Bantning

 

De flesta av Sveriges hundar går idag med lätt till kraftig övervikt.

Detta ger VÄLDIGRT MÅNGA hundar (och människor och andra djur) ökade risker för VÄLDIGT MÅNGA OLIKA hälsorisker.

Bl a: Cancer. Artros. Nedslitna leder. Hjärtfel.

Lägger vi till flera problem som vi känner till hos människor blir listan så lång så det tar mig nog en vecka att skriva den.

Den ökade önskemålet om hög vikt på hundar som vi idag har ser jag som en mycket farlig och skadlig utveckling.

Det är som om vi vill ta död på våra hundar genom att älska ihjäl dem.

Ge dem istället vad en hund vill ha. En extra promenad. Ett extra äventyr. En extra erfarenhet. Det är sådant som stärker hunden, fysiskt och psykiskt.

Va in så slö och slapp att ni endast trycker ner skitmat i truten på hunden. Ha roligt ihop med hunden istället.

 

 

Metoder som nämns under hets ätning m m är med fördel användbara för hundar som bantar också.

Det finns mycket fina bantnings foder av hög kvalité som man kan ta hjälp av.

Man kan också ge hunden lite extra mellanmål i början när de känner sig hungrig, då i form av morot eller hårt grovbröd. Morötter kan skäras till små mynt till att börja med, sedan kan man skära dem större och större, till sist kan hunden få stora bitar, eller hela morötter för en stor hund.

Det viktigaste är att räkna ut den totala foder mängden hunden får äta per dygn och sedan dela upp den på många, små portioner, man måste här också räkna in t ex knäckebröd, morötter o s v.

Varvar man detta med lämplig motion brukar segern snart vara i hamn!

Ju längre och mera övergödd hunden varit, ju längre tid tar det att få den att gå ner i vikt.

Ta gärna hjälp av en våg för att på det viset se och följa resultatet, om man följer denna diet till punkt och pricka och hunden inte går ner i vikt får den antagligen i sig mat på ytterligare något sätt.

En metod som går att använda på vuxna, fullt friska hundar är 3 dagars fasta, med massor av vatten förstås. Sedan sätter man in matningen, gärna 3 - 5 gånger om dagen, massor av små portioner, så jämt fördelat som möjligt över dagen. Först skiter då hunden ut allt, då sätter sig kroppen på sparlåga, sedan börjar man ge den lite och ofta, kroppen börjar då igen att jobba, eftersom den får mat. Allt i kombionation med mycket motion och aktivering av andra slag. Man kan t ex använda utfodringsmaten till akrivering, leksaker, aktiveringsbollar och dylikt.

När man drar in på totala dygnets matmängd och utökar gångerna den får mat, sker samma som ovan, fast med segare förlopp. Eftersom hunden inte mår bra av att vara övergödd är det alltså en vinst om man kan få effekt fort vid bantning.

Aktivering är en kaloriförbräningsmotor som är oerhört slukande. Aktivera din hund på alla sätt du kan. Det finns ju en anledning till att hunden blev tjock, den borde ÄLSKA mat, gör något vettigt av det. Användet det MOT hundens handikapp för att göra den frisk igen.

Fungerar det trots allt inte är hunden antagligen sjuk, då måste man uppsöka en veterinär.

Skynda långsamt.

 

 

Anledningen till fetma på hund

Det finns massor av orsaker till att en hund blir för fet eller för smal. Anledningen till att hundar blir feta är betydligt enklare ekvation än varför hundar blir magra. Här kommer olika orsaker till fetma, ofta innehåller problemet flera av dessa komponenter.

 

Fet:

För att sammanfatta, feta hundar provar man att ge massor av små portioner, med ett kvalitet foder för tjocka hundar, överskrid ABSOLUT inte dygns givan och ge INGET annat emellan. Rasta hunden regelbundet, sätt in motion på varje rastning, gärna i kombination med hjärngympa också, det går åt massor av energi när man tänker! Följ detta till punkt och pricka så kommer resultatet om hunden i övrigt är frisk.

Fungerar inte detta, gå till veterinären!

 

 

Fetma p g a felmatad hund

Det grundläggande är många gånger bedrägligt enkelt. Däremot sådant som vi människor hittat på eller ställt till är ofta väldigt komplicerat och kräver så mycket mer att rätta till, om det ens är möjligt att rätta till.

Exempel: Om en valp är extra matglad är det inte så svårt att hålla den i lagom hull. Om en valp är extra matglad OCH proppad i mat i tid och otid så den blivit fet får man jobba med, ibland länge och väl, för att få ordning på.

Har felmatningen pågott väldigt länge så kan man få hålla hunden kort med mat resten av dess liv.

Exempel: En valp som är lite extra framfusig kan man lätt leda rätt och få bra, genom en bra fostran. En valp som är lite extra framfusig för att den är hetsad av människor får man oftast jobba med länge och väl innan man kommer tillrätta med problemet.

Har felläran pågått mycket lång tid kan hunden få rester av sitt beteende kvar för resten av sitt liv.

 

 

Matglad eller hetsätning?

Hundar SKA vara matglada, ha en frisk aptit. Att peta i maten är inte ett friskt beteende för en hund.

Men om hunden blir fixerad vid mat och totalt uppslukad av mat, så är det fel, alla överdrifter är av ondo.

Om en hund har en extrem matfixering kan det bero på uttråkning. De har för lite roliga alternativ att välja på, förutom äta.

Därför är det viktigt att skaffa hunden en bra sysselsättning som inte involverar mat, hitta det varje hund ÄLSKAR där mat inte är inblandat, speciellt om man t ex bantar en hund.

