Hundhage

 

Här kan man följa när våran nya hundhage växer fram bit för bit 2015, och alla kringarrangemang som dras med av det, och vad jag tänker på vid byggnationens olika ettapper.

 

Arbetet fortskrider långsamt, eftersom jag inte är frisk och beroende på hur mycket annat jag har att göra för dagen. När det är dåligt väder kan också arbetet gå lite långsammare.

Jag får mycket god hjälp av olika vänner. En stor eloge och TACK! till snälla och hjälpsamma människor.

 

 

Även om man inte vill tro folk om ont måste man göra sitt bästa för att skydda sina hundar så mycket det bara går. Detta kan man göra genom att göra det hela så bra det bara går. Jag kommer inte gå in på varje enskild detalj i allt jag företar mig, eftersom det motverkar mina ansträngningar att göra det svårt för inbrottstjuvar. Däremot kommer jag hela tiden visa hur jag tänker, så man förstår olika varianter som kan skydda oss.

 

 

Här är det både små och stora hundar. Somliga hundar är dessutom betraktade som rymningsexperter innan de flyttade till mig, så det krävs många olika speciella lösningar för alla olika hundar.

 

 

4-6 mars 2015

Jag sätter upp de nya 28 grindar (1 dörrsektion +27 väggsektioner) provisoriskt mitt i hagen på framsidan, uppepå snön, i väntan på våren. Hagen blev ca 64 m2 med denna uppsättning. Naturligtvis så ville jag se det hela fort då jag är nyfiken av mig och också gå igenom att allt var ok med alla grindar (vilken visade sig att det inte var ok med alla grindar).

Du grindarna stod som en hage mitt i gården blev hundarna vana att hoppa fram och åter över den höga tröskeln, det blev helt naturligt för alla hundar, från de största till de minsta.

 

5 mars 2015

 

 

22 april 2015

Nu har marken så gott som tinat fram (ovanligt tidigt i år) och hagen flyttas, den ena änden är nu placerad där den ska vara, den längden närmast vägen. Den längden mot skogen ska flyttas när de hemmagjorda grindsektionerna är frigjorda som nu finns på framsidan. Under tiden är hage lite mindre, ca 100 m2. Grindarna är alltså nu i stort sätt bara placerade så de går att rasta hundar i dem, om man vill, och lagt grunden för första sträckan.

Fronten på hundgården finns med flera meters distans från vägen, detta gör att hundarna inte kommer ända fram till vägen och att det blir svårare att stå på vägen och kasta in saker på våran gård eller på annat sätt försöka skada oss.

Närmast parkeringen placerar jag grindsektionen. Detta ifall jag kommer hem med något som ska in i gården, så är det bara att låsa upp och gå in. Annars kommer den grinden vara mer eller mindre permanent låst, den kommer inte vara till mycket nytta i övrigt för oss.

Jag har startat gallra grenar inne i granarna, så kvistarna inte ska skava mot de nya grindsektionerna och grindarna lättare ska gå att dra fram bakom granarna.

 

22 april 2015

 

Några nya underliggare som goda grannen har målat hemma hos sig har vi kört hit på kvällen.

En ordentlig krattning har det blivit på kvällen för att då på en gång få en rejäl genomgång över marken, så inget skadligt ligger där etc.

 

 

23 april 2015

Mer krattning.

Ett ordentligt lås i nya grinden som gör det jobbigt för en tjuv att ta sig in har vi fixat. En tjusig och stabil grind som jag tackar min snälla granne för!

 

23 april 2015

 

Ju krångligare det blir och ju längre tid det tar för ovälkomna att ta sig in, ju större chans är det att jag, om jag är hemma, eller grannar börjar ana oråd, speciellt om man bor som jag med många grannar inom syn- och hör-håll.

Antingen får objudna gäster göra stor åverkan med buller och bång, eller stå och pilla med många olika verktyg eller klättra värdig en akrobat för att ta sig in oinbjuden här.

Skulle någon ändå anstränga sig och ta sig in så är chansen större att det går att få fram bevis för vem som varit här. Dessutom rent juridiskt så är det mer "olagligligt" att ta sig igenom många hinder än få och enkla hinder. Man har utan tvekan onda avsikter om man tar sig igenom en recka med hinder än bara nästan "råkar" få upp ett lås (som man t ex kan hävda inte var låst eller dyligt).

 

23 april 2015

 

De första två hemmagjorda grindsektionerna blev idag lossade av den snälla grannen, så nu återstår elva grindsektioner till som ska tas loss och flyttas till nya gården. Efter det är det att ställa upp och fixera alla grindar som de ska vara när allt är klart.

Goda grannen fortsatte mitt jobb att gallra bort grenar inne i granarna idag också.

Mer om det följer vartefter det händer...

 

 

24 april 2015

Mer krattning. Första delen av nya marken är nu krattad och noga genomgången centimeter för centimeter, återstår att ta bort några högar, och sedan fortsätta med permanent uppsättning av nätet som vetter mot vägen, men för det behöver jag behöva hjälp, eller så ha en riktigt bra dag från mina hölsobekymmer.

 

24 april 2015

 

25 april 2015

Idag tar jag bort de flesta vind/solskydden från gamla staketet. Det ska sedan sättas upp vid nya gården.

