FÖRSÄKRINGAR
Försäkringsbolag är vinstdrivande företag.
Försäkringar för hundar är bra att ha. De kan bespara oss mycket besvär om olyckan är framme och man har oturen att det kommer kosta tusentals kronor att lappa ihop hunden igen, om försäkringen täcker det hela.
Försäkringar har massor av kryphål, man får inte för det och det och det, massor kryphål.
Valpkullsförsäkringar i all ära, de täcker inte så mycket som man tror. Alla de "vanliga" problemen, som man ofta tror täcks av valpkulls försäkringen, täcks inte av försäkringen. T ex felaktig testikelstatus, felaktigt bett, HD och AD defekter, patella luxation (= felaktiga knäleder) o s v.
Reklam
Det verkar som om vissa försäkringsbolagen kör en drive i januari med att sända ut "erbjudanden" (= raggar nya kunder).
Jag förstår mycket väl att de behöver jaga försäkringstagare.
Kom ihåg, all reklam som de kostar på, de utgifterna läggs på försäkringspremier. D v s, de som har sina försäkringar hos dem betalar för deras reklam, reklam som knappast är billig.
Fullförsäkrade hundar som inte fått hjälp av försäkringen:
En bekant fick avliva sin hund p g a svår epilepsi vårvintern 2011, det betalades det inget för.
En uppfödare som köpte in en dyr blivande avelshund år 2010, valpen hade vid leverans två testiklar enligt veterinärintyget, vilket han inte hade vid 1 års ålder, det täcktes inte av försäkringen, trots att hunden hade extra dyr försäkring för att även vara avelsförsäkrad.
En tik som snittats två gånger (2012) ville uppfödaren fortsätta att ha i avel, då frågade den sitt försäkringsbolag, de sa att eftersom livmodern var kvar gick det bra att para igen, fast man fick betala snittet själv då. Försäkringsbolaget var kanske i detta fall inte rätt forum att fråga, och försäkringsagenten var defenitivt inte den rätta att svara som hen gjorde heller! Det är emot svensk lag att para en hund som snittats två gånger. Man kan läsa mer om gällande lagar och bestämmelser på jordbruksverkets hemsida.
En hund som var valpkullsförsäkrad och också hade full vuxenförsäkring av bland de dyraste sorterna och som fick problem med ögonen 2018. Försäkringsbolaget vägrade betala trots föräkringen då hunden hade haft ett helt annat ögonfel som valp, ett ögonfel som INTE var samma fel som det som uppstod när hunden var vuxen. Uppfödaren vägrade också att stå för kostnaden, trots att det var hens ansvar enligt lag. Hundägaren tog banklån och kostade på över 15,000:- (+ bankräntor) för att kunna ha kvar sin hund och slippa avliva den.
En hund konstaterades ha fått en fettknuta på ryggen på gamla dagar (8 år gammal). Ägaren var orolig och gick till en annan veterinär, som sa att hunden hade brock! Naturligtvis tyckte den veterinären att hunden skulle opereras. Sagt och gjort. Ägaren fick inte ut på försäkringen trots full försäkring. Försäkringsbolaget skyllde på att hundens "brock" var medfött. Detta hände 2019.
Försäkringar missbrukas av hundägare/uppfödare/veterinärer
På t ex Chihuahua tröttnade försäkringsbolagen totalt på planerade snitt. Uppfödarna visste, att fast det kanske endast blev en valp i kullen, täcktes snittet (självkostnadsbeloppen) mer än väl av valpens försäljningssumma. Deras missbruk ledde till att försäkringsbolagen vägrade att betala ut några snitt alls på Chihuahua.
Det finns Chihuahua uppfödare, och även uppfödare av andra raser, som planerar snitt, de ger inte ens hunden en chans att försöka på egen hand. Fast än så länge är det inte jättevanligt i Sverige.
I dagens läge (2012) när Chihuahua finns med god tillgång och därmed är nere i normalt valppris, så finns det uppfödare som låter tiken dö för att den inte klarar en förlossning, då de inte har råd med snitt och försäkringen inte står för snitt längre.
