Januari 2019

 

190131 torsdag

Grått, - 7º C.

Även hundar kan få kartnaglar. Det är som om klon blir porös, ungefär som ett knäckebröd. Ofta gråaktig i färgen. Den har ingen pulpa. Ibland växer den ovanligt fort, ibland tvärs om. Antingen det ena eller det andra. Jag har haft två hundar med kartnagel genom alla hundar och alla tider. När jag pratar med veterinärer har jag fått två varianter till varför det blir så. Den ena sa att det var något som kommit in i klon som inte ska vara där, bakterie eller liknande. Den andra sa att det också kan bero på okänd anledning. I vilket fall så fick båda mina hundar detta när de var lite äldre. Den ena utifrån ingenting som jag känner till som hänt. Den andra hade förlorat klon, tappat hela klon, och när det så småningom växte ut en ny klo så var det en kartnagel. Naturligtvis är det stor chans att båda fått i sig främmande föremål i klon anternativ klostället. Man klipper dem som vanligt. Håll koll ifall kloväxten är onormal snabb, så måste den klon klippas oftare än de andra. Mer om klor.

 

190130 onsdag

Grått, - 10º C.

Det är oerhört mycket som vi idag får veta är farligt att ge hundar, trots att våra hundar har fått dessa maträtter i alla år tidigare. Vad ska man tro? Mer om mat som är farlig för hund.

 

190129 tisdag

Sol, - 7º C.

När man tar prov på giardia så måste man förstå att ta ett prov och göra en behandling, vänta några dagar till veckor, ta ett nytt prov och kanske få hunden eller hundarna friskförklarade, säger inte hela sanningen. Speciellt inte i en kennel eller hundar som går på en och samma återkommande yta, promenad, rastställen. Provet måste göras om efter 3 månader. Sedan igen om tre månader. Om både de långtids-proven visar friskt kan man friskförklara kenneln/hunden/hundarna. Anledningen till långtids-proven är att risken är enorm för återsmittning i Sverige idag p g a den obeskrivligt stora utbredningen av giardia i sammhället i stort och det är så p g a att det är för många fortfarande som inte äe medvetna om giardia och att de flesta som är medvetna om giardia inte förstår sig på att sanera tillräckligt för att få hundarna permanent friska. Mer om giardia.

 

190128 måndag

Snöar, - 2º C.

Att låta hundar vara med i vardagen är egentligen inte krångligare än vad man gör det. Vissa gör det dock mer komplicerat. De vill "skona" hunden/hundarna från allt "stök". Det låter väl bra? Sedan bör de i vardagen istället lägga in så mycket variation i aktivering som det bara går för att hunden ska bli stimmulerad dagligen. Vissa låter hundarna var med i allt, och hundarna får aktivering av allt spännande som pågår. Det är som om vissa människor stänger bort sina hundar så fort det är någon annorlunda på gång, och sedan kompencerar de hunden/hundarna med vardaglig träning och aktivering för att hunden inte ska bli uttråkad. Hundar som hela tiden blir stimmulerade av människor tenderar att leva i större stress än hundar som är med i varje dags aktivitet. Ju mer hunden får vara med, ju lugnare blir i regel hunden. Anledningen är enkel, en hund som är bortstängd från sin älskade familj lever under stress. När den släpps ut stressas den dessutom! En hund som hela tiden blir stimmulerad med människans ledning lever under stress. Vare sig stressen är possitiv eller negativ spelar ingen roll, stress är lika farligt för hunden vilket som, när den är överdriven. Hunden som hela tiden får vara med om allt spännande som sker känner sig delaktig och trygg. En hund som aktiveras på det viset gör det naturligt, inte via människors anvisningar. Och de känner sig definitivt inte efterlämnade eller tror de är bortglömde och inte får varken vara med eller följa med sin älskade familj. Som sagt, samma effekt är vid all aktivitet som pågår i och kring hemmet eller familjen. Ju mer hunden är bortkörda från aktiviteterna, ju sämre är det för hunden. Ju mer de får vara med, ju tryggare blir det. Mer om aktivering.