Fördelen med skydd mot vägen (som hos mig ligger i söder från hundgården/tomten), förutom sol och vind skydd är att folk inte kan stå och spänna ögonen i hundarnas ögon. Det är ju så få människor som har hundvett idag, så man måste skydda sina skyddslingar från okunniga besökare eller förbipasserande.

Att däremot sätta upp en vägg är inte lika lyckat. Hunden blir då att känna sig avskärmad och blir då skällig för att höras. En hund som "ser" med ögonen allra mest efter rörelse har inga problem att se vad som rör sig på andra sidan ändå, den känner sig inte så avskärmad som en hund som lever bakom en vägg. En hund som lever väldigt avskärmad har lättare att bli rädd också, vilket i sin tur också ökar risken för att hunden blir skällig, nervös och stressad. Den mentala hälsan hos våra älskade hundar är minst lika viktig som den fysiska hälsan och hundarna förtjänar att vara i balans.

Fortsätter att forsla bort högarna som är ihopkrattade på nya marken.

 

 

26 april 2015

Tar bort de sista vindskydden, tar bort överliggare på gamla sektionerna. Överliggarna ligger nu klara att ta ibruk på nya grindarna så fort de är målade med ett nytt lager färg. En målad 1"8 under och en över ska det bli när detta är klart. De gamla underliggarna är ruttna och ska slängas och överliggarna kommer att återanvändas, i alla fall de som är tillräckligt bra.

Grindsektionerna skruvas fast i underliggarna som går kant i kant på insidan och sticker ut på utsidan. Att man sätter underliggarna i huvudsak utåt beror på att du kan inte hunden gnaga i brädan och därmed sabotera den.

Mellan underliggare och grind finns en distans. Anledningen till distansen är att när hundar kissar på grinden rinner det ner och om då grindsektionen står direkt på underliggaren så blir urinet att ligga kvar onödigt länge mot grindsektionen och fräta på nya, fina grindarna. Distansen möjliggör också för vatten som kommer in i grindarna lättare kommer ut i neränden, vilket ger grindarna längre livslängd.

Grindsektionerna slipper också stå på blöt mark när de står på underliggarna. Underliggarna torkar mycket fortare vid dåligt väder och gör att nya grindsektionerna hålls torrare.

Underliggaren fungerar också så att om hunden gräver i nederkant så kommer underliggaren som tak, det gör att hunden inte kommer ut. Den måste då gräva en lång tunnel för att komma ut. Innan hunden har kommit så långt bör man ha sett hålet för länge sen och kan slänga i lite stenar o d och ösa över lite jord igen. Hunden är sedan kvar i gården, där det är meningen att den ska vara.

Att skruva fast grindarna i underliggarna gör också grindarna ännu mer stabila. Därmed mindre slitage på t ex skruvar som håller ihop grindsektionerna.

Överliggarna läggs kant i kant på utsidan och viker inåt över hundarna. Den skruvas fast i grindarna. Detta stabiliserar upp grindarna ännu mera. Dessutom stoppar det klättrare. När de ska över slår skallen i plankan och det tar stopp. Till sist minskar det möjligheten för att det regnar in i grindarna, vilket sparar dem en hel del slitage.

Fortsätter att ta bort högar som är ihopkrattade.

 

 

27 april 2015

Idag har jag börjat lossa gamla hemmagjorda hundgrundsektionerna, 3 stycken. 2 har den goda grannen lossat åt mig sedan förrut. Grindarna behöver få sin ett ansiktslyftning, mer eller mindre på nästan varje grind. När alla är nertagna och igenomgångna ska de börjar sättas upp där de nu ska höra hemma, mot skogen.

Största belastningen på nätet blir mot vägen, när det är alltså ingen tvekan att de starkaste hundgårdssektionerna ska vara mot vägen. Dessutom finns det en kosmetisk espekt på det hela. De flesta människor påverkas mer eller mindre medvetet av om det ser "fint" ut. Har du nog "snyggt" verkar man kunna ha hur vanskötta hundar som helst på olagliga ytor, utan att inspektörer eller andra besökare lyfter på ett ögonbryn. Alltså, de splitter nya grindarna mot vägen är ett extra plus i ögat på folk.

Nu är det så att mina grindar hamnar bakom vindskydd så utseendet blir inte speciellt "nytt". Men för mig har det aldrig gått först att göra saker som andra gillar, utan alltid att göra det allra bästa för mina hundars välfärd. Det jag gör styrs av att göra det allra bästa för min familj, och inte av rädslor av vad andra kan tycka och säga.

Tar bort krattade högar. Nu är det bara något ryck kvar, så är jag klart med detta. Totalt har jag dels hållit efter sanering i gården och fortsatt med att ta bort det gamla i många omgångar idag mellan alla andra göramål. Bara som exempel, idag är det 7 olika vändor jag klätt på mig och gått ut och krattat och förflyttat dött gräs och diverse annat uppkrattad skit. Första gången var vid morgonrastningen klockan halv sex i morse, sista gången vid midnatt i mörkret.