Veterinärer tar överpris
Vissa veterinärer ser det som en guldgruva om hunden är försäkrad, då tar det massor av tester "i onödan" för att få in kosingen. De tar extra mycket betalt för operationer och liknande om hunden är försäkrad.
Uppfödarens ansvar
En valp som är valpkulls försäkrad har inte bättre skydd än en som inte är valpkulls försäkrad. Det som täcks av försäkringen, skyddar också köparen enligt Svensk lag. Alla uppfödare har samma ansvar oavsett om valpen är valpkullsförsäkrad eller inte. Detta gäller även blandrasuppfödare.
Dessa valpkulls försäkringar ska täcka så kallade "dolda fel" men det är enormt mycket kryphål. I princip är det knappt något som räknas som dolda fel. Det är idag ytterst lite som täcks av försäkringen.
Om en uppfödare har valpkullsförsäkring eller inte är alltså helt oväsentligt, det är bara ett försäljningsknep för försäkringsagenter.
Försäkring eller inte försäkring på valpar och vuxna hundar. Det pågår många myter och felaktigheter ute på internet. ALLA SÄLJARE av valp och vuxna hundar, oavsett ålder, har ansvar för att de säljer hundar som är friska, även när det gäller t ex dolda fel. Det spelar heller ingen roll om valpen är registrerad eller inte. Inte heller om den är renrasig eller inte.
Om säljaren har försäkring eller inte är betydelselöst.
ALLA säljare har samma ansvar oavsett om de har försäkring eller inte, vad ålder det är på valpen eller hunden spelar heller inget roll.
Ansvaren som säljare OCH köparen har finns inskrivet i lagen, ingen kommer ifrån sitt ansvar.
Varför sprider folk ut felaktiga fakta?
Försäkring förr och nu
Försäkringsbolagen har piskat upp priser så de har knappt råd att stå för vad de lovar. Detta har lätt till att idag försöker försäkringsbolagen slippa att betala ut vid varje tillfälle, trots att det är helt givet att de ska betala.
Det tycks också som att försäkringsbolagen har ökat sina utgifter något enormt. T ex all denna jättedyra TV reklam, där de mer eller mindre anklagar djurägare för att inte bry sig om sitt djur om djuret inte är försäkrad.
Man får i slutänden inte glömma att försäkringsbolag är vinsdrivande affärsföretag vilket betyder att djurägarnas försäkringsavgifter ska räcka till tjusiga kontor, massor av löner, dyr reklam, påkostade resor och representation m m förutom att betala djurägare när deras djur blir sjuk.
Ägaren får bråka med försäkringsbolag mer och mer för vart år, och trots det får de inte alls ut på försäkringen så som försäkringen lovar.
Mängden försäkringsbolag och försäkringsvarianter
Idag finns flera olika försäkringsbolag. Sedan finns det enormt många olika sorters försäkringar inom försäkringsbolagen. Vissa bolag har mer än andra.
Då undrar jag, behövs så många olika försäkringsbolag? Visst, säger jag. På det viset så blir det större chans att lyckas hitta det rätta för varje människas behov för sin hund.
Behövs så många varianter av försäkringar inom ett och samma bolag? Nej, säger jag. Det är bara ett sätt att dölja vad de håller på med.
Försäkringsbolagen är i första hand vinsttrivande. D v s de vill tjäna pengar, för egen ficka. Och de gör de!
Försäkringsbolag spelar mycket på djurens ägares kärlek till djuren, ungefär som om djurägarna underförstått inte älskar sina djur om de inte har dem försäkrade hos just deras föräkringsbolag.
Försäkringsbolagen vill få oss att tro att vi har så stor valfrihet då vi har många försäkringar att välja på, men i själva verket är det tvärs om.
Det som görs av försäkringsbolag som har en uppsjö av olika försäkringar är att de gör ALLT för att man inte ska kunna jämföra och framför allt friskriver försäkringsbolagen sig från fler och fler ersättningar för varje ny försäkringsvariant de skapar.
