Mentorskap

 

Alla människor lämnar ett arv, ett fotavtryck efter sig i denna värld. Ska det arvet vara dömande eller hjälpande?

 

 

Mentorskap är något som kan vara givande och alla som har extra kunskap borde någon gång hjälpa andra till ökad kunskap.

Att förneka någon kunskap som kan komma hundar tillgodo är fel. Gör man det så är man medhjälpare till att plåga djur!

 

En del har kunskap om hundar men praktiserar det inte i sitt eget hem. En del har mer hundar är de har kunskap att sköta. Det finns ingen ursäkt för att inte sköta sina djur, däremot finns det okunniga, och de behöver utbildning.

 

 

Dela med dig, för hundarnas skull

Alla kunniga hundmänniskor borde delar med sig av sin kunskap, till barn men också vuxna som är villiga att lära sig. Om man bryr sig om våra hundars framtid, så delar man med sig av sin kunskap, för hundarnas skull!

Det är otvivelaktigt höjden av egoism och egennytta att inte dela med sig av sin kunskap, som om vi inte alls bryr oss om hundarnas välfärd. Det minsta vi borde göra är att hjälpa till så fort någon söker våran hjälp, om vi bara kan. De som stillatigande ser på utan att hjälpa, när andra har problem och hundar inte mår bra och ni vet varför, det är enligt mina mått mätt rena djurplågarna!

Oavsett hur sjuk man är eller har mycket att göra så kostar det inget att upplysa folk mer än lite tid, det är det minsta vi kan gör för våra älskade hundar, oavett om de lever med oss eller andra.

Det borde vara kriminellt att inte dela med sig av sin kunskap till hjälp för framtida generationer av både folk och fä.

Samtidigt är det många som inte vill ha hjälp, de är det ingen idé att hjälpa, då de ännu inte är mottagliga för att lyssna. Man kan bara informera, till sist en dag så kanske en och annan får upp ögonen för vad en hund är för något och sedan faller mycket på plats, snabbt, om de har de rätta människorna kring sig som kan hjälpa dem. Har du då varit öppen så vet dessa människor den dagen vart de ska vända sig.

 

 

Valet av mentor

Vilken person en annan person är upplärd av säger en hel del om människans värderingar.

Om man väljer att bli upplärd av en ärlig, rättskaffens person, så är man troligen en som har samma värderingar.

Väljer man att bli upplärd av en bedragare som ljuger och fuskar så är man troligen en sådan person själv.

Välj ALDRIG en mentor som har problem med sina hundar, de kan inte hund i den omfattning så de har något gott att förmedla. Välj ingen som har problem med sina egna hundar, de har redan "bevisat" att de inte är tillräckligt kompetenta.

 

 

Dela med sig av "knep" eller inte

Jag vet att det finns massor av uppfödare som är rädda att dela med sig av sina bästa "knep" för att få fördel själv och därmed blir "bättre" än andra.

T ex om man är "världsbäst" på att få hundar att gå i band så kan man snabbt visa upp dessa hundar på utställning med framgång. Då har man förmån mot andra kennlar som inte vardags promenerar sina hundar.

Läsa mer om att få hundar att gå i band utan minsta problem. (OBS! Det var endast ett enda exempel).

Att göra proceduren att gå i band långdragen och slitsam är jobbigt för en hund, varför vi bör göra de rätta förberedelserna så inte hundar känner sig obekväm i band. De hundarna kan komma att aldrig känna sig lika bekväm i band som hundar som inte haft problem med inlärandet.

Att folk inte delar med sig om vilka schampon de använder för att få hunden t ex extra svart o s v, detta är något som inte kommer hunden till godo, det spelar det egentligen ingen roll om folk håller för sig själv.

Men när det gäller att ge våra hundar bättre livskvalitet, fysisk eller psykisk, så är vi DJURPLÅGARE om vi inte hjälper andra som har besvär.

Det är faktiskt hunden vi straffar i slutänden genom att inte dela med oss av det vi kan till andra behövande.

 

 

Vilket sammhälle vill du se för framtiden?

Otrevligt hundägarskap går som ringar på vattnet, sprider sig i omgivningen och bekantskapskretsen, hundar blir illa sedda, eftersom det i slutänden alltid är hunden som anses som dålig. Färre människor vill leva med hundar. Vilket samhälle ger det? Ett med fler hundförbud t ex. Är det något vi vill ha?

Vi borde alla hjälpas åt att förmedla kunskap, så alla får en chans att få glada och harmoniska hundar.

Vilken framtid vill vi leva i? En där massor av hundar, hundägare + omgivning får lida för att hundarnas ägare saknar kompetens, ett samhälle där hundar är hatade och fruktade, eller ett samhälle där alla hjälps åt så vi blir bättre och duktigare hela tiden.

En trevligare framtid eller en framtid i kaos där hundar sprider skräck, vilket väljer du?

 

 

Föregå med gott exempel

Största sättet att lära andra är att föregå med gott exempel. Man ska INTE börja fuska med sitt eget, så gör man inte om man är mån om sina hundar. De ska ha sin skötsel, varje dag. Detta är A och O i hundskötsel, något som man måste visa med gott exempel.

 

 

Fördelar

Att vara mentor har för och nackdelar som allt i världen. Vissa lär sig snabbt. Vissa långsammare.

Med hjälp av andra lär man sig att se vilken kompetens man själv har, eller var man bör läsa på.

När man släpper in andra inpå sig och sina hundar så blir det svårare att vara hemma-blind, en "sjukdom" som fällt många kennlar i alla tider.

Njut av att ha gjort ditt bästa med att förmedla kunskap. Har du gjort ett bra jobb har du också lärt dig massor under resans gång.

 

 

Till sist

Glöm inte att släppa taget den dag då det är dags. Har du gjort ett bra jobb kommer de gå ut och lära sig mer och med tiden även dela med sig i sin tur till nya noviser.

 

 

 

Lära sig mer och mer

En dag börjar man bli så duktig att man inte behöver mentor längre.

När man börjar bli riktigt duktig i ett ämne så tar det längre tid mellan varven som man träffar på någon person, och i mitt fall även hund, som lär mig något nytt.

Ju duktigare man blir så får man arbeta mer med att lära sig nytt.

Några få ger upp då, men vissa fortsätter att utvecklas med sitt ämne, intresse eller var det gäller.

Personligen blir jag bara mer och mer engagerad i att lära mig nya ämnen kring hund och djur.

 

Updated 2019-01-21