Maj 2019

 

190531 fredag

Sol efter en frostnatt, 18º C.

Hundar som blivit kraftigt skrämda eller långvarigt mobbade, eller mobbade från tidig ålder av andra hundar kommer få mentala störningar av att umgås med andra hundar. Sådana hundar behöver långvarig rehabilitering för att bli friska i psyket. Jag har sett alla varianter av detta. Det får dessvärre hemska konsekvenser för hundindividens mentala hälsa. De hundarna stör och förstör för andra hundar. Hundar med sådana här störnnigar behöver två saker, en människa som förstår den och är kapabel att rehabilitera dem + ett gäng socialt anpassade hundar som kan hjälpa den mentalsjuka hundar att få tillbaka ett sunt umgänge med andra hundar. Det är inte hundens fel att den blir så här, det är människan som inte skyddat hunden från lidande från början! Det är av största vikt att dessa hundar rehabiliteras med tanke på dagens lagar i Sverige. Dessa hundar utgör annars en mycket stor risk att förstöra andra, intet ont anande hundar, så de också blir mentalt störda. Mer om konstgjorda miljöer för hundar. Mer om hundens mentala hälsa. Flockbeteende.

 

190530 torsdag

Grått varvat med regn, 11º C.

Valpar som är under 12 veckor och flyttar till ett hem utan annan hund lär sig inte att prata hundspråket. Den hunden blir handikappad för livet när det gäller att umgås med andra hundar. Till viss del kan man inte ta igen det, men tack och lov är hundar lättlärda. Man kan på konstgjord väg lära hundar att umgås med andra, trevliga och balancerade hundar. Det kräver träning och rehabilitering av kunniga människor och balancerade, sociala hundar. Idag med nya lagar att alla hundar ska umgås med andra hundar minst en timme om dagen är det av största vikt, för att vi inte ska förstöra mentaliteten på våra hundar och samtidigt följa svensk lag, att rehabilitera dessa stackars hundar. Mer om konstgjorda miljöer för hundar. Mer om hundens mentala hälsa. Flockbeteende.

 

190529 onsdag

Grått, blåsigt från och till, sol från och till, 14º C.

Jag och fästingar. När vi skaffade första hunden 1976 och framöver var det min mamma som tog bort fästingar, då jag tyckte de var hemskt äckliga och otäcka. Sedan flyttade jag från fästingområde 1983. Efter det var det nån enstaka fästing när jag hälsade på min bror, inget annat. Nu har jag flyttat tillbaka till Bergslagen. Där jag nu bor fanns inga fästingar förr, men numera har de flyttat in i området. I går morse hittade jag den första fästingen på en av hundarna, som jag fick ta bort. Den var, som tur var, helt nykommen till att fästa sig i huden. Jag drog bort den och den "spydde" när jag fått ut den. Nu är det fördelar och nackdelar med långhåriga eller korthåriga hundar. Långhåriga är det svårt att hitta fästingarna i. Speciellt när de är små. Samtidigt skyddar pälsen mot fästingar till ett visst mått, så de kan falla av innan de kommer in till huden och kan sätta sig fast. Korthåriga däremot ser man fortare om de har en fästing, de har däremot lättare att ta sig in till huden och sätta sig fast på hunden. Mer om fästingar.

 

190528 tisdag

Grått, 14º C.

Idag blir de underbart ljuvliga systrarna Pia´s Yuki Hisako-Ume och Pia´s Yuki Emiko-Fujin 17 månader gamla. Naturligtvis blir deras två syskon som inte bor kvar hos oss också 17 månader idag.

 

190527 måndag

Grått, 15º C.

Det är ett mysko ljud som pusslar mig och hundarna här i natt. Jag har hört den förr, för flera år sedan, och det var också här. Också på natten. Det förflyttar sig för fort och långt på en gång för att vara ett djur. Det låter som en svag getkilling. Det är som flera olika nere i gräset som svarar varandra. När hundarna kör ner näsan i gräset där det låtit så hör de genast en ny på långt avstånd och slutar leta där de står, och strax en ny på ett helt annat håll. De är helt förvirrade. Jag med. Måste alltså vara något djurslag som pratar med varandra, är min grova gissning. Fågel?

 

190526 söndag

Regnar från och till hela förmiddagen, resten av dagen grått, 13º C.

Lite om draghundar, mitt i sommaren...

 

190525 lördag

Grått, 15º C.

Bidrag tas tacksamt emot.