Man kan mycket väl använda lukter som motivering men man behövar inte ge hunden godis i tid och otid. Hunden är ingen människa, man kan lukta hundgodis om händerna utan att ge hunden godis varje gång utan att för den delen "vara elak" mot sin hund.

Använder man godis som motivering, ska man ta den givan från hundens dygnsmat. Men är hunden en hetsätare så bör man INTE ge godis som motivation, men lukten går bra att använda.

 

 

Rubbat ätbeteende p g a tidigare sjukdom

Hundar som växer upp med sjukdom och sedan blir friska innan mage/tarm eller ätbeteende hunnit tagit för mycket skada, lär sig att äta lite mer än vad som är bra för dem.

De kan sedan få gå på ständig bantning i resten av sina liv.

Där är det bra att sätta till mellanmål som t ex morötter så de slipper känna att de går hungriga hela tiden. Man kan med fördel ge ett extra och nyttigt mellanmål efter man t ex gått en promenad, så känner hunden det som beröm för väl utfört arbete och förlänger känslan av välbehag som t ex promenader bör ge.

 

 

Vägning vid bantning

Varför väger jag hundar så ofta? Jo, för att lära mig!

En sak jag lär mig är att vikten aldrig helt speglar resultat, utan är endast en indikator i de flesta fall.

T ex vad valpar väger säger bara så mycket om vuxenstorlek.

Uppgång i vikt under dräktighet säger bara så mycket.

Uppgång i vikt eller avsaknad av säger bara så mycket om hälsotillstånd.

Vikt kan användas som ungefärlig indikator.

Vikt bör användas regelbundet i alla lägen vid uppmatning av vuxna magra hundar och vuxna feta hundar.

Har man extremtstora hundar som är svåra att komma åt att väga så kan man besöka t ex veterinär kliniker, de har numera ofta en stor våg som de oftast låter allmänheten använda till förmån för hälsovård av hundar eller som alternativ använda måttband på midjemått.

Midjemått går att manipulera på flera sätt och är därför inte lika exakt, så våg är att föredra. Manipulerande av midjemått kan vara att man tajtar åt olika hårt kring midjan.

Har man t ex en newfoundland kan midjemåttet ändras extremt mycket vid en kraftig fällning av pälsen.

En klassiker som många använder på magra hundar som ställs ut trots att de inte är i utställningskondition då de är magra brukar man ge pannkaka eller pasta dygnet närmast utställningen för att pumpa upp midjemåttet och därmed få hunden att se mer välnärd ut än den är för en okunnig domare.

Om man däremot använder pasta o d dagligen så blir hunden lika urled på det som annan mat. Dessutom får hunden näringsbrist efter ett tag. Alltså ingen man ska använda annat än under en enstaka dag, om man vill få en hund att se mer uppumpad ut.

 

 

Vill du ha en hund som blir gammal?

Jag har roat mig med att fråga runt bland mina närmaste, som liksom jag är stora hundälskare och alltid vill sina hundars bästa.

När vi går tillbaka och kollar över de hundar som vi haft som blivit extremt gamla har i stort sett alla gemensamt att de var slanka under uppväxten!

En del t o m magra (innan hunden hamnade i vår vård).

Ingen enda av dem har haft övervikt, inte ens en liten övervikt, som somliga kallar valphull.

Då jag har ett stort kontaktnät och många seriösa flerhundsägare i min vänkrets pratar vi här om ett hundratals hundar som alla blivit över 15 år för små hundar och över 13 för mellanstora hundar och över 11 för extremt stora hundar. Det är alltså riktigt gamla hundar vi pratar om. Äldsta hunden är en mellanstor hund av mindre storlek som blev 23 år gammal!

 

 

Ytterligheter

Banta hundar kan vara tufft. Vissa hundar är dock så duktiga på att hitta mat, så de är i det närmaste självförsörjande.

Egen erfarenhet:

En gång i mitt liv hörde jag om en hund, en entelbruchen sennenhund, som inte fick mat! Den bantades i två år med veterinärens hjälp. Inget hjälpte. Det slutade med att veterinärer sa åt dem att inte ge hunden mat.

5 år senare umgicks jag med dem, gick promenader med dem etc. Hunden var i perfekt hull. Hade inte fått mat på fem år. Perfekt päls, glansig och fin. I bra kondition. Väldigt livlig. Men hon var en baddare på att stjäla hundgodis och plocka upp allt ätbart hon hittade! Hon åt väldigt gärna allt man la ut till fåglarna på vintern.

En otroligt trevlig hund.

Efter ca 5 år flyttade vi, då mådde hunden fortfarande bra, var pigg och glad och framåt.

OBS! Jag menar inte att man ska sluta ge sina hundar mat.

Att ha en liten mängd med väl balsanserad mat gör att hunden får i sig BRA mat.

Sedan MÅSTE man överlista sådana hundar så de inte får chans att försörja sig själva.

Ger man sedan hunden mycket knäckebröd, morötter etc så slipper hunden gå upp i vikt och slipper känna sig så himla hungrig hela tiden.

Mina metoder fungerar.

Men man ska heller inte vara så rädd att ge hunden mindre mängd mat.

 

 

Viktuppgång valpar finns att se på alla enskilda valpar som föds upp här eller växer upp här. Här är siffror som talar sitt tydliga språk. Viktuppgång dräktiga.

 

Uppdaterad 2022-05-31

 

© all rights on www.piaskennel.com belong to Annika Hagström