Ta t ex dessa "fina" rasförsäkringar, de friskriver försäkringsbolagen från ersättning på deras dyraste utgifter för den rasen. Är det en fördel för hunden eller ägaren? Naturligtvis inte. Det är enbart fördel för försäkringsbolaget!
Man gör bäst i att välja riktigt noga och inte bara välja de bolag som "skriker högst", syns mest och har flest annonser och reklam. Att vara stor är inte alltid det som är bäst.
Försäkringsbolagen numera har extra stora utgifter
Försäkringsbolagen har blivit stora buissness numera.
Man måste förstå att försäkringsbolagen har MASSOR av anställda som ska ha utbildningar, resor, löner m m.
Försäkringsbolagen äger stora anläggningar till kontor.
För att inte tala om deras annonsutgifter, bara kostnaderna för dessa kan få mig att svimma!
Alla dessa kostnader och många fler utgifter täcks av försäkringspremier som djurägare betalar in.
Alltså om man tar och betalar in pengar till försäkringsbolag så betalar man mer än vad man beräknas få tillbaka.
Någon enstaka som får extremt kostsamma utgifter på sjukvården av sitt djur, och som har turen att dessa utgifter täcks av försäkringen, de kan tjäna på att ha sitt djur försäkrat.
Alla andra är med och betalar för dessa + alla andra försäkringsbolagets utgifter. Det är så systemet fungerar.
Förr var inte försäkringstjänstemännens utbildning så omfattande, då det inte fanns så otroligt många försäkringsalternativ som nu. Detta gjorde också att det var lätt att engagera t ex uppfödare som täcknade försäkringar med det samma för valpar som flyttade till nya hem. Idag går inte det då utbildningen måste vara så otroligt stor. Det gör att försäkringsbolagen har ökat omkostnaderna något enormt. Förr ägde inte försäkringsbolag fastigheter. Förr hade inte försäkringsbolagen kennelanläggningar till sina anställdas hundar. Förr var inte försäkringsbolagens annonskostnader så stora.
Alla dessa fördyrande konstader idag betalas av försäkringstagarna, d v s djurägarna.
Har du försäkring så behöver du utöver det en rejäl summa som buffert, för även om försäkringen betalar en del av utgifterna så betalas nära nog aldrig alla utgifter. Man får lusläsa igenom varje försäkringsavtal.
I stort sett alla försäkringar kräver en viss prosent i egenavgift, så kallas självrisk. Ofta tillkommer konstader för resor, mediciner m m som de flesta försäkringar inte är med att betalar för.
Kostnader för försäkring
Jag fick reklam för att jag skulle försäkra mina hundar hos ett försäkringsbolag (i raden av alla erbjudanden) januari 2021, jag räknade ut att om jag försäkrar alla mina så skulle det kosta mig strax under 25,000:-/år. Vi pratar om ca 2,085:-/månad. Då är det inga extra avgifter för avelshundar o d medräknat, utan som om mina hundar enbart var sällskapshundar.
Den kostnad det skulle kosta mig att försäkra alla mina hundar i detta försäkringsbolag är ungefär vad jag skulle fått tillbaka av försäkringar på alla mina hundar under de sista 10 åren sammanlagt.
Jag tänker, om en uppfödare har så sjuka hundar så det lönar sig att ha dem försäkrade så hoppas jag att de hundarna inte används i avel!
Kostnader för försäkring
Så är det ett till försäkringsbolag som skickat reklam till mig januari 2021.
Försäkrar jag alla mina hundar hos dem blir kostnaden ca 24,020:-/år. Det blir ca 2,002:-/månad. Då är det inga extra avgifter för avelshundar o d medräknat, utan som om mina hundar enbart var sällskapshundar.
Det är ungefär vad jag skulle fått tillbaka av försäkringar på alla mina hundar under de sista 10 åren sammanlagt.
Jag tänker, om en uppfödare har så sjuka hundar så det lönar sig att ha dem försäkrade så hoppas jag att de hundarna inte används i avel!