Anledningen till att jag inte gör en sak i taget, utan hattar hit och dit, beror på min sjukdom. Jag kan helt enkelt inte göra samma rörelse många gånger efter varandra en längre stund, då får jag så ont så det tar jättelång tid innan jag kan göra den rörelsen igen. Alltså har jag fått anpassa mitt liv till detta hoppande. Det är så jag har levt i över 20 år, så jag är van numera, det är mitt liv helt enkelt, något jag inte kan göra något åt, om jag ska kunna göra något. Men för friska människor verkar detta antagligen helt vansinnigt, det är vad jag själv tyckte innan jag förstod och tvingades lära mig, en mycket smärtsam och ansträngande process i mitt liv som tog många år. från ilska, gråt och förbannelse, kan jag idag skratta åt det, utan bitterhet, men det tog mååååååånga, lååååånga år innan jag nådde dit.

Gamla nätet som inte ska vara kvar på framsidan fortsatte jag att montera ner idag.

 

28 april 2015

Idag är dörrsektionen ordnad (som det varit lite problem med), så nu är den möjligt att gå in och ut genom den grinden. Första nya underliggaren är på plats, ska bara skjutas under och grindarna skruvas fast i denna så fort jag får hjälp att lyfta upp sektionerna. Detta kommer stabilisera upp de första 4 sektionerna närmast trappen där besökare kommer att gå in, där är även dörrsektionen med. De första 3 grindarna kommer sedan att dras åt ordentligt på alla skruvar/muttrar, som hittills endast varit åtdragna med handkraft för att ha gett utrymme för rätt stor rörlighet och kommer göra detta ännu stabilare. Det sista kommer sedan vara att skruva fast överliggaren som kommer göra allt stabilt som vore det en vägg.

Några tag med sista biten av sista högen blev det också, men fortfarande är det lite kvar.

 

 

29 april 2015

Goda grannen kommer med nya trappen som ska vara upp på altanen mot parkeringen, den står nu vid vägen. Trappan har han tillverkat hemma hos sig och målat klart under senaste dagarna.

Jag fortsätter att ta nappatag med sista högen, oj vad segt det är... Det är som den växer medan jag håller på. Dessutom får jag starta varje gång med att kratta ihop allt som blåsigt runt och alla kvistar som hundarna tagit och spridit runt. Till sist var den borta i alla fall.

I övrigt går det trögs, p g a feber sedan resan igår.

 

 

30 april 2015

Vindskydd är nu provisoriskt upphängda men det blir att skaffa nya sedan, ser jag. Det blir lite mycket "lapp på lapp" nu. 3-4 olika sorter bara mot vägen. Känns inte rätt.

Kom ihåg, när man sätter upp provisoriska vindskydd på ett provisoriskt nät som inte är helt fixerat ännu, så sätt vindskydden löst så de kan fladdra i vinden, annars kan vinden ta tag och välta alltihop över ända! Jag har valt att endast fästa skydden på några punkter i överkant per skydd.

Provisoriska vindskyddet kan på det viset fungera som ett tillfälligt karaktärsprov. Hundar mår bra av att få lite att fundera på i vardagen.

Fortfarande feber, så trögt.

 

30 april 2015

 

 

1 maj 2015

Jag har nu skruvat fast första väggsektionen närmast trappen i bron och i underliggaren, så första grinden inte ska rasa omkull och underliggaren inte glida undan. Nu ligger underliggaren kant i kant som jag vill ha det. Har jag däremot lagt lite av underliggaren inne i gården så finns risken att hundarna börjar gnaga på underliggaren. Att lägga den i huvudsak utanför skyddar alltså underliggaren från hundtänder, så den håller så länge som möjligt. Det gör det hela lättare också ifall någon underliggare behöver bytas ut.

Andra underliggaren är nu också på plats.

Då jag placerat det provisoriska nätet innanför tänkta sträcka så blir den provisoriska dragningen rakare och hagen större för varje underliggare som är på plats och när jag får upp sektionerna på dem. Andra underliggaren låter inte mycket, men det återstår endast någon meter på hela raksträckan som vätter mot vägen, sedan är underliggarna klara på första långsträckan.

För varje underliggare som kommer på plats, blir det ytterligare flera kvadrat gård som ska krattas och snyggas till. Varje kvadrat som kommer till blir som en magnet på hundarna, alla ska just dit och lukta igenom marken ytterst noga direkt när de kommer ut.

Fortfarande feber...

 

 

2 maj 2015

Idag handlade jag material. Fått tag i bättre distansklossar nu, väldigt lätta att lägga precis som man tänkt sig, i detta fall vid skruvarna, så hålla disktansklossarna ordentligt på plats också. De finns i flera olika tjocklekar, jag valde en mellanvariant som jag tyckte var lagom för mitt ändamål. Ytterligare fördel med dessa är att man till viss del väldigt enkelt kan justera små nivåskillnader genom att lägga i flera distanser på ena sidan då de hakar i varandra med små piggar. Allt går så mycket enklare när man har de rätta människorna som kan sånt här och är villiga att dela med sig av sin kunskap, tack Erik!

 

2 maj 2015, nya brickorna.

 

 

3 maj 2015

Första grinden är nu uppställd på de nyinköpta distansklossarna. Detta blev hela skillnaden, så kul att se att det fungerar. Eftersom jag inte har spikrak mark och spikraka brädor så varierar avståndet mellan sektion och underliggare något. Där det är störst avstånd kan inte den minsta lilla hund kommer emellan, inte heller kan en hund få in en tass eller dyligt. Allt för största säkerhet, men ändå tillräckligt mycket för att ge en ordentlig luftspalt mellan ytorna.

