Utökande av revir

Katten går utanför sitt revir och gör sina behov och gräver ner dem så de ska dra till sig så lite uppmärksamhet som möjligt. Hunden markerar sin revirgräns med avföring. Vi som har staket av något slag till våra hundar ser ibland hur vissa hundar försöker utöka sitt revir genom att försöka få ut avföringen genom staketet. Det är vanligtvis de hundar som har mest energi, mest "spring i fötterna"-mentaliteten. De vill ha större eget revir och ser sig kapabla att ta hand om det och försvara det. D v s de vill ha mer att göra.

 

 

Urin

När det gäller urin är markeringen i huvuddrag vid ytterområdena av reviret, men också en bit in, men inte där hundarna äter och sover. Man sullar inte ner i eget bo.

 

 

Inlärda beteenden

Sedan kommer de onaturliga beteendena som vi människor tränar våra hundar i. Att markera överallt. När man iakttar hundarns naturliga beteenden så förstår man att något gått snett med hundar som kissar och bajsar överallt. Orsaker till hundens beteende kan vara;

 

Vi människor gör en sådan sak av rumsrenheten så ofta lär sig hundar att kontrollera sin omgivning med kiss och bajs. Man man se att urinering är vanligaste metoden, och att även avföring kan tas till av vissa individer. Anledningen till att kissande är vanligare närmare boet är naturligt. Så är det i en flock som bara får vara hundar och har tillgång till att få komma ut, de gör sina behov av fast modell längre från boet, medan urinet även sker en bit in i reviret, om än inte i boet/hemmet.

 

 

Vad kan vi då göra?

Hur kan vi samarbeta med det naturliga beteendet för att få våra hundar rumsrena?

Vi behöver lära våra hundar att hålla sig. Något som inte är naturligt för dem. Tikar med små valpar undantagna.

Vi måste rasta våra hundar ofta, regelbundet och ha kontroll över dem.

Valpar måste vi rasta efter varje situation som sätter fart på en valptarm, men också vuxna hundars tarmar, om än inte lika omedelbart. Det som får det att trycka på är intensiv lek, ätning och lång sömn.

Före 12 veckors ålder ska vi mer eller mindre passa upp på valparna.

Valpar efter 12 veckors ålder ska vi försöka vänta några minuter efter varje moment innan vi rastar dem. Denna tidsfördröjning ska öka med månaderna. Man måste ha koll på hunden. Ett bra sätt att lära in fördröjningen är att låta hunden ta det lugnt ett tag efter matningen innan man rastar dem. Denna vila på maten kan utökas med tiden.

Vuxna hundar som man tar hem bör man behandla som valpar över 12 veckors ålder.

Receptet är övervakning och rastning.

 

 

Möblering påverkar möjligheten till rumsrenhetsträning

En stor och en liten hund behöver man ha så öppna ytor åt så man kan upptäcka om de försöker ta sig en toalett på fel ställe. En stor hund kan ha fler möbler och man kan ändå hinna med att se den. En liten måste man tänka sig för lite mer om möblers placering, så hundarna inte hittar ett dolt ställe till toalett utan att människan har kontroll.

En stor hund som en gång har börjat ta sig en toalett i ett undanskymt ställe räcker det i regel att möblera om och placera möbler så det inte finns en yta som är aningens längre än hunden i kvadrat. Då får hunden svårt att snurra runt och komma ner i hukande ställning.

En liten hund däremot får man nog helt enkelt möblera så man ser hela ytan hunden vistas på. Ibland innebär det att man får ställa för grindar eller liknande för att få ordentlig kontroll. En riktigt liten hund behöver ju bara ett par dm så har den "dansbana" att ha ytrymme för att göra sina behov.

Både stora och små kan man prova att ställa deras mat, deras vatten eller deras säng där, så kan det avhålla dem från att göra ifrån sig där sedan.

Utan ordentlig kontroll kan man oftast inte lära av hundar från dåliga vanor.