 

190127 söndag

Grått, - 8º C.

Våra småttingar Pia´s Yuki Hisako-Ume och Pia´s Yuki Emiko-Fujin blir hela 13 månader gamla idag.

Dålig hundleksak.

 

190126 lördag

Grått, - 2º C.

Idag för 29 år sedan födde jag ett barn. Mitt enda barn. Hur mycket mina hundar betyder för mig så finns det en enda kärlek som är djupare, den till min dotter. Även om det nära nog inte finns något som jag inte skulle göra för mina hundar, så finns det en enda i denna värld som betyder mer för mig.

 

190125 fredag

Grått, snöar en stund på eftermiddagen, - 2º C.

Bidrag tas tacksamt emot.

 

190124 torsdag

Grått, - 4º C.

Alla är olika men ibland går grundinställningarna väldigt tydligt fram vid val av ord. Jag hör kennelinnehavare som kallar andra kennelinnehavare konkurrenter. Jag kallar andra kennelinnehavare kollegor. Små saker i inställningen kan visa på stora grundläggande och betydande skillnader.

Städning när man har hundar kräver lite mer än vanlig städning, speciellt i dessa tider med nya smittor som kan få förödande konsikvenser, speciellt för uppfödare. Lite mer om städning när man har hundar.

 

190123 onsdag

Grått, - 4º C.

Ge hundar ben och är ben farliga? För mig är det självklart! Finns inget bättre för t ex tänderna, speciellt om det är senor och aningens lite kött kvar. Det är den absolut bästa naturliga kalkkällan med kalk som hundar behöver. Hundarna älskar dem. De ska ges ben av nöt och de ska vara råa. Mycket mer om tuggbeteende och att ge ben till hundar.

 

190122 tisdag

Grått, - 2º C.

Dental Fresh igen. Redan vid första öppnandet så behövs en tång, sedan är det nära omöjligt att hälla utan att spilla, men resten av flaskan kommer klara sig då jag häller upp det på min andra flaska med bra pip. Ett visst spill och smärta i händerna är att räkna med. Jag skulle aldrig köpa detta igen om det inte var för att det är så helt underbart bra för hundarna. Mer om tandvårdstillbehör. Mer om tandvård.

Isen smälter på sydpolen med 14,000 ton vatten per sekund. Detta är alltså året om, dygnet om. På nordpolen smälter det ännu fortare. Kan vi människor ens förstå sådana mängder? De tidigare 50 åren har smältningen inte varit lika mycket, ändå så har haven i hela världen fyllts på med över 2 cm under samma tid med enbart det som smält på sydpolen. Lägger man sedan till nordpolen blir det mera. Och värre blir det för vart år, då avsmältningen ökar. Fler nyheter.

 

190121 måndag

Mulet, mycket lätt snö från och till, - 4º C.

Mina hundar roar sig med att titta på TV. När de ser ett stort ansikte av något, hund, vilt, vad som helst, så reagerar de med jaktinstinkt på de djur som de inte är vana att ha kring sig som husdjur. De andra visar de ett helt annat intresse för. Men ser de t ex en gråhund, eller jämthund, reagerar dom som om det är en hund, men är de en varg reagerar de omedelbart som om det är ett vilt djur som ska jagas. När mina hundar hör vargar som ylar så reagerar de med jaktinstinkt. Hör mina hundar andra hundar som ylar startar de yla, de med. Det verkar alltså som om mina hundar kan skilja ylande vargar från ylande hundar. Syn. Hörsel.

 

190120 söndag

Sol, - 8º C.

