Hundhandlare

 

Valpfabrik är namnet på en industrialiserad uppfödning. På engelska hör man namnet puppy mills. I Sverige kallar vi det oftast hundhandlare, alltså en som handlar med hundar.

Den uppfödningen finns för att tjäna pengar.

Det finns kennlar i Sverige som tjänar pengar på sin uppfödning, fast jag inte begriper hur de gör, de kanske skulle kunna lära mig ett och annat. De ska då deklarera kenneln som ett företag. Många sådana "hundhandlare" har hur fina hundar som helst, välskötta, glada och allmänt sociala och friska hundar.

Sedan finns det alltid några få undantag, folk som utmärker sig som en fyr i mörkret, de sköter inte hundarna bättre än de är tvugna för att få valpar på dem. Många gånger mördas hundarna när de inte kan användas i avel mera. Hundar som inte är brukbara för avel säljs ofta till fullt valppris, eller mera. Det är pengar som räknas framför allt, inklusive hundarna.

Det finns alltså hundhandlare och hundhandlare, som alltid finns det alla sorters människor i vår herres hage, det gäller också hundhandlare.

Vissa människor, då speciellt de som lever på att sälja valpar, är otroligt duktiga på att prata för varan, att få folk att boka upp valpar till varje pris. De drar sig oftast inte för att ljuga eventuella valpköpare fulla med allehanda lögner. Efter ett tag inom hunderiet blir man luttrad och tror inte på något som man inte ser bevis på.

Man hör kommentarer som visar sig vara helt osanna, vissa saker lätta att kolla, vissa saker svårare att överbevisa, t ex kan dessa säljare skryta med:

o s v. Dessa saker är oftast lätta att kolla, och få fakta om på svenska uppfödare. Trots att de är lätta att avslöja är dessa lögner otroligt vanliga. Jag har sett otaliga sådana varianter av lögner genom åren från många olika uppfödare, både hundhandlare eller ibland nybörjare till uppfödare.

Sedan finns det andra påståenden dessa falska hundhandlare skryter om:

o s v.

I princip påstår de vad som helst som de hör att du vill ha.

Dessa påståenden kan man oftast lätt syna vid ett besök. Hundar kan vara rädd för sina ägare, valparna kan lukta ladugård. De kan t o m ha halm i pälsen! Inte en enda katt eller barn så långt ögat når. Hemmet så sterilt så det finns inte ens ett enda hundhår och liknande saker avslöjar dessa lögnare. Jag har sett åtskilliga varianten av dessa och liknande exempel genom åren, hos framför allt hundhandlare och nybörjare.

Många av dessa uppfödare är medveten om ryktet om dålig hundhantering i valpfabriker, varför de är noga att framhäva sig som en som inte är det.

 

Hundhandlaren har sällan ett korrekt antal hundar registrerade på sig. Vissa hundhandlare utnyttjar godtrogna fodervärdar.

 

Ett vanligt fenomen hos hundhandlare är många populära raser + "ofta" byte av ras. Uppfödare som handlar med hundar med tanke på vinst finns i två former, den långsiktiga, och den kortsiktiga. Den långsiktiga har ofta en ras i ca 10 år och sedan har de fått svårt att sälja den rasen, eller köpa in nytt avelsmaterial, då de blivit kända på den rasen. Sedan går det ofta några år och sedan kan de ibland vara tillbaka på den rasen. Den kortsiktiga uppfödaren köper in det som är populärt just då, ofta till en billig penning, och avlat för allt vad tygen håller, annonserar och säljer.

 

Har de blandras uppfödning vill de gärna framhäva att hunden innehåller de populära raserna som är på tapeten just då eller påstå att hunden innehåller den ras som den hör att ni är ute efter.