 

 

Olika svårighetsgrader

En liten hund eller en stor hund är inte svårare eller lättare att träna, med kan kräva lite olika uppmärksamhetsvinklar från sin ägare.

Vissa individer är svårare eller lättare.

Vissa uppfödarens hundar är svårare eller lättare.

Vissa hundägare är duktigare eller inte...

Utan tvekan är det de inlärda beteendet som gör största påverkan på hundens möjligheter att fort bli rumsren oavsett i vilken ålder hunden är. Påverkan av hundens inlärda rumsrenhetsbeteende kommer från människans behandling av hunden.

Starten av rumsrenhetsbegrepp i hundar gäller i regel från hunden uppnår 3-5 veckors ålder och varar under resten av dess livet. Oftast något tidigare på storvuxna raser och något senare på småväxta raser.

 

 

SANERING AV KISS

Har hunden väl fått platser som den gärna kissar på måste man noga få bort lukten, och helst platsen, så fort som möjligt.

Lukt kan man ta bort på flera olika sätt, tyg tvättar man. Är det tygstoppning fungerar ånga som mirakel, dessa modärna moppar som fungerar med ånga är toppen här. Har man trä som är obehandlat kan man också ånga ur det, det är som det kokar bort. Är det färgade underlag kan man tvätta noga och sedan måla om.

Som sista behandling tillsätter man ren 24 % ättika som får dunsta bort. Är det ett långvarit problem så återfukta med ättika upprepade gånger. Själv har jag en sprayflaska med ättika som jag använder som sista åtgärd på ett sanerat område.

Man bör efter det möblera om, ställa för något för favoritplatserna, så hunden glömmer att gå dit med tiden.

Man bör ställa för alla sådana platser som man inte kan ha koll på. Det får inte finnas sådana ställen när man tränar en hund att vara rumsren, man kan inte lära en hund att vara rumsren om man inte ser när den kissar.

Om man t ex har en möbel som är svår att sanera från kiss får man skydda den på annat sätt tills hunden är tränad. Om det hela tiden finns en kissdoft någonstans är det extremt svårt att få en hund att förstå att den inte ska göra sina behov inomhus. Man kan t ex ta en petflaska och skära upp och stoppa i ett bordsben i det, så kommer det eventuella kisset på petflaskan istället för bordsbenet. Se bilden.

Med valpar är det bra ifall man tar bort mattor tills den lärt sig rumsrenhet.

Mer om sanering av kiss o d. Städning och sanering.

 

Kisskydd.

 

 

Hundsängar och rumsrenhet

Angående hundsängar och rumsrenhet. Jag var en gång i ett hem där hundarna inte hade hundsängar, men däremot papper som det var meningen att hundarna skulle kissa på. Hundägaren var väldigt förgrymmad på att hundarna låg i tidningarna! Sedan så när de la ner en hundsäng kissade hundarna i den!

Jag har tagit hand om hundar som kommer från liknande ställen. Det har ofta tagit upp till ett år innan man vänt det hela. Det finns bara en sak att göra, rena sängar så fort det skett en "olycka", många rastningar och rena tidningar, om man har sådana, så fort någon hund gjort ifrån sig.

Till sist kommer hunden inse trevnaden i att ha rent där man kan sova mjukt och gott.

Jag kan däremot föreställa mig hur en hundägare med hundar som de redan förstört ska kunna vända detta beteendemönster. Det tar antagligen många år av envist arbete.

 

 

Svåra fall som gör i sängar

Ibland tar man hand om hundar som gör inne, kanske t o m kissar i sängar. Detta är en sitution som kräver mycket träning, envishet och tålamod. Vändningen kommer sällan på en dag om det redan gått för långt. Vissa hundar kan man få träna i 2-3 år innan de är helt pålitliga med rumsrenhet.

Har man då en hund som gått aldeles för långt, alldeles för länge, så måste man lägga upp en strategi för att få den hunden rumsren.

