Cirkus konster

Fördelen med att träna in cirkuskonster med sin hund är att det finns inget rätt eller fel. Det finns inget regelverk kring cirkushundar, det är en skojig lek som det ska vara kul för betraktaren att se på, ofta med fart och fläkt men även precisionsmoment och späning.

Ha skoj med din hund och hitta på allt möjligt, som vanligt när man har med hundar att göra så är det bara vår egen fantasi som sätter gränser.

Efter hand ser man vad varje hund tycker är extra kul så inför man moment utifrån detta. Det går att utveckla i all oändlighet.

Alla olikheter ska uppmuntras. Skratta åt hunden när det gör något kul, klappa händerna, vad som helst som visar den uppskattningen.

Man kan med fördel visa upp sin hunds konster för att roa på en fest eller annan sammanslutning. En del hundar får rampfeber, som människor, en del hundar uppmuntras något enormt att en publik som visar sin uppskattning.

 

 

Klassiska förslag till moment:

Hoppa högt, hoppa lång, hoppa genom föremål. Hopp på höjden, längden och bredden är aldrig fel.

Jag hade i en uppvisning en gång en Schäfer som fick stå still medan vår Japanska spets fick hoppa över henne, sedan fick spetsen stå still och schäfern krypa under henne...

Snurra runt, på bakbenen stående, eller liggande.

Leka "död hund".

Krypa.

Sick-sack genom benen.

Hoppa upp på ryggen.

Hoppa genom armarna.

Hoppa upp i famnen, ett uppskattat moment som jag lärde min ena Schäfer, då gick det alltid ett sus genom publiken.

Hämta specifika saker. Vissa hundar är otroligt duktig på att lära sig föremåls namn. Detta går att utveckla till en uppvisningsakt.

Man kan ha en skrinda som hunden kan dra in med rekvisitan. Man kan även låta en hund dra en annan i skrindan. Något jag använt på uppvisningar.

Man kan alltid träna in moment för hunden tillsammans med ett annat djur, om man har tillgång till detta, det är alltid roande att blanda djur.

Ett gäng hundar är också kul, men det går lika bra med en hund också.

 

Balansplatta Planka
Photo: AH

 

 

Tillbehör

Man kan använda sig av tillbehör. En jättestor boll att balansera på är ett otroligt energikrävande moment som högenergiska hundar brukar gilla.

Balansplattor är också bra.

Ett hopprep.

En rockring.

En planka att balansera på.

Ibland har man redan tillbehör hemma som man kan använda.

 

Boll 55 cm
Photo: AH

 

Framför allt, glöm inte att HA KUL MED DIN HUND!

  

Uppdaterad 2021-05-11

 

© all rights on www.piaskennel.com belong to Annika Hagström