Massage

 

Oxytocin utlöses vid bra massage. Det brukar kallas lyckohormon. Mer om Oxytocin.

Massage är en helt utmärkt umgängesform mellan hund och människa som hjälper mot mycket, både fysiskt och psykiskt, går utmärkt att utöva av amatörer.

Viktigt är att man har långsamma och trygga rörelser, inte snabba och nervösa rörelser. Det är inte ovanligt att man får en hund att somna med denna metod.

 

 

Hårda rörelser model dunk-dunk "karlar" emellan fungerar upphetsande. Lugna och mjuka rörelser fungerar lugnande.

 

 

Öronmassage

Massage av örat sänker pulsen. Man kan massera hela öronlappen. Vid öronbasen är massagen extra effektiv. Hundar emellan putsar varandra i öronen, det är en stor trygghet för hundar mellan varandra. Man får dock inte klämma hårt så man gör illa hunden.

Öron har en punkt som man kan massera och som då fungerar lugnande. Det är ofta därför hundar börjar putsa varandra i öronen för att få kompisen lugnare.

Sedan leder detta putsande om det blir allt för mycket inte alltför sällan till öroninflammationer p g a en mer eller mindre ständigt närvarande fukt, detta ger sekret i öronen som luktar starkt ju sjukare det blir och då kan hundkompisarna vilja hjälpa varandra att hålla öronen rena. Alltså det som börjar som en sak kan fortsätta som en annan sak.

Detta eviga slickande i öronen som jag sett (när jag gav ett annan foder) och som jag hör många som drabbas av var INTE vardagsmat förr bland hundar, men är så idag.

Detta får mig att fundera, lider våra hundar av störda sinnen, d v s sinnessjukdom oftare idag än förr? Om så är fallet beror det ju på hur vi behandlar våra hundar.

Har vi inlett våra hundar i samma stress som vi själva lider av?

Är vi sämre med hur vi umgås med våra hundar idag än förr?

 

 

Kan man använda naturens egna vägar behövs ingen inlärning, utan det sitter i generna att hunden ska bli lugn. Det är alltid det enklaste, snabbaste och tryggaste sättet att behandla hundar enligt deras egna beteenden, istället för att lära hundar immitera människor och aldrig få vara hund. Man kan t ex massera örat när en hund riskerar att bli stressad, för att den ska känna sig lugn.

 

 

Miljön för massage

Skapa en miljö som du själv känner dig avslappnad, lugn och trygg i. En miljö som också hunden trivs med.

Man kan också tänka sig att vara utomhus, nära naturen. Att återskapa en del av naturen i den miljön man masserar är också bra. T ex skvalpande vatten (t ex akvarium), lugn fågelsång etc.

Viktigt är att det är lugnt och tryggt, inte för bullrigt och att man själv känner sig totalt nere i varv i den miljön.

Om man känner sig i harmoni till höga volymer etc är det knappast en lugn miljö för hundar, så det ska naturligtvis vara så hunden trivs med.

I miljön för det inte vara för kallt, hellre lite varmt, så till vida hunden inte är ett riktigt "pälsmonster" och mor dåligt av värmen.

Jag själv har ett rum som nästan är som ljudissolerat som vi (hunden och jag) är helt avskärmad från omgivningen. Det finns alltså ingen störning över huvud taget, endast hunden och jag och massage.

 

 

Värme/kyla

Är det för kallt är musklerna spända. På speciellt gamla hundar eller hundar med skador, t ex stukningar, kan kyla i kombination med massage framkalla smärta. Det vill vi inte!

En värmelampa är speciellt välgörande som hjälpmedel vid massage.

Man kan dessutom använda olika linement vid massage.

Använder man massagen för att hjälpa spända muskler kan man använda arnika.

Arnika i gel kan man ha på händerna och det får göra värkan därifrån.

Flytande arnika kan man använda flödigt direkt på hunden.

Hundar utan päls eller utan underpäls kan man ha arnika gel även direkt på hunden.

Arnika och liknande preparat värmer.

 

 

Lukter i kombination med massage

Använder man massagen för mentala problem kan man ta en droppe lavendelolja på händerna vid massagen.

Lavendelolja fungerar lugnande.

Lavendelolja kan också sättas på underlaget där massagen ges.

Man kan också använda lavendelljus eller liknande lukter. Se bara till att det är äkta lavendelolja.

Det finns även andra örter som lugnar, men på hund tycks det mig som om lavendel fungerar särskilt bra.

Kom ihåg att hunden har ett extremt bra luktsinne. Någon droppe räcker.

Lavendelolja finns bl a att köpa på välsorterade djuraffärer idag. Det är härliga tider vi lever under då allt finns att få tag i lättare numera.

 

 

Nervös hund

En nervös hund som man vill få tryggare är det bäst att ta i så varsamt så det knappt känns. Man kan t o m stryka med baksidan av handen, eller översidan av fingrarna, d v s naglarna. Man är så nära så man nuddar hunden, men inte mer. En hund med kraftig päls får man ta i med lite tryck, men endast så mycket så hunden känner det men inte mer. Ett extra bra ställa för denna typ av massage är öron och mun, och hela långsidorn av kroppen och hela ryggtavlan, men inte bakom/nedanför korset. När hunden är totalt avslappnad så kan man röra överallt.

 

 

Regelbunden massage kombinerat med i övrigt ett bra hundliv för hunden kan göra underverk med hundar.

 

 

En duktig massör för hundar är utmärkt att anlita och sedan kopiera deras enklare rörelser.

 

 

Att däremot hålla på med djupmassage själv som amatör ska man vara aktsam med. Man kan göra mer skada än nytta.

 

Mera om sjukgymnastik.

 

Uppdaterad 2022-04-10

 

© all rights on www.piaskennel.com belong to Annika Hagström