Nu är även det första provisoriska vindskyddet närmast trappen fixerat även i underkant, så där är inget fladder längre. Sedan ska nya trappan på plats utanför och kommer lägga till vindskyddet ännu mer mot nätet.

Ytterligare en underliggare har jag dragit fram på kvällen, trots fortsatt feber, men den måste sågas, då jag är framme vid hörnet på första långsträckan.

 

3 maj 2015, nya brickorna på plats.

 

 

4 maj 2015

Nu har jag kommit på hur jag ska göra med vindskydd vid grinden. Jag har bestämt mig för att klippa sönder en kraftig modell av vindskydd och sätta en bit per yta. Att ha något som slasar runt i blåsten hela tiden är inte så lyckat. Att fixera den tätt och om man inte vill att den ska bli sliten fort är det bäst att dela upp vindskyddet per yta. En under grinden, en på sidan och en på grinden, kanske skulle den på grinden vara mer genomsläpplig, som ett myggnät, eller transparant plast, det återstår att se. Detta är ännu en fundering i skapande och tillväxt.

Någon har stulit min nya trappa, så det blir att ställa tillbaka den gamla trappan. Tur jag hade den kvar.

Trots fortsatt feber så fortsätter jag att försöka få något gjort varje dag. Jag passar på att gör något ryck på kvällen då jag mår lite bättre sent på dagen, jag vill så gärna att mina älskade hundar ska få så stort som möjligt så fort det bara går.

Jag har monterat ner de gamla hemmagjorda grindsektionerna vid vägen, det är inte många som återstår nu. Nedmonteringen är näst intill klart. Återstår att byta några skruvar, förbättra lite färg och eventuell annan renovering så de är i tipptopp kondition. Sedan ska de sättas upp på nya stället mot skogen.

Mycket återstår att "snygga till" vid vägen sedan, underliggare ska tas bort och slängas, någon stolpe ska flyttas, lite krattning m m, men det kommer jag ta itu med när gården är färdig. Denna städning gör inte mina hundar lyckligare, alltså är det sådant som får göras efter att hundarna fått sin nya gård klar.

 

 

5 maj 2015

Jag plockar bort de sista tre hemmagjorda sektionerna idag.

Första två grindarna är renoverade utom målningen och ska sättas upp, bara jag får tillbaka min färg.

Staketet vid parkeringen börjar också framträda så sakta, då jag fixat lite med det också.

 

 

6 maj 2015

Om marken skiftar under underliggaren så kan små hundar krypa under. Man kan då bygga upp marken därunder. Stenar fungerar om de är så stora så samtliga hundar i gruppen inte kan få bort dem. Mina Podengos är starka, så ifall allt... Jag använder då en annan metod. Jag har satt upp ett nät som är fixerat i underliggaren och sedan hällt över jord. Gräver de under plankan på ett sådant ställa är ju aldrig marken lika hård som den är där den ursprungliga backen går mot underliggaren. På en sådant ställa behöver hunden bara göra några rafs, sedan kan de små snabbt ta sig ut. Några till rafs så kan de stora prova att trycka sig ut. Gräver de fram ett nät så är det stopp, sedan är det bara att gräva tillbaka jorden igen. Så fixat ett sådant "hål" mot vägen är vad jag har roat mig med idag i regnvädret.

Ytterligare distansklossar fick jag på plats också. De har nu fixerat grindsektionen på plats i underliggaren så långt den ligger på plats.

Tog också in 4 hemmagjorda sektioner i hundhagen, så jag kunde stå med hundarna när jag skruvar bort gångjärn m m. Jag trivs bäst tillsammans med mina hundar, och mina hundar trivs bäst tillsammans med mig. 3 av sektionerna är nu klara, förutom målningen. Snart kan jag börja ställa upp dem på baksidan där de ska vara.

Båda hundbassängerna är på plats nu där de ska vara. Ena på bron och den andra på backen vid trappen (se längre ner under 9 maj 2015).

 

Bassängen på bron.

 

Staketet på bron har jag höjt idag, så nu är det minimum 180 cm i höjd åt alla håll, överallt, vid ytterhägnen.

Ibland har man som jag en dörrsektion som bara kan öppnas från ena hållet. Vill man kunna gå genom grinden från båda håll så är det lätt åtgärdat, om man vill. Man tar en metallsåg (eller kap) och sågar bort en pinne nära låset, så en öppning blir större, man får då ut handen genom hålet och kan öppna den innifrån utan bekymmer. För att ändarna inte ska bli vassa kan man fila ner dem med en metallfil. Tack Kåre för hjälpen!

 

 

Idag fick jag lite mer gjort fast jag har väldigt ont av kylan, men febern är borta idag för första gången på länge, så det gäller att passa på så mycket det går. På det hela taget en dag jag är nöjd med, då jag fått så pass mycket gjort så det märks att något hänt. Fler sådana här dagar så blir hagen snart klar. Fast utan regn, tack!

 

 

7 maj 2015

Så tog jag bort all bråte på nya marken idag. Äntligen är det tomt där från alla grindar, stolpar och liknande.

Första grindarna är nu också uppställda provisoriskt på baksidan mot skogen. Dessa grindar kommer ifrån motsatt sida för att till sist mötas mot de nya grindarna när allt är klart. Då jag vill utnyttja alla grindar till sista metern så kommer den sträckningen att utökas lite när allt är klart. Den ska alltså flyttas utåt när den exakta sträckningen visar sig.