Min strategi är som följer:

Går en egen hage till hunden, ge den EN säng att ligga i. Utfodra hunden på regelbundna tider med åtföljande rastningar, på en väldigt ung hund direkt efter maten + ca 30 minuter senare. På en vuxen hund ca 30 minuter efter matning. Rasta hunden massor av gånger dagligen, helst minst dubbelt så ofta som en hund som inte har bekymmer. Har man, som mitt senaste fall, ett magert hull dessutom som måste jobbas med kommer det till fler komplikationer, men vi lämnar det där hän just nu, och konsentrerar oss på rumsrenheten här.

Ha hagen på en yta så människorna i familjen har koll i hagen mest hela tiden. Sängen till hunden måste vara av sådan sort att den är extremt lätt att sanera, den kommer saneras ofta kommande tid. Naturligtvis gäller det samma golvet. Har ni t ex en skarv på en golvmatta så sätt inte hagen där! Det är oundvikligt att avföring och urin kommer ner i springan och kommer aldrig helt komma ur. Hunden kommer för evigt känna den lukten. Alltså inga söta hundigloos och liknande stoppade sängar till att börja med, om nu inte har 100-tals av dem att byta med.

En bra säng kan vara en huvudkudde, stoppa in den i en plastsäck, dra över ett örngott. Vid sanering, byt örngott och torka plasten noga, dra på nytt örngott, klart. Vid behov, byt plasten. Håll noga koll på att hunden inte letar fram plasten och tuggar i sig av den! En annan fördel med dessa kuddar är när det kommer till dagar när hunden kissar i sängen kanske 10 gånger eller mer på några timmar, så behöver inte tvättmaskinen gå runt dygnet runt. Många örngott får plats i en tvätt. Lakan av frotte som är plastade i botten, för barn, kan man också använda till hundar. Eller kisslakan för barn som man slänger vartefter.

Så fort hunden gjort inne, städa. Ju fortare, ju bättre. Säg INGENTING till hunden. Bry er inte om den alls. Är sängen besudlad, byt säng eller sanera den totalt.

Om man däremot klappar hunden och är vänlig med den så tycker den det är jättetrevligt när du kommer och vill gärna ha dit dig oftare.

Om du skäller på hunden så avreagerar du dig, på bekostnad av hundträningen! Låt bli. Man kan fastna i att hunden vill göra för att få uppmärksamhet och sällskap. Eller så kan man få hunden att fortsätta för att hunden ska styra dig! Hunden blir då den dominanta parten, d v s flockledaren! I vilket fall så lär sig hunden att du kan vara farlig, elak, otrevlig. Detta är ingen bra grund att vila på för framtida gemenskap.

Se till att vara totalt neutral, ta inte i hunden, titta inte på hunden, prata inte med hunden, bara städa och torka noga.

Ibland är hunden så pockande så den bara vill ha kontakt och tar sig den kontakten. Då kan man ha två likadana hagar bredvid varandra (hunden ska inte känna att den får nya vyer och tjänar på bytet), så hunden får byta hage varje gång den gör inne. Flytta hunden till andra hagen, och ta därefter itu med skiten. Har man tomt kan man t ex sätta hunden i en hage på gården medan man sanerar, men endast om hunden inte känner att den har vunnit. Man måste läsa av hunden noga.

Efter ett tag ser man hur hunden mer och mer låter bli att göra ifrån sig i sängen.

När den inte gör ifrån sig i sängen och inte har gjort det på ett tag, lägg in en andra säng. Då kommer återfallet, den ena sängen blir toalett, den andra sovplats. Fortsätt som tidigare, noggrann rengöring. Det får inte finnas en enda tillstrymmelse till avföring eller urin inne hos hunden. Ibland får man ta bort säng nummer två ett tag och sedan återinföra den.

När det går bra med två sängar, så kommer nästa moment, jag plockar då in en totalt säker hund till denna piss-luska. Mycket riktigt, återfallet kommer som ett brev på posten. Fortsätt som tidigare.