Idag är det så hysteriskt om tänder på hundar så det går ordentligt till överdrift. Jag har fått anmärkning av somliga veterinärer för en enda lite prick. Hundar som sedan gått från klarhet till klarhet i utställningsringarna, utan att fått tänderna skrapade något mer. En hund hade en pytteliten skada i emaljen, men veterinären hävdade bestämt att det var en prick tandsten, trots att den inte gick att skrapa bort. Varför inte skriva sanningen istället? Det råder rena hysterin vad gäller tandsten idag. Samtidigt så finns det en hel hoper felbett som varken domare eller veterinären tar hänsyn till. Då helt plötsligt är de hur tolleranta som helst. De flesta sorters felbett finns inte ens med så de går att redovisa på de nya besiktningsintygen, rena skandalen! När hundar blir äldre, och på vissa dvärghundar t o m redan när de blir vuxna, börjar få sämre tänder. Får sedan hunden blötmat dagligen så är risken stor att tänderna fortare går sönder, hur mycket man än borstar dem. Att som veterinär anmärka på en mm stor prick med tandsten på en vuxen mycket liten dvärghund som äter blötmat dagligen är hysteri. Inte fakta. Då skriver man en liten prick tandsten. Inte tandsten, som om hunden vore full i tandsten. Som sagt, veterinärer idag går till överdrift så det är rent löjligt! Mer om tandvård.

 

190119 lördag

Grått, - 6º C.

Efter att ha vägt många dräktiga tikar har jag med åren insett att viktuppgång och antal valpar går inte att dra så många slutsatser av. Viktuppgång på dräktiga tikar.

 

190118 fredag

Sol, - 8º C.

Att leva med en blind hund tycker jag inte är så väldigt svårt, MEN man måste bedöma utifrån varje individ huruvida det kan fungera eller inte. Leva med blind hund.

 

190117 torsdag

Grått, - 6º C.

Skotträdsla är en oerhört plågsam upplevelse för hunden och för alla hundägare och andra djur som känner empati med hunden. Det gäller alla hundar och hundraser, oavsett om det är brukshundar (= arbetande hundar) eller inte. Alla vi uppfödare MÅSTE ta vårt ansvar. Inte bara brukshundsuppfödare. Vi uppfödare som föder upp valpar efter skotträdda hundar är medskyldiga till plågan som vissa av valparna från sådana hundar utsätts för, för resten av deras liv. Om vi VERKLIGEN bryr oss om hundar så ska vi INTE avla på skotträdda hundar. Det är så enkelt som det. Vi ska naturligtvis komma ihåg att det också finns förvärvad skotträdsla, det kan inte uppfödaren inte läggas till skuld för. Icke desto mindre ska vi ha enbart de bästa hundar i avel, och skotträdda hundar, och hundar som är allmänt rädda, ska ALDRIG användas i avel. Mer om skotträdsla.

Hemsidan uppdaterad med 122 filer idag.

 

190116 onsdag

Grått på morgonen, snöar lätt på eftermiddagen, - 5º C.

Vackra Pia´s Niño Filiberto har idag fått sin ettårsspruta, hjärtat kontrollerat, besiktning allt igenom och patellaintyg på friska knän. Han fick högsta betyg av veterinären, både vad gällde fysisk och psykisk kondition.

 

190115 tisdag

Sol, - 4º C.

Hundar har inte världens bästa syn, men det innebär inte att de är blinda. De har, som sagt, en otrolig förmåga att uppfatta rörelse. Men de har också en stor ansiktsigenkänning. Både vad gäller människor men också andra djur. Mer om hundens syn.

 

190114 måndag

Sol, - 4º C.

Bilder: hundar, podengos.

Uppdaterat 314 filer på hemsidan idag.

 

190113 söndag

Lätt snöande från och till, - 3º C.

Husets yngsta små fyller hela 1 år idag. Två eminenta syskon, en hane, Pia´s Nino Ramon och en tik, Pia´s Chica Alejandra. Jag är mer än nöjd med båda två. De är väldigt typlika. Båda är av oerhört hög klass. Snygga så jag kan inte bli mer nöjd och helt underbara temperament som knappt går att få bättre. Båda har friska knän och vi ska till veterinären och få papper på det nästa vecka. Samtidigt ska de få sina ettårssprutor och Ramon ska också få papper på att han har korrekta testiklar. Vi har också fortfarande god kontakt med en av deras syskon, och han ska också iväg och få ettårsspruta och knäna kontrollerade. Han har också detta unikt bra temperamentet och är vacker och inte minst högt älskad av sin matte och husse, så en hund kan knappast ha det bättre än han. En stor glädje för gammelmatte.

