Hundtrimmare/Kynolog

 

Hundtrimmare kallas idag de som trimmar och klipper hundar. Tidigare hette det kynolog.

En bra hundtrimmare ska också (eller skulle, kan jag kanske säga i dagens läge) förutom att ta hand om all pälsvård, sköta tänder, ta hand om könsvård, klor, ögon, öron och bad på hundar och ibland katter.

Det finns särskild pälsvård för vissa raser. Jag själv har skrivit om den ras jag har haft som behöver lite mer speciell pälsvård, utöver vanlig vård, det är yorkshire terrier.

Det finns många olika tillbehör. Kammar. Kardor. Klotillbehör. Mjukborstar av naturhår och liknande material och fluffborstar. Saxar. Övriga tillbehör för skötsel av hundar, bl a tandstensskrapor. Kom ihåg, rätt trimutrustning gör ingen trimmare. Kunskapen att använda dem rätt är däremot ett måste för en duktig "trimmare".

Man behöver också en bra miljö att sköta hundar i. Trimbord. Förvaring.

 

 

Viktigt och stort

Som man nog förstår så har hundtrimmare ett extremt stort område att greppa inom hund, ett område som varje god hundägare också borde greppa. Trots det är detta endast en pytteliten del av allt vad t ex en hunduppfödare måste kunna om hund och allt som dit tillhör. Ändå är den nog så viktig, då den lägger grunden till varje hunds egna hälsa!

 

 

Utbildning

Hårfrisörer (för människor) som beräknar skola om sig till hundtrimmare har ingen speciell förkunskap. Inte ens det grundläggande, då människorhår mycket sällan påminner om hundhår, faktiskt endast några ytterst få rasers pälsar som har vissa få av människohårets egenskaper.

Vissa verktyg är i alla fall det samma, men utöver det är det inte mycket till likhet.

Det finns dessutom många olika slags pälskvaliteter på våra olika hundraser. Så tillkommer många olika frisyrer. Många olika färger som har olika kvalitet, ibland t o m på samma hund o s v.

Idag finns allt från 3 veckors kurser till längre utbildningar. Men de finns också de som är outbildade och öppnar trim och tror de ska klara det.

 

 

Olika frisyrer / raskunskap

Om man vill lära sig om att ha ett "trim" så finns det mycket grundläggande som gäller. Saker man bara inte får överse. Detaljer som underlättare något enormt.

Sedan finns det "fin-liret". Det som tillkommer på slutet, när allt annat sitter på plats. Att lära sig att klippa och trimma utställningsfrisyrer perfekt.

Detta lär man sig lämpligast hos rasspecialister.

De bästa i Sverige idag torde vara uppfödare av rasen som är aktiva utställare.

Många av dem delar inte med sig av sin kunskap. Några få gör det. Ibland får man tillgång till kunskapen först om man köper en hund av den uppfödaren.

Då frisyrer går i mode, så är utställningsfrisyrer en färskvara, som kräver att hundtrimmare är aktiv iaktagare på utställningar.

Trots det ska man inte gå ifrån rasstandarden. Rasstandarden ska ALLTID ligga i botten på frisören. Rastypen ska lysa igenom alla frisyrer i världen.

En hund som trimmas eller klipps för utställning måste dessutom ha tillräckligt med päls att bedöma inför utställningen.

Man kan t ex inte klippa en pudel som en korthårig tax (kort överallt) och få en korrekt bedömning på en utställning på pälsen. En sådan hund ska ha KEP (= kan ej prisbelönas), då pälsen inte går att bedöma.

 

 

Förstörda pälsar

I dagens läge finns många så kallade hundtrimmare som inte är värd namnet. De är slarviga, många gånger okunniga. Ibland fördärvar de pälsar. Allt beror på en urusel utbildning, om ens utbildning finns...

En klippras växer pälsen ut på igen, men det finns vissa hår som aldrig blir de samma efter en klippning även på en klippras och det är de håren som inte ska klippas på en klippras.

En trimras som klipps med sax eller där hårstrået på annat sätt klippas av, t ex med trimkniv, kan bli fördärvad för all framtid.

I huvudsak finns det två olika trimpälsar, en mjuk (typ cocker spaniel) och en annan är sträv (typ strävhårig tax).

Den strävhåriga kan bli fördärvad för livet redan efter en enda felaktig "trimning" av hunden.

Den mjukhåriga har lite större chans att klara sig.

 

 

Mentaliteten

Vissa hundtrimmare har ingen kännedom om hundars psyke och kan fördärva hunden mentalt. De kan bli riktigt rädd för skötsel efter en felaktig hantering.

Hundtrimmarens titel Kynolog anspelar just på att dessa SKA vara extra duktiga att ta hand om hundar och göra dem fina, trots att inte ens ägarna kan det!

 

 

Att lämna in sin hund

Vissa hundägare vill man inte vara med när man gör deras egen hund. Anledningen är enkel, det är hundägare som fördärvat sin hund mentalt. Om den ägaren ska stå med så kommer hunden konstra mer än nödvändigt, det blir jobbigare och mer utdraget för hunden.

Vi som bryr oss om hundar vill INTE plåga hundar, vi vill HJÄLPA hundar. Om du som hundägare är en anledning till hundens problem så är det du som gör hunden illa. Avlägsnar vi er, så får hunden det tryggt. Den får chansen att känna sig lugn vid all behandling.

Var inte självisk! Ge din hund chansen att få största möjliga hjälp i harmoni med hundtrimmaren utan din inverkan!

Var däremot noga när du gör undersökningen i valet av hundtrimmare, innan du lämnar in din älskling.

 

 

Undersök hundtrimmaren innan inlämnandet av hund

Var däremot noga när du gör undersökningen i valet av hundtrimmare, innan du lämnar in din älskling. Gör detta FÖRE första inlämningen på nytt ställe. Inte efter, då kan det vara för sent.

Hör med andra som anlitat trimmet.

Ge akt på hundtrimmare innan du bokar tid! Får du inte se när de behandlar hundar, LÄMNA INTE DIN ÄLSKADE HUND DÄR!

Vissa hundtrimmare är vårdslösa. Ge akt på:

Inget av detta är acceptabelt.

Då är det endast några få exempel.

 

 

Var noga med var du lämnar in din hund!

 

 

För de som inte känner till det, detta är mitt yrke, eller var, innan jag blev sjukpensionär.

 

Uppdaterad 2019-01-21