Fodertillskott

 

Det är populärt att försöka göra något bättre, förbättra något. Detta försöker man ofta göra genom att stoppa i hunden extra piller och preparat av olika slag. Hundägare vill känna sig behövda och duktiga. De vill göra något.

 

Har man en bra foderstat till sin hund ska man INTE tillsätta en massa olika preparat.

Alla tillskott kan ge obalans.

Om hunden har ett fullfoder och mår bra ska man INTE tillföda en hoper med tillskott, de kan förstöra hela den väl utvalda balansen.

Håll alltså inte på och experimentera i onödan.

 

 

Exempel:

Låt säga att man tror sig kunna ge en valp bättre päls genom att man ska förbättra en eminent foderstat som hunden till synes mår prima av.

Så tillsätter man något som skapar obalans och kanske t o m får hunden att tappa päls som kanske var det man ville förbättre till att börja med!

Vill man ha superbra päls väljer man en valp efter hundar i härstamningen som har bra pälsar, speciellt efter föräldrar med superbra pälsar.

Man väljer sedan en av de valparna i kullen som har bra päls.

Sedan ger man valpen ett väl valt foder och ser till att valpen är frisk med speciell inriktning på att valpen får en bra regelbunden skötsel i päls och hud och i övrigt är fysiskt och psykiskt i bra balans.

Man man inte få bättre päls på en hund än vad generna medger, men man kan snabbt få sämre.

 

 

Jag kan nämna ytterligare ett exempel:

En uppfödare hade en närstående som födde upp grisar och där gav de extra järn till alla smågrisar när de föddes. Alltså fick hunduppfödaren för sig att den skulle göra det samma.

De valparna som växte upp under kommande 2 år fick 2 droppar flytande järn i munnen första timmarna i livet. De kommande 2 åren fick samtliga valpar mer eller mindre dåliga pälsar. Spröda, sköra, gick av och fick aldrig någon längd.

När hunduppfödaren släppte järntillskottet, alltså endast några droppar första dagen, så blev pälsarna bra igen på kommande generationer av samma avelsmaterial.

Enbart en engångsdos med ett par droppar kan alltså göra så pass mycket skada, helt i onödan, enbart för att experimentera med fodertillskott som hunden inte har behov av.

 

 

Egna värderingar

Jag själv har jobbat med pälsar på heltid i hela mitt yrkesverksamma liv, jag förstår förtvivlan av att ha en hund med dålig päls. Men det finns inga genvägar, har hunden de rätta generna så är allt bra och sedan är det bara att sköta hunden bra till vardags, så får man bra pälsar.

Det var för några år sedan jag fick erbjudande om söt och tilltalande valp efter en tik som endast hade några strån päls här och där, den var helt hudflodd mellan tussarna, såg ut som den var maläten. Stamtavlan var fantastisk. Men jag sa ett STORT FETT NEJ!!!!

Aldrig jag skulle ta in en hund med sådana arvsanlag i min kennel.

Jag tycker att en hund med dålig päls ser allmänt sjuk ut, det är inget att sträva efter.

 

 

Päls och hudvård

Bra vardagsskötsel på päls är att hålla hunden ren, hålla hunden tovfri, se till att döda hår kommer bort snarast.

Stimulans av hud, päls och rensande av döda hår + till viss del rengöring av päls kan alla uppnås mer eller mindre (beroende på pälssort) med en bra naturhårsborste.

Att tvätta hunden när den är smutsig torde vara självklart för alla.

Normalt ligger skötseln där.

Men vi vet vilken variation i pälsar det finns på hundar så man kan tryggt lyssna på sin hunds duktiga hunduppfödare, så till vida ni gjort det rätta valet av uppfödare och valt en som varit duktig. De ska vara experter på sin hundras päls och dess skötsel.

Mer om pälsvård.

 

 

Jag hoppas jag får folk att få upp ögonen för att man ska inte experimentera med hundar som mår bra.

 

Jag hoppas också att man ska få upp ögonen för att det är viktigt att man väljer rätt uppfödare som har de egenskaper på hundarna som man själv efterfrågar.

 

Uppdaterad 2018-06-13