Sedan ytterligare en säng, ytterligare en hund. Man fortsätter som tidigare, så småningom, när man tror hunden är pålitlig så släpper man ut den i hela rummet, sedan i hela huset.

Första steget tar ofta inte så jättelång tid, men det tar lång tid, sedan när man sätter in säng två får man oftast ett rejält återfall som kan ta lång tid att komma över. Ibland går det smidigare, medan när man plockar in första hunden, då är "satan lös". Det är lite olika på olika hundar, en del är fixerade vid att kissa i sängen, vissa är fixerade på att "skylla" på andra.

Glöm inte att rasta hunden ovanligt ofta.

All denna rumsrenhets träning räcker dess värre inte. En hund som kissar inne, speciellt om de kissar i sängar, ännu värre om de kissar i människors sängar, kommer av att de inte respekterar människor, för att de inte haft en flockledare. Att få ett bra förhållande människa-hund är av absolut värde för att komma till rätta med detta.

Hur utstrålar du ledarskap?

Hur utövar du ledarskap?

 

 

Inlärd dålig renlighetskänsla

En hund har större risk att bli snuskig om den går på en liten yta. Har den bara en liten gård att gå på så måste man nästan stå med skyffel under baken på hundar när de bajsar, blir det liggande i en liten hundgård så stinker det skit och urin i näsan på hunden hela tiden. Detta bidrar till att en hund kan förlora sin naturliga renlighets känsla. Ju mindre yta man har, ju mer måste man städa hela tiden för att hunden ska ha rent kring sig.

En hund blir ofta mer snuskig om den får gå med skit och piss i pälsen hela tiden och inte hålls ren av samma orsak som ovan.

Om man har en väldigt stor gård till sina hundar så tar ofta de mer eller mindre vuxna hundarna och går långt bort från hemmet och gör sina behov. När hunden gjort sina behov så leker, sover och äter den på andra ställen. Den vill inte ha toaletten som lekyta eller annat.

Det naturliga för hundar som markerar revir med urin är att de markerar mest i utkanten av reviret. Några få hundar markerar med avföring, förutom urin. De markerar då normalt inte där de leker, äter, vilar o s v utan runtomkring, en bit bort.

 

 

Varför?

En hund som gör inne gör det av olika anledningar. En del av dem har levt i ett otroligt snusk, en del har helt enkelt inte blivit rastade. Det absolut allra vanligaste är dessvärre brist på inlärning i grunden och dåligt ledarskap. D v s hunden är inte skött som en hund ska skötas, fysiskt eller psykiskt, eller både ock. Oavsett orsak tränas detta på samma sätt, så varför är egentligen inget man behöver veta för att få bort beteendet.

 

 

Vad kommer beteendet ifrån?

Varifrån kommer det att hanhundar markerar och ibland även tikar? För att förstå kisseriet så behöver man gå till ursprung.

Hundar lever i lukternas värld, inte i synens värld, som vi människor.

De markerar med urin för att sätta upp stora och väl synliga "skyltar" att "här bor jag".

I begynnelsen var det "mitt revir, håll er undan, tillträde sker på egen risk".

Detta brutala budskap bör ha trappats ner med årtusenden då hundar lever i människans skugga numera.

Varför upprepas markeringarna ständigt? Jo, för att urinen minskar i lukt för var timme som går. På två till tre dagar är lukten så svag att den behöver förnyas för att fortsätta att hålla sitt revir och andra ska förstå att reviret fortfarande är upptaget.

Vilda hunddjur idag markerar i regel med 2-3 dygns mellanrum, för hunddjur med mycket stora revir, ca 1 veckas mellanrum.

Blir lukten för gammal av den egna flocken så är det fritt fram för andra att ta över reviret.

 

 

Riktig värsta snusket

Hundar som är snuskiga är ibland det för att de har det snuskigt och lever i ständig smuts.

Ännu vanligare är att hundar som är snuskiga är uppväxta hos en uppfödare som har varit extremt snuskigt. Där valparna inte i rätt ålder har fått ha rent kring sig.

