AVFÖRING och URIN

 

Avföring (och urin) är en indikator på hur magen mår av maten etc.

 

AVFÖRING

Avföring kan berätta mera än vi tror. Att ha koll på avföringen kan vara livsavgörande ibland.

Avföring som stinker sjukt kan man lära sig att känna igen på lukten. Avföring luktar inte gott, det vet vi alla, men sjuk avföring har en fruktansvärd stank, värre än normal lukt. Vid t ex angrepp av Giardia så stinker avföringen så man knappt kan vara i närhetet av hunden när den gör ifrån sig utan att spy.

Valpars avföring luktar mindre än vuxna hundars avföring.

Färgen på avföringen berättar en del också. En väldigt vit och porös avföring är tecken på att hunden ätit mycket ben eller kalk. Extremt mörk avföring är tecken på att hunden ätit kött i stor mängd.

En bajs ska vara så att man kan plocka korven med händerna utan att bli kletig och kladdig.

Om det blir harpluttar, som kulor, är hunden på tok för hård i magen, den kan ha väldig smärta av detta, så den behöver hjälp. En bajs får inte vara så hård att det ser ut som flera runda kulor som är ihop tryckta, eller rent bara runda kulor. Då är hunden hård i magen. En hund med konstant hård mage får dessutom ofta dålig aptit.

Konsistens är naturligtvis väldigt viktig. Blir avföringen kladdig i konsistensen så den lätt fastnar i pälsar t ex, då är det tecken på sjukdom, kanske Giardia (= inälvsparasit)  ex.

En bajs som kladdar, som ofta lämnar kvar avföring i pälsen på långhåriga hundar, även om det är en korv, fast den är kladdig, den hunden är inte ok!

När det är slem i avföringen är det möjligt Coccidiosis-Isospora hunden är infekterad av.

Det vanligaste problemet numera vid sådan kladdig avföring är Giardia eller Coccidiosis-Isospora. Läs mer på sidan sjukdomar - mask. Vid sådan avföring är det inte ovanligt att det är mycket jobbigt att få hull på hunden dessutom.

Det som är lite lurigt med dessa parasiter är att, fast de är smittsamma, så har man många hundar är det oftast få i gruppen som drabbas så det syns, det är då oftast unga hundar eller hundar som är nedsatta i immunförsvar. Har man en kull valpar med t ex 5 valpar, så kan en av valparna få symtom, men inte de övriga!

Som sagt, en lurig smitta. Kan vara väldigt svårt att upptäcka p g a dessa symtom. Ibland är den enda indikatorn på att man fått dessa problem att avföringen är kladdig på flera hundar eller ibland endast en hund i gänget, då oftast en ung hund.

En ytterligare lurig grej med det är att de Svenska veterinärerna i allmänhet inte alltid är uppdaterade ännu (2010, gäller fortfarande 2016) på dessa parasiter. De är så pass nya i Sverige så det finns många veterinärer som ännu inte känner till dessa parasiter eller deras förekomst i Sverige.

Parasiterna har kommit hit med alla importer (bl a gatuhundar och smuggelhundar) och spridits fort i kennlarna, speciellt i större städer i södra Sverige och på utställningar i södra Sverige. De sprids vid parningar också.

Är magen för lös, rinnig, är hunden sjuk i magen och behöver hjälp. En hund kan då fort bli uttorkad som kan leda till en snabb död. En lätt dålig mage ska också uppmärksammas och följas upp, speciellt om det är återkommande.

Efter valpningar av tikar är avförings och urinfunktionen oerhört viktig att ha koll på. Håll koll på att magen kommer igång normalt så fort som möjligt efter valpning. Man vill att avföringen ska ha kommit igång senast 1 - 2 dygn efter slutad valpning och att avföringen ska bli normal så fort som möjligt, vissa tikar kan bli lite lösa eller hårda i magen efter valpning, det gäller både tikar som fått äta efterbörder eller inte. Kommer magen inte igång på din tik kan det vara något fel, ring i så fall din veterinär.

Se till att tiken rastas regelbundet så hon tömmer tarmen och blåsan, annars blir aptiten dålig, tiken får inte tillräcklig näring, och därmed inte tillräckligt med mjölk.

Risken för bl a eclampsi ökar lavinartat.

Kort sagt, tiken ska äta, dricka, bajsa och kissa normalt. Hon kan ligga mycket hos sina barn, hon ska putsa på sina barn, men hon ska inte verka slö eller få hög feber.

Det är oerhört viktigt att ha koll på att tiken kommer igång ordentligt med bajsande och kissandet, hunden är öm i baken och tycker det är obehagligt när toalett bestyren ska komma igång efter förlossningen, så gott som alla mammor vet vad jag pratar om. Detta kan ställa till stora problem för tiken.

Tiken kan släppas ut men det betyder inte att den gör ifrån sig, håll koll på tiken! Blir urin eller avföring kvar inne i tiken en längre tid får tiken förgiftningssymtom, feber, kan bli trött och hängig. Den vill oftast inte äta ordentligt. Den får mindre mjölk. Valparna blir därmed griniga och pipiga.