Visst kan jag mäta, men det går lika bra att göra så här, eftersom jag använder gården hela tiden till mina hundar medan bygget pågår, så blir det här bästa lösningen för mig, även om det innebär en del dubbelarbete.

Då jag inte är frisk och inte vet vad framtiden bär på från en dag till en annan, så kan jag bara jobba på så gott jag kan, det kan ta dagar eller veckor innan hundgården är permanent uppställd och klar. Har jag otur kan det ta månader. Alltså får jag se till att det hela tiden finns bra med fina utrymmen åt hundarna under arbetets gång. Hundarna förtjänar det bästa.

Plattorna att ha framför bron är till för att hundarna inte ska dra in så mycket smuts. De är nu inflyttade i gården och ska ställas upp där hundarna går mest, nedanför hundarnas trappa.

Alla grenar som är nedsågade från granarna för att dra fram staketet där, är bortplockade. Jag har släpat dem till skogs idag. Det är idag 15 dagar sedan jag började såga ner grenar från granen, och idag slutförde jag den sista gallringen bland grenarna, så det är nätet som nu ska dras fram så fort röda grindarna är uppe och så fort jag hinner.

Jag är mer än nöjd med det jag åstadkommit idag.

 

 

8 maj 2015

Idag är nu gamla trappen med röda mattan ställd på plats igen, samma som tidigare, när den nysnickrade blev stulen.

Staketet kring parkeringen i främre trädgården är nu slutet också, även om staketet mot vägen endast till hälften är en meter högt, resten är det endast gröngrindar än så länge. Allt material framför huset är nu inne och det är endast hundkojan som ska flyttas in hundhagen sedan, när jag får hjälp att bära om några dagar. Nu får det se ut så här på framsidan, det får duga, tills hundarnas ytor är klara.

 

Nya looken på mot vägen,
fast hundkojan ska flyttas in senare.

 

Fler hemgjorda väggsektioner är renoverade och på väg upp mot skogen, där de ska stå.

Plattorna är nu placerade där de ska vara nedanför hundarnas trappa, senare kommer jag ta upp dem och göra ett ordentligt underlag, men tills allt annat är klart så ligger de i alla fall på sin rätta plats och gör att hundarna inte gör sönder marken så mycket där hårdaste belastningen kommer och bidrar också till att hundarna drar in mindre utifrån och in i huset.

 

 

9 maj 2015

Jag fortsätter att renovera de återstående 4 hemgjorda grindsektionerna som ska fixas till. Lite småsaker med var och en, utom en som behöver en helrenovering.

Idag rör sig det mesta om att flytta runt på grejer så de är där de ska för fortsatt framtida framskridanden.

 

 

10 maj 2015

Idag regnar det och så är det annat att göra, så idag får gården vänta. Känns lite frustrerande då jag bara är några timmars arbete från att kunna släppa ut hundarna på i alla fall 3 gånger så stor yta till att börja med i första kommande rycket. Snacka om att jag längtar! Finns inget mer tillfredsställande än att se hundarna springa omkring lyckliga.

 

 

11 maj 2015

Så i morgon fortsätter det hela, hoppas jag...

 

 

12 maj 2015

Idag tackar vi för rask hjälp. Äntligen är hundarna ute på ännu större, inte för att det var litet förut, men nu är det till och med ännu större, så som mina hundar är vana att ha det. En gång var det en inspektör som kallade min hundhage för viltinhägn! Jag önskar alla hundar skulle få ha det så rymligt vid varje utsläpp.

Vi är trötta men tillfredsställda över dagens arbete, allt för djurens bästa. Djurens glädje = min glädje.

 

 

13 maj 2015

Idag tog jag underliggare och la på plats till hela raden parallellt med skogen. Det är nu bara att lyfta upp grindarna på underliggarna och skruva fast dem, så är sedan underdelen klar där mot skogen.

Nya ringklockan åkte upvid grinden också, och lappen med mitt telefonnummer.

 

 

14 maj 2015

Skruvade bort alla skruvar ur de gamla överliggarna för återanvändning. Fast jag använt dem i flera år så är det endast ca 15 % av underliggarna som jag fått kapat bort och slängt. Inte en enda meter av överliggarna har blivit dåliga. Jag kommer klara mig väldigt långt med det gamla materialen, men några längdmeter till är nog ett måste om jag ska komma varvet runt både uppe och nere.

Idag blev det också allmän städning och krattning på nya ytan. Då gräset har hunnit upp en bit här kommer denna städning ta lite längre tid per earia, och förra ytan vad ca 100 m2, nya ytan är ca 250 m2, så jag får nog kratta och städa ännu längre tid denna gång. När det sista är gjort blir det ca 50 m2 till, så det blir stort, även om inte så överväldigande stort som förr i tiden, men det kommer. Vem kan klaga, jag har alltid haft väldigt mycket större hagar än vad som varit angett som minimimått vid givna tillfälle. Men jag vill i alla fall ge hundar mer, som alltid.

 

 

15 maj 2015

Fortsätter med städning och krattning. Detta kommer ta ett tag.

 

 

16 maj 2015

Fortsätter med städning och krattning. Man måste förstå att de levande djuren måste få all uppmärksamhet först, att färdigställa en fungerande hundhage måste ibland få vänta, då det finns djuren som alltid måste gå först.