Snusk pratar jag inte om att hundar tvättar sig i baken o s v. Det är normalt för hundar att försöka hålla sig rena.

Med snusk menar jag hundar som ligger i piss och skit, hundar som rullar sig i skit, hundar som äter och dricker mat och vattnet med piss och skit i. Det är samma hund som först pissar och skiter i sängarna och maten och vattnet också.

Ofta gör de ifrån sig i maten och vattnet när de ätit och druckigt färdigt. När de är hungriga och törstiga igen så äter och dricker de sin egen bajs och kiss.

Ibland gör de ifrån sig överallt och lägger sig ogenerat var som helst, oavsett om det är avföring och urin där.

Ibland gör de ifrån sig i alla sängar utom en som de ligger i själv, men sedan blir "avundsjuk" på hundar som ligger i de andra sängarna, kör bort dem och lägger sig där, fast det är äckligt.

Det man kan göra är att ständigt hålla rent.

Denna typ av hundar gör inte blöjor någon nytta på, då de inte bryr sig om de ligger i sin egna urin och avföring.

Däremot kan en hund få följa med på fler ställen, trots att den inte är färdigtränad, om man sätter på den blöjor.

Har hunden gjort i blöjan så är det viktigt att bada hunden sedan.

Förr i tiden använde man ofta burar för rumsrenhetsträning. Det är olagligt numera i Sverige. Och det spelar ingen roll i detta fall, då det ändå inte hjälper, eftersom hunden inte bekymrar sig att ligga i sin egen smuts.

 

 

Inkontinens

Om hunden t ex ligger ner och det bara börjar rinna urin ur den är den sjuk.

Om hunden som rusar mot dörren men inte hinner ut innan det kommer avföring eller urin kan vara sjuk.

En vuxen hund som kissar med 1-2 timmars mellanrum har stor risk att vara sjuk.

Sjuka hundar ska till veterinären.

 

 

OMPLACERING AV VUXEN HUND

Tar man hand om en vuxen hund ska den alltid behandlas som en valp första veckorna till månaderna (beroende på individ), man ska ha omedelbar kontroll på att hunden inte kissar, man ska kort och gott behandla den som en valp som man tränar rumsrenhet förrutom att man kan vänta sig flera "trick" från hundens sida att undvika att du ser den kissa (om den tidigare inte varit rumsren). Detta gör övervakningen extra viktig, med denna metod har jag alltid uppnått bra resultat.

Skönheten med hundar är att oavsett den tidigare träningen och hundens ålder och kön så svarar den omedelbart på den rätta träningen när den kommer till ett nytt hem och inte har "sina platser" kvar.

Om man ska träna om en hund i ett befintligt hem är det lite mer långraget, fast samma metod. Sanering av urindoft är däremot alltid ett måste, se ovan.

INGEN människa kan garantera att en hund är rumsren när den flyttar. Flytten i sig gör inte förändringen, utan nya familjen och hemmet utgör problemet. Den mest rumsrena hund kan alltid o-bli rumsren igen, ifall den lever i sådan miljö som framkallar kisseriet hos den hunden.

Kräver någon hundköpare att hunden som de ska köpa är garanterat rumsren så visar det enbart på lite förståelse av vad hund är för något och oförståelse för sitt eget ansvar att behandla hunden rätt och bra.

Garanterar säljare att hunden är rumsren och så kommer förbli visar det bara på okunskap igen i bästa fall, eller bedrägeri i sämsta fall.

Hundar är i botten signalsäkra varelser, speciellt urhundar, ju mer "ursprunglig" de är, ju mer signalsäkra är de. Har hunden fått vara hund fullt ut i hela sitt liv behåller de mer av signalerna som då blir säkrare, tryggare med åren, alltså mer befästa för vart år som går.

En av de saker en "ursprunglig" hund inte vill göra, är att kacka i annans revir. De vill inte markera med vare sig avföring eller urin. Om de markerar i andra hundars revir så kräver de området som sitt eget revir, en normal hund som bara varit hund tidigare kan ha svårt för det.