Vi måste ge våra hundar en bra start så de kan umgås med andra hundar på ett bra sätt. Detta är av ännu större betydelse nu p g a en av de nya bestämmelserna vi har i Sverige idag. Sedan har vi hundar som inte är duktiga på att umgås med andra hundar, de behöver lära sig det. Mer om konstgjorda miljöer för hundar. Mer om hundens mentala hälsa. Flockbeteende.

 

190524 fredag

Grått varvat med regnande, 13º C.

Jag fortsätter att jobba på att uppdatera hemsidan via nya datorn, men än har jag inte lyckats.

 

190523 torsdag

Grått efter en rengnig natt, 21º C.

Så kan jag höra igen. Det var tysta dagar som ett par av hundarna passade på att ta fördel av. Fördelen för mig var att mitt älskade lilla blåbär gärna vill skälla till av upphetsning när jag böljer mig ner mot honom, och det kan riktigt skära i öronen på mig. Det hördes inte under de här dagarna!

 

190522 onsdag

S, 23º C.

Fortfarande döv.

 

190521 tisdag

Sol, 22º C.

Fortfarande döv.

 

190520 måndag

Grått, 21º C.

Efter läkarbesök denna morgon så blev jag döv. Jag hör t ex inte telefonen. Jag hör inte ens om en hund skäller som står vid mina fötter! Om jag ens ser att telefonen ringer så är det ingen idé att svara i telefonen just nu, tills detta är ordnat.

 

190519 söndag

Grått, 18º C.

Idag använder vi våra hundar för djurförsök i vårt dagliga liv, speciellt om vi följer djurskyddslagen. Våra hundar ska ha höga bord numera enligt djurskyddslagen. Jag undrar om det är detta som lätt till att så många fler hundar bryter benen idag än förr i tiden? Förr när man hörde om ett benbrott som var det en speciell hundras som var känslig för benbrott eller att de blev överkörda av en bil t ex. Idag bryter alla möjliga hundar benen när de faller från bord, stolar, hoppar från bilar, från agilityhinder. Vad har hänt? Jag får många rapporter från olika håll om bl a benbrott. Före regeln om bord var det otroligt få hundar som bröt benen. Jag har också pratar med äldre veterinärer och hunduppfödare som också tycker att det inte alls var så allmänt förekommande hos hundar förr i tiden, och framför allt inte så vanligt med benbrott över huvud taget förr som nu. Mer om konstgjorda miljöer för hundar.

 

190518 lördag

Grått, 19º C.

Idag använder vi våra hundar för djurförsök i vårt dagliga liv, speciellt om vi följer djurskyddslagen. Vi har hundar som om de vore något annat än vad de är. Något vi vill tro en hund är, inte vad en hund är. Dagens djurskyddslagar gör att hundar inte får uppträda fullt ut som hund och att de ska läras att inte bete sig som hund. Allt för att de ska passa in på bilden av vad våra beslutsfattare tror en hund är. Exempel: Alla hundar ska enligt svensk lag idag träffa andra hundar minst en timme om dagen. De aldra flesta hundar som inte lever i grupp/delvis eller på heltid tillsammans med en eller flera hundar, ska tvingas till att träffa andra hundar, vare sig de vill eller inte. Det finns hundar som är elaka på andra hundar. Det finns hundar som är livrädda för andra hundar. Det finns hundar som är fullständigt ointresserade av andra hundar. Dessa hundar ska omvändas över en natt för att passa svenska lagar och bestämmelser, vare sig de mår bra av det eller inte. Det finns raser som inte fungerar i grupp p g a hur vi människor har avlat dem. Dessa ska också tvingas till dagligt umgänge. I detta snurriga Sverige vi idag lever i kommer många oskyldiga hundar att skadas p g a myndigheters gigantiska djurförsök med våra älskade hundar. Vissa tycks tro att vi på detta vis gör livet bättre för hundar. Individuella hänsynstaganden får inte ske, utan alla ska vara stöpta i exakt samma form, annars ska de inte finnas. Det är utan tvekan en sjuk värld vi lever i idag. Jag klagar inte å eget syfte, alla mina hundar är sociala och umgås dagligen med andra hundar. Jag har inga problem med enstöringar till hundar. Däremot har jag ibland tagit hand om hundar som blivit illa behandlade innan de kom till mig som jag varsamt fått lära att lita på andra hundar igen. Jag har också tagit hand om hundar som blivit så mobbade som små så de själva blivit mobbare, som jag också tränat att vara snäll och lita på mig och mina hundar. Men så väljer jag att leva med hundar som är naturligt sociala, inte raser som är av naturen enstöringar vad gäller umgänge med andra artfränder. Det jag däremot tänker på är alla hundar i Sverige som kommer få svåra liv p g a detta. Jag belyser och beklagar också den okunskap som nuvarande beslutsfattare inom djurlagar besitter och VARNAR för vilken framtid vi skapar åt våra stackars hundar som är inte ont anande vad som väntar dem och deras lidande helt i onödan. Mer om konstgjorda miljöer för hundar.