Det är avgörande att tiken kommer igång med sina naturliga behov, det är viktigt för hunduppfödaren att ha kontroll över situationen.

 

Somliga hundar äter avföring. En orsak till att äta avföring kan vara att hunden har Coccidiosis-Isospora. Läs mer om koprofagi (som skitätning heter) under sidan skit.

 

Ursäkta allt mitt skitprat, men minns ni de tider när valparnas avföring var helt fast? När den såg ut så här? Då kunde man plocka upp avföringen med bara handen utan att bli kladdig.

 

 

Detta exempel är från en 5 ½ veckor gammal valp. Det var före Coccidiosis-Isospora och Giardia t ex gjorde sitt inträde i Sverige. Det var också på den tiden som man parade två hundar och fick valpar. På den tiden när det var ovanligt att en valp dog i kullarna och för den delen, när valpantalet var större i kullarna och snabbare tillväxt på valpar jämfört med vad de flesta kennlar har på sina valpar idag.

 

 

URIN

Urin luktar. Hos valpar mindre än hos vuxna. Hos löpande tikar är lukten kraftigare och hos hanhundar som har löptikar nära sig blir också urinen mer starkt luktande.

För lite urin kan tyda på sjukdom. En hund som inte kissar någonting alls får förgiftning och dör, eller är döende, redan efter 24 timmar. Den börjar vingla och bli håglös och utan aptit. De kan bli illamående och kräkas. Då är det bråttom till veterinären om hunden ska överleva!

Man kan också försöka ställa upp hunden och klämma den på kissblåsan rent akut för att på så vis försöka få den tömd medan man tar sig till veterinären. Detta brukar kunna lyckas speciellt väl om det rör sig om en tik som har nyfödda valpar och inte kissar, då brukar det kunna bli floder med urin som man får ut dem. Finns det däremot stopp som t ex blockering i urinröret av urinstenar så hjälper knappast inte detta.

För mycket lukt kan tyda på sjukdom.

Är färgen på urinet ljusare är normalt är det normalt om det är en valp. Är det väldigt ljust på en vuxen hund efter att den tidigare haft normal urinfärg kan det indikera vissa fel på hunden. Det är vanligt förekommande på hundar som urinerar mycket, ofta för att de dricker ovanligt mycket. Det kan vara idé att prata med veterinären ifall urinen blir för ljus och framför allt om hunden kissar mera än vanligt också, och då ofta dricker mycket också. Detta kan vara typiska sjukdomssymptom.

Koncentration av urin visar sig i hur segt och klibbigt det är, men även att färgen blir mörkare. Är urinen väldigt mörkt gul är det också ett tecken på hög konsentration. Detta kan tyda på sjukdom. Hanhundar som har tikar i närheten som löper får ofta starkare lukt och konsentration på urinet tillfälligt utan att för den delen vara sjuk. Detta tillstånd går då över av sig själv när tiken / tikarna i omgivningen slutar löpa.

Tikar som löper har ofta lätt blodblandad urin, då förefaller urinen mörkare i färgen. Den urinen är också starkare i doften för att sprida sitt budskap till hanhundar, kom och para.

 

Tik som markerar som en hanhund (i avsikt att lägga doften
högt så den sprider sig mesta möjliga) för att annonsera löp.

 

Blodblandad urin kan båda tikar och hanhundar få, tikar fast de inte löper, det är tecken på sjukdom, hunden behöver då kollas hos en veterinär.

När hanhundar blir könsmogna kommer hormoner i vallning, dessa gör att urinen blir mörkare i färgen och att den blir att lukta starkare också till skillnad från valpkisset som är ljusare, som är nämnt ovan.

Den mörkare och mer starkt luktande urinen har en funktion. Mer lukt, starkare revir = håller andra hanar borta, så fungerar naturen. Detta är alltså avsikten med den starkare urinen när hanhundarna blir könsmogna och dessutom ytterligare starkare när tikarna i området löper.

Är urin kvar i blåsan länge, t ex efter en ovanligt lång natt, då blir urinen mörkare i färgen och starkare i lukten också. Detta är alltså samma funktion som på oss människor.

Valpkiss är i allmänhet mer utspädd, vattnig, och luktar normalt väldigt lite. Detta är något som också fyller sin funktion i naturen, risken att dra till sig rovdjur till valplyan och väldigt unga hunddjur minskar.

Hundar med Hepatit smittar via urin och sprider därmed smittan till andra hundar som inte är vaccinerade.

Ska man kastrera en hanhund är den ideala åldern innan hanhundarna har fått in invanda könsbeteenden, annars finns risken att de kvarstår efter kastrering. Ju längre man väntar, ju svårare blir det att få önskar effekt av kastreringen.

 

Tik som pinkar med ett bakben lyft Tik som pinkar stående på frambenen Ung hane som redan lyfte
benet vid 3 månaders ålder

 

Att äta sin egen avföring, kallas koprofagi, det har en egen sida.

Städning av urin och avföring har egna kapitel.

Mer om städning i hundgårdar, på tomten m m.

 

Uppdaterad 2018-07-13