 

 

Angående hundhandel. Det finns ett gäng hunduppfödare i Sverige som föder upp vad som helst som låter säljbart, ofta på en plats, kanske t o m annan adress, än var den/de bor. De har ofta ett "finrum" där de tar emot hundspekulanter. För tillfället är det då placerat några hundar som är till salu, för den tilltänkte köparen att se i finrummet. Dessa var vanligare för några år sedan, då dvärghundsepidimin var i sitt esse, men förekommer fortfarande (skrivet januari 2015). Jag har nu fått bekräftelse på ytterligare en sådan typ av hunduppfödare som härjar.

 

 

Min slutsats är att om en uppfödare tjänar pengar på sin verksamhet eller inte är ointressant. Om däremot en hunduppfödare är seriös och ärlig och kunnig och har bra hundar som de gör bra kombinationer med är däremot viktigt.

 

Man stödjer en handelsverksamhet när man köper valp hos en hundhandlare. Utan köpare, ingen verksamhet, ingen inkomst, ingen omsättning. Utan köpare stryps verksamheten. Det gäller alla oseriösa uppfödare, men även seriösa. Man kan alltså få en seriös kennel på fall genom att se till att inga valpar köps i den kenneln. Då får man fråga som om vi inte vill ha bra uppfödare...

 

 

Det är märkligt att vissa tror att hur fort valpar blir tingade eller sålda är ett bevis för bra hundar.

I mitt tycke är det nog mera en fråga om "god" marknadsföring, gärna i kombination med att säljaren ger köparen den information som köparen vill ha och att säljaren skiter fyllständigt i var hundarna hamnar och hur de får det, bara de får betalt. Alltså många gånger rena lögner.

Själv har jag nekat åtskilliga spekulanter som är uppenbart olämpliga att ha hund, som sedan veckan efter köpt hund av andra uppfödare. Är det ett "bevis" på att mina hundar är sämre?

Personligen har jag heller inga som helst problem med att ha valpar kvar lite längre, då jag tycker hundar är skojiga, speciellt de jag fött upp!

För mig är det som att skära ut en del av mitt hjärta när jag får höra om att "mina" hundar far illa, t ex genom att bli vandringspokaler. Mina valpar är värd ett bättre liv.

 

190103 Somliga vill tro att jag är någon form av hundhandlare, då de anser att jag har många kullar. Men så är det ju inte. Jag tar ofta flera kullar samtidigt och med långa mellanrum då jag inte har parat någon hund.

En hundhandlare parar alla tikar de har, hela tiden, så tätt de bara kan. De använder med i maxkullar under deras liv. Så har fallet aldrig varit för mig. Vi har t ex ständigt genom åren haft vissa hundar hela tiden som inte ens används i avel. Vissa hundar får bara en kull eller två. Vissa gånger tar det ett år eller mer mellan jag parar hundar.

Ett exempel som idag t ex, vi har för närvarande 3 japanese tikar som vi skulle kunna para. En är 4 år, en är 3 ½, igen av dem har haft någon kull ännu. En tik är 6 år och har hittills haft 1 kull.

På chihuahua har vi en tik som är 4 år och har haft en kull. Vi har 5 unga chihuahuatikar som är över två till två ½ år gamla. Ingen av dessa har haft någon kull ännu.

På podengo har vi två tikar som är 5 ½ år och aldrig haft någon kull.

Det är ett år sedan vi hade en kull som föddes senast. Vi har inte parat någon hund nu heller, och beräknar inte att para någon av tikarna som löper heller.

En hundhandlare hade parat alla, så mycket de bara kunde.

En hundhandlare säljer dessutom till alla, hur som helst, bara de får pengar. Det gör inte jag. Jag är extremt noga att mina hundar som flyttar ska få det bra. Jag nekar flera varje gång jag har hundar till salu, varje gång jag misstänker att det inte blir bra så sänder jag hundspekulanter vidare tillbaka till "marknaden". Jag säljer bara när jag är övertygad om att hunden jag ska sälja blir det perfekta hemmet för den hunden jag har till salu.

 

Läs mer om olika varianter av uppfödare med stor uppfödning.

Läs mer om utländska puppymills.

 

Uppdaterad 2019-01-04