NOSPIGMENT

 

Pigmentation på nosen är kopplad till läppkanternas färg och ögonöppningarnas kanters färg. Nospigment är samma pigment som är på läpparnas kanter och ögonens kanter, alltså där skinnet lyser igenom i ansiktet.

Nospigmentet (och återföljande pigmentplatser) ska normalt vara svarta, eller i varje fall så mörka som möjligt.

En leverfärgad hund och andra varianter under lever får leverfärgad pigmentation. Chokladnos hör man ibland talas om på Chihuahua. En äkta choklad är en leverfärgad hund och har leverfärgad nos, alltså inte avblekt nos, avpigmenterat. En blå eller lila hund har grå - blå nos av olika styrka i färgen.

En blå hund, lila hund, silver och andra avvarter av blå får blåaktigt pigment.

 

 

220427 Bra eller dåligt pigment? Pigment efter färg? Ett pigment som är "efter färg" är just så.

Ett dåligt pigment ser man rester av, eller delar av, ett bra pigment och sedan avblekning. T ex en svart nos som är delvis avpigmenterad, delvis svart.

Dudley nose är benämningen på hudfärgad pigmentation. Kan ge ett aningens urvattnat uttryck. På de flesta raser är detta anlag väldigt ovanligt. Normalt ovanligare än de andra pigmenteringarna på nos o s v. Dudley nose kommer ofta med ljusa ögon.

 

 

Estrela Radiante på bilden ovan är den första Dudly noce jag har haft, så det är som sagt, ovanligt.

 

Bilden nedan visar när läppens pigment normalt färgar ut, denna hund kommer aldrig få mer pigment på läpparna, men när hundar börjar få pigmentet, om de inte är födda med det, så blir det först mörkt som pigmentsranden på bilden nedan visar sedan sprider det sig därifrån.

 

 

Ibland är det hela förvirrande då samma färg kan ha olika namn på olika hundar men ändå styras av samma gen.

Man kan ibland se skillnad mellan en hund med t ex "blå nos" och dåligt pigment genom att nära studera nyansen av pigmentet. En blå nos med en ljusare strimma vågrätt mitt i näsan är oftast anlag för dålig pigmentation. Pigmentationen kan vara totalt dåligt, men trots det är det vanligt att styrkan på färgen blir svagare i mitten och starkare i kanterna, men så kan också vara vid en normal ljus nos.

Allra ytterst i kanten ligger det en mörkare nyans.

 

 

Tre bilder (hund 6) nedan är på samma hund och är typiskt dålig pigmentation, fläckigt på nosen. Det är en bild på isabellfärgad nos ( hund 4). Två på blå nos (hund 1 + 5). 5 bilder på röd nos (hund 2 + 3 + 6) varav tre alltså är samma hund, övriga är olika hundar.

De två blå hundarna (hund 1 + 5) och den isabellfärgade hunden (hund 4) har perfekt pigmentation, helt i överrensstämmelse med pälsens färg.

 

hund 1

hund 2

hund 3

hund 4

blå

röd

röd

isabell

 

blå - hund 5

röd - hund 6

röd - hund 6

röd - hund 6

 

Blå hundar (bild 1 och 5) har till synes svarta nosar, men egentligen är de blå när man detaljstuderar dem, de är perfekta pigment för en hund i den färgen. När man tittar på hunden rent allmänt ser näsarna svarta ut, då de är mörkare än pälsens färg. Ursäkta de dåliga bilderna...

Den isabellfärgade (hund 4) har till synes svart nos, men egentligen är den mörkt isabell. Den har perfekt pigmentation för en isabellfärgad hund. Eftersom pälsens färg är ljus framstår nosen som mörkare än vad den egentligen är. Det ska den göra också för att vara ett perfekt pigment till hund i den färgen.

Om man detaljstuderar nosen inger den ett annat intryck än vad den gör när man ser helheltsintrycket. Då verkar nosarna klart svarta.

En hund med mer eller mindre avpigmenterad nos, är alltså en hund med dåligt pigment. Inte att förväxla med genanlagen för choklad / leverfärgad eller andra färger. Nosens färg följs också i ögonkanterna och läpparnas färg. Om man färgar nosen för att dölja problemet så syns det ändå av en kunnig och skarptögd människa.

 

 

Svarta hundar contra ljusa hundar och deras åtföljande nospigment

En svart eller väldigt mörkt färgad hund (alltså i pälsfärgen) förefaller i stort sätt alltid svart i nospigmentet, även när det är gråaktig, eller brunaktig. När man sedan parar den med t ex en röd hund (och då gällar detta alla nyanser av rött från ljusaste gul till mörkaste mahognyröd) kan alla valparna som är röda få dåliga pigment, oftast skyller man då på den röda hunden, även om den har väldigt mörk nosfärg. Så behöver inte alls vara fallet, det kan vara tvärs om. Vill man veta om en svart hund bär på anlag för svag pigmentering så måste man para den med en ljus hund och se avkommornas pigmentation.

En ljus hund med väldigt svart nospigment är en hund med PERFEKT nospigment. Medan alltså en mörk hund med svart näsa inte säger någonting alls om vad den bär för anlag vad gäller norpigment (och som alltid åtföljande pigment kring ögon och läppar).

Parar man därför bara svarta (eller väldigt mörka) hundar med varandra hela tiden så kan pigmentet förefalla bra utan att vara det. Det mörka överskuggar den klena pigmentationen. Man har alltså ingen aning om det är dåligt pigment på linjen eller inte.

Parar man endast röda med röda och får svarta pigment på näsa (m m) så VET man att man har bra pigment på linjen.

Om man vill testa en svart linje för pigment så parar man alltså med en röd hund med bra pigment, då finns det chans att man får röda avkommor, där kan anlaget avslöjas. Parar en svart linje med en röd linje med genomgående dåligt pigment så vet man om den svarta bär på dåligt pigment eller inte på de eventuellt röda avkommorna.

Parar man många generationer med svart så kan hunden ha blivit homozygot svart, vilket innebär att den enbart kan få svarta avkommor, oavsett vad den paras med. Då måste man alltså para i två generationer för att få svaret, och då blir tyvärr osäkerheten på var ifrån anlaget för svagt nospigment kommer ifrån större.

Naturligtvis finns det också svarta hundar med dålig pigmentation, i sådana fall är det absolut vanligaste att hunden helt enkelt inte är helt igenom äkta svart.

Har man en röd linje som är kraftigt Aguoti mönstrade så är det kopplat till samma nospigment som svarta hundar, d v s de får till synes svart nos.

En svart hund som har t ex en röd förälder kan få en brunaktig skuggning i sin vuxna päls, det kan bli mer märkbart vissa årstider eller vid t ex fällning, hunden kan då få väldigt mörkbruna nospigment (och som vanligt därtill hörande pigmentation), men för ögat ser de i regel svarta ut tills man tittar riktigt ordentligt och riktigt nära. Utan tvekan finns det en uppsjö av olika svarta färger.

 

 

Att få starkare nospigment på sin hund

Man kan ge hunden alger i maten. Detta är även bra för massor av andra problem, t ex hundar med skinn och hud problem och hjälper att hålla borta den värsta tandstenen.

Man kan också låta hunden vistas mycket ute i sol.

Det finns "målarfärg" för nos, som man kan måla nosen med, fast det är inte tillåtet till utställningar. Jag själv skulle aldrig använda det, då jag anser att det är fusk och bedrägeri.

 

Mer om nosen.

Mer om luktsinnet.

Mer om nospigmentet.

 

Uppdaterad 2022-05-04

 

© all rights on www.piaskennel.com belong to Annika Hagström