Kostnader för försäkring
Så har jag fått ytterligare reklam från ett försäkringsbolag till januari 2021, utan att jag frågat efter det.
Försäkrar jag alla mina hundar hos dem blir kostnaden ca 26,120:-/år. Det blir ca 2,177:-/månad. Då är det inga extra avgifter för avelshundar o d medräknat, utan som om mina hundar enbart var sällskapshundar.
Det är ungefär vad jag skulle fått tillbaka av försäkringar på alla mina hundar under de sista 10 åren sammanlagt.
Jag tänker, om en uppfödare har så sjuka hundar så det lönar sig att ha dem försäkrade så hoppas jag att de hundarna inte används i avel!
Alternativ till försäkring
Om alla djurägare istället tog exakt samma summa som de idag betalar till försäkringsbolagen, la den på ett eget konto för sitt djur/sina djur, varje månad, så skulle de flesta djurägare bli smått förmögna med tiden. De skulle dessutom få ränta på sina pengar. Och ganska fort ha en rejäl slant att lägga på sitt djur/sina djur, om de blir sjuka.
Har man kört igång detta system och kanske har flera djur, så blir det ganska fort en stor summa, så stor så det till sist inte är någon mening att lägga undan mer pengar för eventuella utgifter.
När man behöver ta av kontot, så börjar man spara igen tills man är uppe i en summa som känns tryggt att ha som buffert.
Om denna summa inte räcker till, som du tjänat ihop, så kan man fråga sig om dina djur är så sjuka så kanske det är något fel på aveln eller skötseln. Då bör man fråga sig om man kan göra något annorlunda.
Först tittar man då på vad utgifterna rör sig om. Om de beror på ärftliga faktorer, byt linjer på dina djur. Om det beror på olyckor, se över säkerheten kring dina djur.
Att spara ihop till en buffert
När man sparar ihop till ett eget buffertbelopp, ett eget försäkringskonto, så kan man ha försäkringen jämte det också. Så när man uppnått önskat belopp som man vill ha som buffert släpper man försäkringen.
När man väljer försäkring får man välja vilket tak man ska ha på försäkringen, alltså hur mycket/hur högt belopp som försäkringen täcker. Oftast när man väljer det beloppet ställer man det i relation till premien man ska få betala.
När man väljer ett eget belopp att ha som buffert så tänker oftast människor lite annorlunda.
Jag känner många uppfödare som har egen buffert. Ett vanligt buffertbelopp som uppfödare väljer har jag sett är priset på den egna veterinärens konstader för kejsarsnitt.
Vissa uppfödare vill ha en buffert som är motsvarande ett kejsarsnitt. Vissa uppfödare, oftast de med lite fler hundar, lite större uppfödning, väljer att ha en buffert motsvarande två kejsarsnitt.
På 1990-talet var beloppet för ett kejsarsnitt kring 10,000:- (vanligen 6,000-11,000:-). Idag är det beloppet snarare kring 25-35,000:-.
Exempel: Om man då tänker sig att man vill lägga undan 30,000:- och att man väljer att spara 1,000:-/månaden, så får man ihop summan efter 2 ½ år och sedan har man sin buffert, man kan då släppa försäkringen och har då en egen försäkring istället.
Man behöver inte månadsspara mer efter det, om man inte vill, förrän man är tvungen att ta ur bufferten, då får man börja spara igen tills man uppnått den summa man känner sig trygg med.
Det fina med systemet är att du får ränta på pengarna där de sitter och du betalar inte en enda krona till löner, reklam, fastighetskonstnader m m till ett försäkringsbolag.
Har du friska och välskötta hundar så har du stor chans att få långa perioder utan att behöver lägga undan pengar över huvud taget, och ändå växer de...
Hundförsäkringsexempel / buffert
Jag har fått reklamerbjudande om hundförsäkring. Jag tog en snabb räkning på det hela.
Om jag skulle försäkra mina hundar som jag har för dagen minus de tre valparna, så blir årskostnaden 22,536:- och sedan hade de 20 % rabatt för dem som hade mer än 8 hundar, så slutpriset skulle i mitt fall bli 18,028:-/år.