 

 

17 maj 2015

Fortsätter städning och krattning. Jag har några gamla hål i backen som jag täpper till. De är från tidigare vistelse på marken, en del hundar gillar att gräva. Jag lägger först ner gammal kompost från hundarna i hålet, sedan över det hivar jag ner det jag krattat och stampar allt jag kan. Ibland skulle man ha mer kroppsvikt... I de hålet kommer det sedan sjunka och bli mjukt, då får man fylla på mer.

Hivar man i halvbrunnen kompost efter hundarna så vill inte hundarna gå dit och gräva igen. Denna gång är det inte "färska" hål så då kan jag ta färdigbrunnen kompost. Döda gräset över behövs inte men det skyddar skorna från att bli fulla av avföring. Dessutom hindrar det hundarna från att direkt trampar ner i jorden och kanske stör en process av återväxt och dra in jord i huset.

 

 

18-27 maj 2015

Krattning, allmän städning av mark och altan, röjning av sly, gräsklippning o s v. Det blir lite smått för varje dag, extra lite vissa dagar.

 

 

28 maj 2015

Krattning m m fortsätter. Fortsatt läggande av underliggarna är på gång. Nu är vi förbi svängen till sist och lägger underliggare på östra långsträckan bakom granarna. P g a granarnas grova gamla rötter är det ojämnt under underliggarna. Jag tar smala, långa nätbitar och spikar fast i underliggarna så det blir att ligga på marken. Detta nät fyller jag sedan på med kompost.

 

 

30 maj 2015

Krattning m m fortsätter. Igår blev det en paus.

 

 

31 maj - 3 juni 2015

Allt är uppskjutet p g a regn och blåst. När hundarna har allt de behöver och resterande arbete är för att allt ska bli så stadigt som möjligt inför vintern, så ser jag ingen brotska att skynda mig när jag har extra ont när det är "skit"väder.

 

 

4 juni 2015

Jag fortsätter idag mellan regnskurarna, trots blåst från och till, med underliggare på nersidan bland alla granrötter. Där blir det nu stora gap mellan underliggaren och marken på vissa ställen. Jag kommer festa nät i underliggaren, nätet lägger jag sedan innåt och lägger över gammal kompostjord så det fyller upp hålet och täcker nätet.

 

 

5 juni 2015

Idag gör jag klart grinden ut mot parkeringen, då den endast var halvklar när den sattes upp i ett huj, bara för att hålla hundarna på rätt sida.

 

 

6 juni 2015

Fortsätter med lite allmänt plock som ska göras.

 

 

7 juni 2015

Idag blir det något extra som har med hundsäkerhet att göra. Då jag valt att ha öppet däck på stor del av altanen som vätter mot gården så är det risk att små valpar följer de vuxna och hoppar ner från däcket. Det är ingen bra idé för små valpar, då det är ganska högt. Ett litet räcke för valpar är därför uppsatt idag. Endast ca 15-20 cm.

 

 

8-11 juni 2015

Jag plockar lite dagligen, men jag är inne i ett skede där inte så mycket syns, men ändå måste göras.

Så tog jag ett ryck som syns. Idag blev det årets första gräsklippning på gården. Nåja, halva gården. Jag är allergisk mot gräsklipp och avgaser, men jag har sedan några år skaffat mig en el-gräsklippare och fungerar helt underbart, så det är endast gräsklippet nu, därför kan jag klippa en lite längre stund innan jag blir dålig, men det får inte bli för länge i alla fall. Små ryck, fördelat på många gånger så har halva gården blivit klippt idag.

 

11 juni 2015

 

 

12-15 juni 2015

Fortsätter plock lite här och där dagligen.

Så har jag fått hjälp med sågning, lilltrappen är uppe och altanens stoplar är nedtagna. Grinden har jag också fått hjälp med. Så härligt med duktiga och snälla människor som ÄLSKAR hundar och som kan umgås med hundar.

Lilltrappen gjorde jag för ca 12 år sedan, genom åren är det många valpar här som lärt sig gå i trappor i den och en och annan gamling som haft hjälp av den. Nu är den gjord så stadig så den bör hålla min livstid ut!

Det är nu mellansteg uppsatt på varje trappsteg igen, så det blir en trappa med halva höjd- och breddmåtten. Alltså anpassat till en extremt liten hund, som t ex en dvärghundsvalp, eller en gammal eller skröpplig liten hund som behöver ta kortare steg. Se bilden nedan på ena sidan, så hundarna själva kan välja om de vill ta stora trappen eller den lilla.

 

 

 

16-20 juni 2015

Fortsätter gräsklippningen, lagar hål vartefter, gör smått pyssel som sätter upp krattan som jag karar skit med på väggen så den är lätt att få tag i, sätter upp håven till poolen på väggen (ovanför poolen på bron, se bilden nedan), röjer hallonsnåren o s v.

Krattan är en barnkratta som är ypperlig till mina hundars fasta, fina och friska skitar. Tidigare hade jag en kratta i plast (vanlig standardmodell) i barnstorlek, den var bättre till de små hundarna, men denna går mycket bra till de stora, liksom den tidigare, och fungerar rätt bra till de små också speciellt om gräset är lite högre.

 

 

Hakarna jag använder när jag hänger olika saker på nät är helt enkelt böjd stel tråd som jag rengjort och sedan målat med rostskyddsfärg. En bra sak med den är att man kan böja precis som man vill och göra den i vilken storlek man vill. Allt man behöver är tråd och färg.

