Dvärgväxt, prematur och andra ovanligt små hundar

 

Ofta är dessa små varianter av våra dvärghundar omtalade som tea-cup storlek. Med det menas att de är så små att de ryms i en tekopp.

 

Har man inte stor plånbok ska man inte skaffa miniatyrhund.

 

Dvärgväxt. Prematur. Små hundar. Dessa är olika saker.

 

Miniatyrhund finns i flera varianter

I huvudsak små hundar för sin ras och dvärgväxt. Dvärgväxt finns i många olika varianter.

Läs mer om dvärgväxt.

Dvärgväxt kommer med vissa mer eller mindre gemensamma svagheter i kroppen.

I kategorin små hundar som inte är dvärgväxta finns många olika varianter.

De som växer dåligt p g a sjukdom eller dåligt hull, ibland kanske t o m dålig mat.

Sedan finns det de som har bra hull men ändå växer långsamt.

I kategorin dåligt hull har hunden lidit av mineral och vitaminbrist under den viktiga uppväxten. Detta kan ge följdsjukdomar som kan poppa upp förr eller senare.

Av raser som är mycket små dvärghundar, t ex chihuahua, kan hunden trots bra hull vara så liten så den får för små mängder mineraler och vitaminer. Alltså kan det också ge samma följdsjukdomar.

Ta t ex en liten cavalier king charles spaniel, den är sällan så liten så den får sådana brinster om den är extremt liten trots bra hull och bra mat.

Valpar kan vara små p g a att de är tidigt födda. Är det extremt tidigt födda kan tillväxten påverkas. De kan helt enkelt ha små invärtes skador av att vara så tidigt födda så de inte har en bra tillväxt och ändar upp i liten storlek. De valparna är utan tvekan veka i sin grundkonstruktion som också kan få fler följder längre fram i livet.

 

 

Dvärgväxt

Dvärgväxt är något annat än en hund som är ovanligt liten för sin ras.

Gemensamt för de dvärgväxta är ofta stora ögon, utstående ögon, extremt rundat huvud, krokiga framben modell "rokoko".

Med dvärgväxt kommer det vissa saker med på "köpet". Deffekter som är vanliga på dvärgväxta är bl a: Förkortad livslängd. Vattenskalle. Bettfel. Tanbortfall. Testikelfel. Patellafel. Öppen fontanell. Hormonstörningar. Ögonproblematik. Skelettdeffekter. Dåligt immunförsvar.

Dvärgväxt kan bero på skador i fosterstaiet eller ärftliga komponenter.

 

Typiskt dvärgväxt utseende.

Ser ut att endast vara liten.

 

 

Ovanligt liten för sin ras

Är hunden endast liten, så finns det större risker för en del defekter jämfört med normalstora hundar av sin ras, dessa deffekter är till vissa delar gemensamma med dvärgväxt, men på små hundar inte i lika hög grad som på dvärgväxta. Här nämner jag några deffekter, de som är vanligast att få störningar på små dvärghundar. Patellafel. Öppna fontaneller. Tandbortfall. Testikelfel.

Sedan har vi alla dessa olika bristsjukdomar och deras symtom.

Dvärgväxt kan bero på sjukdom som hämmat tillväxten eller ärftliga komponenter.

 

På bilden 4 ½ månader gammal och mindre
än 980 gram. Tiken.

På bilden 5 månader gammal och 1,238 gram.
Han blir antagligen en bra bit under 2 kg som fullvuxen.

 

 

Prematur

Prematur betyder "före den är mogen". Det är helt enkelt en hund som är född för tidigt, ett "levande foster".

För största chans att få sådana valpar att överleva så behöver de hjälp med värme, matning och extra noggrann rengöring.

Värmen som minskar för mycket kan valpar inte reglera, en prematur valp kan då fort dö. Deras kroppsvikt är så liten så de har svårt att tåla förändringar i temperatur.

Att suga och trampa kräver väldigt mycket energi för en valp. Vill man att valpen ska ha chans att gå upp fortare i vikt och därmed fortare komma ifrån det prematura stadiumet så kan man hjälpa till med matning av valpen.

Allta bäst är att ta mjölk från mamman, samla upp i en spruta utan kanyl, utan nål, och lägg en droppe i taget på tungan på valpen för extra matning mellan digivningen eller som förlängning av digivning eller före digivning. På det sättet går det åt ett minimum av energi för valpen att få i sig maten, och därmed kan mer energi gå till den så livsviktiga viktuppgången istället.

När den valpen är som en normal valp upphör den att vara prematur. Man kan däremot hänvisa till sådan valp som att den är född prematur.

 

1 dag gammal. 8-10 dygn för tidigt född. Detta blev med tiden en röd hund.

Snart ett år gammal, samma som till v.

 

 

Uppfödning av småväxta

Att föda upp småväxta hundar innebär massor av extra jobb. Det är slitsamt dygnet-runt jobb. En mycket liten mage måste ha mat tätare och även dygnet runt. Ju mindre ras, ju tätare matning.

Av naturliga orsaker blir dessa små extremt mycket hanterade, och därmed utvecklar de en starkare personlighet redan i tidig ålder.

Är uppfödaren en sådan som får hundar veka, kommer de valparna bli extra veka.

Är uppfödaren sådan så den får hundar drivna, kommer en sådan valp bli extra driven.

Detta under förutsättning att uppfödaren inte ändrar sitt normala beteende gentemot en sådan valp och "tycker synd om" valpen. Då blir hunden utan tvekan nervös och vek.

Det är egentligen inte alls svårt att förstå att dessa miniatyrer kostar "skjortan" i USA. Trots att de inte kan användas till avel och utställning så är arbetet, känslorna och ibland också kostnaderna som uppfödaren investerat i dessa små valpar oanade.

Det är inte ovanligt att uppfödaren aldrig kan släppa en sådan, p g a känslomässiga band.

 

 

Höjd sjuklighet

Alla små blir inte sjukliga.

Alla dvärgväxta får inte förkortade liv.

Men risken finns och man ska vara medveten om det.

De som följer min sida vet att jag ogillar att lämna ut valpar som är för små för leverans. Hur kan då en storlek göra skillnad?

En hund som är under 1 kg har sämre immunförsvar.

Går den ner det minsta lilla i vikt så kan det bli katastrof.

En hund under 1 kg har avsevärt mycket större risk att bli sjuk eller t o m dö av vaccinet som ska skydda våra älskade hundar. Blir hunden mycket sjuk av vaccinet så minskar chansen för att vaccinet ger önskad verkan.

 

 

Egen erfarenhet

En gång hade jag en "dvärg"schäfer, svart. Bl a orkade hennes kropp aldrig få upp hennes öronen, det blev rosettöron. Den såg ut som en utsökt nätt och elegant whippet! Hela kullen hade haft parvo som små och därför blev 75 % av kullens valpar dvärgväxta.

 

Jag har också haft en kull som föddes 8-10 dagar för tidigt, och många valpar överlevde. De föddes bl a nästan helt utan päls. De fick dock alla normal storlek som vuxna.

 

 

Sammanfattning

Att ha miniatyrhund kommer till ett pris.

Att ha en liten miniatyrhund är alltså något exklusivt som inte är till för alla hundägare, då återkommer jag dit jag startade.

Har man inte stor plånbok ska man inte skaffa miniatyrhund.

 

 

Mer om dvärgväxt.

 

Uppdaterad 2020-09-11

 

© all rights on www.piaskennel.com belong to Annika Hagström