 

190517 fredag

Sol, 20º C.

Om man använder kisstidning eller kisslåda så är det viktigt att man använder den på rätt sätt för att inte fördärva hunden. Återvining av tidningar tycker jag är vettigare miljömässigt än en massa plast och vadd som först ska tillverkas enkom för syftet och som ska slängas efteråt. Dessutom att ha en plastbalja under kan man väl ha. Det finns massor av plastbaljor, eller plåtbaljor, som man kan använda, och det behövs absolut inget specialtillverkat för det. Skulle hunden tugga så är pasten och vadden farlig, tidningen är inte alls lika farlig. Speciellt inte om man tar bort bindningsmärlorna, om sådana finns på tidningarna. Sedan har vi användande av tidningar över huvud taget. Som första rumsrenhetsträning under några veckor, från ca 3-5 veckorss ålder (beroende på omständigheter) tills hunden ska gå ut, d v s 2-4 veckor (beroende på omständigheter) är det en bra övergång. Använder man detta för länge så lär man in att valpen SKA göra inne, och inte som en väg ut och att hålla rent kring hunden under tiden. Mer om att få valpar rumsrena från 3 veckor och från 6 veckors ålder.

 

190516 torsdag

Sol, 21º C.

Det finns de som syr i hundar. T ex veterinärer. Det vackraste jag sett var en veterinär som sydde med speciella stygn som gav mindre glipor, helt tät sårkant utan fler stygn och läkte så det inte syntes efteråt att det varit sytt. Risken för infektion är också otroligt mycket mindre när sårkanterna sluter tätt utan glipor. Man klipper och gör rent, som vanligt. Det ska ju inte behövas sägas. Sedan viker man in kanterna så ytterhuden är vikt i sykanten. Sedan syr man innifrån och ut, nästa stygn lika så på motsvarande sida o s v. Man får alltså en såryta som lägger slät ytterhud mot slät ytterhud. P g a satt stygnen går innifrån och ut så blir det en extra spänning mellan stygnen. Prova med ett något lite tjockare tyg, så kommer ni förstå. När jag lagat tyghundleksaker som gått sönder använder jag samma stygn. Efter jag startade med det så har inte leksakerna gått sönder något mer efter lagning, trots att det inte var helt ovanligt förr. Mer om sårvård.

 

190515 onsdag

Sol, 19º C.

Hunduppfödare och hundägare får ibland vara fenomenalt flinka fixare. Här kommer några tips som kan vara användbara speciellt om man har kreativa hundar.

 

190514 tisdag

Sol, 18º C.

Det är så mycket mer spindlar och maskar här i Bergslagen än i Hälsingland. Mer nyckelpigor. mer tveskärtar. Sedan har vi större djur. Flera gånger i veckan "springer" vi på rådjur, tjäder, orre, harar, älg, grävling o s v, eller spår av de samma. Så var det inte när vi bodde i Hälsingland. Däremot tycks det vara lika mycket gnagare i Hälsingland och Bergslagen. Men även "grönsakerna" tycks följa samma mönster. Här är det en så otroligt mycket större artrikedom även när det gäller grässorter, blommor, trädsorter, buskar o s v, än vad det var i Hälsingland. Jag undrar om radioaktiviteten är för hög för många grönsaker, insekter och större djur i Hälsingland?

 

190513 måndag

Sol, 15º C.

Husets yngsta 4-fota barn blir hela 16 månader idag. Det är de underbara syskonen Pia´s Nino Ramon och Pia´s Chica Alejandra.

 

190512 söndag

Sol och blåst, 15º C.

När man har trädgård är det inte helt ovanligt att man kämpar mot t ex rådjur som vill trampa sönder eller äta på våra trädgårdsväxter, eller har gnagare i trädgården som gräver gångar i gräsmattan och förstör våra trädgårdsväxter. Har man en eller flera effektiva hundar så kan det ta stopp på detta väldigt fort. Gårdshundar.

 

190511 lördag

Moln, 14º C.

Att välja en hund efter när den är leveransklar är inte så smart. Mer om att sälja valpar.