Området allra närmast hemmet är då till att börja med deras revir. Vid rastning bör man respektera det. Ju längre ifrån hemmet, ju mer främmande revir är det för hunden. Men tiden kommer den tillämpa mer och mer av närområdet som sitt revir de har full rätt till, men till att börja med är det oftast enbart det området närmast boendet.

När hundar är vana att leva väldigt enskilt, så som mina hundar gör, så känner alla hundar igen varandra i byn, då de bl a pratar med varandra via t ex ylningar och skall. De känner naturligtvis också igen lukter av varandra, även om de inte ens någonsin ses.

I ett mer folk- tätt och framför allt hund- tätt område blir situationen en annan. Det är för mycket för dem att ta in på en gång, utan de måste långsamt vänja sig med alla dessa många främmande hundar och deras utrymme i reviret.

Ska man hjälpa hunden att snabbt bli rumsren och känna sig trygg i hela reviret, låter man hunden göra ifrån sig på närmaste rastområde till att börja med. Man gör som till en valp, rastar regelbundet, framför allt efter lek, mat eller lång sömn, berömmer vid uträttade behov ute, och går promenaderna som vanligt. På en vuxen hund brukar man behöva passa på så här i ca 1-2 dagar, om man gör rätt och hunden tidigare varit rumsrena, så bör det räcka. Man går regelbundet promenaderna, så hunden bekantar sig med omgivningen mer och mer dag för dag. Det kan däremot dröja olika länge innan hunden utökar området för själva rastningen, så de gör ifrån sig obehindrat på hela reviret.

 

 

HANHUNDAR SOM KISSAR INNE

Hanhundar och tikar kan kissa inne av många orsaker.

Hundar som inte lärt sig rumsrenhet är vanligare än vad man tror.

En del tror att hundar ska bli rumsrena som katter, de blir de inte! Vi ska här inte gå in på katters rumsrenhet utan hundar, hundar ska tränas! De ska redan i späd ålder lära sig skillnaden mellan sovplats, ätplats och toalett. Redan i en bra ordnad valphage hjälper man valpen att skilja på dessa ställen från starten. Detta kan man sedan uppmuntra med vägledning och beröm.

Många anser att små hundar är svårare att få rumsrena än större hundar, det är inte heller sant! En stor hund som börjar springa runt ser vem som helst att den är på väg att satta sig för kissning eller bajsning. Man t o m hör dem på långt håll när tassarna far över golvet allt intensivare. En liten hund går under ett bord, bakom en soffa etc, så är det hela gjort utan att ägaren ser det. Man måste alltså ha en annan typ av kontroll på en lite hund, men den lilla hunden lär sig inte långsammare, ibland är det t o m tvärs om!

Dessa hundar som har sina egna toaletter i skrymslen och vrår är alltså inte korrekt rumsrenhets tränade. De lär sig inte att man inte får göra inne, de lär sig endast med tiden att man inte får göra ifrån sig när matte eller husse ser på! Oftast brister ägaren i att berömma hunden ute och att ha total kontroll (total uppsikt) över hunden inomhus när den lär sig rumsrenhet så den blir tagen på bar gärning varje gång den försöker göra inne.

Hundar kan kissa inne för att markera könsdrift, det gäller både hanhundar och tikar. Här kan en kastrering hjälpa, speciellt om den sker i tid. Kastrering för att uppnå maximal effekt bör göras strax efter 6 månaders ålder, läs mer om kastrering.

Hundar kan kissa inne för att visa sin dominans, det sker när hunden har en svag flockledare, när hunden bestämmer i familjen. Detta kan åtgärdas genom att ta ledarskap över sin hund.

Vissa hundar gör endast inne när ägaren har mindre kontroll över den, t ex när den lämnas ensam hemma eller när den ser att ägaren inte har full uppsikt, t ex när det kommer gäster, när ägaren går på toa, när ägaren pratar i telefonen etc. Detta är också typiskt för de hundar som inte har en tillräckligt stark ledare som hunden kan se upp till och respektera. Det behövs då ledarskapsträning av ägaren för att få kontroll.