Om jag spar denna summa i två år på ett konto har jag över 36,000:- på det kontot. Det är en bra försäkringsbuffert.
För 20 år sedan räckte det mycket väl att ha en buffert på 10,000:-. Det var väl tilltaget.
De kommande 10 åren behövdes det dubbla.
Nu är det lite tveksamt om det ska räcka med 36,000:- som säkerhetsbuffert.
För 20 år sedan var bufferten ca 5 års premiepris för mitt antal hundar (som jag har nu). Nu är bufferten = ca 2 års premiepris.
Veterinärpriser har gått upp duktigt i pris. Försäkringar har gått upp något enormt i pris.
Oftast när jag hör folk som föredrar försäkringar så är deras motivation att de inte har karaktär nog att ha en buffert som de inte rör.
Jag hör också ibland folk försvara försäkringar med att de haft tur då de haft så sjuk hund så försäkringen har betalat sig för dem. Då undrar jag hur noga de är som köpt de hundarna? I varje fall har det varit gatuhundar intagna till Sverige!!!
Jag har noga koll på utgifterna på mina hundar och INTE EN ENDA GÅNG under alla år har det lönat sig att ha försäkrat sedan jag började med många hundar (sedan 1976).
Hundförsäkringsexempel / buffert
Jag fortsätter att jämföra försäkringar.
Nu har jag fått erbjudande till om hundförsäkring från annat bolag än det ovan.
Min kostnad med 10 % rabatt för de hundar jag har idag (samma hundar som vid beräkningen ovan) blir: 31,824:-/år. Egentligen ska ingen av mina hundar ha 10 % rabatt, då de inte går under de kriterierna som de förespråkar för att man ska få rabatten, så egentligen blir alltså kostnaden för mina hundar + 10 %. Det ger totalt 31824+ca 3182=ca 35,006:-/år för mina hundar.
De är inte kloka!
Med de menar jag de som har hundar försäkrade i detta bolag OCH de som tror vettiga tänkande människor som kan enkel matematik ska gå på sådana här "erbjudanden" om att bli ruinerade.
Jag har aldrig betalt sådana avgifter hos veterinären på ett år för sådant som försäkringar betalar ut för. Aldrig. Jag startade med hundar 1976.
Läs om buffert ovan.
Dyra veterinärkostnader
Om hundar kostar förfärligt mycket pengar hos veterinären om och om igen kan det bero på två olika saker, som jag ser det.
Det ena är att man vansköter sina hundar och utsätter dem för upprepad fara.
Det andra är att man hålls med extremt sjukliga hundar.
Ingendera delen är att uppmuntra.
Föder man upp sjukliga hundar bör man sluta med det! Att avla på individer som ger avkommor som kan bli att lida av fysiska eller psykiska sjukdomar är t o m olagligt!
Köper man in hundar om och om igen från ställen där hundarna är sjukliga så uppmuntrar man dålig avel och dålig skötsel. Detta är att gynna dålig produktion. Det är åt helvete!
Se till att hålla era hundar friska och skaffa hundar från friska härstamningar och friska kennlar och säljare med friska hundar.
Försäkringsbolags statestik
Försäkringsbolagen är utan tvekan en oerhört stor tillgång för oss hundägare, och då speciellt för oss hunduppfödare, då de regelbundet tar fram statistik om våra hundars och hundrasers hälsa.
När det gäller den statestiken så har vi stor nytta av att många hundar av en viss ras är samlade i ett försäkringsbolag.
I USA t ex engagerar man ett gäng veterinärer, ofta större djursjukhus, på flera väl valda geografiska lägen runt om USA och ber dem samla uppgifter för en speciell ras, eller ett speciellt problem. Försäkringsbolagen gör det jobbet åt oss i Sverige utan extra besvär för andra än försäkringsbolagen, då försäkringsbolagen ändå behöver den informationen för att fastställa premier etc för olika hundraser.
Uppdaterad 2022-04-10
© all rights on www.piaskennel.com belong to Annika Hagström