 

 

Skruvat underliggaren, nu är jag förbi första granen. Bakom sista granen måste jag ha hjälp, då det lutar för mycket där. Brädan är på plats, men nedre ändan av sektionerna ska skruvas fast i underliggaren, det klarar jag inte själv, så vitt jag kan se idag, men jag får se om jag hittar någon lösning innan hjälp kommer nästa gång.

Så har jag två korgar till leksaker, sådana leksaker som tål att vara ute hela tiden. Nära till hands när man ska leka eller träna med hundarna. Vanliga cykelkorgar är helt perfekta till detta.

 

 

Bajspåsar sitter uppsatta till besökare. Lätta till hands för alla att använda.

 

 

Varningsskylt för hundar är bra att ha så folk inte bara rycker upp dörrar eller grindar och släpper ut hundarna. I mitt fall har jag kompletterat med hänglås överallt, ifall någon försöker släppa ut mina fyrfota älsklingar.

Utanför gården är det en lägre inhägnad kring parkeringen, för mina personligt inbjudna gäster att rasta sina hundar, och påsar hänger på grinden för dessa besökares hundars behov.

 

 

Helheten "by night". 13 lampor som fungerar per solcell är uppsatt, 3 sitter på grinden in. Detta är toppen framemot hösten när vi ska in efter en sen promenad. Inga problem när vi har riktat ljus för att se hänglås m m.

 

 

 

21 juni - 4 juli 2015

Fortsätter med lite varje dag dagligen.

Gångjärnen på grinden ut mot parkeringen är sådant där billigt skit. En grind som man går i många gånger om dagen och dessutom är utomhus gör det inte att ha små och veka gångjärn. Antingen ska man ha kraftiga gångjärn som till en ladugårdsdörr, eller kraftiga gångjärn som till en ytterdörr. Det är det som håller. Jag vet av erfarenhet, jag har aldrig tidigre haft så här klena gångjärn på en grind utomhus som hållit något längre tag.

Ska man hålla i hundsäckar och gå i en dålig grind, gå med ett gäng hundar i koppel och samtidigt öppna en omöjlig grind. Det är mer än irriterande.

Kanalen som pinnen i ryggen går i är uttänjda, pinner kryper snart ur. Den ger med sig någon mm i veckan. På bara några få månader är gångjärnen omöjliga till annat än skrot.

Jag har nu fått skruva om låset massor av gånger, då jag efter några dagar börjar få svårt att öppna och stänga grinden, trots att jag måste använda två händer. Mina fingrar är kroniskt skadade p g a skitgångjärnen på nya grinden. Måste byta ut de hemska gångjärnen snarast, det går inte att ha det så här.

Alltså, var noga med gångjärn, en så enkel sak kan ställa till mycket förtret dagligen i annat fall.

 

 

Jag ställde upp ett utställningstält på altanen, över ena poolen. Det blev mer än lyckat. Det behövs inte mycket till sol förrän det blir stekhett i tältet. Detta gör att poolvattnet är behagligt uppvärmd hela tiden. Hundarna vill nu plaska runt i poolen även när det inte är speciellt varmt ute. Dessutom skyddar tältet från direkt sol, så det blir inte alger i poolen nu som förr.

 

 

5 juli 2015

Idag blev det handling. Äntligen fick jag tag i rätta skruvarna, så jag kan skruva fast grindarna i underliggarna ordentligt.

 

 

Dessa skruvar har stor skalle med plan undersida. De är lika långa som ramen + underliggaren tillsammans.

Tack vare detta går det snart också att tajta alla skruvar mellan grindarna, så fort jag skruvat dit dem. Därmed kan de extra stöttorna tas bort. Själva staketet ska senare endast kompletteras med överliggare och enhetliga vindskydd.

 

Grindens undermåliga gångjärn måste också bytas. Jag fick tag i de bästa som jag kan ha, speciellt när det är utomhus måste jag vara noga att ha de bästa, de ska ju också utsättas för väder och vind, dessutom periodvis kanske pink.

 

 

 

6-10 juli 2015

Regn mest hela tiden, så inget speciellt har blivit gjort, jag längtar efter att få fixa grinden som nu slagit sig så jag fått flytta låset tre gånger och nu igen är så trögt så jag måste använda båda händerna för att få upp och igen p g a glappa gångjärn.

Jag längtar också efter att få skruva fast alla grindar i underliggarna, och sedan tajta alla skruvar mellan grind-grind vartefter så alla stöttor går att ta bort.

 

 

11-12 juli 2015

Nu har jag bytt gångjärn på grinden. Äntligen går det att öppna och stänga utan problem.

 

 

 

13 juli - 1 augusti 2015

Grindarna blir nu fastskruvade med de nya skruvarna, en och en i underliggarna, och grindarna blir för första gången tajtade mot varandra och underliggaren. Stöttorna försvinner en och en. Återstår till senare, överliggarna.

Tältet togs bort igen, då taket blev att hänga ner när det regnade. Nästa vända blev det ett paviljongtak med en täckt sida mot vägen.

 

 

Då huset fylls med valpar så får de gå före, det blir inte så mycket gjort i gården, men jag tar små ryck nu och då vartefter. När något speciellt sker kommer jag uppdatera och sätta ut en länk från nyheter, som vanligt.