 

 

Rumsrenhet i en flock med blandande kön

När man har en flock med flera individer av båda könen (eller alla tre) och det är flera hanhundar (fler än en) i den flocken, kommer det inte ann på rastning om hundar markerar hela tiden, överallt. Hunden har sitt sätt att prata.

När en hanhund lyfter benet och kissar högt betyder det - "Här är jag". När hanhunden pinkar överallt, och speciellt över annan urin från tikar och andra hanhundar, säger den: - "Jag äger detta".

Hundar gör normalt inte i eget "bo". Men det finns undantag, här är några undantag:

Ett: Hundar som levt skitaktigt och förlorat känslan för rent och smutsigt.
Två: Hunden är sjuk och kan inte kontrollera sig.
Tre: Hunden tävlar konstant mot andra hanhundar om "sina" tikar.
Fyra: Hunden har fått göra som den vill hela tiden, alltså ingen rumsrenhetsträning alls.
Fem: Hunden får inte komma ut.

En liten hund ser sitt bo som nån eller några kvadratmeter. En stor hund ser sitt bo som ett 10-tal kvadratmeter. Och allt däremellan beroende på i första hand hundens benlängd.

När det gäller yta som hunden behöver/har nytta av, så gäller det att ju större benlängd, ju större yta och ju livligare temperament, ju mer yta behövs.

Undantag är hundar som är "livliga" för att de är hysteriska, de måste ner i vila i kombination med bra aktivering så att de kan nå harmoni. Men det är en annan sak som inte har med kisseri att göra (även om kisseriet kan påverkas av det), utan det har att göra med att träna fellärda, missanpassade hundar.

Tikar kan också markera. Vanligast är att de gör det när de löper. Att pinka säger då: - "Herrar! Kom hit!!! Det är dags!!!". M a o, de annonserar efter partner.

Våra tamhundar tycks det som om de har utvecklat en till variant, att pinka på det som de inte vill ha men som ingen annan heller ska få. Ett slags ha-begär.

Dessa snuskiga hundar kan kissa på det som de vill inmuta som sitt och sedan använda det, t ex ligga i en säng som de själva pinkat i, i önskan att ingen annan hund ska våga gå dit.

En del andra av denna variant kissar i alla utom "deras" säng, och sedan vaktar de sin säng så ingen obehörig får komma dit utan tvingas vara utan säng eller ligga i deras kiss och därmed gå runt och lukta som de är "ägda" av den andra hunden.

 

 

Blöjor

Blöja kallas ibland också för bellyband/magband.

Blöjor till hanhundar kan man sy själv och därmed anpassa exakt efter sin egen hunds storlek. Jag brukar ta mjuka handdukar av froté, men jag vet de som tycker det blir för mjukt och provar tyg från jeans istället. Man kan ha knytband, knappar eller som jag har, kardborrband. Fördelen för mig med kardborrband är att då är det mer flexibelt i storlek ifall jag vill använda samma till olika hundar. Nackdelen är att ibland fastnar det päls i kardborrbanden, speciellt under tvätt, så det blir till att kamma dem ibland för att få bort håren så kardborrbandet fäster när man ska använda dem.

Man kan ha blöjan stängd under tvätten, så minskar man lite av håren som annars fastnar.

Man bör se till att hanhundsblöjan inte sitter för tätt, då kan det lätt bli förhudskatarr på hanhunden. Helst ska det vara som en liten påse under.

Hundar som är hemskt pissiga gör man kanske bäst i att inte använda i avel, då det oftast är en ärftlig egenskap.

Man kan dock dämpa hanhundars lust att lyfta på benet med denna metod eftersom när hanen kissat och går tillbaka och luktar för att försäkra sig att han lämnat en bra markering, så har han inte lyckats i sitt uppsåt, oftast förstår dock hanhundarna ganska snart att det gäller endast när blöjan sitter på, den känner också ofta obehag av att bli blöt på magen vilket avhåller dem från att vilja kissa i blöjan, tillsammans med brist på resultat, alltså revirmarkering.