 

190510 fredag

Regn, 10º C.

Ska man köpa en hund och inte har möjlighet att hämta den, så kanske man inte kan ha hund? Och om man inte kan åka långt och hämta den så kanske man måste anlita någon. Om man inte vill göra sig det "besväret" för sin nya familjemedlem så kanske man ska välja en hund som man kan få tag i lokalt. Var och en gör naturligtvis som de vill. Väljer man hund efter vad som är lättast att få hem så får man nog kvalitet därefter. Lättja och tillgänglighet får aldrig vara avgörande vid val av kvalitet. Det är inget som jag rekomenderar. Mer om att köpa hund.

 

190509 torsdag

Grått, blåser på eftermiddagen, 11º C.

Idag blir vårat lilla blåbär Ricco Vigal Poseidon In Blue hela 2 år gammal! En riktigt stor milstolpe i hans lilla liv.

 

190508 onsdag

Moln, 13º C.

Hundar som inte tycker om att springa är sjuka, fysiskt eller psykiskt. Hundar som är fullt friska i kroppen och inte gillar att springa är mentalt vanskötta, då de inte vågar vara hund. Det finns hundar som är så felkonstruerade att de har ont av att springa eller mycket stora besvär när de springer. De kan vara felkonstruerade p g a dålig avel eller p g a rasenlig avel på så kallat osunda raser. De kan också vara felkonstruerade för att de varit brutna och läkt ihop på ett sätt som inte är förenligt med hundens anatomi. Dessa felkonstruerade hundar är att betrakta som sjuka (inom begreppet handikappade, som är en form av sjuka). Det är INTE friskt att vara felkonstruerad, oavsett varför hunden är felkonstruerad. Dessutom leder i stort sett alla dessa felkonstruktioner till att hunden får benpålagringar med medföljade smärta (artros) förr eller senare, om de har turen att bli äldre. Felkonstruktion leder alltså till akut sjukdom med tiden (om hunden får leva). Mer om att springa.

 

190507 tisdag

Grått, 9º C.

Jag hinner bara inte sitta inne och få datorn att fungera efter min vilja. Nu är i alla fall datorn hemma igen efter lagning.

 

190506 måndag

Regn, 8º C.

Det är hög tid att ta fram hundleksaker för utomhusbruk i större delen av Sverige.

 

190505 söndag

Sol, 13º C.

Det börjar vara dags att ta fram cykeln i stora delar av Sverige nu. Kanske vill man börja cykla med hund?

 

190504 lördag

Grått, 11º C.

Pia´s Akane Isabella Amate-Rasu lever och mår bra. Hon har nu fyllt 10 år. Hon har inga tänder kvar, men i övrigt är hon fullt frisk. Tack för uppdateringen!

 

190503 fredag

Sol med ett lager snö på backen, 14º C.

Om din hund drar i kopplet så är det inte omöjligt att få hunden att sluta. Tvärs om, med rätt teknik tar det ofta en mycket kort tid att lära av hunden med det beteendet. Hunden kan faktiskt skada sig med tiden av att ständigt dra i kopplet.

 

190502 torsdag

Moln efter en regnig natt, haglar lite och sedan snöar från och till fram på eftermiddagen, blåsigt var det också, framför allt på eftermiddagen, 8º C.

Huset är fullt i folk här just nu, dag ut och dag in, ibland också nattbesök, så just nu hinner jag inte med att skriva ner så mycket vartefter, sorgligt nog, då det är mycket som väcker mina taknar i de dagliga diskusionerna. Sedan är det extra mycket krångel med tekniken just nu. En dator jag inte får igång på alla funktioner. En skrivere som jag inte klarar att installera. En telefon som jag inte får igång internet på. Allt med data är så ohyggligt tidskrävande. En gång i tiden trodde jag att datorer skulle ge människan mindre jobb, men i slutänden är det tvärs om. Allt och alla kräver att man ska ha fungerande teknik. Sedan får man sitta timme efter timme och jävlas med grejer som inte går att få att fungera fullt ut. Normalt skriver jag ner några stödord om alla taknar och kunskap i olika ämnen och skriver mer sedan, men som sagt, det är bara för mycket just nu.

 

190501 onsdag

Sol efter en liten regnskur i natt, 18º C.

Att vara rädd för hund behöver inte vara ett livslångt handikapp. Jag hjälper ibland hundrädda att jobba med sin hundrädsla.

 

Updaterad 2019-08-28

 

© all rights on www.piaskennel.com belong to Annika Hagström