 

 

5 september 2015

För att försvåra för sabotage har jag bytt ut delar i de ursprungliga skruvförbanden som medföljde grindarna, och har nu bytt ut muttrarna till låsmuttrar. Bodde jag blåsigt skulle jag nog byta till låsbrickor också.

Med låsmuttrar blir det betydligt svårare att försöka skruva av muttrarna, speciellt om man försöker göra det utifrån.

 

Låsmutter

Medföljde grindarna

Låsbricka

 

 

28 september 2015

Införskaffat ytterligare färdiga grindar som kom hem idag.

 

 

1 oktober 2015

Idag satte jag upp de nya grindarna på vardera sida upp mot skogen. Hagen blir lite drygt 150 m2 större nu.

 

 

3 oktober 2015

Idag tar jag bort hela långa skogssidans grindar och sätter upp dem i änden på de nya grindarna. Snacka om att hundarna har skoj när de kommer ut på ny och större yta! De äldre hundarna har haft detta utrymme tidigare, men de unga har inte haft den ytan. Hur som helst, alla hundarna "slår klackarna i taket" och tar sig en svängom på nygamla ytan.

Hundar kan liksom inte få för stort utomhus.

 

Nya ytan fotad från altanen, där elstolpen står var de hemmagjorda grindarna tidigare.

 

 

21 oktober 2015

Igår rensade jag det sista stora skräpet på nya ytan, nu återstår bara några kvadrat hallonsly och annan sly och att fortsätta kratta dag för dag tills hela ytan är krattad.

 

Nya ytan

Öst-väst Nord-syd

 

151022-31

Hundkojan är till sist inflyttad till hagen.

Plattorna har utökats och utökas lite mer dag för dag.

När man har en hage ett tag kommer marken tala om var och hur långt man bör lägga markskydd av något slag. Det är helt enkelt där marken är skadad av alla springande hundtassar ut och in.

 

 

Avstjälpningsplatser för diverse bråte på tre olika ställen i hagen är nu rensad.

Staket kring två av sidorna på grävområdet är uppsatt, så hundarna inte kommer in på gräsmattan och gräver gropar i den, sedan kan hundarna inte ösa upp jord på gräsmattan så lätt när de gräver.

 

 

Det blir mindre sly kvar i hagen för var dag. Det mesta består av vildhallon. Den 31/10 lyckades jag till sist avlägsna det sista. Så skönt när ett arbetsmoment är över när det tar så här lång tid. För 20 år sedan hade jag gjort det jobbet på en timme eller max två. Nu har det tagit 27 dagar.

Nya marken jämnas ut. Den blev extra ojämn för några år sedan då nya vattenledningarna drogs in till huset, det är något som det är dags att åtgärda nu när jag kan använda hela min tomt igen.

 

Senaste inhägnade fotad från olika håll.

 

Vårens inhägnad tagen från höstens inhägnade marken.

 

Så är snön här till sist.

 

160130

Idag kom en bavakningskamera upp. Nu kan jag se vad som händer.

 

 

 

Skugga

Detta skuggnät går bl a att köpa på granngården, billigt och bra. Då nätet inte är helt slutet så går det att se igenom det litegrann, vilket gör att hunden inte känner sig helt issolerad från omgivningen. En hund som får normal skötsel utifrån sina behov blir mer tyst när de får känna sig delaktiga. En annan fördel med detta nät är en otroligt billig kostnad. 299:- (december 2015) för 20 långdmeter är ett fynd. Förutom ge skugga så ger det också en dämpning av vind.

 

 

Mycket detaljer återstår, men de huvudsakliga dragen som kan hjälpa andra att tänka till, innan uppsättningen av grindar.

 

 

I slutet av mars -17 blev det storm här. Den värsta blåst jag någonsin varit med om i hela mitt liv, oavsett plats jag varit på. Helt obegripligt här i norrlands inland, då vi dessutom lever mitt emellan stora berg som normalt tar udden av all blåst.

 

 

Då jag hade satt upp helt slutna pressenningar hela vägen upp på grindarna och inte åtgärdat överliggarna så blev resultatet som det blev.

 

 

Det som hände var att skruvarna gick av. Där jag inte hade bytt till låsmuttrar skruvade muttrarna upp sig och släppte. Brickor kroknade.

 

 

Nu provar jag att ha lägre vindskydd på ett ställe och skuggnät på ett ställe, så gör jag en utvärdering senare i sommar för att se vilken variant som passar oss bäst.

I mitt fall jag har en enorm nytta av pressenningarna, de gör att gräsklippet från grannars klippning stoppas så pass att jag kan vara ute på min gård fast grannarna klipper sitt gräs. Det kunde jag inte innan. Dessutom fick jag lov att hålla mig inne när det blåste för mycket, men det behöver jag inte med pressenningarna.

Jag får utvärdera hur mycket nytta de låga vindskydden hjälper mig med detta. Så får jag utvärdera hur mycket nytta skuggnäten gör för mig.

Senare under sommaren -17 planerar jag att dra om staketet, då hoppas jag ha utvärderat detta så jag kan använda rätt metod på nya sträckningen.

 

 

Här finns mer allmänna tips om hundhagar.

 

 

Varsågoda!

 

Updated 2019-09-30

 

© all rights on www.piaskennel.com belong to Annika Hagström