Metoden med blöja tycker jag är speciellt överlägsen för hanhundar som gärna sätter fart och strilar så fort de kommer på besök någonstans, speciellt om det luktar hund förut på nya stället. Men en hanhundsblöja med sig är det lättare att vara välkommen överallt med sin hanhund, när man kan garantera att ingen olycka inträffar.

 

Väl använda och egenhändigt hemsydda hanhundsblöjor.

 

Man kan också använda vanliga blöjor till barn som kan sättet på vären, på så vis blir det en hängande ficka under magen på hunden och ingen eventuell blöta behöver ligga ann mot kroppen på hunden. Dessutom är barnblöjors material superabsorberande, så att de ska skada hunden är nästan omöjligt.

Bra storlek till små dvärghundar är 4-9 kg (ofta kallad storlek 3). Mycket små från 2 kg.

 

Barnblöja.

 

Vissa hanhundar kan, när de stoppas från att markera med urin, ta till avföring för att markera. Detta går att avhjälpa genom att trä på hanhunden en trosa (med hög midja) med hål för svansen där svansen dras ut, och sedan knyts allt tillsammans med kissblöjan kring midjan. På så vis för hanhunden gå med sina "kottar" i byxan, något de oftast inte tycker är trevligt.

Personligen har jag sådan kontroll dagtid när jag får hem nya, vuxna avels hanar, så jag tar till blöjor nästan enbart på natten, då endast för att jag inte kan ha alla mina hundar i sängen.

Efter god träning dagtid och genom blöja se till att de inte markerar under natten och normal ledarskapsträning, så kan man ganska snart glömma av att ta på blöjan på natten.

Valpar använder man aldrig blöja till.

 

 

Hundblöja jämfört med barnblöja

Om man har blöjor på hundar bör man vara extra noga med att hunden inte får förhudskatarr eller liknande.

Syns gula droppar måste hunden behandlas. Hunden kan ha ont!

Använder man barnblöjor är risken för problem minimal.

 

 

TIKAR SOM KISSAR INNE

Det går bra att ha blöjor till tikar också, då kan man använda vanligt löpskydd. Det går också bra att använda barnblöjor till små hundar. Det är även en bra metod för flygtransport av små valpar, eftersom man då inte kan be piloten stanna så man kan rasta sin valp vid behov.

 

 

 

Hanhundar som tillåts kissa inne

Vissa tycker det är helt ok om hanhundar lyfter benet inne överallt, vissa tror dessutom att hanhundar gör så, alltså att det inte går att lära hanhundar att inte kissa inne, då speciellt avels hanar. En del tror att hanar inte vill para sig om de inte får kissa inne, allt detta är bullshit. Låt mig bara först som sist säga att hundar går att träna till rumsrenhet, det handlar om ägarens skicklighet, eller snarare vaksamhet, under första tiden + ett normalt flockledarskap över sin hund - sina hundar.

Samtidigt gör det väl inget i sig om hundar kissar inne, så länge de får gå på promenader och så länge de inte behöver stå i sitt eget kiss. Ägare av såna pissiga hundar brukar ändå föredra att kisset hamnar på ett ställe. Det går lätt att uppnå om man placerar ut en flaska fylld med vatten på några tidningar. Hanhundarna har svårt att motstå detta, så är det bara att skura av flaskan regelbundet och byta tidningarna under flaskan flera gånger om dagen eller vid behov.

Placeringen på flaskan bör vara nära utgången, så hunden förstår sambandet med rumsrenhet. Det hjälper alltså till att ta hunden åt rätt håll.

 

 

Huvudingrediensen i rumsrenhet är TA UT HUNDEN och HÅLL HUND OCH OMGIVNING REN!

 

Uppdaterad 2020-09-09

 

© all rights on www.piaskennel.com belong to Annika Hagström