 

190112 lördag

Sol, - 1º C.

Det är som om flera veterinärer och uppfödare sista året har hunnit få aningens mer kunskap om bl a giardia (med flera "nya" smittor) och behandlar hundar med de rätta verktygen som vi har till hands i Sverige idag än för bara 1 år sedan. Problemet är bara att vi har ett så infekterat Sverige idag av framför allt giardia så det skulle säkert ta minst 10 år att få Sverige hanterbart vad gäller våra "nya" parasiter, om varenda en hundägare startade med full behandling till alla hundar idag och upprepade underhållskurer tills markernas smittor är borta, eller nere på ett minimum av smitta, så det är lika hanterbart som i de länder som levt med dessa parasiter i 100-tals år. Vid det laget, p g a att det endast finns en receptfri medicin som botar giardia, trots att det finns många flera i andra länder som lever med denna parasit, skulle vi i Sverige säkert skapat en egen stamm med resistenta giardiaparasiter. Om man förstår vidden av detta, så förstår man vilket farligt läge vi befinner oss i, i Sverige idag. Åtskilligt med hundar går med kroniska magsmärtor. För att inte tala om alla smittor vi sprider runt. Jag hör folk från andra länder, länder som lever med denna parasit, som inte vågar köpa hundar från Sverige, då de fått sina kennlar nersmittade av giardia vid köp av hund i Sverige. De anser svenska uppfödare som rena hundhandlare när svenska uppfödare som ska anses som seriösa uppfödare säljer sjuka hundar. Skydda hunden från sjukdomar: Att vistas på hundtäta områden i Sverige idag är nära omöjligt utan att komma i kontakt med främst giardia. Hundpromenader, hundtävlingar, veterinärstationer m m är att betraktas som farliga. Håll hunden i bur, om möjligt, på sådana ställen, så mycket det går. Låt inte hunden träffa andra hundar eller andra miljöer förrän de är grundligt tvättade, liksom deras utrustning och dina egna framför allt händer och skor, men även andra kläder. Numera finns det blå plastskydd att köpa på affärer lite överallt, de kan man gott använda tills man kan byta om efter att ha vistas på farliga ställen eller varför inte använda dem på de farliga ställena? Mer om invärtes parasiter på hund.

 

190111 fredag

Sol, - 3º C.

Med tanke på det växande antalet sjuka hundar i Sverige numera och stora ökningen av vissa sjukdomar, så får vi inse att välfärdssjukdomarna vi människor lider av i så hög grad idag är på galloppframfart hos hundar, alltså förvärvade sjukdomar. Det är en styggelse att vi ska kalla oss djurvänner och sedan ställa till hälsoproblem för hunden. Det är också hög tid att börja prata om vad som är ärftligt eller inte av alla sjukdomar och vilka hälsoprogram som kommer i gungning p g a våran tids vanskötsel av hundar i Sverige. Sedan har vi de nya parasiterna, den ställer till skada hos hundarna i Sverige med omgivning som hundarna får lida av utan behandling. Hundar idag har det mindre bra än förr i många aspekter. Det är mycket förvånande med tanke på all spridning av hundkunskap t ex via media numera. Däremot är det inte förvånande då framför allt jbv har sämsta informationen om nya regler och bestämmelser, och nya sjukdomar och parasiter än de någonsin haft. De är helt ointresserad av att folk ska göra rätt, både djurägare och veterinärer, eller att djur ska få den bästa vård och behandling som går att få och kunskap om det samma. Vad är det vi kan göra som hundägare? Vi kan lära oss så mycket vi kan om t ex nya parasiter. Vi får lusläsa gällande lagar och bestämmelser hela tiden, om man har turen att ha ett fungerade internet, då det verkar vara enda vägen att få tag i de flesta av dessa regler. Sedan måste vi stoppa utvecklingen som gör att vi ger hundarna samma problem som vi människor har i stor utsträckning numera. Exempel på välfärdssjukdomar som ökar på våra hundar; hjärt- kärl- sjukdomar, andningsbesvär, diabetes, ledbesvär av alla möjliga sorter, besvär i nackar och andra skelettproblem, psykiskt lidande, päls- och hud- sjukdomar. Vad kan vi då göra åt detta? Vi ska inte utsätta hundar för stress. Vi ska se till att hunden är i mental balans. Vi ska se till att hunden får bästa mat i lagom mängd, mat som är bra för hundar, inte människor. Vi måste se till att inte dränka våra djur i parfymer av olika slag, inte förstöra hundens hud och päls genom kläder. Vi måste se till att hunden inte hålls övergödd och i bra kondition. Att den får vara ute mycket och röra på sig med variation (många olika typer av rörelser) dagligen. Vi ska umgås med vår hund. Vi ska INTE bära hundar. Se till att hunden är oskyldig, lycklig och frisk i kropp och själ. En lycklig hund kommer berika ditt liv mera än en olycklig hund. Mer om sjukdomar.

 

190110 torsdag

Grått, - 3º C.

Nyheter: 10-i-topp av hundar som blivit registrerade i SKK under 2018:

  1. Labrador retriever 2,667

  2. Tysk schäferhund 1,885

  3. Golden retriever 1,882

  4. Jämthund 1,576

  5. Cocker spaniel 982

  6. Shetland Sheepdog 963

  7. Chihuahua långhårig 956

  8. Staffordshire bullterrier 933

  9. Dansk-svensk gårdshund 859

  10. Bichon havanais 831

 

180109 onsdag

Sol, - 4º C.

Vårt älskade lilla blåbär Ricco Vigal Poseidon In Blue blir hela 20 månader gammal idag.

 

180108 tisdag

Snöar, 0º C.

Vi måste respektera varje hunds önskan och vilja. Alla är olika, så också hundar. Alla har sina behov. Ta t ex en polarhund jämte en nakenhund. Alla med sunt förnuft inser nog att polarhunden vill ha kallare och kanske även hårdare underlag, för att få det svalt nog. En polarhund som får för varmt kan t o m bli sjuk. Först kan t ex pälsen ta skada. Sedan hullet/underhudsfettet. Huden riskerar därmed att ta skada. Därmed kommer hela deras försvar mot kyla att slås ut. Medan nakenhunden som inte har inbyggd stoppning säkert vill ha, och behöver, mjukare underlag och kanske t o m varmare yttre temperatur. Allt för att de inte ska få skadat skinn och andra bekymmer. Sedan finns det individuella skillnader. Så får vi inte glömma att hundar som blir sjuka kan få andra behov än den normalt har. Detta är endast ett exempel, men många andra exempel går att belysa. Vi måste lyssna på vår hund! Sedan har vi lagar... Enligt lagen ska varje hund ha tillgång till mjuka liggunderlag. Det är tur att myndigheter inte säger att vi ska lära alla hundar att ligga på dessa underlag. Då hade många svenska hundar riskerat sin hälsa.

 

190107 måndag

Grått, 2º C.

Vår vackra chokladpralin Rikko Vigao Leonsio Choco blir hela 22 månader gammal idag.

 

190106 söndag

Moln, 2º C.

Numera är det olagligt att ha finkar en och en.

 

190105 lördag

Moln, 3º C.

Läs lite mer om draghundar.

 

190104 fredag

Grått, 2º C.

Vi säljer inte på avbetalning.

 

190103 torsdag

Snöar lätt från och till, - 1º C.

Somliga tror jag har många kullar och därför är någon form av hundhandlare, men så är det ju inte.

 

190102 onsdag

Grått och blåsigt, men inte som natten som var, då var det nog nära storm, - 4º C.

Idag har Pia´s Nino Carlos flyttat ifrån oss.

 

190101 tisdag

Grått, 1º C. Blåsigt på kvällen.

Bilder: Pia´s Filippa M A Svensson, Pia´s Yuki Emiko-Fujin, Pia´s Diana M A Svenssonhundar.

Hemsidan är idag uppdaterad med 188 filer.

 

GOTT NYTT ÅR!

 

Updaterad 2019-08-28

 

© all rights on www.piaskennel.com belong to Annika Hagström